Čtvrtek , 16. 05. 2024

Přemysl

Výchova nebo geny?

Po kom je to dítě tak divoké? Udělala jsem někde chybu při výchově? Nebo jsou to prostě geny?
výchova dětí
Geny vs. výchova

Jedno z nejstarších otázek v oblasti výchovy a psychologie rodičů zní: “Proč je mé dítě takové, jaké je?” Někteří rodiče se v zoufalství ptají, zda udělali nějakou chybu ve své výchově, když se setkávají s náročným nebo “divokým” chováním svých dětí. Jiní se ptají, zda jsou to prostě geny, které mají vliv na chování jejich potomků. Tento článek se pokusí rozebrat tuto komplexní otázku a podívat se na to, jak výchova a geny mohou ovlivňovat chování dětí.

Výchova a její role na vývoj dítěte

Výchova hraje zásadní roli v tom, jak se dítě vyvíjí a jak se chová. Rodiče mají možnost vést své děti k hodnotám, etice a sociálním dovednostem. Dobrá výchova může přispět k vytvoření zdravého sebevědomí a k rozvoji emocionální inteligence u dítěte. Rodiče mohou také stanovit hranice a pravidla, která pomáhají dětem porozumět společenským normám a chování.

Role genů

Geny také hrají významnou roli v chování dětí. Některé rysy, jako je temperament, náchylnost k určitým nemocem, a dokonce i některé aspekty osobnosti, mohou být ovlivněny genetikou. Geny mohou mít vliv na to, jak rychle se dítě vyvíjí, jak reaguje na stres nebo jak snadno se učí.

Vzory chování

Kombinace výchovy a genů vytváří unikátní vzory chování u každého dítěte. Je důležité si uvědomit, že neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, zda je chování dítěte výsledkem výchovy nebo genetiky. Spíše se jedná o složitý interplay mezi těmito faktory.

Flexibilita a porozumění

Výchova a geny nejsou neměnné a neustále se vyvíjí. Je důležité, aby rodiče byli flexibilní a otevření novým informacím a postojům. Porozumění tomu, že každé dítě je jedinečné a může vyžadovat individuální přístup, je klíčové.

Závěr

Závěrem lze říci, že výchova a geny jsou důležité faktory ovlivňující chování dětí. Jejich vzájemný vztah je složitý a často se liší v závislosti na konkrétní situaci. Důležité je, aby rodiče byli informovaní, flexibilní a vnímaví k potřebám svých dětí. Koneckonců, nikdo neposkytne lepší odpověď na otázku “Výchova nebo geny?” než samotné dítě, které je výsledkem těchto dvou faktorů.

K TÉMATU  Těhotenství: Co se honí v hlavě prvorodičkám a co všechno je už na začátku rozhodnuto?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Čím se řídit, pokud plánujete dítě a co předtím promyslet?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Japonská zahrada je působivý způsob úpravy okrasné zahrady. V Japonsku bývala zahrada dlouhodobě otázkou prestiže více, než kdekoli jinde ve světě. V Evropských zemích se nachází parky i zahrady, které si berou inspiraci právě v této zahradní architektuře. Jejich vzhled byl ale přizpůsoben našemu trendu úpravy zahrad. Nic to nemění na tom, že krásně upravená idealizovaná příroda v duchu japonské zahrady je prostě pastvou pro oči.
Rozchod může být komplikovaný a emotivní proces, avšak někdy přesto zůstává láska mezi lidmi i po konci vztahu. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje této citlivé situaci, kdy i přes rozhodnutí o rozchodu zůstává mezi bývalými partnery láska. Prozkoumáváme možnosti, jak s tímto paradoxem pracovat, jak najít rovnováhu mezi uzavřením minulosti a udržením vzájemného respektu a lásky.
O tom, že smartphony a sociální média posunuly fotografii na novou úroveň, není pochyb. Dnes už můžete mít krásné fotky, aniž byste znali všechny fígle profesionálního fotografa. Přesto, že se vám podaří zachynit pěknou fotku, originalitu ji jednoduše dodáte s pomocí filtru. Jak se s nimi pracuje?
Tak, jako v zimě nechodíte v sandálech, své chce i vaše hlava, aby netrpěla následky podchlazení, či dokonce omrzlinami. Možná vám ale připadá, že když si dáte na hlavu nějakou pokrývku, utrpí váš vzhled natolik, že to raději risknete. Není ale lepší mít uši pěkně v teple?
Brzy se již začne oteplovat a zimní bundy tak budou definitivně out. Pokud chcete i svůj jarní šatník svézt na vlně aktuálních trendů, měli byste se držet několika základních doporučení. Vždy samozřejmě volte kabát vyrobený z lehkého a prodyšného materiálu, jako je bavlna, plátno nebo polyester, aby se vám v kabátu pohodlně chodilo i v teplejším počasí.
Také vás postihlo toto nepříjemné kožní onemocnění? Pak máte pravděpodobně problém sestavit si takový jídelníček, který by vám kožní potíže neprohluboval, ale naopak vám pomohl problémy zmírnit. Řešení ale existuje. Poznejte potraviny, které vám skutečně pomohou, i ty, které vám mohou ošklivě ublížit.
Stále ještě máte zafixované tenisky jako sportovní obuv, která se nehodí do města nebo do práce?
V průběhu roku 2019 bylo obyvateli Česka uzavřeno 54 870 sňatků. To je o 2303 sňatků více, než v minulém roce. Znamená to, že pro lidi začíná být obřad důležitější, než život na psí knížku? Má to i své praktické dopady.
Zatímco většina zatím cestuje jenom prstem po mapě, jiné už nebaví sedět doma. Chtějí něco zažít, i když tomu epidemiologická situace zrovna nenahrává. Jenže panující koronavirus cestování nepřeje už nějaký ten pátek, proto se mnozí lidé rozhodli vydat se na cestu, i když je venku stále hrozící riziko nakažení.
Ačkoliv z vědeckého hlediska se může zdát, že barva očí nemůže mít s povahou člověka pranic společného, nenechte se mýlit. Mnoho starověkých národů věřilo, že barva očí má svůj význam. Najděte si v článku svou barvu očí a zjistěte, co říká o vaší osobnosti!
Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.

Výběr článků

V roce 2018 uživatelé aplikace Viber poslali 6 miliard zamilovaných samolepek a GIFů. Letos Viber přichází s novinkou v podobě videa ve tvaru srdíčka. Pošlete mu originální přání.
V Čechách je systém pro matky s dětmi nastaven víc než příznivě. I přesto se mnoho matek rozhodne začít pracovat dříve, než jejich děti dosáhnou 3 let, tzv. školkového věku. Není to nic neobvyklého a dá se to velice dobře zvládat, jen se na to musíte připravit.
Handmade věci se z hlediska popularity už několik let drží na samém vrcholku. A ostatně se není čemu divit. Jsou totiž osobité, originální, odlišné od ostatních a jedinečné v každém detailu. Dnes si doma můžete vyrobit snad už cokoliv - od dekorací až po kosmetiku. My se ale v tomto článku budeme zabývat tím, jak si vyrobit vlastní parfém. Pojďme na to!

Nepřehlédněte

Snad každý rodič od svého milovaného dítěte očekává pouze to dobré, doufá, že se vydá správnou životní cestou a bude šťastné. Takhle to ale samozřejmě v životě bohužel nechodí a někdy se holt i to nejhodnější dítě může dostat na scestí. To se stalo mé dceři Markétě, já se s tím však do teď nemohu vyrovnat. Odvedl nám ji drogový dealer.
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek