Pondělí , 25. 11. 2024

Kateřina

Jak na správné rozmrazování masa? Klíčem je studená voda

Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
maso
Jak dlouho maso v mrazáku skladujete? (foto: 123rf.com)

14. 12. 2021

Jak uchopit rozmrazování masa je otázka, na kterou se dotazuje řada lidí. Jelikož nikdo nechce masu uškodit, stejně tak ho nechce jíst ve fázi, kdy je plné bakterií. Podle někoho je rozmrazování masa naopak naprostá banalita. Jenže praxe hovoří jinak – skutečně se při této běžné činnosti dopouštíme celé řady chyb, kvůli kterým surovina trpí a tím následně trpí i naše zdraví.

Jak rozmrazit maso a jak rozhodně ne?

Studená voda je klíč

Většina lidí dělá tu chybu, že maso přes noc přendá do lednice nebo ho umístí do horké vody. A co ještě hůř – že ho rozmrazuje v mikrovlnné troubě. Ve všech zmíněných případech ale chybujeme. Nevědomě tím velkou měrou přispíváme k jedné věci, a sice k tvorbě bakterií a maso tak prakticky zničíme.

Odborníci z potravinářství se shodují v jednom – nejrychlejší a zároveň ten nejbezpečnější způsob, jak maso rozmrazit, je umístit ho do studené vody. Tímto způsobem nedochází k žádnému znehodnocování suroviny, právě naopak – je zachována jeho výživová stránka.  Jak tedy postupovat?

  1. Ze všeho nejdříve si napusťte mísu studenou vodou
  1. Poté do ní vložte zmrazené maso (to musí být v uzavíratelných sáčcích, nevytahujte ho)
  1. Po rozmrazení připravte jídlo

Možná si říkáte, že proces rozmrazování tak bude ještě delší. Ve skutečnosti je to záležitost několika minut. Voda je totiž lepším vodičem tepla než vzduch. Proces rozmrazování se tím pádem zásadně urychluje. Studená voda navíc zabraňuje tvorbě dalších bakterií. 

Ostatní způsoby jsou brutální!

Pokud jste naučení rozmrazovat maso jinými způsoby, zapomeňte na ně. Podle vědců jsou totiž jiné způsoby doslova brutální a měli byste si na ně dát velký pozor. Zejména na rozmrazování masa v mikrovlnné troubě.  

K TÉMATU  10 termálních míst, kde se vykoupete i v zimě

V tomto případě platí, že pokud si chcete maso uvařit jako dušené, pak dobrá, do mikrovlnky ho vložte. V opačných situacích ale nikoliv. Nejen, že dojde ke znehodnocení výživové stránky suroviny, ale také se ztratí veškerá jeho chuť. Maso se navíc kvůli mikrovlnné troubě stává rapidně tvrdší čili tím naprosto nabouráte i jeho konzistenci. Tím spíš tento způsob nedoporučujeme v žádném případě.

Proč rozmrazovat maso správně 

Možná si říkáte, že maso nakonec stejně tepelně upravíte čili že na jeho rozmrazování zas tak nesejde. Jak ale bylo zmíněno, pokud dojde k jeho znehodnocení nevhodnou rozmrazovací technikou, ohrožujete své zdraví. Během nesprávného rozmrazování se v mase množí škodlivé bakterie, které vám následně (třeba ne, ale třeba taky ano) způsobí žaludeční obtíže. V tom lepším případě. V horším si takto zaděláte na otravu jídlem.

Nezapomínejte ani na dodržování hygienických pravidel. S masem manipulujeme pouze ve chvíli, kdy máme pečlivě umyté ruce. Také nepoužíváme stejný nůž po jiných potravinách ani stejné prkénko, na kterém jsme ještě před chvíli krájeli něco jiného.  

Jak dlouho může být maso v mrazáku? 

Mrazák není skladiště na nekonečně dlouhou dobu. I když k němu tak hodně lidí přistupuje. Rovněž maso v mrazáku má své datum spotřeby, přestože se jeho zrání díky mrazu prakticky zastaví.

Platí, že při teplotě dosahující -18 °C maso neškodně vydrží v mrazáku zhruba půl roku. Při teplotě rovnající se -12 °C vydrží měsíc a pokud je teplota ještě o polovinu menší, pak jeden týden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chitosan: objevte jeho tajemství a pečujte o své zdraví

Vepřová panenka s žampionovou nádivkou ze 3 ingrediencí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

I ženy rády nosí trička. Lze je totiž kombinovat prakticky s jakýmkoliv kouskem oblečení. Hitem jsou bílá trička pod šaty na ramínka. Představíme vám trička pro ženy, které letos v létě můžete nosit všude.
Že to přece není možné? Všechno jde, když se chce. A přitom nemusíte vůbec nikam cestovat. Klidně zůstaňte doma, ale zařekněte se, že každý den budete angličtině věnovat alespoň dvacet minut.
Trh s nemovitostmi zažívá doslova boom. Je potřeba si však uvědomovat několik možných komplikací. Co nám brání v koupi vysněného příbytku?
Všichni se souhlasně shodnou, že energetické nápoje nejsou pro děti. Osvěta v tomhle směru ale přesto trochu pokulhává: někde jsou k dostání i ve školním automatu. Proč je to špatně a jaké skrývají nebezpečí?
Dekorace k Vánocům prostě patří. Adventní věnec se svíčkami na stůl, ale krásné vánoční věnce můžete zavěsit kdekoli, třeba na dveře nebo na okno. Právě ty si můžete prohlédnout v galerii.
S novým rokem přichází i řada předsevzetí, mezi nimiž jasně vévodí redukce tělesné hmotnosti. Pokud si i vy přejete zhubnout a nechcete samotnému hubnutí věnovat mnoho času nebo ten čas na dlouhé cvičení jednoduše nemáte, určitě vás zaujme Power Plate. Proč je tento druh cvičení tolik oblíbený a jak je možné, že můžete redukovat tuk během pár minut?
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?
Dřímají vám pod polštářem dlouho střádané úspory? Možná vás denně provází strach z toho, že na dveře vaší domácnosti zaklepe neovladatelná inflace a všechny vám je sebere. Jelikož tento finanční jev začíná vystrkovat své růžky, je zapotřebí se zamyslet nad investováním. Pokud nemáte naspořeny miliony, je pro vás tou nejlepší cestou zlato – tedy investiční zlato.
Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.

Výběr článků

Ať už patříte mezi věčné dietářky nebo momentálně cítíte, že přišel ten správný čas shodit pár kil navíc, jistě přemýšlíte, jakou nejlepší cestou se vydat. Ve světě diet se objevuje řada možností, jak dosáhnout vytouženého cíle.
Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.
I když se Česká republika opět začíná otvírat veřejnosti, stále jsou mnohá místa zavřená nebo opředená přísnými hygienickými pravidly. I proto se stále řada rodičů ptá, kam vyrazit s dětmi, když mnoha místa jsou stále ještě veřejnosti nepřístupná. Naštěstí pro vás máme několik konkrétních tipů.

Nepřehlédněte

Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
Bílá kuchyně se může už od prvního pohledu zdát jako jasná výhra. Je to barva, která se hodí ke všemu, je nadčasová a nesmrtelná. Možná máte představu, že bílá kuchyně vydrží roky, protože nikdy nevyjde z módy. Navíc už se nemůžete dočkat, jak se vyřádíte na doplňcích, protože k bílé se přece hodí všechno. Bílá kuchyně ale má i své stinné stránky. Znáte je?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek