Pátek , 18. 04. 2025

Valérie

Nevyhazujte jídlo, naučte se správně skladovat potraviny: Průvodce krok za krokem

Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
skladovat
Víte, jak správně skladovat potraviny, aby vám dlouho vydržely?

04. 08. 2022

Samozřejmě ne vždy to je možné, někdy toho nakoupíme více, než doopravdy dokážeme spotřebovat nebo i na určitý produkt zapomeneme – a pak ho po jeho spotřební lhůtě musíme opravdu vyhodit. Avšak nejčastějším důvodem, proč se potraviny vyhazují je, že nevíme, jak je správně skladovat.

Správným skladováním nejenže ušetříte značnou částku peněz, ale potravinám dopřejete jejich stálou chuť a prodloužíte životnost. Není proto nutné dělat příliš velké zásoby dopředu. Mnohdy si jistě i říkáte, jak se toho dá docílit, když k tomu nemáte patřičný prostor, sklep nebo velikou spižírnu. Dá se to však zvládnout i s klasickou lednicí a menší komorou.

dózy
Pořiďte si domů vzduchotěsné nádoby a krabičky, vyplatí se v nich skladovat potraviny.

1. Držte se etiket

Způsob skladování je povinný údaj každého výrobku, který výrobci musí uvádět. Váháte, jak potravinu nejlépe skladovat? Přečtěte si v první řadě etiketu.

2. Kontrolujte data trvanlivosti

Vždy mějte přehled, kdy které potravině u vás doma končí životnost. Potraviny v ledničce můžete umístit i dle pořadí, v jakém se musí zkonzumovat. Ty, které je nutné spotřebovat během krátké doby, nechte v ledničce v popředí. Ty, které mají delší trvanlivost naopak umístěte do zadních prostor.

3. Pozor na bílkovinové produkty

Potraviny jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, majonézy patří mezi nejnáchylnější produkty ke zkáze. Skladovat by se měly při teplotách pod 5 stupňů. Pokud nezkonzumujete celé balení, zbytek dejte rychle zase zpět do lednice a do žádné sklenice nelezte špinavou lžičkou.

4. Připravená a vařená jídla

Taková jídla se mají pečlivě uchovávat v uzavíratelných krabičkách a dózách. A pokud víte, že všechno předem připravené jídlo nedokážete sníst v nejbližší době, vložte jej takto do mrazáku. Jistě se vám bude později hodit a zároveň tak nebudete zbytečně muset cokoliv zlikvidovat.

K TÉMATU  Masožravky nekoušou! Naučte se je pěstovat díky pár krokům

5. Ne všechna zelenina a ovoce patří do lednice

Jsou pochutiny, které máte jistě tendenci dávat do lednice, aby vám vydržely. Ne vždy je to však správné rozhodnutí.

  • Do lednice zcela jistě nepatří rajčata. Při pobytu v chladu ztrácí svou vůni i chuť.
  • Banány zde hnědnou, vysušují se a okolní ovoce kvůli nim dozraje mnohem rychleji.
  • Avokádu v lednici zastavíte proces zrání.
  • A citrusové plody v krátké době změknou a začnou plesnivět.
  • Okurky, brambory, mrkve, dýně, tykve a lilky dávejte též na jiná místa, než je lednička.
  • Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Obzvláště ovoce dokáže perfektně nasát okolní vůně a může tak postupně hořknout.
potraviny
Víte, že rajčata do lednice nepatří? Přichází o chuť i vůni.

6. Bylinky

Bylinky mají tendenci velice rychle odcházet. Ne vždy máme možnost jejich okamžitého využití. I zde je řešení, které může jejich životnost o několik dnů prodloužit. Vezměte krabičku, vložte do ní ubrousek a na něj bylinky položte až rozprostřete. Přikryjte je papírem, který předem navlhčíte. Takto krabičku uzavřete a uložte do lednice. Uvidíte a ucítíte, že i za několik dnů budou stále dobře vypadat a vonět. Nicméně pozor, toto neplatí pro bazalku. Její barva by se díky vlhkému papíru rychle změnila.

7. Otevřené potraviny

Znáte to, ne vždy dokážeme vše zkonzumovat na posezení, například konzervu či jogurt. Takovéto otevřené potraviny na sebe rychle váží bakterie, které nám mohou způsobit značné zdravotní problémy. Řešením je přemístění do uzavíratelné nádoby, nejlépe skleněné. Tam vydrží déle než v původním balení.

8. Vejce

Vajíčka se nemají skladovat v kartonovém obalu, v němž se prodávají. Po pořízení by se měla (špičkou směrem dolů) přerovnat do plastových plat (na ně určených) nebo položit do ledničkového regálu. Vejce se nikdy nemají před úschovou omývat.

9. Oleje, semena, ořechy

Tyto potraviny patří do lednice nebo na nějaké chladnější a temnější místo. Obzvláště oleje nedobře reagují na světlo, kde rychle žluknou, proto je vždy dejte do tmavších prostor.

K TÉMATU  Proč dát sbohem tradičním neonům a přejít na LED neony?

10. Pečivo

Pečivo je další druh, který v lednici přichází o svou vůni a tolik požadovanou čerstvost. Chcete-li ale mít čerstvé pečivo v zásobě, zamrazte ho.

maso
Maso patří do spodní části lednice, hned nad šuplíky s ovocem a zeleninou.

Jak skladovat jídlo v lednici?

Každá část ledničky má svoji teplotu. Nejnižší bývá na spodu, kdy stupně směrem nahoru přibývají a nejvyšší bývá v jejích dveřích. Nad šuplíky rovněž bývá takzvaná fresh zóna čili místo, které prodlužuje životnost, například již otevřených potravin.

  • Ve spodních částech obvykle bývají šuplíky. Do těchto šuplíků se doporučuje uskladňovat nemytá zelenina a ovoce. Pouze berte v potaz ty druhy, které tam nepatří. Šuplíky mají určitou vlhkost, která je pro zeleninu a ovoce potřebná.
  • O patro výše se hodí pokládat maso a ryby, vždy v nádobách s uzávěrem, aby nedošlo k případné kontaminaci.
  • Další police je vhodná pro uzeniny, různé šunky, salámy, párky a obdobně. Nad nimi se hodí uložit mléčné výrobky; sýry, jogurt, tvaroh, smetana a další.
  • Nejvyšší police by měla být vyhrazená pro již uvařená jídla. Zkrátka ta, která slouží k rychlé konzumaci.
  • Do dveří ledniček patří nápoje typu mléko, ale také dresingy, majonézy a kečupy. Také zde většinou bývá prostor na již zmíněná vajíčka.
  • Máslo a další tuky tohoto typu bývají dalším produktem umísťovaným do dveří, ne všichni to tak samozřejmě máme v oblibě.

Skladujete své potraviny správně?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Meal prep: Trend, který vás zachrání od hodin strávených v kuchyni

Zdroje článku:
www.realsimple.com, www.insider.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lewis Hamilton, pilot a mistr světa Formule 1. Hvězda světového formátu, která oslní svou přítomností každou událost. Ale ne pouze on, jeho čtyřnohý přítel, buldok Roscoe, ho dokáže mnohdy zcela zastínit.
V každém vztahu někdy nastane čas, kdy se lidé hádají, dohadují, přehodnocují své názory. Takové menší krize jsou v každém vztahu běžné a můžete je očekávat. Velké krize většinou přicházejí s tím, jak se vztah mění a vyvíjí. Mohou vás potkat dříve či později, avšak odborníci se shodují v tom, jaké kroky (a i roky) ve vztahu bývají kritické.
Léto nepochybně patří k vůbec nejoblíbenějšímu období, které většina z nás vždy netrpělivě vyhlíží. Ostatně není nic lepšího, než si užívat sluneční paprsky, hodit opalovačku a vyblbnout se v prohřáté vodě. Jenže co když pohodovou idylku naruší příchod menstruace?
Jak si představujete ideální Vánoce? Pravděpodobně s rodinou, vašimi blízkými. V pohodě, v obklopení radosti a štěstí. A samozřejmě v obklopení cukroví, které mizí z talíře rychlostí blesku. A kromě her, které budete hrát, svůj čas strávíte i sledováním oblíbených vánočních snímků, které svou kouzelnou atmosférou a nadějí z nich vyplývající umocní onu vánoční atmosféru, která se line domovem. Co si nezapomenout pustit?
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.
Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.
Stačila vteřina navíc nebo kousek vedle a dopadlo by to špatně. Dechberoucí momenty, při kterých zrovna někdo natáčel. Možná na něj nevěříte, ale jak se říká - tihle lidé měli z pekla štěstí.
Život není pokaždé procházka růžovým sadem a občas nastávají situace, do kterých se nikdo z nás nehrne. Hádka nebo nepříjemné životní situace, do kterých se dostaneme se sourozenci, pak obzvláště bolí.
Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.
Třešně a višně jsou jedny z nejčastěji pěstovaných ovocných stromů na pozemcích a zahradách u rodinných domků. To není překvapivé, protože všechny odrůdy třešní jsou chutné, zdravé a ideální pro konzumaci přímo ze stromu. Stojí za to zjistit, jak tuto rostlinu správně pěstovat a jak vybrat nejlepší odrůdy třešní, které každoročně poskytnou bohatou úrodu. Řekneme vám také, jaká může být cena třešní a kde je nejlépe koupit.

Výběr článků

Cesta k úspěšné kariéře může být složitá a plná výzev. Manažeři musejí být schopni rychle a efektivně implementovat své znalosti do pracovních procesů, rychle a správně rozhodovat a mít široký rozhled.
My ženy jsme kolikrát jedno tajemství vedle druhého. Navenek spořádané a rozumné, ale když se zrovna nikdo nedívá, zpíváme si před zrcadlem s hřebenem v ruce. A děláme toho mnohem více, ale nikomu bychom to nepřiznaly. Často ani nejlepší kamarádce.
Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Kdo tuto věc někdy zažil, může potvrdit, že na tuto zkušenost nikdy nezapomene.

Nepřehlédněte

Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.
Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek