Pátek , 15. 08. 2025

Hana

Oblíbená italská lahůdka: Dušené mušle Vongole s česnekem a houbami

Kdo by nemiloval italská jídla? Těstoviny, pizza, dezerty a v neposlední řadě mořské plody. Tomu se zkrátka nedá odolat. A právě posledním zmíňovaným se dnes budeme zabývat. Představujeme vám recept na dušené mušle Vongole nebo – li po česku „mušle srdcovky“ s česnekem a houbami. Dobrou chuť.
Mušle
Těstoviny s mušlemi, houbami a česnekem.

Než vám zde ale napíšeme návod na tento vynikající recept, tak musí přijít pár důležitých upozornění.

Dávejte si velký pozor, až budete mušle (máme na mysli živé) kupovat, aby nebyly otevřené, nezapáchaly či nebyly rozbité. Pokud budou vykazovat některý z těchto příznaků, okamžitě je vyhoďte, neboť jsou zkažené. V případě zamražených či chlazených toto neplatí!

Až si živé mušle pořídíte, naložte je nejlépe na půl den až jeden celý do osolené vody (cca 2 lžice mořské soli), kterou budete v průběhu dne spolu se solí vyměňovat. Jestliže vás ale čeká důležitá večeře, tak bude stačit i hodina. Ovšem pamatujte, že čím déle, tím lépe. Mušle pak už jen propláchněte. Tímto jsou připraveny k dalšímu zpracování. Opět, tento postup u mražených či chlazených neplatí. Ale můžete to vyzkoušet – u mražených po rozmražení. Mušlím by to mělo dodat příjemně slanou chuť.

Dušené mušle
Uvařené mušle. Zdroj: pixabay.com

Nyní jsme vám řekli vše důležité a podstatné a tak… Můžeme pokračovat dál.

Pro 2 až 4 porce potřebujeme…

Na dušené mušle si připravíme:

  • 3 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 šálek najemno nakrájených hub
  • 4 stroužky česneku, namletý nebo na jemno nasekaný
  • 2 šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek bílého suchého vína
  • 1 šálek ze šťávy ze škeblí (jak jsme je nakládali na den či hodinu) a nebo 1 šálek vody
  • 24 až 48 mušlí (asi 12 na osobu) malé a čerstvé nejlépe vyčištěné a dobře opláchnuté
  • 4 šálky vařených těstovin Linguine (ale záleží na vaší volbě, jaké těstoviny vám chutnají)
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti a volby
  • 2 až 3 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky na ozdobu

Jak postupujeme:

Ve větší pánvi pomalu rozehřejeme máslo spolu s olivovým olejem při nízké teplotě. Poté přidáme houby, česnek a šalotku a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty nebo do měkka. Přidáme víno, šťávu z škeblí/vodu a mušle. Zakryjeme a vaříme po dobu 8 až 9 minut nebo dokud se mušle neotevřou. Pokud se nějaká škeble neotevře, vyhoďte ji, protože se opět jedná o špatnou mušli (ať už byla živá či zamražená/chlazená).

K TÉMATU  Poctivá polévka s masovými koulemi, co vydá za hlavní chod

Rozdělte těstoviny do misek či na talířky a na to naservírujte škeble s česnekem a houbami. Vývar poté dochuťte solí a pepřem a ten nalijte na těstoviny se škeblemi. Ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme.

Dodejte omáčce šmrnc

Po uvaření odstraníme mušle, vrátíme vývar zpět na sporák a přivedeme pomalu k varu.

V malé misce smícháme 4 lžičky hladké mouky a 4 lžičky měkkého másla a promícháme.

Tuto směs přidáme do již hotového vývaru a za stálého míchání vaříme po dobu 2-3 minut nebo dokud omáčka mírně nezhoustne. Když je omáčka hotová, přelijeme ji jemně přes mušle a těstoviny.

Dobrou chuť!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Koronavirus nezmizel. Spíše naopak, čísla nakažených opět rostou. Ve velkém se šíří rýma a přibývá nachlazených. K tomu všemu klepe na dveře pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas posílit svou obranyschopnost. Během letošního podzimu bude čelit pořádnému náporu. Chcete-li zůstat fit, pak nezapomínejte na vitaminy a minerály. Pomoc najdete také v přírodě.
Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
Věděli jste, že je docela snadné vyrobit si chutný a zdravý sirup z květů černého bezu nebo třeba šeříku? Bezový sirup se používá na limonády, koktejly a dezerty. Nebo můžete jednoduše nalít palačinky nebo zmrzlin. Takový sirup patří i do ovocného čaje. Možností je nepřeberné množství, stačí si vybrat a vychutnat si výbornou sladkost a nádhernou vůni! Že už na takový zdravý sirup máte chuť? Tak neváhejte a pusťte se do toho!
Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
Co předvádí vousatý chlapík v talentové soutěži je překvapením pro všechny diváky. Jeho tanec budí nadšené ovace. Na první pohled by do něj nikdo neřekl, že se umí takhle rozpohybovat!
Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?
Lékaři vám často promlouvají do duše, abyste se lépe starali o srdce a mozek. Na jeden orgán ale často zapomínají. Přitom jde o ten největší v těle, který je zároveň nejdůležitější pro naši obranyschopnost. Sídlí v něm až 80 % buněk imunitního systému. Jedná se o střeva a je důležité je mít v dobré kondici. Jedině tak budete připraveni na případný střet s koronavirem.
Lana a provazy jsou báječný retro a vintage doplněk jakéhokoli interiéru. I moderní bydlení můžete podtrhnout jedním z těchto kousků. Nejčastější uplatnění pro lano je designové osvětlení, ale uplatnění najde i jinde. Inspirujte se!
Syndrom zlomeného srdce označuje onemocnění, které je zcela vzácné, nicméně objevující se u jinak naprosto zdravých a v některých případech i mladých osob. Tento syndrom se vztahuje k psychice a jinak bývá nazýván také jako Takotsubo kardiomyopatie.

Výběr článků

Období Štíra, které začíná 23. října a trvá do 21. listopadu, přináší do našich životů intenzitu, vášeň a hluboké emoce. Toto období je plné příležitostí pro osobní růst a transformaci. Jak nás ale toto znamení ovlivní v práci, lásce, zdraví a financích? Pojďme se podívat, co nám Štír přináší a na co bychom si měli dát v tomto období pozor.
I když je neděle od slova nedělat, měly byste dokončit vše rozdělané. Odpočinek potřebují předevšán vaše vnitřní orgány. Je důležité zaměřit se na správný jídelníček a očistu střev. Co ještě přinese novoluní v Panně?
Pod střechou každé domácnosti se dnes a denně odehrávají různé scénáře. A my můžeme jenom odhadovat, jakým problémům se v jednotlivých domech musí čelit. Pojďme to však vzít z trochu jiného, obecnějšího hlediska a prozraďme si, jaké problémy sužují českou společnost jako takovou.

Nepřehlédněte

Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.
Česání vlasů nevypadá jako velká věda a na první pohled se zdá, že se na něm nedá nic zkazit. Opak je ale pravdou. To, zda správně používáte svůj hřeben, má vliv například na to, jak moc se vám vlasy mastí, ale i na jejich celkové zdraví a vzhled. Otázka je tedy nasnadě. Češete se správně?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek