Úterý , 07. 05. 2024

Stanislav

Neurokoučink, tak trochu jiná psychoterapie. Najděte řešení svých problémů na základě nejnovějších vědeckých poznatků

Kdo by nechtěl být lepší, výkonnější, šťastnější? Existují různé metody, které učí, jak na to. Jednou je to pozitivní myšlení, jež by mělo být tou správnou cestou. Jindy zase mindfulness meditace, co vám pomůže se soustředit na přítomný okamžik a zbaví vás nahromaděného stresu. Za vyzkoušení stojí také služby osobního kouče. Už jste se někdy setkali s termínem neurokoučink? Víte, co se pod ním schovává?
neurokoučink
Neurokoučink vám může pomoci v různých oblastech života.

31. 05. 2023

Tak trochu jiná psychoterapie

Kouč není poradcem ani trenérem, protože individuální řešení hledá společně se svým klientem. O koučování lze říct, že se jedná o symbiózu osobní zpětné vazby, trénink orientovaný na praxi a individuální poradenství.

Není to psychoterapie, přestože může mít někdy podobný účinek. Zejména tehdy, podaří-li se najít optimální cestu z určitých problémů v osobním rozvoji. Koučink je oblíbený zejména v oblasti manažerské práce. Využívat ho ale může prakticky každý, kdo má zájem. Nejlepší je najít odborníka – kouče, který se neurokoučinkem zabývá, a společně s ním se nechat vést a nacházet nové možnosti rozvoje v pracovním i osobním životě.

Jak funguje neurokoučink

Neurokoučink neboli brain-based koučink je založen na tom, že naše myšlenky a emoce ovlivňují naše chování. Využívá nejnovější poznatky z oblasti neurovědy, která se zabývá fungováním lidského mozku a nervovou soustavou. Sleduje, jak mozek reaguje na určité podněty, kdy dochází k nápadu a jak pracuje s návyky. Na základě toho se snaží, aby lidé lépe porozuměli, jak jejich mozek pracuje a jak to ovlivňuje jejich chování.

Cílem neurokoučinku je, aby klient našel nové řešení svého problému a nejel v zajetých kolejích, na které je zvyklý a které ho ve velkém množství případů svazují. Vede to pak k tomu, že daná osoba není schopná udělat důležité rozhodnutí, čímž opakuje stále stejné chyby. To způsobuje ztrátu sebedůvěry a efektivnosti v jednání a chování.

Kdo s neurokoučinkem začal

Poprvé neurokoučink představil v roce 2006 Australan Dr. David Rock. Od té doby ho začali využívat koučové ve více než třiceti zemích celého světa. Ukázal například, že používání negativní motivace strachem je neúčinná metoda a že klíčem k úspěchu bývá spíše komunikace, empatie a důvěra. V České republice se průkopníkem brain-based koučinku stal JUDr. Vladimír Tuka, který je koučem s nejvyšší mezinárodní certifikací.

K TÉMATU  Nela v koučinku: Třetice všeho dobrého

V čem neurokoučink pomáhá v pracovní oblasti

V neurokoučinku se využívá mnoho různých technik, jako jsou vizualizace, meditace, rozvoj pozornosti. Kouč využívá svých schopností a zkušeností v oblasti koučování a spolupracuje s klientem, aby pomohl najít nejlepší řešení pro dosažení cílů, kterými může být třeba:

  • podpora vnitřní motivace zaměstnanců
  • převzetí jejich odpovědnosti za svěřené úkoly
  • efektivní zvládání krizových situací soustředěním se na jejich řešení
  • zlepšení time managementu, podpora kreativity
neurokoučink
Díky neurokoučinku snadněji dosáhnete svých cílů.

Je neurokoučink dobrý i pro osobní život?

Neurokoučink může být využit k dosažení mnoha různých cílů, a to nejen v pracovní oblasti, ale také osobní:

  • Může pomoci lidem lépe porozumět svému partnerovi, rodině a přátelům a zlepšit své vztahy.
  • Pomáhá lidem zlepšit svou produktivitu a úspěšnost v práci, vyrovnat se s pracovním stresem a najít rovnováhu mezi prací a soukromým životem.
  • Umožní najít vnitřní klid, vyrovnat se s osobními problémy a dosáhnout osobního růstu a seberealizace.
  • Inspiruje lidi k tomu, aby zlepšili své zdraví, například začali cvičit, jíst zdravěji a řešili své emoční potřeby.
  • Pomáhá najít své silné stránky a rozvíjet profesní dovednosti, což může vést k úspěchu v kariéře.

Kdo chce na sobě neustále pracovat a nacházet nové cesty ke zdokonalení svého života, pro něho je neurokoučink jednou z možností, jak toho dosáhnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Z poradny kouče: Ze stresu je mi špatně, píše čtenářka. Naučte se ho zvládat pomocí několika technik

Když se chcete posunout v životě nebo najít nový směr, pomůže vám koučink

Zdroje článku:
www.constantmentor.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se blíží vánoční svátky, v obchodních centrech se setkáváme s obrovskými frontami. Ty však nevedou nikam jinam než do malého krámku s názvem Pandora. Zejména pánové, kteří zapomněli svým nejdražším koupit něco hezkého se snaží na poslední chvíli ulovit alespoň přívěsek na náramek, po kterém ženy doslova touží, i když se tedy razantně plácnou přes kapsu. To se však změní.
Láká vás půvab francouzského venkova nebo upřednostňujete moderní či retro design? Naučte se poznávat styly nábytku a sladit ho v jednotném tónu.
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.
Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.
Doby, kdy existovala pouze dvě pohlaví, muž a žena, jsou dávno pryč. Fyzicky se lidé rodí stejní, ale psychicky se mění. S tím jsou také spojené nároky na to, aby si člověk mohl vybrat takové pohlaví, jaké mu je nejbližší. Znáte všechna pohlaví? Jejich výčet vás možná překvapí. Nevěříte? Přesvědčte se sami.
Myslíte si, že vybrat dokonalé sluneční brýle je poměrně složité? Vsázíte na trendy poslední módy, ale i přesto ne a ne najít ty pravé? Vybírat sluneční brýle podle nových trendů je samozřejmě v pořádku, ovšem nejdůležitější je vzít v úvahu tvar vašeho obličeje. Sluneční brýle vám totiž budou skutečně slušet jedině tehdy, pokud budou ladit k vašim obličejovým proporcím. Poradíme vám, jaké sluneční brýle budou pro vaši tvář ty dokonalé.
Chcete vždy vypadat elegantně a na úrovni bez ohledu na příležitost? Klíčem k elegantnímu oblékání, je dodržování určitých pravidel, která si v následujícím článku oprášíme. Pojďme se podívat na to, jak se oblékat elegantně každý den a nezpůsobit módní faux pas.
Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
Léto je v plném proudu a s ním i studentské prázdniny. Přemýšlíte, jak naložit s volným časem a zároveň si přivydělat nějaký ten peníz? Projděte si náš přehled, který vám usnadní výběr té pravé brigády.
Léto je v plném proudu a snad každého z nás čeká aspoň jeden výlet. Buď do přírody, někam za hranice nebo jen k babičce na chalupu. Tak či tak, existují tři módní kousky, bez kterých se nikdo neobejde. Tyto věci se hodí pro každou situaci - spaní pod širákem, letní přeháňka v rozpáleném velkoměstě nebo zkrátka jen stylový doplněk na rande s cizinem. Pojď si přečíst následující řádky a objevit, o jaké kousky se jedná.
V dnešním společenském kontextu se stále více mluví o fenoménu známém jako 'Incely'. Ale kdo jsou vlastně Incelové a co tato identita znamená? Tento článek se zaměřuje na rozklíčování termínu 'Incel' a poskytuje pohled do života mužů, kteří se identifikují jako involuntary celibate. Přinášíme vám analýzu, příčiny, a zkoumáme, jaká společenská témata a výzvy mohou přispívat k formování této specifické komunity.

Výběr článků

Když byly salóny krásy zavřené, vyvstala najednou mezi ženami otázka, jak se správně starat o své obočí. Každá z nás se chce o něj naučit správně starat tak, aby své pokožce nezpůsobovala zbytečnou újmu. Správně vytvarované obočí navíc dodá vašemu obličeji šmrnc, rozhodně to tedy není zanedbatelný prvek vedoucí k vnější kráse. Opravdu víte o postupu vytrhávání všechno?
Mladého bez peněz – ale za hodně peněz, anebo raději staršího a vyzrálého úředníka pod penzí? A někdo s titulem z medicíny by tu náhodou nebyl? Indický trh s manžely je takových otázek plný.
Kdy jindy máte příležitost se ponořit pod hladinu a ocitnout se v tichu? Kdy jindy byste se mohla naučit dobře plavat? Plavání uklidňuje nervy, léčí duši a umí vytvarovat postavu. To byste mohla zkusit, no ne?

Nepřehlédněte

Modelka Simona Krainová je v poslední době známá zejména pro své očistné kúry a detoxy, ájurvéda ji doslova pohltila. Jak taková harmonizace těla pod taktovkou 5000 let staré indické medicíny probíhá?
Úplněk s námi pěkně zamává. Ale všechno špatné, pro něco dobré. To víme všechny. V úterý tak bude třeba vypustit páru. Večer se můžete dostat do pohody vodní terapií. Před čím se ještě v úterý chránit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek