Neděle , 02. 10. 2022

Olívie a Oliver

Poctivá polévka s masovými koulemi, co vydá za hlavní chod

Už naše babičky říkaly, že polévka je grunt a maso je špunt. Česká kuchyně je, jak bývá u Slovanů běžné, opravdu založená na poctivých a hutných domácích polévkách. Na jednu takovou pro vás dnes máme recept.
poctivá polévka
Tahle polévka vás zasytí jako dva chody dohromady.

Příprava není příliš pracná, ale je dobré mít na paměti, že poctivá polévka se většinou vaří dlouho. Na druhou stranu se jí většinu času nemusíte věnovat a není třeba ji ani míchat. Tedy pokud se držíte našeho receptu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Poctivá fazolová polévka, která vás opravdu zasytí

Zdravá hubnoucí polévka, která zpestří vaši dietu

Poctivá polévka s masovými koulemi

porce
g / porce
Ingredience:
  • 300
    300
    g
    mletého vepřového
  • 250
    250
    g
    uzeného nebo šunky
  • 250
    250
    g
    mražené nebo čerstvé polévkové zeleniny
  • 200
    200
    g
    brambor
  • 50
    50
    ml
    mléka
  • 2
    2
    ks
    vejce
  • 2
    2
    ks
    tvrdé rohlíky
  • 2
    2
    ks
    cibule
  • 1
    1
    kostka
    bujónu
  • rostlinný olej nebo kousek sádla
  • mletý pepř a sůl
Na ozdobu:
  • zakysaná smetana
  • čerstvé bylinky

Postup:

  1. Rohlíky si nakrájejte na kostičky a polijte mlékem. Nechte je pár minut, aby se mléko vsáklo, a pak je vmíchejte do mletého masa.

  2. V mezičase si rozklepněte vejce, zlehka je prosolte a vidličkou našlehejte. Do vajec vmíchejte také pepř a pak je zapracujte do mletého masa. Z masové směsi vytvarujte kuličky o velikosti pingpongových míčků.

  3. Masové kuličky dejte na chvíli stranou a připravte si základ polévky. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku a přidejte k ní na kostičky nakrájené uzené. Postupně přidejte polévkovou zeleninu a další koření. Po několika minutách základ polévky zalijte vodou s rozpuštěným bujónem. Ten může být zeleninový nebo masový, dle chuti.

  4. Zeleninu vařte dokud nezačne měknout, pak do polévky přidejte masové kuličky a na kostičky nakrájené brambory. Vařte ještě asi 20-30 minut, dokud nebudou brambory i maso uvařené.

  5. Naše poctivá polévka vydá s čerstvým chlebem za opravdu vydatné jídlo. Pokud si tedy chcete dopřát, podávejte ji s pečivem. Na závěr ji posypejte čerstvými bylinkami a přidejte lžíci zakysané smetany.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
jednoduché recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek