Různé chuti ostrého jídla
Když srovnáte českou kuchyni s francouzskou nebo indickou, zjistíte, že každý národ využívá trochu jiné koření, jinak jídla ochucuje. Někde je běžné jíst i jídla, která by nám připadala vyloženě nepoživatelná. Například taková chilli paprička je jedním z nich.
Tato pálivost jídel však není vždy stejná. Pokud byste jedli ostrá jídla častěji, sami rozeznáte, čím konkrétně je výrazná chuť způsobená. Třeba u nás je běžná štiplavost jídel po podání většího množství pepře. Jindy ale můžete dát do jídel česnek, zázvor nebo chilli papričky a ve výsledku budou ostrá taky – jen zcela jinak.
Zlepšete zdraví pepřem a česnekem
Ať už si do jídla přidáte pepř, česnek nebo zázvor, vaše zdraví vám ve výsledku poděkuje. Pepřem zlepšíte své trávení. V našem těle navíc působí jako antioxidant a antidepresivum, je močopudný. Česnek bývá zase označován za přírodní antibiotikum, což výborně popisuje jeho účinky na naše zdraví. Tělu pomůže ubránit se nemocem, podpoří imunitu.
Stále trochu exotický zázvor
Také zázvor nám prospěje. V naší kuchyni není zcela běžné přidávat ho do jídel, ale jistě si vybavíte jeho použití při přípravě čaje. Ten pak výborně působí při nachlazení a různých infekčních nemocech. Umí nastartovat naše trávení, zlepší prokrvení těla. Navíc působí jako afrodiziakum.
A co chilli paprička?
Nedílnou součástí třeba indické kuchyně jsou chilli papričky. Za jejich pálivost je zodpovědná látka kapsaicin. Pokud jste někdy z chilli papriček vařili, jistě víte, že jakmile je vezmete do ruky, mohou vás pálit i prsty, oči, pokud kolem nich přejedete rukou atd.
Při požití kapsaicinu nastartujete v těle tvorbu lymfocytů, které mají důležitou roli v obraně těla před nemocemi. Příznivě působí i na trávení, je ideální prevencí vzniku žaludečních vředů. Kapsaicin napomáhá při hubnutí, podporuje trávení tuků. Zlepšuje činnost srdce a cév, snižuje krevní tlak. Víte o jeho dalším využití? Dává se třeba do náplastí proti bolesti, protože její vnímání dokáže utlumit.
Kdy se pálivá jídla nehodí?
Ne každý by si však měl ostrá jídla dopřávat. Samozřejmě záleží hodně na vašich chutích. Pokud pálivá jídla nemáte rádi, těžko se budete do jejich konzumace nutit, byť mnohokrát uslyšíte, jak úžasný mají vliv na vaše zdraví. Tato jídla se rozhodně nepodávají malým dětem.
Těm by se zprvu měla jídla dochucovat jen zcela minimálně, až postupně je možné dávat jim výraznější chuti. Ostrá jídla se nedoporučují také těhotným ženám.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Potraviny, které vás mohou nakopnout do milostného života. Do těchto byste to asi neřekly!