Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Vidíte dobře? Sklivcové zákalky vám dokážou znepříjemnit život

Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
sklivcové zákalky
Zrak máme jenom jeden. Kdy jste naposledy byli na kontrole?

16. 05. 2023

Sklivcové zákalky představují drobné částečky, které vznikají vlivem degenerace sklivce. Rosolovitá hmota se přeměňuje na nejrůznější útvary, které vás pak obtěžují v zorném poli. Možná si myslíte, že jde o optickou iluzi, ale tak tomu není. Že se onemocnění týká i vás poznáte tak, když se například zadíváte na bílou plochu před sebou, buď na zeď nebo například na bílý papír. Pokud vidíte na levém nebo pravém oku plující a pohybující se malou černou ”kaňku” či poloprůhlednou černou tečku nebo snad pavučinku, pak máte sklivcové zákalky i vy.

Lékaři se shodují v tom, že někdy zmizí úplně samy od sebe, někdy po několika týdnech, někdy po měsících. Ale co když nezmizí? Naštěstí se dá léčit. Řešení skýtá speciální laser. Zákroku však předchází detailní konzultace s odborným očním lékařem. Samotnému zákroku se říká laserová vitreolýza.

oční
Sklivcové zákalky jsou způsobené změnami na sklivci.

Co sklivcové zákalky způsobuje?

Většinou jsou způsobeny změnami ve sklivci. Čím jsme starší, tím je degenerace rosolu ve sklivci pravděpodobnější. Rosol se stává tekutějším, svrašťuje se a odchlipuje od vnitřní strany oční bulvy. Někdy rovněž vytváří malé rosolovité chuchvalečky. Zákalky se objevují i tehdy, kdy dojde k odloučení sklivce od povrchu sítnice. V těchto případech může stimulace sítnice vyvolat záblesky v očích. Když se pak sklivec odloučí od takzvané papily optického nervu, dočasně vznikne zákalek ve tvaru kruhu.

Odloučený kousek na sebe pak naváže malou část sítnice. Poté nastane krvácení do sklivce, což se projeví jako shluk malých teček. V tomto případě je nutné co nejdříve vyhledat pomoc očního lékaře. Někdy se zákalek považuje za projev zánětu v oční bulvě, kdy se sítnice natrhne, nebo je následkem jiného poranění. V některých případech jsou zákalky považovány za projev shluku proteinů a jiných látek, které v oku zůstaly uvězněny ještě v prenatálním období, kdy se oko teprve utvářelo.

K TÉMATU  Emancipace se obrátila proti ženám. Feminismus jim přímo škodí!

Léčba je teprve v začátcích

Léčba sklivcových zákalků probíhá v několika variantách. Jednou z nich je laserová terapie. Oční lékař při tomto zákroku využívá laserový paprsek, ten odstraňuje nečistoty, které se ve sklivci nacházejí. Laser je rozbije na menší částečky. Je však nutné podotknout, že léčba sklivcových zákalků laserem je stále ještě v experimentální fázi a běžně se nepoužívá. Nejnovější výzkumy totiž poukazují na to, že pacienti, kteří tuto laserovou operaci prodělali, sklivcové zákalky viděli pořád, případně jen trochu vybledly. Navíc hrozí, že vám laser poškodí oční sítnici.

Druhou možností, jak zákalky odstranit, je takzvaná vitrektomie. Jde o druh operace, při níž oční lékař vyjme skrze malý řez sklivec z oka ven a nahradí ho jakousi hmotou, která udržuje správný tvar oční bulvy. Lidské tělo ale produkuje sklivce zcela přirozeně a tak se vám sklivec může časem objevit znovu. Navíc ani tato operace není stoprocentně spolehlivá, zákalek vám může zůstat v oku i po ní. Rovněž může během zákroku dojít ke krvácení a natržení sítnice a sklivcových zákalků tak nakonec v oku uvidíte mnohem víc než před operací.

