Středa , 27. 11. 2024

Xenie

Jak na správné rozmrazování masa? Klíčem je studená voda

Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
maso
Jak dlouho maso v mrazáku skladujete? (foto: 123rf.com)

14. 12. 2021

Jak uchopit rozmrazování masa je otázka, na kterou se dotazuje řada lidí. Jelikož nikdo nechce masu uškodit, stejně tak ho nechce jíst ve fázi, kdy je plné bakterií. Podle někoho je rozmrazování masa naopak naprostá banalita. Jenže praxe hovoří jinak – skutečně se při této běžné činnosti dopouštíme celé řady chyb, kvůli kterým surovina trpí a tím následně trpí i naše zdraví.

Jak rozmrazit maso a jak rozhodně ne?

Studená voda je klíč

Většina lidí dělá tu chybu, že maso přes noc přendá do lednice nebo ho umístí do horké vody. A co ještě hůř – že ho rozmrazuje v mikrovlnné troubě. Ve všech zmíněných případech ale chybujeme. Nevědomě tím velkou měrou přispíváme k jedné věci, a sice k tvorbě bakterií a maso tak prakticky zničíme.

Odborníci z potravinářství se shodují v jednom – nejrychlejší a zároveň ten nejbezpečnější způsob, jak maso rozmrazit, je umístit ho do studené vody. Tímto způsobem nedochází k žádnému znehodnocování suroviny, právě naopak – je zachována jeho výživová stránka.  Jak tedy postupovat?

  1. Ze všeho nejdříve si napusťte mísu studenou vodou
  1. Poté do ní vložte zmrazené maso (to musí být v uzavíratelných sáčcích, nevytahujte ho)
  1. Po rozmrazení připravte jídlo

Možná si říkáte, že proces rozmrazování tak bude ještě delší. Ve skutečnosti je to záležitost několika minut. Voda je totiž lepším vodičem tepla než vzduch. Proces rozmrazování se tím pádem zásadně urychluje. Studená voda navíc zabraňuje tvorbě dalších bakterií. 

Ostatní způsoby jsou brutální!

Pokud jste naučení rozmrazovat maso jinými způsoby, zapomeňte na ně. Podle vědců jsou totiž jiné způsoby doslova brutální a měli byste si na ně dát velký pozor. Zejména na rozmrazování masa v mikrovlnné troubě.  

K TÉMATU  Januhairy a lednový trend, kdy ženy říkají ne holení a ano k sebevědomí!

V tomto případě platí, že pokud si chcete maso uvařit jako dušené, pak dobrá, do mikrovlnky ho vložte. V opačných situacích ale nikoliv. Nejen, že dojde ke znehodnocení výživové stránky suroviny, ale také se ztratí veškerá jeho chuť. Maso se navíc kvůli mikrovlnné troubě stává rapidně tvrdší čili tím naprosto nabouráte i jeho konzistenci. Tím spíš tento způsob nedoporučujeme v žádném případě.

Proč rozmrazovat maso správně 

Možná si říkáte, že maso nakonec stejně tepelně upravíte čili že na jeho rozmrazování zas tak nesejde. Jak ale bylo zmíněno, pokud dojde k jeho znehodnocení nevhodnou rozmrazovací technikou, ohrožujete své zdraví. Během nesprávného rozmrazování se v mase množí škodlivé bakterie, které vám následně (třeba ne, ale třeba taky ano) způsobí žaludeční obtíže. V tom lepším případě. V horším si takto zaděláte na otravu jídlem.

Nezapomínejte ani na dodržování hygienických pravidel. S masem manipulujeme pouze ve chvíli, kdy máme pečlivě umyté ruce. Také nepoužíváme stejný nůž po jiných potravinách ani stejné prkénko, na kterém jsme ještě před chvíli krájeli něco jiného.  

Jak dlouho může být maso v mrazáku? 

Mrazák není skladiště na nekonečně dlouhou dobu. I když k němu tak hodně lidí přistupuje. Rovněž maso v mrazáku má své datum spotřeby, přestože se jeho zrání díky mrazu prakticky zastaví.

Platí, že při teplotě dosahující -18 °C maso neškodně vydrží v mrazáku zhruba půl roku. Při teplotě rovnající se -12 °C vydrží měsíc a pokud je teplota ještě o polovinu menší, pak jeden týden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chitosan: objevte jeho tajemství a pečujte o své zdraví

Vepřová panenka s žampionovou nádivkou ze 3 ingrediencí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ještě jste neměli příležitost vyzkoušet arganový olej na vlastní kůži, respektive vlasy? Tak to je nejvyšší čas to napravit. Právě teď, když slunce svítí ostošest, vám hřívu ochrání před jeho škodlivými paprsky. Poklad s oříškovou vůní toho ale umí mnohem víc!
Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Ještě váš byt nedýchá vánoční atmosférou? Do Štědrého dne zbývá dost času, abyste do bytu vnesli ducha Vánoc. Výzdobu nemusíte kupovat hotovou, je to finančně poměrně náročné. Stačí pár drobností koupit, něco nasbírat v přírodě, inspirovat se a začnou se dít zázraky.
Potřebujete trochu rozveselit? Leze na vás jarní deprese, nebo naopak podzimní splín? V tom případě není nic lepšího, než zasednout k televizi a pustit si něco třeskutě vtipného. Které komediální filmy a seriály jsou pro tento účel jako stvořené?
Marta Jandová, žena s rockovým srdcem a hlasem, který dobyl nejen českou, ale i německou hudební scénu, oslaví padesáté narozeniny. Dcera legendárního Petra Jandy, Marta je ženou mnoha talentů – od průlomového úspěchu s Die Happy po sólové projekty a významné televizní role.
Určitě jste i v zimě potkávaly spoustu lidí v teniskách. Již několik let je to módní obuv pro všechny příležitosti. A právě přicházející teplé období nám dovolí více využít přednosti této pohodlné obuvi.
Herec Libor Zavislan zemřel ve věku 67 let. S divadlem spjatý Zavislan působil na scéně několik dekád a zanechal výraznou stopu v české divadelní scéně.
Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.
Plavání s kojenci je v posledních letech na vzestupu. Kdo nechodí plavat, jako kdyby nebyl. A proč? Protože plavání přináší mnoho výhod nejen pro miminka, ale také pro jejich maminky.
Dříve pro nás bylo psaní rukou stejnou samozřejmostí jako dýchání. V posledních letech se ovšem k psaní rukou dostaneme poprvé a naposledy na základní a střední škole. Pak plynule přecházíme k počítačům a tabletům. Že v tom nevidíte žádný problém? Bohužel jich ale pár nezanedbatelných vyvstává.

Výběr článků

Doplňky do koupelny používáme každý den, ale kromě jejich praktického účelu si dnes můžeme pořídit i krásné designové kousky, které podtrhnou styl vaší koupelny. Dávkovače mýdla, zásobníky na tampony, kelímek na vyplachování úst, košíky na kosmetiku nebo různé držáky, všechno si můžete vyladit k obrazu svému. Inspirujte se.
Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.
Přírodní kosmetika je vyrobena výhradně z přírodních ingrediencí – živočišného, rostlinného nebo minerálního původu přísně stanoveným postupem. Je založena na vysoké koncentraci rostlinných či bylinných olejů a extraktů a má své nesporné benefity. Jak přírodní kosmetiku vybrat? Inspirujte se našimi 6 tipy!

Nepřehlédněte

Lyžování není jen o dovednostech na svahu, ale také o tom, jak se cítíte ve svém oblečení. Správně vybrané vrstvy jsou klíčové pro váš komfort, tepelnou regulaci a pohyblivost při lyžování. Abychom vám pomohli vybrat to nejlepší dámské lyžařské oblečení, přinášíme vám několik tipů a doporučení.
Moje mladší sestra byla vždycky jiná než já. Dostávalo se jí větší pozornosti, protože máma ji měla s druhým manželem, a pro něj ona byla princezna – a já jen přítěž. Musím uznat, že jsem na ni občas žárlila, ona byla tou rozmazlovanou a já jsem musela všechno dělat za ni.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek