Středa , 27. 11. 2024

Xenie

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.
gastro
Na čem si letos bude gastronomie ujíždět?

02. 02. 2023

02. 02. 2023

Každá oblast se prakticky neustále vyvíjí, a jinak tomu není ani v případě gastronomie, která se v průběhu let mění. Ostatně taková ketodieta nebo bezlepkové potraviny kdysi byly ”něco wow”, zato dnes jsou v jídelníčku mnohých naprostou samozřejmostí.

Co se týče trendů, pochopitelně (a platí to tak ve všem) jde o to přilákat pozornost, umět i trochu šokovat. A pak je tu také schopnost reagovat na současné dění i schopnost se přizpůsobit chutím či zdravotním problémům zákazníků. Ať je to jak to je, nové trendy v gastronomii jsou zkrátka přínosem a každý si v nich najde to své. Které z food trendů pro rok 2023 osloví vás?

Alkohol na minimum

Možná až překvapivě ze statistik vyplývá, že podstatně ubývá zájem o konzumaci alkoholu a mnozí se spíše přiklánějí k nealkoholickým verzím drinků, převážně pak proto, že se ví, jak alkohol tělu škodí. Pít alkohol tak pomalu přestává být módní, na což se rozhodli reagovat i výrobci nápojů. Začnou se proto více objevovat nízkoalkoholické i nealkoholické nápoje, přičemž nejvíce povedou nealko destiláty i vína, ochucená piva, moctaily nebo octové limonády. No, zní to přinejmenším zajímavě. 

mocktail
Pít alkohol přestává být trendy. Čím dál více lidí si uvědomuje jeho dopady na lidské zdraví.

Slazení jen přírodně

Velkým tématem letos budou také přírodní sladidla, a je to právě díky výzkumům, které potvrdily, jak úzká je souvislost konzumace umělých sladidel či rafinovaného cukru se vznikem závažných onemocnění. Čekat proto můžeme nejen širší nabídku přírodních sladidel, ale i naše oblíbená jídla a nápoje slazené zdravější formou. A třeba taková fanta s agáve sirupem, proč ne?

Uměle vyrobené maso

Trošku děsivější je laboratorně vyrobené maso, které se stalo horkým kandidátem k diskuzi. Zatímco jedni něco takového vítají, druzí mají pocit, že je to už tak trochu za hranou. V každém případě takový trend dostal zelenou a například výrobce Upside and Eat Just nabídne svým zákazníkům možnost ochutnat uměle vypěstované kuřecí maso s minimálními ekologickými dopady.

K TÉMATU  4 zásady, podle kterých si vybrat podzimní kabát a nejnovější trendy v obchodech
gastro
Maso budoucnosti pochází z laboratoře.

Nutričně hodnotné těstoviny

Těstoviny jsou nedílnou součástí každé kuchyně, ovšem ví se moc dobře, že klasické bílé těstoviny našemu zdraví i linii příliš nesvědčí. I když je trh plný celozrnných těstovin, výrobci se však rozhodli tuhle dobrotu udělat ještě zdravější a vyrábět ji ze zeleniny, jako třeba z mrkve, květáku či cukety, ale dokonce i ze zelených banánů. Od toho si slibují, že na trh přijde příloha plná živin a mnohem lahodnější chuti. Tohle už zní líp než maso ze zkumavky.

Bezmasé verze pokrmů

Už jsme si zvykli na hamburger či párky bez masa, ovšem letos se proslýchá, že by se portfólio bezmasých verzí klasických pokrmů mělo ještě více rozšiřovat, přičemž nejvíc se bude kouzlit se zeleninou, luštěninami a obilovinami, kromě toho by měla na trh přijít i veganská verze mořských plodů, která bude čistě rostlinná. Taková jídla by se podle všeho měla objevovat ještě častěji v restauracích, než je tomu doposud. Velkým trendem budou ještě přirozeně veganská jídla, která by měla dostat zase o něco víc prostoru než doposud.

snídaně
Bezmasá jídla dostanou větší prostor.

Rostlinné a udržitelné stravování

Food trendy také prozrazují, že převaha rostlinné a udržitelné stravy by měla v letošním roce dosáhnout převahy. Více se proto bude dbát na šetrnou výrobu, pečlivě vybrané suroviny i hledání přívětivějších variant. Od toho si pak svět gastronomie slibuje mnohem vyšší úroveň jídel, než jak je tomu současně.

Pestré kombinování tradičních kuchyní

Každá kuchyně má díky svým tradicím něco do sebe, a svou jedinečnou podobou je tak rozeznatelná i těmi, kteří se nepovažují za gurmány. Letošní rok však bude přát tomu, že se jednotlivé typy kuchyní začnou vzájemně kombinovat a ovlivňovat, čímž by měla vzniknout řada pestrých a chuťově zajímavých jídel. Klasická jídla by tak měla pomalu dostávat nádech exotiky, zatímco ta exotická by mohla mít v sobě špetku té klasiky. Těžko říct, jak tohle dopadne, ale pokud nám nebudou servírovat kung pao s knedlíkem, jsme pro.

K TÉMATU  Mama říká “podělit se znamená milovat”! Vychutnejte si nejlepší domácí jídla se svými přáteli a rodinou v naší restauraci Mama

V hlavní roli fermentace

Práce s kvasinkami i houbami je v oblasti gastronomie známá už dlouho. Fermentace je zkrátka technikou, která má své čestné místo téměř každé v kuchyni, a kromě toho, že podporuje výživnost surovin, zlepšuje i chutě jídel. Kromě klasiky v podání probiotických nápojů, koktejlů s kombuchou či miso pastou, se můžeme těšit i na další dobroty, a to nejen v jídle, ale i pití. Pro tento účel by se měla využít Mycorena či Mushlabs. Hojně se však budou používat i houby jako reishi, cordyceps a chaga. Ty by se podle zdrojů měly nacházet v nápojích, čokoládě, granole, ale i ve spojitosti s adaptogeny, jako je CBD či MCT olej.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vypadá to jako kůže, ale není to kůže. Je to totiž alternativní kůže budoucnosti

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.ktchnrebel.com/foodtrend-report-2023/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte pocit, že jste doma neustále sami? Pravděpodobně zvažujete koupi nového zvířecího kamaráda. Co takhle okřídleného společníka? Papoušci jsou totiž oproti kočkám nebo psům méně náročnými stvořeními, která dokážou žít vlastním životem bez vaší přítomnosti. Při výběru ideálního druhu však buďte opatrní – ne všechny se hodí do bytu.
Každou milovnici nakupování a módní intelektuálku teď nezajímá nic jiného, než co bude trendem letošního podzimu. Někteří už možná mají nastudováno z módních časopisů či procházkách po obchodech, jiní však stále netuší, do čeho se na ulici obléknout.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
V restauraci, v kavárně i v každodenním životě. Kdo, za koho a kdy platí, to je dobré si s partnerem vyjasnit předem. Jinak může dojít k nepříjemnému trapasu.
Letošní podzim přináší řadu zajímavých vlasových trendů, které spojují eleganci s praktičností. Účesy pro tuto sezónu jsou přizpůsobeny tak, aby odrážely teplé a přirozené barvy podzimu a zároveň se snadno udržovaly. Tento článek vás provede tím nejlepším, co na podzim přichází do módního světa účesů.
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Už odmalička nám rodiče vštěpovali, jak důležitá je osobní hygiena. Díky dobré výchově jsme se tak naučili, že si musíme pravidelně čistit zuby, aby se nám nekazily, že se musíme pravidelně mýt, abychom byli čistí, hezky vypadali a nezapáchali. A když se jednoho dne objevila influencerka Aella, která bez ostychu přiznala, že se ročně vykoupe jen 37x, vzbudila s tím velké a opravdu šokující pozdvižení. Čím se obhajuje a je ve skutečnosti opravdu taková čunča, jak se zdá?
Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Přemýšlíte nad tím, kam byste si s partnerem, anebo sama mohla vyrazit na prodloužený víkend? V tom případě pro vás máme pár tipů, které dozajista oceníte. Poznejte ta nejkrásnější evropská města, do kterých se budete velmi ráda vracet, a na která vám (pro začátek) bude stačit jen pár dní volna.
Máte v plánu pořízení nové kuchyňské linky? Pak jistě stojíte před důležitým rozhodnutím. Je lepší koupit si kuchyňskou linku matnou, nebo lesklou? Jasná odpověď v podstatě neexistuje, můžete však obojí zkombinovat nebo si projít všechny výhody a nevýhody. Jak se nakonec rozhodnete?

Výběr článků

Když přijedete do Itálie, je to naprosto běžné. Každá žena tu má svůj skútr, se kterým jezdí do práce, na nákupy, ale třeba i vyzvedávat děti ze školy. Jak se žije řidičkám skútru v Česku?
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.

Nepřehlédněte

Tyhle luxusní zahrady slouží hlavně k odpočinku, nikoliv za účelem pěstování. Pokud má člověk dostatek prostředků, může si nechat vytvořit designérský skvost. Atmosféru udělá osvětlení nebo tekoucí voda. Co takhle skleněný stůl s vodopádem?
Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek