Středa , 05. 10. 2022

František

Je bio ovoce skutečně lepší? Odborníci radí, podle čeho si vybrat! Co je krásné na pohled, nemusí být zdravé!

je bio ovoce lepsi nez to ostatni
Zdroj: Nature house

06. 03. 2018

Biopotraviny jsou oblíbeným trendem již pár let. Nakupujeme je, protože chceme jíst zdravěji a kvalitněji. Všechny víme, že v BIO kvalitě lze sehnat různé produkty. Jednou z hlavních kategorií je BIO ovoce a zelenina, které se pěstuje zásadně jiným způsobem než to běžné. Liší se tak hned v několika podstatných věcech. 

Hnojiva a pesticidy mohou být i karcinogenní

Tou nejdůležitější vlastností bio ovoce a zeleniny je, že při jejich pěstováni nebyly využity chemické látky. Pomyslnou stopku tedy mají umělá hnojiva a pesticidy. Pesticidy jsou chemické přípravky, které se používají k hubení nejrůznějších rostlinných i živočišných škůdců. Dělí se na insekticidy, herbicidy, fungicidy, rodenticidy a další, pojmenované jsou podle škůdce, kterého mají odbourat.

„Jejich účelem je ochrana rostliny a to, aby následkem působení škůdců neuhynula. Nicméně jejich složení je chemické a přenáší se i do konečného plodu, který pak konzumujeme, což pro člověka rozhodně není žádoucí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Jejich působením je totiž narušována funkce hormonálního systému a některé druhy mohou být dokonce karcinogenní. Mimo to se pesticidní látky dostávají také do ovzduší, vody a do půdy a narušují tak přirozenou rovnováhu v přírodě.

Umělá průmyslová hnojiva a jejich vliv

Další skupinou látek jsou umělá průmyslová hnojiva. Ta se používají k udržení nebo zlepšení půdní úrodnosti, což zní sice velmi hezky, ale ve finále to může být spíše ke škodě. Do půdy jsou skrze hnojiva přidávány fosfáty a dusíkaté látky, které mohou způsobit kontaminaci vody. Směsi průmyslových hnojiv obsahují toxické látky, které se pak těžko z půdy odstraňují, mohou ji poškodit a dostávají se do plodin.

„V ekologickém zemědělství se místo umělých hnojiv používají hnojiva biologická, jako je například chlévský hnůj nebo kompost. Také se využívá vhodné střídání plodin, aby pole nebyla vyčerpávána,“ vysvětluje odbornice. Všechny látky, které se použijí při pěstování, jsou pak ve větší či menší míře obsažené také v plodech. S běžným ovocem a zeleninou tak konzumujeme také spoustu toxických látek, které mohou soustavně poškozovat naše zdraví.

K TÉMATU  Tomu se říká rytmus v krvi! Do chlapíka s břichem a plnovousem byste to na první pohled neřekly. V taneční soutěži bezkonkurenčně válí!

Co je krásné, není vždy zdravé

Pamatujete si na pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících, kde chtěla Sněhurku zlá macecha otrávit jablkem? A pamatujete si, jak to jablko vypadalo? Bylo krásné, červené, velké a lesklé, jen se zakousnout, ale ve skutečnosti bylo plné jedu. Vzpomeňte si na to, až budete příště nakupovat ovoce v supermarketu.

Ta jablka, která vypadají naoko nejlépe, často bývají právě těmi nejvíce chemicky ošetřenými, aby vydržela co nejdéle a krásně se leskla. Ošetření, které můžeme poznat na první pohled, je voskování, díky kterému se jablka nezvykle lesknou a při jejich umývání zjistíte, že jsou lehce mastná. Samozřejmě jde o vosk, který můžeme zkonzumovat, ale opravdu to potřebujeme?BIO jablka bývají trochu menší, každé vypadá jinak a nemívají výraznou lákavou barvu, ani se příliš nelesknou. Zkrátka vypadají přirozeně,“ říká Věra BurešováA podobně je to také s dalším ovocem a zeleninou.

BIO je dražší. Za co platíte?

Důležitým bodem, který mnohé od bio stravy odrazuje, je cena. Ta je totiž zpravidla vyšší než u běžných potravin. Je to proto, že při nákupu bioproduktů neplatíte pouze za produkt, ale za celý udržitelný systém, který za ním stojí. Vypěstovat ovoce i zeleninu ekologicky šetrným způsobem totiž trvá déle a vyžaduje to více práce. Dělá se to zkrátka postaru, tradičním způsobem, bez všech zlepšováků moderní doby. Finálních produktů je méně, a to se promítá v jejich ceně.

Autor: red

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Mandle jsou oblíbené oříšky, které rádi “chroupeme” jen tak třeba u populárního televizního pořadu. Je skvělé, že za ta léta dokázaly nahradit brambůrky klasicky smažené v oleji, které zdraví, na rozdíl od mandlí, zrovna neprospívají. Pokud však máte tak velkou spotřebu, že vaše peněženka při každé úhradě dalšího a dalšího balíčku trpí, nabízí se otázka, zdali si madle nechcete vypěstovat na své zahradě? Odpověď je ano!
Kdo by dnes neznal zlatý devadesátkový hit jménem ledvinky. Během devadesátých let se jednalo o velice stylový kousek, který se nejčastěji kombinoval s batikovanými tričky a zvonovými kalhoty, případně se stejnými kalhotami a halenkou se zvonovými rukávy. Když se však ledvinky najednou stáhly z trhu, mnohé ženy to sice oplakaly, ale nakonec se se skutečností smířily - ledvinky už zkrátka nejsou v módě. Jejich žhavé kousky byly odhozeny do koše nebo zapadly hluboko do skříně. Jenže to je škoda. Každý módní trend totiž jednou ožije a ledvinky opravdu nejsou výjimkou.
Známe to asi všichni, kdo máme nějaké problémy se zády nebo denně sedíme za obrazovou počítače. Za krkem to šeredně bolí a pomalu bolest postupuje až do hlavy, až se člověk jen těší, že si lehne a pořádně prospí. Krční páteř může být velice ošemetná, pokud nevíme, jak správně se k ní chovat. Pokud však už zabolí, je zde 5 cviků, které můžete pravidelně cvičit a ty vám zaručeně uleví!
Okenní parapety nemusí zét prázdnotou, i když teploty padají k nule. Stačí, když si vysadíte rostliny, jež jsou pro podzim typické a kterým podzim dokonce prospívá. Jednou takovou podzimní květinou je vřes, který se hravě popere i s prvními zimními mrazíky. Jelikož ho lze koupit v bílé i růžové barvě, bude hezky zdobit jinak pochmurné a smutné okenní parapety.  
Vědci tvrdí, že lunární cykly mohou souviset třeba s délkou spánku a menstruačními cykly. Vše je ale předmětem sporů. Jak si stojí věda a její pátrání po příčinách nespavosti u lidí? A v čem nás ještě měsíc a jeho cyklus ovlivňuje? Podíváme se na dopady měsíce na lidskou psychiku, zdraví i běžný denní režim.
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
Dřevěné bedýnky aktuálně frčí. Nehodí se přirozeně do každého interiéru, ale pokud máte rádi venkovský, přírodní nebo skandinávský styl, oceníte chytré nápady na jejich využití. Bedýnky poslouží hlavně jako odkládací prostory. Vhodnou kombinací z nich můžete vytvářet vlastní originální praktická řešení. Je na vás, jestli zvolíte jednoduché jednobarevné bedýnky nebo omšelý retro vzhled. Dají se obrousit, natřít i spojit. Upravte si je podle sebe!

Nepřehlédněte

V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek