Chia semena a jejich dokonalost
Chia semena byla v posledních letech několikrát skloňovaná a zařadila se do oblíbeného sortimentu zdravých výživ po celé ČR. Jsou velice oblíbená pro svou atypičnost a rozmanité použití, což se můžete dočíst v našem článku o superpotravinách. Semínka chia byla velmi populární již mezi starými Aztéky, byla považována za zdroj zdraví a krásy, ale následně byla na mnoho století zapomenuta.
Co na chia semínkách Aztéci viděli a proč si jich máme vážit i my?
- Semínka chia posilují imunitu, zvyšují vytrvalost, dodávají našemu tělu vitalitu.
- Podporují práci srdce a cév, podílejí se na procesech omlazení a přispívají ke hubnutí.
- Díky schopnosti absorbovat vodu umožní rychle ukojit hlad bez zbytečných kalorií.
- Podporují obnovu buněk a pomáhají bojovat proti procesu stárnutí.
- Pomáhají posilovat imunitní systém a zvyšují pružnost pokožky.
Pro koho jsou vhodná
Chia semínka jsou velmi prospěšná pro posílení imunitního systému, což je důležité zejména pro starší lidi a děti, mimochodem, těm nejmenším může být tato superpotravina podávána již od jednoho roku. Zlepšují také výkon, což je cenné pro lidi, kteří zažívají velký fyzický a duševní stres.
Tato semínka jsou velice žádaným doplňkem stravy pro záchranáře, sportovce, vědce i studenty. Chia semínka jsou nepochybně užitečná i pro ženy během menopauzy – snižují frekvenci a intenzitu „návalů“, pomáhají uklidnit se.
Výhody sezamu
Sezamová semínka jsou oblíbená především ve východní, tedy asijské a japonské kuchyni, zkuste se tedy inspirovat třeba jejich recepty. Složení sezamových semen tvoří ve většině rostlinné tuky a bílkoviny. Tyto komponenty jsou pro naše tělo nezbytné a jsou pro něj stavebním a energetickým materiálem. Mají obrovsky pozitivní dopad na naše zdraví, třeba tak, že:
- Pomáhají předcházet předčasnému stárnutí pokožky.
- Pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v těle a jsou prevencí rakoviny.
- Obsahují mnoho vitamínů, jako jsou vitamíny A, B, C, E, a také důležité stopové prvky – zinek, železo, hořčík, fosfor, vápník, draslík.
- Díky vysokému obsahu vápníku zlepšují stav nehtů, posilují kosti a klouby.
- Posilují imunitní systém, zrychlují metabolismus
- Mají příznivý vliv na trávení a metabolické procesy v těle.
Sezam na různý způsob
Pokud semínka zrovna v lásce nemáte, zkuste v kuchyni využít třeba sezamový olej, který má přínosný efekt na vaši pokožku. Nedoporučuje se jíst sezamová semínka smažená, protože při tepelném ošetření ztrácí mnoho vitamínů a prospěšných vlastností. Naopak nejoblíbenějším a nejjednodušším způsobem je přidání semen do salátu nebo pečiva.
Jaké jsou výhody lněného semínka?
Samotný len se považuje za rostlinu, která prospívá zdraví žen. Fytoestrogeny, které lněná semínka obsahují, mohou inhibovat tvorbu rakovinných buněk v mléčných žlázách, což snižuje riziko výskytu rakoviny. Semínka jsou také prospěšná pro normalizaci krevního tlaku. Dále snižují špatný cholesterol a normalizují hormonální hladinu.
Lněné semínko je také bohaté na vitamíny skupiny B, hořčík, draslík a fosfor a stejně tak i na vitamíny, aminokyseliny a zdravé tuky.
Jak používat lněná semínka?
Odborníci doporučují konzumovat lněné semínko jako jednoduchý doplněk stravy. Skladujeme je v uzavřené nádobě na chladném a tmavém místě. Lněné semínka můžete použít jednou denně podle potřeby a vylepšit tak své domácí recepty.
Hlavní způsoby jejich užití v kuchyni jsou ve formě posypání studených nebo teplých jídel, jako složka zeleninových salátů, nebo přísada při pečení chleba.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT