Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Průvodce výběrem, kde využít kameny na zahradě

Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.
Kameny
Kameny a zahrada

02. 02. 2024

Typy kamenů a jejich vliv na pH

Pískovec – je oblíbený pro svou přírodní barvu a texturu. Má neutrální pH, takže neovlivňuje kyselost půdy. Je ideální pro vytváření přírodních cestiček do trávníků a záhonů, pro okrasné plochy využijete valouny.

Vápenec a mramory – jsou to zásadité kameny, který mohou zvýšit pH půd. Jsou ideální pro rostliny preferující zásaditější půdu. Jinými slovy se jim říká vápenomilné. Vzhledem k jejich odolnosti se hodí pro pochozí a dekorativní plochy, skalky, zídky a obrubníky. Často zdobí okrasné zahrady s kameny tradičního českého i exotického typu.

Žula – je velmi odolný kámen s neutrálním pH. Díky své odolnosti je skvělá pro vytvoření dekorativních a trvalých nášlapných či obkladových prvků.

Břidlice – atraktivní pro svůj vrstvený vzhled do každé kamenné zahrady tradičního nebo moderního typu. Konkrétně může být použita v kaskádových vodních prvcích nebo v plotech či suchých zídkách se specifickými skalničkami v zahradě. Má neutrální pH, proto si její přítomnost oblíbí většina flóry.

Láva – nejde o příliš odolný materiál. Ale tuto vlastnost vynahrazuje porézností, která ukládá vlhkost. Rostliny si ji mohou odebírat v průběhu dní s nedostatkem srážek. Lze s ní dekorovat záhony, skalky nebo drť přimíchat do půdy.

Tvary a velikosti do zahrady z kamene

Hrubé lámané kameny a kamenné drtě – nepravidelné kusy jsou ideální jako součást skalek a záhonů nebo drobné kamínky vyplní pochozí plochy.

Valouny – hladké říční oblázky mohou poskytovat působivý estetický dojem v okolí vodních prvků nebo jako náhrada mulče v květinových záhonech. Drobné směsi se hodí do pochozích ploch.

Kamenné dlaždice – různě tvarované kamenné dlaždice jsou ideální pro terasy, chodníky a jiné ploché prostory v zahradě. Vzdálenost mezi šlapáky musí být na průměrnou vzdálenost kroku mezi středy jednotlivých kusů.

K TÉMATU  Toto přírodní hnojivo je pro rajčata lepší než jakákoliv kupovaná chemie

Aplikace různých typů kamenů

Skalky – pro alpinia se hodí kombinace různých typů a velikostí ostrohranných kamenů jako jsou mramor, vápenec, rula či láva, které poskytují rozmanitost a přirozenost.

Zahradní cesty – je vhodné použít stabilní, mrazuvzdorné a odolné kameny, jako jsou žula nebo mramor, které vydrží opakovaný tlak.

Vodní prvky – pro vodní prvky jsou vhodné hladké kameny, jako jsou říční oblázky nebo strojově tromlované valouny, které doplňují vodu a neovlivňují její kvalitu.

Dekorativní prvky – pro kamenné solitéry sochy nebo lavice, je nejlepší volit odolné materiály, jako je žula, rula či mramor.

Obruby a zídky – zde je ideální mramor, žula nebo pískovec, které poskytují pevnost a zároveň estetickou hodnotu.

Kde využít kameny na zahradě? Shrnutí tématu

Výběr správného typu suroviny závisí na mnoha faktorech. Zvažte vliv na pH půdy, tvary a velikosti a jejich vhodnost pro různé zahradní prvky. Správně zvolený materiál může zlepšit estetiku vaší zahrady, zatímco špatně zvolené mohou mít nežádoucí dopady na prosperitu rostlin. Při výběru kamenů myslete na celkový design a potřeby vaší kamenné zahrady. Pořiďte si dokonalé kamenné materiály, které udělají radost nejen vám, ale i rostlinám.

Víte, kde si pohodlně pořídíte materiál do kamenné zahrady?

Změňte svou okrasnou zahradu kameny pořízenými v internetovém obchodu Stonex.cz. V nabídce je široký rozsah hornin v různých velikostech a tvarech, které jsou pečlivě zabalené v 25 kg plastových pytlích nebo uložené ve velkých drátěných koších pro snadnou dopravu. Komfort doručení až před bránu vašeho domova je zdarma po celé ČR při objednání jediné palety.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jednoduché vychytávky, jak vypadat krásně, splní účel na 100 %. Jak rychle vyrobit kudrliny a udělat vaše vlasy krásně zářivé? Jak dokonale vybělit zuby pro perfektní úsměv nebo vyčistit pleť?
Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?
Užíváte antikoncepční pilulky? Hodně často ponocujete a na fyzickou aktivitu vás moc neužije? Pak se nesmíte divit, že vaše libido poněkud stávkuje. Co s tím vším má společného náchylnost ke stresu?
Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?
Sladkou chuť snad všichni milujeme už od dětství a většině z nás taková slabost zůstala až do dospělosti. Každý z nás pak po sladkém saháme z různých důvodů. Někdy je za tím jen zrádný okamžik, kdy nás honí mlsná, jindy si tím potřebujeme spravit náladu. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, cukr našemu zdraví škodí. Dá se na sladké vůbec zapomenout, a jak ho můžeme vyřadit ze života úplně? Na to se právě teď podíváme.
Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?
Zpěvačka Ilona Csáková uvádí na hudební scénu svůj nový singl "Afrodiziaka", vytvořený ve spolupráci s kapelou No Name. Režii k připravovanému videoklipu zastává Václav Noid Bárta, s premiérou naplánovanou na 1. května 2024. V měsíci květnu, který tradičně oslavuje lásku, "Afrodiziaka" přichází okouzlit svou melodií a atmosférou, přesně v čase, kdy srdce nejvíce touží po kouzlu a spojení.
Tento horoskop vynalezli indiáni ze Severní Ameriky, kteří uctívali různé totemy a věřili, že člověk narozený v určitý den v roce je příbuzný s konkrétními zvířaty. Své znamení znáte, teď poznejte svůj totem. Třeba vám odkryje spoustu nového o vaší povaze, věci, o kterých jste dosud nevěděli.
Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.
Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Neustále si něco píšou na mobilu, navštěvují se, a rozhodně si nejste jistá, že jste schopná se na to dále dívat? Poradíme vám, jak vyzrát na situaci, kdy se váš přítel stýká se svou ex.
Děti vyrostly, osamostatnily se a doma je najednou smutno a prázdno. Nikde žádné pohozené oblečení a najednou vám chybí i ty věčné otázky vašich potomků, co je k jídlu. Nikdo vás nepotřebuje a najednou si uvědomíte prázdno, které vás obklopuje. Pocity osamění a prázdnoty jsou často spojené s tzv. syndromem prázdného hnízda v důsledku osamostatnění již dospělých dětí.

Výběr článků

V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!
Nadměrné pocení se týká mnohých z nás, a to zdaleka nejenom v létě. Jde o onemocnění zvané hyperhidróza a údajně jí trpí 4 % světové populace. Jak se proti ní dá bojovat a je vůbec léčitelná?
Také někdy nerozumíte tomu, kde se ve vás vzaly negativní pocity? Jak je možné, že se najednou cítíte špatně a podrážděně? Co kdybych vám prozradila, že za to může dokonce i to, co jíte! Možná je to pro vás novinka. Každopádně pojďme si o tom povědět více. V tomto článku pochopíte, jak je to vůbec možné a jak to můžete změnit k lepšímu. Takže určitě pokračujte ve čtení, aby vaše nálada byla už jen lepší a lepší!

Nepřehlédněte

Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?
Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek