Neděle , 12. 05. 2024

Pankrác

Okouzlující Šumava. Navštivte 8 NEJ míst na Šumavě

Ne nadarmo se říká, že Šumava patří k těm nejkrásnějším místům v České republice. Skutečně tomu tak je. Tamní příroda přímo vybízí k dlouhým procházkám po hřebenech kopců, po lesích i údolích. Co zajímavého můžete na Šumavě navštívit?
Šumava po ránu
Šumava po ránu

16. 08. 2023

Šumava Chalupská slať

Jen kousek od obce Borová Lada, která leží v samém srdci Šumavy, najdete Chalupskou slať, která se rozprostírá na ploše sto třicet hektarů a v první zóně národního parku. Jde o přírodní památku Borové Lady a její součástí je i rašelinové Chalupské jezírko, kolem kterého také vede turistická stezka. Žije zde mnoho vzácných živočichů a rostou tu i rostliny, na které jinde téměř nenarazíte. Trasa kolem jezera je dlouhá dvě stě šedesát metrů a vede po asfaltové cestě i po povalovém chodníku nad rašelinou. Jedete-li autem, můžete ho nechat na parkovišti v obci Svinná Lada. Odtud vás čeká jeden kilometr pěší chůze. Případně se vydejte po zelené turistické trase, která začíná v necelých sedm kilometrů vzdálených Nových Hutích.

Prášilské jezero

V jihozápadních Čechách najdete obec Prášily, odkud se dostanete k jednomu z pěti jezer na Šumavě, které jsou ledovcového původu. Sice se ani v jednom nevykoupete, neboť je to zakázáno, ale jsou tak  krásná, že za nějakou tu menší túru do kopce rozhodně stojí. Jezero Prášily se nachází na východním výběžku hory Poledník a v nejhlubším místě jeho hloubka dosahuje patnácti metrů. Voda z jezera pak odtéká Jezerním potokem až do Vltavy… K jezeru se dostanete po červeně značené turistické stezce z Prášil. Cesta je dlouhá zhruba pět kilometrů. Od jezera pak můžete vyšplhat až k rozhledně Poledník, odkud se vám naskytne přenádherný výhled do krajiny.

Pramen Vltavy

Cesta k pramenu Vltavy vede přes Kvildu. Najdete ho na úpatí Černé Hory a říká se mu Teplá Vltava. Jde však pouze o pramen symbolický. Je obložen kameny a někdy vysychá. Cesta k němu je ovšem kouzelná. Vedou k němu hned tři turistické stezky, po nichž se mohou pohybovat pěší i cyklisté. Vyrazit můžete z Modravy, v tom případě je cesta dlouhá necelých deset kilometrů, z Kvildy vede cesta dlouhá sedm kilometrů, a nejkratší cestou se můžete vydat z Bučiny. Odtud to máte k prameni jen čtyři a půl kilometru.

K TÉMATU  Zkuste se nezasmát. Tyhle kočičky vás svým dováděním naladí na zbytek dne

Naučná cesta Brčálník

Okružní naučná stezka začíná nedaleko železniční stanice Hojsova Stráž-Brčálník a je dlouhá čtyři a půl kilometru. Projdete obcí Brčálník u Železné Rudy a pokračujete po železničním viaduktu směrem k řece Úhlavě až k hranici Přírodní rezervace Brčálnické mokřady. Pak už vás čekají povalové chodníky přes pastviny. Během cesty narazíte celkem na šest informačních tabulí, z nichž se dozvíte mnoho zajímavého o tamní přírodě i o samotné rezervaci. Na stezku se mohou vydat i rodiče s dětmi, není nijak náročná.

Boubínský prales

Právě v Boubínském pralese najdete panenskou přírodu, do níž lidská noha vstoupí jen zřídkakdy. Stezka pralesem se nachází tisíc metrů nad mořem a vede přes nejzajímavější a zároveň nejvíce chráněnou část rezervace. Stezku značí částečně modrá a částečně zelená turistická značka a je dlouhá čtyři kilometry. Cestou se dozvíte mnoho zajímavostí o historii Boubína, ochraně pralesa a také o místní fauně a flóře. Okruh můžete začít u Boubínského jezírka.

Hrad Kašperk

Kašperk je nejvýše položeným hradem u nás, neboť se nachází v nadmořské výšce devět set metrů. V polovině čtrnáctého století ho nechal vystavět Karel IV. a to na obranu hranic. Pro návštěvníky je připraveno hned několik prohlídkových okruhů, z nichž si určitě vybere úplně každý.

Lipno

Chystáte-li se na dovolenou na Lipno, určitě si naplánujte příjemnou a nikterak náročnou procházku po stezce vedoucí z Lipna do Frymburku. Stezka je dlouhá necelých šest kilometrů a vede po žluté turistické značce. Po cestě najdete hned několik zajímavých zastavení v podobě Alpské vyhlídky nebo odpočívadla se studánkou. Vyrazit můžete od parkoviště pod lyžařským areálem Kramolín. A když už na Lipně budete, nezapomeňte objevit místní Stezku korunami stromů. Za dobré viditelnosti se vám naskytne nezapomenutelný výhled.

Schwarzenberský kanál

Čtyřicet čtyři metrů dlouhý kanál byl vystavěn koncem osmnáctého století a dříve sloužil k plavení dříví. Během komunistické éry byl téměř celý zničen, ale dnes se můžete vydat po patnáctikilometrovém nově zrekonstruovaném úseku. Podél Schwarzenberského kanálu vede několik pěších i cyklistických tras a zároveň se můžete projít po nejstarší šumavské turistické trase, která je nazývána Medvědí stezkou.

K TÉMATU  Exotické druhy ovoce: jak a které prospívají našemu zdraví?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT


10 tipů na výlety: cestujeme po jižních Čechách

10 nejoblíbenějších přehrad v ČR aneb kam na dovolenou

Zdroje článku:
www.navylet.cz, www.kudyznudy.cz, www.npsumava.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
Je možné, že jste o chitosanu ještě nikdy neslyšeli, a není se přitom čemu divit. Poměrně nový hit v péči o zdraví okouzlil davy lidí po celém světě. Tento doplněk stravy slibuje, že učiní takové změny v organismu, že se po jeho užívání téměř nepoznáte. V čem tedy chitosan učaroval těm, kteří ho používají?
Jméno Sofie Švejdová si dobře zapamatujte, protože o ní ještě hodně uslyšíte. Kdo to je, čemu se věnuje a co byste o ní měli vědět?
Chtěla jsem se s vámi podělit o můj příběh, který může motivovat všechny dámy třicet plus, aby nezanevřely na lásku. I když se sice hledá těžko, a na inzerát potkáte všechno možné, nakonec i vy najdete lásku svého života. Jako já.
Turecké koberce dříve sloužily nomádům jako ochrana před nepřízní počasí. V posledních letech se ale staly velmi moderní a také luxusní záležitostí. Vydejte se s námi do jedné z výrobny tureckých koberců a podívejte se, jak se tento investiční skvost vyrábí.
Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.
Úložné prostory patří mezi základní prvky každé domácnosti. Skříně, police, komody, noční stolky, tam všude schováváme naše potřebné i nepotřebné věci. Prohlédněte si chytrá řešení, ať už pro drobné předměty nebo objemnější vybavení.
Jedni je milují pro jejich klasický vzhled a charakteristické prošívání, které lze poznat hned na první pohled, jiní pro ně zase mají slabost, neboť se od konkurence odlišují trvalostí, komfortem a různorodými střihy, mezi nimiž si každý ctitel džínů snadno najde něco pro sebe. O jakých kalhotách je zde řeč?
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Vylepšete a ozdobte svojí zahradu tak, aby lahodila vašemu oku. Budou zahradní dekorace a doplňky nenápadné nebo výstřední? Zahradám sluší dřevěné nebo keramické materiály, a samozřejmě přijdou ke slovu také kameny. Experimentovat můžete i s osvětlením. Inspirujte se!
V oblasti zahradničení je pořád co objevovat, a to i tehdy, pokud máte vše už v malíku. Jestli ale tu a tam prahnete po něčem, co jste doposud nevyzkoušeli, a lákají vás nejrůznější novinky, pak vás právě tenhle článek doslova nadchne. Ten totiž věnujeme speciální popínavce, která bohatě produkuje chutnou zeleninu a nese trošku záhadné jméno ačokča. 

Výběr článků

I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Než se stali slavnými, tak mnoho z nejbohatších a nejuznávanějších osobností světa nemělo peníze. A někteří z nich nebyli pouze chudí, byli doslova bezdomovci.
Psychohygiena představuje metody k získání duševní rovnováhy, psychické odolnosti a spokojenému životu. Proč bychom měli psychohygieně věnovat stejnou pozornost jako své fyzické kondici?

Nepřehlédněte

Hormonální dieta rozhodně neslibuje instantní zázrak v podobě drastické diety a následného jojo efektu. Naopak. Principem je především pochopení fungování těla a jeho správné naladění pomocí stravy. Hubnutí je až bonusový efekt.
Není žádným tajemstvím, že snídaně je naprostý základ. Poctivá snídaně je zároveň nejdůležitějším jídlem dne, což je o důvod víc, proč bychom si na ní měli dát opravdu záležet. Chutné jídlo vám po ránu zajistí potěšení (a není nic lepšího, než začínat den s radostí). Pokud navíc snídani převlečete do zdravého kabátu, prospějete tím své postavě i celkovému zdraví. Jaké dobroty si tedy po ránu nachystat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek