Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

6 důvodů, proč podporovat české značky oblečení. Nakopejte fast fashion zadek

Všude kolem nás vykukují nové módní kousky, které prostě musíme mít. Vše máme krásně naservírované na talíři. Současná doba zkrátka a dobře nahrává fast fashion, která je sice na pohled hezká, ale dříve či později se promění v nevábný kus hadru. Jinak to totiž ani nejde. Nemůžeme za pár kaček dostat něco, co nám vydrží navěky, pořád pěkné, necuckaté, sytě barevné. A právě tímhle se dostáváme k tomu, proč tedy dát přednost slow fashion a podpořit raději české značky.
české značky
Je mnoho důvodů, proč podporovat české značky.

02. 05. 2023

02. 05. 2023

Tuzemská výroba dříve byla naprostou samozřejmostí a o nějakých velkých zahraničních brandech si ženy mohly nechat jen zdát. Švadlenky jely na plný výkon, tedy do té doby, než se otevřely první obchoďáky nebo nedorazila první várka zboží z Číny. A když se podíváme, jak je to teď, hodně z nás se s chutí vrací zase zpátky ke kořenům a snaží se podporovat české značky. Proč se to vyplatí?

Získáte pravou originalitu

Běžné oblečení, které je k dostání v každém obchoďáku, je vyráběné jako na pásu, a proto je zřejmé, že zrovna tohle peckovní tričko co nevidět uvidíte i na dalších. Originalita? Ani smykem. V případě českých značek, kterých je opravdu hodně (a je tedy z čeho vybírat) se něco takového stane minimálně. Šijí totiž v menším počtu, a to právě proto, aby garantovali originalitu a jedinečný look. Žádná masová výroba.

Šetříte životní prostředí

Původně jsme si tohle chtěli nechat až na konec, ale kdy už jsme se zmínili o malovýrobě, nemůžeme vynechat ani fakt, že právě tohle je krok, jak ušetřit naši matičku přírodu. Tím, že se toho vyrábí méně a navíc tak, aby s vámi dané kousky byly co nejdéle, se minimalizuje množství odpadu v přírodě. V případě fast fashion je tomu přesně naopak – vyrábí se toho až moc, drtivá většina je nekvalitních a výsledek? Vyhozené oblečení zbytečně zamoří životní prostředí.

návrh
Oblečení na míru je samozřejmost.

Za dobré peníze dostanete dobrou kvalitu

Poctivé české značky mají z logiky podstaty jediný cíl – získat si u vás dobrou pověst tím, že vyrobí hezké kousky, které vám budou slušet, budete si pochvalovat jejich kvalitu (materiál, barvy i stálost střihu) a doporučíte je zase dál. Má to své opodstatnění. Žádná švadlena, ale ani návrhář si nechce šlapat po jméně, proto je zřejmé, že udělá maximum, abyste byli spokojení a s radostí se vraceli (a spolu s vámi i ti, kterým jste objevenou značku doporučili).

K TÉMATU  Nejlepší módní přehlídka, kterou jste kdy viděly! Jde o vtip nebo to autoři myslí vážně? Netušíme, protože nevidíme žádný rozdíl!

Ty věci jsou jednoduše vyrobené s láskou pro vás a s nadšením do povolání, což je ve výsledku hodně znát. Je prostě vidět, když někdo svou práci miluje a dává do ní všechno. Pečlivě vybraný materiál, dobře padnoucí střih, ochotný přístup a také precizní práce je proto naprostou samozřejmostí. Zároveň je také dostatečný prostor získat oblečení přesně na míru.

Víte, kdo pro vás vyrábí

Co je na fast fashion kromě toho, že likviduje ekologii, nejhorší? Vlastně nevíte, kdo pro vás oblečení vyrábí, ale můžete předpokládat, že jsou to chudé ženy a děti, které živoří a pracují za pár fufníku v továrnách s nelidskými podmínkami. Až z toho jde mráz po zádech… Naopak u českých výrobků si můžete být jistí, kdo to pro vás vyrábí a jste v přímém kontaktu. A to je lepší pocit, co myslíte?

šití
České značky vám s radostí vyrobí kvalitní oblečení.

Máte větší prostor pro individualitu

Česká výroba má spoustu úžasných výhod, a jednou z nich je také individualita. Občas někdo žije v bublině, že česká móda toho zas až tolik nenabídne, opak je ale pravdou. A právě v té souvislosti je dostatečný prostor na individualitu, ať už se jedná o styl, ale i tělesné proporce, které chce obléknout. Nestane se vám jako v běžné konfekci, že si vyhlédnete něco, co hrozně chcete, ale buď vám to není, nebo vám to někde nesedí či odstává. České značky jsou tu od toho, aby vám splnily vaše přání, a to tak, aby vám každý kousek sednul jak zadek na hrnec.

Vždy si přijdete na to své

I když věšteckou kouli (zatím) nemáme, každým dnem přibývají nové české značky, které se nebojí pustit uzdu své fantazii a otevřou si malý obchůdek s originální módou nebo mají přinejmenším svůj vlastní ateliér. A občas až jeden žasne, jakou pestrost najdete. Ať už jste čistě elegantně založené, uznáváte ležérnost nebo vám vyhovuje víc punk, extravagance nebo gothic styl, tohle všechno v českých mořích opravdu najdete.