Zní to jako hororové scénáře, ale nemusíte se vůbec bát. Sklivcové zákalky jsou většinou naprosto neškodné. Existuje ovšem pár případů, kdy byste měli bezodkladně očního lékaře vyhledat:

  • Když se sklivcový zákalek objeví zničehonic
  • Pokud se vám vytvořilo více sklivcových zákalků v jednom oku
  • Pokud jste zaznamenali zhoršené vidění
  • Trpíte-li často na záblesky v očích

Už jste déle než rok nebyli na kontrole u očního lékaře? V tom případě je nejvyšší čas to napravit. Zrak máme jenom jeden, a proto je nutné si ho hýčkat a věnovat mu pozornost pravidelně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Domácí tělocvična je ideální pro špatné počasí. I v malém bytě najdete místo, kde si zacvičit

Oční jóga vás zbaví napětí a stresu. Zároveň ochrání zrak

Na home officu koukáte hodiny do počítače. Jak minimalizovat negativní vliv obrazovek na oči? Odpovídala nám primářka

Zdroje článku:
www.refrakcnicentrum.cz, www.ocp.cz, coopervision.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se s námi léto loučí v Česku, neznamená to, že jinde na světě sluneční paprsky i nadále nepřevládají. Například takové Maledivy jsou atraktivní i v zimních chladných měsících, o tom není pochyb ani sporu. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj čas strávíte za hranicemi, prozraďme si, co dovolená na Maledivách nabízí a další informace, které se každému turistovi mohou hodit.
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?
Je spousta úžasných přípravků, které nám během pár vteřin pomohou zdokonalit naše vlasy. Jenže... Pokud jste majitelkou bohémských vlnek nebo roztomilých kudrlinek, pak víte, jaký je to s nimi občas kříž, aby vypadaly opravdu zdravě. Oproti jiným vlasům totiž mají větší tendenci k lámaní, třepivosti a suchosti. Naštěstí jsou ale k mání různé přípravky pro podporu vln, z nichž některé jsme za vás otestovali.
V průběhu života se s bolestí hlavy setká přes 90 procent lidí. Bolest přitom většinou ustoupí během několika málo hodin. Stejně jako při chřipce či jiných nemocech. Jenže migréna, to už je jiná káva. S tou si sami neporadíme. Tady už potřebujeme lékaře jako sůl.
Název této léčivé metody přímo zavání jemnými vůněmi, které vás ovanou hned, jakmile se a takovou aromaterapii vydáte. Poslední dobou e mezi lidmi tato nenásilná cesta harmonizace vlastního těla i duše stále populárnější.
V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.
Pod střechou každé domácnosti se dnes a denně odehrávají různé scénáře. A my můžeme jenom odhadovat, jakým problémům se v jednotlivých domech musí čelit. Pojďme to však vzít z trochu jiného, obecnějšího hlediska a prozraďme si, jaké problémy sužují českou společnost jako takovou.
Chystáte se na dovolenou na druhý konec světa a čeká vás dlouhý let? V tom případě se na něj musíte dobře připravit. Pokud tedy nepatříte mezi šťastlivce, kteří každý let bez problémů prospí.
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.

Výběr článků

Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.
Chcete dát svému milenci ultra speciální dárek, který mu ukáže, jak vám na něm záleží? Proč nezkusit smyslnou, erotickou masáž? Erotická masáž, která je dokonalým způsobem, jak vás dostat oba do nálady, je skvělou formou předehry a může pomoci budovat a prodlužovat potěšení, aby bylo vyvrcholení ještě příjemnější. A co si budeme, vzrušená budete i vy – a jak! Sama to dnes večer zkuste.
Konec školního roku a rozdávání vysvědčení je náročnou dobou pro pracovníky linek bezpečí, kteří vyřizují telefonáty od dětí, které se bojí přijít domů. Do jejich hledání se také musí často zapojit i policie. Čas od času přijde i smutek, když se dítě domnívá, že špatným vysvědčením končí jeho životní čas. Nenechte se zaskočit jedním školním výsledkem. Jde přece o dítě, které milujete.

Nepřehlédněte

To, že sex je naprosto přirozenou součástí našich životů, je zcela jasné. Jenže už málokdo si uvědomuje, že chování po sexu o nás mnohé vypovídá. Poradíme vám, co muži nesnáší, když ženy dělají bezprostředně po sexu a na co si dát pozor.
Všude kolem sebe slyšíme, jak důležitá je poctivá hydratace těla, a to nejen pro zdravé fungování organismu jako takového, ale i z hlediska krásy naší pleti, pružnosti pokožky a nádherných vlasů. Pak je tu zase opačná stránka mince - neustále tipy a triky, jak nejlépe odvodnit svůj organismus v naději, že si díky tomu pomůžeme od pár kil. Jenže to ani zdaleka není spásou, naopak to může být těžký hazard se zdravím.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek