Čím zralejší, tím sladší
Zralé banány jsou velmi sladké, protože jak banány zrají, škrob, který obsahují, se mění na cukr. Přezrálé banány se tak hodí pro přípravu sladkých pokrmů, které následně není ani třeba více přislazovat. Z toho plyne, že ze zralých banánů můžete připravovat zdravé, ale přitom chutné a sladké pochoutky.
Přezrálé banány ale přináší i další benefity. Kromě většího obsahu přírodního cukru jsou i plné draslíku nebo antioxidačních látek. Pokud tedy přezrálé banány vyhazujete, děláte obrovskou chybu. Čím zralejší banán je, tím je zdravější, a navíc vám dodá i spoustu energie.
Ani slupky do koše nepatří
Přezrálé banány mají černou slupku, což nevypadá dobře, takže ji automaticky vždy hodíme do koše. Vlastně vyhazujeme jakoukoliv banánovou slupku, že? Ale pokud doma pěstujete květiny nebo máte zahrádku, děláte velkou chybu. Pokrájené slupky z přezrálých banánů nevyhazujte, ale přidejte je do květináčů nebo k rostlinám do záhonku. Budou fungovat jako velmi kvalitní a přírodní hnojivo.
A jaké dobroty si můžete z přezrálých banánů doma připravit? Zužitkovat je můžete na mnoho způsobů. Vyzkoušejte třeba banánové lívance, banánový pudink pro děti nebo lahodnou zmrzlinu.
Lívance jen ze dvou přísad
Na přípravu rychlých lívanců budete potřebovat minimum času a jen dvě ingredience. S přezrálými banány se skvěle pracuje, stačí je do těsta jen rozmačkat vidličkou a vmíchat. Zkusíte si banánové lívanečky připravit třeba jako rychlou snídani?
Suroviny:
- 2 vejce
- 1 zralý banán (čím zralejší bude banán, tím budou lívanečky i sladší, takže je není potřeba doslazovat)
Postup:
- V míse vidličkou rozmačkejte banán.
- K němu vyklepněte dvě vejce a promíchejte vidličkou. Vznikne vám banánové těsto.
- Na rozehřáté pánvi vytřené trochou oleje pak smažte lívanečky z každé strany dozlatova.
- Pozor na to, banánové lívanečky je zapotřebí smažit pomaleji než klasické lívance či palačinky.
Banánové lívanečky pak můžete podávat s marmeládou, Nutellou nebo tvarohem a ovocem.
Banánový pudink
Suroviny:
- 2 zralé banány
- 3 polévkové lžíce bramborového škrobu
- půl litru mléka
Postup:
- Banány je potřeba rozmačkat nebo rozmixovat na hladkou kaši. Pokud jsou banány dost zralé, půjde to snadno i za pomoci vidličky.
- Připravte si menší hrnec, do kterého dejte kaši z banánů a přidejte škrob i mléko.
- Přiveďte vše k varu a míchejte. Celá směs potřebuje minimálně pět minut na zhoustnutí.
Po zhoustnutí máte hotovo. Do misek vlijte pudink a dozdobte ovocem nebo piškoty. Hlavně děti si tento pudink zamilují a nemusíte do něj vůbec přidávat další cukr.
Rychlá banánová zmrzlina
Suroviny:
- 4 přezrálé banány
- 4 polévkové lžíce plnotučného mléka nebo smetany
Postup:
- Banány si oloupejte a pokrájejte na menší kousky.
- Kousky banánů vyskládejte na tác a přikryjte potravinářskou fólií. Následně je dejte do mrazáku zamrazit alespoň na jednu hodinu.
- Poté si připravte mixér a do něj dejte kousky banánů. Postupně přidávejte mléko nebo smetanu a vše umixujte do krémové konzistence.
Hotovou banánovou zmrzlinu dozdobte například nasekanými oříšky nebo čokoládovou polevou a podávejte ihned.
Přezrálé banány se pak skvěle hodí i na přípravu zdravého smoothie. V kombinaci se sušenými datlemi získáte chuť připomínající karamel. Takže až příště necháte banány ležet na lince moc dlouho, dejte jim ještě šanci a neházejte je do koše.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Připravte si luxusní piškotové jednohubky s banánovým krémem