K TÉMATU  Jaká kritéria jsou stěžejní při výběru dámských kalhotek?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Liběna Rochová, česká designérka, jež formuje budoucí módní generaci

Laformela vytvořila udržitelnou rovnováhu protikladů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Středa přeje odpočinku. Co všechno ještě dnes slibují hvězdy? Napsala pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Kašle a smrká kdekdo. Nachlazení a podzimní virózy se rychle šíří. Navíc opět začínají růst čísla nakažených koronavirem a na dveře klepe pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas pořádně posílit obranyschopnost! Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který naboostuje vaši imunitu.
I když se to mnohým bude zdát nepravděpodobné, melouny lze pěstovat prakticky kdekoliv. Poslední dobou se najdou dokonce i ti, kteří tuto šťavnatou typicky letní pochoutku pěstují na balkóně či na terase v květináčích a jiných nádobách. Chcete-li si svůj vlastní meloun vypěstovat, je nejvyšší čas vyrazit pro sazenice. A máte-li opravdu malý balkón, zkuste meloun pepino gold.
Aktuální neutěšená situace brnká mnohým na nervy. Home office, učení s dětmi online, péče o ně, starosti o zdraví prarodičů a negativní zprávy valící se ze všech stran. Odolat tomu tlaku není vůbec snadné. Vidina zlepšení je navíc v nedohlednu. Nezbývá tak nic jiného než zatnout zuby a vydržet. Zvládnout složitou dobu vám pomohou i naše tipy.
Kdo by je neznal. Kdo by je nemiloval. Pouze 4 chlapci a tolik slávy. 4 hezouni a každá fanynka v devadesátých letech šla při jejich vystoupení do kolen. Dívčí dětské pokoje, polepené plakáty této hudební skupiny, davové šílenství, obsazené první příčky hitparád devadesátých let, to vše je skupina čtyř českých chlapců – Lunetic.
Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
V každém vztahu někdy nastane čas, kdy se lidé hádají, dohadují, přehodnocují své názory. Takové menší krize jsou v každém vztahu běžné a můžete je očekávat. Velké krize většinou přicházejí s tím, jak se vztah mění a vyvíjí. Mohou vás potkat dříve či později, avšak odborníci se shodují v tom, jaké kroky (a i roky) ve vztahu bývají kritické.
Sprchování nebo koupání jsou každodenní činnosti. Většinou se k nim schyluje po ránu, ale jindy také večer po náročném dni v zápřahu. Mnoho lidí však k této fázi hygieny přistupuje ekonomicky a spíše se nekoupou, než koupou. Čím víc se budu sprchovat či koupat, tím větší poplatky se na dům budou vztahovat, říkají si. Jelikož ale mluvíme o nezbytnosti, prozraďme si, co je z tohoto pohledu lepší čili ekonomičtější.  
Lidé dávají na první dojem. Pokud není zrovna dobrý, automaticky člověka přesouvají do škatulky - s ním se bavit nechci. Velkou měrou se na dobrém prvním dojmu podílí i náš úsměv. Pokud jsou zuby plné kazů, druhého to spíše jenom odpudí. Ano, stáváme se možná trochu povrchními, ale většinou za zkaženými zuby stojí nedostatečná dentální hygiena a to o člověku něco naznačuje.
Chorvatsko je nejen pro Čechy velmi oblíbeným místem, kam vyrazit na dovolenou. Ať už hledáte relax u moře, zajímá vás místní kultura a památky, či snad hledáte nějaké dobrodružství, tato země je skvělou volbou. Chorvatsko totiž pro turisty nabízí dokonalé možnosti.
Mnozí lidé považují pokojové rostliny jenom za jakousi dekoraci či doplněk, který zútulňuje domácnost. Jenže pravdou je, že pokojové rostliny nemají jen dekorativní funkci. Jejich úkolem je pročistit vzduch v interiéru. Pokud jste například alergikem nebo astmatikem, víte, jak důležité je mít domácnost bez pylu, prachu či dalších alergenů a nečistot. Jelikož se o takzvanou zdravou domácnost snažíte, investujete do mnohdy velice předražených čističek vzduchu, aniž byste si uvědomili, že funkci čističky vzduchu hravě zvládnou i pokojové rostliny. Jen stačí vědět, které požádat o pomoc.

Výběr článků

Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.
To, že je nutné dodržovat pitný režim, to je každému známý fakt. Že čistá voda je nejprospěšnější tekutinou, to je taktéž zcela každému jasné. Jenže pití pouhé čiré vody, to člověku může zevšednět a začne vymýšlet způsoby, jakými si hydrataci ozvláštnit.
Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.

Nepřehlédněte

Nemoc si nevybírá, a proto se i v řadách slavných tváří setkáme s lidmi, kteří musí změnit svůj styl života a bojovat o to, aby byli zase zdraví.
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek