Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Správný výběr obuvi: 7 tipů ke zdraví nejen nohou, ale i celého těla

Vždycky se říkalo, že pro krásu se musí trpět, a to zejména tehdy, pokud bylo nezbytné nasoukat se do úzkých lodiček na jehlách. K čemu je ale užít si pár minut slávy a o pár let později řešit propadlou klenbu, náchylnost ke zranění kotníku nebo vbočený palec? Žádná hitparáda, viďte. Naštěstí doba slow fashion přeje i pohodlným botám, které nejenže vypadají stylově, ale jsou ku prospěchu zdraví vašich nohou, které vás dnes a denně nosí. O důvod víc, proč si své nožky také náležitě hýčkat.
výběr obuvi
Výběr obuvi je věda.

02. 08. 2023

02. 08. 2023

Správný výběr obuvi je důležitý nejen proto, abyste se při každém kroku cítili pohodlně, ale abyste rovněž předešli zranění či degenerativním změnám, jež jsou způsobené špatnými botami. Už lékaři mnoho let apelují na to, že nevhodná obuv urychluje problémy v podobě vzniku bolestí a artritidy v kyčlích, kolenou, kotnících i chodidlech. I relativně krátká doba v nesprávných botách může způsobit stres a bolest vašim kostem, kloubům a měkkým tkáním, které je podporují. Naopak správná obuv udrží vaše nohy a potažmo celé tělo v bezpečí před zraněním. A jak správně vybrat kvalitní obuv, na to se spolu podíváme.

1. Vyberte si botu s pevným základem 

Boty jsou pro tělo to samé, jako základ domu. Je-li dům postaven na nestabilním, měkkém podkladu, dům se pochopitelně časem začne viklat a křivit se. Totéž se stane s vaším tělem, pokud zvolíte botu s nedostatečně pevnou podrážkou. Proto výběr obuvi začíná už od samotného základu.

Základ boty jednoduše otestujte jemným ohnutím ve špičce. Pokud se přehne na polovinu, je to známka toho, že je obuv příliš měkká. Jestli se ale ohne jen zlehka, ale zůstane spíše tuhá, bude pro vaše nohy dobrou oporou.

2. Ujistěte se, že má podporu klenby 

Některé trendy boty, které jsou spíše módní záležitostí, mají plochou stélku, která může časem způsobovat velké bolesti. Boty s klenbou naopak poskytují podporu ve spodní části chodidla, a tím větší rovnováhu a stabilitu. Takové boty pak nejčastěji pořídíte u menších slow fashion značek, které boty šijí na míru.

Podle odborníků je lepší zvolit obuv, u které je klenba již součástí, než přidat samostatnou vložku. Pokud si však musíte koupit vložku, vyhněte se nákupu z hypermarketů a podobných obchodů. Navštivte místo toho specializovaný obchod nebo odborníka přes podiatrii, který vám navrhne vložku ideální pro vaše chodidlo.

boty
Boty musí sedět.

3. Vsaďte spíše na tkaničky

Obecně platí, že boty se šněrováním jsou lepší než slip-on modely, protože poskytují lepší podporu a drží nohu pevně na svém místě. Sandály Birkenstocks mají například klenbu, ovšem nechrání vaše nohy tak dobře jako tenisky nebo běžecké boty. Pokud to tedy lze, spíše se zaměřujte na pevnou obuv na zavazování.

K TÉMATU  Domácí posilovna ze všeho, co dům dal. Pusťte se do cvičení z vlastních zásob

4. Obuv si kupujte hlavně pro pohodlí

Nekupujte si boty jen proto, že je to vaše oblíbená barva, jsou ve slevě nebo vám je doporučil kamarád. Vyberte si takové, které jsou pro vás skutečně nejpohodlnější. Začněte tím, že si necháte nohu změřit profesionálem v obchodě s obuví, aby určil přesnou velikost a šířku, kterou potřebujete.

Nechte se přeměřit alespoň jednou za několik let, protože velikost a tvar vaší nohy se mohou v průběhu času měnit. Dále vyzkoušejte různé značky a styly, abyste našli přesně tu obuv, která je pro vás nejpohodlnější. Nedovolte, aby věrnost v konkrétní značku bránila v prozkoumávání dalších možností, kterých je naštěstí více než dost. Zásadně se vyhněte botám, které mají úzkou špičku a neposkytují optimální šířku mezery mezi palcem nohy a okrajem boty. Po vyzkoušení si dejte chvilku čas na rozmyšlenou, zkuste se v botách projít a pozorujte, jestli je v nich noha dostatečně stabilní a cítíte se v nich dobře. Výběr obuvi je docela věda.

obuv
Na sport vybírejte obuv pro něj určenou.

5. Vyměňte staré, opotřebované boty

Boty nevydrží věčně. Upgradujte je, když se materiál v oblasti pat a bříšek nohou začne opotřebovávat. Spolu s tím pak zase objevíte příležitost vyzkoušet nové značky a styly. V některých případech můžete zůstat u osvědčeného favorita nebo si naopak najdete zcela nového oblíbence. Mějte oči na stopkách, čeští výrobci obuvi neustále přibývají, proto bude pořád co objevovat.

6. Ohledně vysokých podpatků buďte sofistikovaní

Není žádným tajemstvím, že podpatky způsobují tělu stres, a to obzvláště, když je nosíte po dlouhou dobu. Pokud jsou však vyšší podpatky pro konkrétní účel nezbytné, běžte na to rafinovaně. Požádejte třeba přítele, aby vás vysadil na místě nebo zaparkujte poblíž daného místa, abyste nemusela chodit příliš dlouhé vzdálenosti v podpatcích. Ještě lepší je, pokud si na místo vezmete vycházkové boty a před vstupem se přezujete do podpatků.

K TÉMATU  Jak na správné stravování v létě

7. Získejte pomoc, když máte bolesti

Nesprávná obuv může způsobit bolest nejen v chodidlech, ale i v lýtkách, holeni, kolenech, kyčlích a dolní části zad. Pokud si všimnete této bolesti, nejprve se zaměřte na správně padnoucí a pohodlnou obuv. Pokud stále pociťujete bolesti, je nejvyšší čas navštívit fyzioterapeuta.

Co se o botách hodí vědět?

  • Nakupujte boty, když jsou vaše nohy největší – na konci dne nebo po cvičení.
  • Změřte si nohy při každém nákupu bot – je běžné, že jedna noha je větší než druhá a velikost i tvar nohy se mohou s věkem měnit.
  • Pokud sportujete, vyberte si botu určenou pro daný sport.
  • Promluvte si se zdravotníkem (jako je podiatr nebo fyzioterapeut) o jakýchkoli problémech s nohami či obuví.
  • Vaše bota by vám měla dobře padnout od prvního nošení – ujistěte se tedy, že máte alespoň 1‒1,5 cm místa na konci boty. Obuv by zároveň měla být dostatečně široká a dlouhá, aby byla komfortní pro vaše nohy.
  • Ujistěte se, že boty pevně drží vaši patu – při pohybu by vám v botách neměla klouzat pata.
  • Myslete však na šířku i délku. Pokud máte pocit zmáčknutého chodidla, zeptejte se, zda se bota dodává v širší velikosti.
  • Pokud potřebujete boty na běhání a dáváte přednost botám tradičního stylu, hledejte modely s celkovým tlumením nárazů a dobrou torzní pevností.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bolí a krade krásu: Jak vyzrát na vbočený palec a ještě lépe – jak mu předejít?

Jak správně zvolit oblečení a obuv pro horskou turistiku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Umělé květiny jsou velmi oblíbené v kancelářích, obchodech, různých salonech, protože si zachovávají svůj původní vzhled a nevyžadují údržbu. Existuje mnoho pověr týkajících se domu a věcí v něm. Lidé se zajímají o správné uspořádání zrcadel, nábytku a vůbec o vlastně to platí o spoustě věcí, které si domů kupují. Jednou z otázek, které je trápí je to, zda stojí za to, domů kupovat umělé květiny.
Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.
Zatímco o jiných záležitostech se dokážete bavit dlouhé hodiny, na téma sex ještě jaksi nepřišla řada? Proč je dobré spolu otevřeně mluvit na téma sex, a co získáte, když to zvládnete? Na závěr pro vás máme peprný tip, který rozhodně vyzkoušejte!
Máte za sebou složité vztahové patálie s muži? V tom případě se někdy může stát, že na ně na nějakou dobu doslova zanevřete. Zkrátka a dobře už si nepřejete žádné další potíže, a tak se mužskému pokolení snažíte co nejvíce vyhýbat. Někdy se tak může stát, že z nedostatku fyzické lásky zatoužíte po ženě. Není na tom nic špatného a zkušenosti se stejným pohlavím uvádí v anonymních průzkumech celé řady žen i mužů.
Milování většina z nás vnímá jako jednu z nejpříjemnějších věcí na světě. Jde o romantické souznění dvou duší. O fyzický i psychický požitek, který zpravidla popisujeme pozitivně. Najdou se mezi námi ale tací, kteří se na sex rozhodně nedívají tak toužebně, jako většina ostatních. Ba naopak, tihle lidé mají ze sexu strach.
Velké oslavy, večírky, jednohubky, chlebíčky, šampaňské a často rachejtle a ohňostroje k Silvestru patří a těžko bychom si bez nich dokázali příchod nového roku představit. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaký je původ těchto oslav?
Zajímá vás, jak udělat ze svého rande nezapomenutelný zážitek? V našem článku "Originální rande! Tipy na skvělé rande" vám přinášíme jednoduché a praktické rady, jak osvěžit vaše romantické setkání. Od netradičních míst po kreativní aktivity – pojďte s námi objevit nápady, které oživí vaše rande a vytvoří nezapomenutelné vzpomínky. Přečtěte si naše tipy a udělejte z každého rande jedinečný zážitek pro vás oba. Co tedy říkáte na to, abyste se společně vydali na nové dobrodružství lásky?
Jsou krásné, slavné a úspěšné. Rády na sociálních sítích prezentují nejen svá dokonalá těla, ale i pohádkové životy plné luxusu a pozlátka. A pak je tu ona. Celeste Barber, která dokáže svým osobitým humorem pobavit, zaujmout i ty největší suchary a trochu ty slavné panenky shodit zpátky na zem!
Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.
Věděli jste, že podle posledních statistik má průměrný člověk ve svém mobilním telefonu stažených zhruba třicet mobilních aplikací? Sice je nemusí nutně využívat, ale staženy jsou. Zatímco pánové nezapomínají kromě sociálních sítí na sportovní aplikace nebo aplikace sportovního sázení, co ve svém mobilu ukrývají ženy?
Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.

Výběr článků

Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.
Baret vede jako pokrývka hlavy i pro letošní podzim a zimu. V posledních dvou letech zažívá tento francouzský look stále strmý vzestup. Půjdete do něj?
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.

Nepřehlédněte

Kdy si zajít na prodloužení řas? Kdy se naopak vyhnout operacím? Tento týden přinese opět spoustu zvratů. Zajímá vás, co vám hvězdy předpověděly? Přečtěte si horoskop krásy a duševního zdraví podle astroložky Nadi Šmídové.
Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek