1. Trouba není sporák
Dřív to bylo jasné, trouba byla prostě ta spodní část sporáku. I dnes si samozřejmě můžete pořídit klasický sporák – tedy spojenou kombinaci trouby a varné desky (ploten). Můžete si dokonce vybrat, zda chcete vařit na sklokeramické, indukční nebo klasické plynové desce.
Pokud máte přístup k plynové přípojce a vaříte často a rádi, plyn je jasná volba. Z ekonomického i praktického hlediska. I v každé profesionální kuchyni se vaří na plynu. Pokud vám plyn nevoní, nemáte ho nebo chcete elegantnější design, jsou tu ostatní možnosti.
Výše řečené se týká varné desky, ale u trub je to trochu jinak. Plynové trouby jsou zcela okraji zájmu. Většina lidí upřednostní v tomto případě pohodlí a bezpečnost elektřiny.
Místo sporáku je dnes častou volbou samostatná pečicí trouba. Vybrat si můžete buď vestavnou, nebo volně stojící…
2. Vestavná vs. volně stojící trouba
Vestavná trouba je dnes oblíbenou volbou zejména do rodin a nových, rekonstruovaných a stylových kuchyní. Pokud si chcete vybrat tento typ, je to vynikající nápad, trouby mohou být špičkově vybavené (anebo jednodušší a levnější). Dokonale splynou s designem kuchyně. Aby to nebylo tak jednoduché, jsou ještě dvě řešení.
– Samostatné provedení můžete umístit kamkoli nezávisle na varné desce, jejím umístění nebo typu.
– Polyvalentní trouby jsou vybaveny ovládáním na varnou desku. Deska musí být kompatibilní a je třeba ji umístit nad sporák.
Volně stojící trouby jsou spíš kompaktní modely pro méně náročné použití. Najdou místo v menších a málo vytížených kuchyních, u studentů, jednočlenných domácností, na chatách a podobně. Někdy mají i dvě (výjimečně jiný počet) plotýnky na vaření integrované v horní části.
3. Objem
Velmi důležitý parametr! Při výběru vycházejte z toho, jak často a rádi pečete a kolik vás v domácnosti je. Obecně vzato se trouby do cca 60 l považují za malé, vhodné pro jedno- až dvoučlenné domácnosti. Často jde o volně stojící typ.
Vestavné modely mívají častěji 60 a více litrů. Nejoblíbenější jsou však varianty o objemu 71 nebo 72 l. Jde o osvědčený standard pro 3 až 4člennou domácnost. Pokud pečete velmi vášnivě nebo je vás hodně, klidně pokukujte i po větším modelu – výběr už je ale menší.
4. Rozměry
Standardním rozměrem vestavných trub je 60 cm na výšku (resp. 59-60 cm) a stejně tolik na šířku. Hloubka pak bývá 54-57 cm. Lze se setkat i s kompaktními modely pro menší kuchyně, u nichž je výška snížena např. na 45 cm.
5. Co to umí?
Výrobci se často snaží oslnit dlouhým seznamem funkcí a možností svých trub. Před nákupem byste si měli ujasnit, co opravdu využijete – za každou funkci totiž zaplatíte.
– Potřebujete ovládací panel s displejem nebo vám stačí elektronické ovládání bez něj, nebo dokonce mechanické ovládání?
– Rychlý ohřev (rychlé předehřátí trouby), rozmrazování, grilování, otočné grilování, parní pečení, mikrovlny, infra-pečení (zejména na maso), 3D pečení (cirkulace vzduchu při pečení více jídel). To jsou funkce, s nimiž se můžete setkat.
– Vyšší bezpečnost může zajistit dětská pojistka, ochlazování dvířek (jistě užitečné v rodinách s malými dětmi) anebo teleskopické výsuvy pro bezpečnější vysunutí plechu či pekáče.
– Vhod mohou jistě přijít různé pokročilé systémy samočistění. Např. katalytický (speciální úprava povrchu) nebo pyrolytický (čištění vysokou teplotou) či AquaClean (parní čištění). Za tyto technologie si ovšem připlatíte.
6. Cena a značka
Kolik stojí pečicí trouba? Na vestavnou si připravte aspoň 4 tisíce Kč, pokud jste nenároční – najdete zde značky jako Beko, Mora či Amica a další. Od cca 8 tisíc už koupíte i lepší modely dobře znějících značek jako Bosch nebo Electrolux. S výběrem konkrétního modelu vám mohou pomoci i testy vestavných trub.