Čtvrtek , 28. 11. 2024

René

Jak na správné rozmrazování masa? Klíčem je studená voda

Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
maso
Jak dlouho maso v mrazáku skladujete? (foto: 123rf.com)

14. 12. 2021

Jak uchopit rozmrazování masa je otázka, na kterou se dotazuje řada lidí. Jelikož nikdo nechce masu uškodit, stejně tak ho nechce jíst ve fázi, kdy je plné bakterií. Podle někoho je rozmrazování masa naopak naprostá banalita. Jenže praxe hovoří jinak – skutečně se při této běžné činnosti dopouštíme celé řady chyb, kvůli kterým surovina trpí a tím následně trpí i naše zdraví.

Jak rozmrazit maso a jak rozhodně ne?

Studená voda je klíč

Většina lidí dělá tu chybu, že maso přes noc přendá do lednice nebo ho umístí do horké vody. A co ještě hůř – že ho rozmrazuje v mikrovlnné troubě. Ve všech zmíněných případech ale chybujeme. Nevědomě tím velkou měrou přispíváme k jedné věci, a sice k tvorbě bakterií a maso tak prakticky zničíme.

Odborníci z potravinářství se shodují v jednom – nejrychlejší a zároveň ten nejbezpečnější způsob, jak maso rozmrazit, je umístit ho do studené vody. Tímto způsobem nedochází k žádnému znehodnocování suroviny, právě naopak – je zachována jeho výživová stránka.  Jak tedy postupovat?

  1. Ze všeho nejdříve si napusťte mísu studenou vodou
  1. Poté do ní vložte zmrazené maso (to musí být v uzavíratelných sáčcích, nevytahujte ho)
  1. Po rozmrazení připravte jídlo

Možná si říkáte, že proces rozmrazování tak bude ještě delší. Ve skutečnosti je to záležitost několika minut. Voda je totiž lepším vodičem tepla než vzduch. Proces rozmrazování se tím pádem zásadně urychluje. Studená voda navíc zabraňuje tvorbě dalších bakterií. 

Ostatní způsoby jsou brutální!

Pokud jste naučení rozmrazovat maso jinými způsoby, zapomeňte na ně. Podle vědců jsou totiž jiné způsoby doslova brutální a měli byste si na ně dát velký pozor. Zejména na rozmrazování masa v mikrovlnné troubě.  

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví pro pátek 7.9. 2018. Vyhněte se sportu a těmto zákrokům!

V tomto případě platí, že pokud si chcete maso uvařit jako dušené, pak dobrá, do mikrovlnky ho vložte. V opačných situacích ale nikoliv. Nejen, že dojde ke znehodnocení výživové stránky suroviny, ale také se ztratí veškerá jeho chuť. Maso se navíc kvůli mikrovlnné troubě stává rapidně tvrdší čili tím naprosto nabouráte i jeho konzistenci. Tím spíš tento způsob nedoporučujeme v žádném případě.

Proč rozmrazovat maso správně 

Možná si říkáte, že maso nakonec stejně tepelně upravíte čili že na jeho rozmrazování zas tak nesejde. Jak ale bylo zmíněno, pokud dojde k jeho znehodnocení nevhodnou rozmrazovací technikou, ohrožujete své zdraví. Během nesprávného rozmrazování se v mase množí škodlivé bakterie, které vám následně (třeba ne, ale třeba taky ano) způsobí žaludeční obtíže. V tom lepším případě. V horším si takto zaděláte na otravu jídlem.

Nezapomínejte ani na dodržování hygienických pravidel. S masem manipulujeme pouze ve chvíli, kdy máme pečlivě umyté ruce. Také nepoužíváme stejný nůž po jiných potravinách ani stejné prkénko, na kterém jsme ještě před chvíli krájeli něco jiného.  

Jak dlouho může být maso v mrazáku? 

Mrazák není skladiště na nekonečně dlouhou dobu. I když k němu tak hodně lidí přistupuje. Rovněž maso v mrazáku má své datum spotřeby, přestože se jeho zrání díky mrazu prakticky zastaví.

Platí, že při teplotě dosahující -18 °C maso neškodně vydrží v mrazáku zhruba půl roku. Při teplotě rovnající se -12 °C vydrží měsíc a pokud je teplota ještě o polovinu menší, pak jeden týden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chitosan: objevte jeho tajemství a pečujte o své zdraví

Vepřová panenka s žampionovou nádivkou ze 3 ingrediencí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
Co mají společného citron, jahody, káva nebo pytlík čaje? Zdánlivě nic, ale ve skutečnosti je můžete použít jako skvělé kosmetické vychytávky. S pomocí těch nejobyčejnějších ingrediencí z vaší kuchyně můžete zabojovat proti celulitidě, černým ucpaným pórům, zamaskovat modřinu nebo cucflek, a dokonce si pěkně vybělit zuby. Nevěříte?
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?
Mít pupík přes léto je na jednu stranu zátěž, protože čelíte vysokým teplotám. Ale maminky, které si toto období v roce prožily těhotné, se shodují na jednom – dokonale se vyřádíte v módě!
Přejete si, aby z vašeho dítěte pomalu ale jistě rostla sebevědomá osobnost, která se v životě neztratí? V tom případě budete muset trochu přehodnotit své chování k vlastním potomkům. Když jim totiž dáte trochu nezávislosti a odpovědnosti, velmi jim tím pomůžete. Co by měly doma zvládnout předškolní děti?
Když se pleťové póry ucpou nečistotami a přebytečným kožním mazem, začnou se černé tečky objevovat rychleji než houby po dešti. Co na ně platí? Zapomeňte na drahou kosmetiku, pár účinných zbraní máte doma! A ke všemu jsou za hubičku…
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!
Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?
Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.

Výběr článků

Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.

Nepřehlédněte

Krásné umění, inspirované oceánem, vlnami a příbojem. Neobvyklé techniky použití barev a přírodních materiálů vytváří skutečné skvosty, které si můžete udělat také. Stačí trochu tvořivosti a váš originální kousek je na světě. Je to i inspirace na perfektní dárek pro někoho z rodiny, přímo z vašich rukou.
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek