Žádný novodobý hit
Kombucha je původem z východní Asie, kde se těšila už velmi dávno velké popularitě. V Číně a v Japonsku se užívala především pro své pozitivní účinky na zdraví a mělo se za to, že člověku pomůže k dlouhověkosti.
K tvorbě nápoje potřebujete především kombuchovou kulturu. Jak již bylo řečeno, jsou v ní obsažené kvasinky (především se jedná o rod Saccharomyces) a octové bakterie (zejména Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum). Na první pohled vás asi kombucha příliš nenadchne, vypadá jako rosolovitá hmota šedé až hnědé barvy.
Vaše zdraví vám za ni poděkuje
Na vaše zdraví má kombucha celou řadu pozitivních účinků. Obsahuje kyselinu glukorunovou a glukonovou. Ty jsou zodpovědné za povzbuzení imunity, snižování hladiny cholesterolu v krvi i podporu dobrého metabolismu. Pomáhají k pročištění organizmu od škodlivých látek. Z vitamínů tu najdeme vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a vitamín C. Jsou tu obsažené také enzymy a aminokyseliny.
Užívání kombuchy podporuje tvorbu červených krvinek. Zlepšuje i různá kožní onemocnění, uplatnění nalezne při cukrovce, nemocech kloubů, migréně i žaludečních potížích. Pomáhá také při menstruačních bolestech. Díky obsaženým látkám je možné nápoj doporučit také v době, kdy se snažíte hubnout.
Může mi uškodit?
Nežádoucí účinky bývají u kombuchy zcela minimální a obvykle se objevují jen na počátku jejího užívání. Bývá zmiňováno pálení žáhy, nevolnost nebo střevní potíže. V této situaci je vhodné snížit množství užívané kombuchy nebo ji pít současně s jídlem. Ojediněle se může vyskytnout alergická reakce.
Jak si nápoj připravit doma?
Samozřejmě na začátku potřebujete především mateční komplex kombuchy. Zkuste se poptat v okruhu svých známých, pokud s tím někdo nemá zkušenost a nedal by vám část tohoto základu. Samozřejmě se dá sehnat i na internetu. Obsažené bakterie ochotně dostavují stále nové vrstvy a základ tedy stále sílí. Pokud budete nápoj vyrábět doma opakovaně, postupně se také o kombuchu rádi podělíte s dalšími jejími nadšenci.
Nejčastěji se kombucha nechává louhovat v černém čaji, ideální je využít kvalitní sypaný černý čaj. V litru vroucí vody nechte louhovat 4 čajové lžičky čaje. Po 10 minutách čaj přeceďte a oslaďte čtyřmi lžícemi řepného cukru. Po zchladnutí čaje ho nalijte do sklenice a vložte kombuchovou kulturu. Optimální je přidat i část původního nálevu, ve kterém kombucha byla.
Sklenici pak zakryjte kusem látky a tu upevněte gumičkou. Nechte vše stát v pokojové teplotě. Udává se, že pátý den můžete nápoj ochutnat. Pokud vám vyhovuje, stočte ho do sklenice a dejte do ledničky. Jestli je na vás nápoj příliš sladký, nechte ho ještě další den kvasit a pak vyzkoušejte. Postupně jistě přijdete na to, jaká chuť vám vyhovuje.
Další využití kombuchy
Kombuchu však zdaleka nemusíte užívat jen k pití. Pokud necháte kombuchu kvasit příliš dlouho a vzniklý nápoj bude nepříjemně kyselý, nemusíte se ho hned zbavit. Lze ho využít při úklidu v domácnosti – výborně odstraňuje vodní kámen. Při kožních potížích vám může pomoct obklad z kombuchy.
Dá se z ní také připravit koupel. Zde jen pozor na to, aby nebyla voda moc horká, uvádí se, že teplota nad 35°C by zničila účinné látky obsažené v kombuše. Nápoj můžete využít i namísto pleťové vody či jako oplach na vlasy. To by mělo zamezit jejich nadměrnému vypadávání nebo vzniku lupů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Lněný olej proti zánětům a na zažívání. Co dalšího umí?
Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami