Středa , 08. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

Co nás ve škole nenaučili aneb základy finanční gramotnosti

Pořád šetříte a nic neušetříte? Nebo snad nemáte z čeho šetřit, ačkoliv nevyděláváte úplně málo? V tom případě vám chybí finanční gramotnost. Že ani nevíte, co to je? V tom případě vám prozradíme, že je to to, co vás ve škole bohužel nenaučili.
finanční gramotnost
Finanční gramotnost je základ běžného fungování.

02. 03. 2023

Co je finanční gramotnost?

Finanční gramotnost by kromě bankéřů, ekonomů a podnikatelů měli ovládat i obyčejní lidé. A to z toho důvodu, aby dokázali efektivně využívat své vědomosti a dovednosti při zacházení s penězi. Peníze totiž nerostou na stromě, jak jistě všichni dobře víme, je nutné s nimi umět zacházet tak, aby se okamžitě nerozkutálely. Protože utrácet, hlavně za nepotřebné věci, umí každý.

První krok k finanční gramotnosti

Nevíte, jak začít? A přitom je to tak jednoduché. Stačí si vést týdenní a měsíční záznamy, které budou čítat nejenom peníze, které jste si vydělali, ale i ty, které průběžně utrácíte.

Základní pravidlo finanční gramotnosti zní: Nesmíte utrácet víc, než vyděláte.

Vytvořte si v Excelu tabulku, případně použijte obyčejný sešit, do něhož si nakreslíte tabulku se všemi příjmy a výdaji, tedy s penězi, které obdržíte od vašeho zaměstnavatele a zároveň si zapisujete veškeré výdaje za energie, potraviny, drogistické zboží, kulturu, sport, zkrátka za všechno, za co daný týden a měsíc utrácíte.

A co druhý krok?

Ve druhém kroku je dobré, rozdělit si všechny své vydělané peníze do třech hromádek.

  • První hromádku tvoří výdaje na domácnost
  • Druhá představuje finanční rezervu neboli ušetřené peníze, které každý měsíc dáváte stranou.
  • Třetí hromádka pak tvoří peníze, které utrácíte za své koníčky, případně například oblečení, kosmetiku, zkrátka peníze utracené za všechno, co nutně k životu nepotřebujete.
rozpočet
Vezměte notýsek a jeden měsíc si zapisujte své výdaje za všechno.

Jaký poměr při rozdělování peněz zvolit, je však velmi individuální. Finanční poradci ale obvykle radí, aby si lidé rozdělili peníze například v poměru 70 % (výdaje za domácnost) + 20 % (peníze ušetřené) + 10 % (výdaje na koníčky). Samozřejmě ale můžete zvolit i jiný poměr, pravdou ale nejspíš vždycky bude, že za domácnost utratíte, ať děláte, co děláte, vždycky nejvyšší částku.

K TÉMATU  Budujete kariéru a zapomínáte na lásku a vztahy. U těchto povolání buďte obezřetní, pokud nechcete zůstat sami

Třetí krok?

Ke třetímu kroku teoreticky dojít nemusí, ale pokud na něj přece jen dojde, je dobré vědět, jak na něj. Třetí krok nadchází tehdy, když se dostanete do situace, kdy potřebujete nutně začít šetřit, ale nevíte kde a jak ušetřit. Na domácnosti se pochopitelně ušetřit dá, třeba tak, že budete méně jíst, méně svítit, méně se mýt nebo méně topit. Ale jde o dost nekomfortní záležitosti.

Proto se lidé obvykle rozhodují ušetřit na svých koníčcích, alespoň dočasně. Což je nejméně omezující a ze všech možných řešení nejpřijatelnější způsob. Jste zvyklí chodit do posilovny? V tom případě můžete ušetřit tím, že začnete posilovat doma, nebo si najdete nový pohybový koníček, který můžete provozovat doma nebo kdekoliv venku. Utrácíte hodně za knihy? Pak si je půjčujte od přátel nebo v knihovně, anebo si je kupujte z druhé ruky. Utrácíte za oblečení? I to se dá sehnat z druhé ruky a mnohem levněji.

kalkulačka
Nejlépe se dá ušetřit na zábavě, a tedy na koníčcích. Chvíli to přežijete.

Řešení existuje vždycky, stačí jen trochu zapřemýšlet. Také ale můžete omezit částku, kterou vkládáte například na spořicí účet nebo kterou investujete do nějakých fondů či umění. Spořicí účty bohužel v dnešní době už nemají příliš valnou hodnotu. Peníze se vám úročí tak nízko, že nepostačí ani na pokrytí třetiny inflace. To investice už bývají výnosnější, ale samozřejmě záleží na tom, do čeho investujete.

Pokud ale skutečně potřebujete šetřit, tak:

  • Raději omezte koníčky než finanční úspory. Alespoň na dva nebo tři měsíce. Jistota je jistota.
  • Případně si můžete zkusit najít druhou práci, kterou lze vykonávat třeba po večerech nebo víkendech z domova. Takových prací je nespočet.

Dobrá rada na závěr

Ta zní prostě, ale mnozí lidé se jí vůbec neřídí. Nikdy si neberte půjčku, pokud nebudete schopni ji splácet. Lidé vidí v půjčce řešení svých momentálních finančních problémů. Jenže si málokdy uvědomí, že společně s půjčkou příchází problémy nové. Půjčku musíte pravidelně měsíčně splácet a splatit musíte i úroky, za které jste si půjčku vzali. Jakmile jednou nezaplatíte, začne vám běžet penále. A penále znamenají další peníze navíc.

K TÉMATU  Půjčit peníze může být problém. V rodině to je mnohem složitější, než známým lidem. Jak se zachovat

Když si půjčku berete, musíte předem vědět, kolik budete měsíčně platit a také si musíte být jistí, že tato částka vám neudělá díru do rodinného rozpočtu. Navíc platí, že půjčku bychom si nikdy neměli brát na naše koníčky, na dárky ani na dovolenou, ale jen na to, co opravdu nutně potřebujeme. Jinak se vám snadno může stát, že se dostanete do spirály exekucí a už nikdy se z ní nedostanete.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Toužíte po levnějších energiích? Vyrábějte si je sami. Dnes už je to snadné

Přivýdělek na rodičovské: Co všechno se vyplatí vědět?

Zdroje článku:
www.platy.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vytřete návštěvě zrak, až ji usadíte na originální zahradní posezení. Venkovní nábytek z palet má tu výhodu, že si ho můžete poskládat podle sebe jako lego. Palety mají přirozeně svůj daný tvar, ten je ale možné půlit nebo jinak upravovat. Rohová sedačka se stolkem na kolečkách vypadá skvěle. Stačí vše natřít barvou podle vaší chuti a opatřit matrací a polštářky.
Rok 2021 byl tím, během kterého se začala projevovat velká ekonomická krize. Mnozí se domnívali, že je dávno za námi, ale to nejhorší nás teprve čeká, a to i letos, jelikož zdražující elektřina se právě v nadcházejících měsících velkou měrou zapíše do rodinných rozpočtů. Ať už jste se dostali do situace, ve které jste museli nového dodavatele energií najít, případně jste se k tomuto kroku rozhodli dobrovolně, prozradíme vám, na co si dát pozor a jak ho vybrat.
Vyzdobit interiér nejrůznějšími dekoracemi s vánoční tematikou je jedna věc, ale druhá je mít v domě trochu života. I když se o to postarají většinou děti, můžou mít na živosti v domě podíl i pokojové rostliny. Během kouzelných svátků na konci roku však sázejte na takové, které vánoční atmosféru v příbytku umocní.
Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.
Základní pravidlo skutečné ženy zní: Na parfému se nešetří. Už slavná Coco Chanel nazvala parfém doplňkem, který vypoví o vzhledu ženy, a stále vám ji připomíná, když je zrovna pryč. Podle Francouzů jsou zase vůně, spodní prádlo a boty nejdůležitějšími prvky, které vytvářejí obraz ženy.
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Trendem poslední doby, zejména mezi mladými lidmi na různých sociálních platformách, je pojem zvaný body count. Možná už jste o něm slyšeli, možná vás úplně minul. Co to ten body count vlastně je? Proč se najednou tolik řeší? A co o nás vypovídá?
Jednou z příčin snížené kvality spánku jsou civilizační vlivy, mezi které patří přítomnost nadměrného množství světla v noci. Usínání s rozsvícenou lampičkou není totéž, jako když vám do okna svítí reklamní poutače nebo vánočně osvětlená ulice. Naprostá většina lidí spí lépe v úplné tmě. Co proto udělat?
I když se letošní léto bude nést v trochu méně omezeném duchu (hygienická opatření se začínají uvolňovat stále víc a víc), přesto se většina lidí rozhodla strávit volné dny s rodinou v tuzemsku. I Česká republika zkrátka nabízí mnoho krásného a atraktivního, tak proč to nevidět? Nemusíte nutně využívat automobil k přejíždění z místa na místo, stejně tak nemusíte ujít desítky kilometrů, abyste se dostali tam, kam se dostat chcete. Stačí usednout na kolo. Česko je totiž cyklostezkami doslova protkané.
Už jste někdy slyšeli o osteodynamice? Pokud ještě ne, pak určitě nepřehlédněte náš článek. Právě v něm se dozvíte, v čem je tato metoda výjimečná a co všechno s naším tělem dokáže. A už teď můžeme prozradit, že jen samé dobré věci. Tak jdeme na to!
Jakékoliv potíže se spánkem se mohou nepříjemně odrazit na průběhu celého našeho dne. Pokud se necítíte ve své kůži, hned se obtížněji hledá potřebná trpělivost při doprovázení dětí do školek či do škol. Stěží budete pak mít v práci dostatek energie na řešení všech úkolů. Není však nutné sahat hned po lécích. Kvalitu svého spánku můžete výrazně podpořit pomocí bylinek. Jaké stojí za to vyzkoušet?

Výběr článků

Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
O výstavbě nových bytů především v oblasti metropole se mluví neustále, a to hlavně v souvislosti s její nedostatečnou rychlostí. Méně často se pak ve srozumitelném jazyku mluví o skutečnostech, proč tomu tak je nebo jak se s tím vypořádávají vlády a developeři v zahraničí. Stejné je to pak u proměn bytové výstavby samotné. Pojďte se podívat na 3 zajímavosti, které můžete probrat s kolegy z práce nebo s partnerem a možná se vám podaří rozproudit velmi zajímavou debatu.
Pokud milujete koupání, a zároveň patříte mezi teplomilce, pak s největší pravděpodobností v období podzimu a zimy trpíte. Příjemné teploty jsou pryč, nemluvě o ledových vodách, do kterých skočí leda stoupenci Wim Hofa. Dobrou zprávou ale je, že příjemné koupání ani s příchodem sychravých dnů zdaleka nemusí končit. Stačí jen vědět, kam zajít – na termální místa, kde se klidně ohřejete i mimo horkou letní sezónu. Takže kam vyrazit?

Nepřehlédněte

Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník v každé domácnosti, ale i v kuchyňkách v zaměstnání. Novější modely dokonce odbourávají tradiční neduhy mikrovlnek, které při ohřívání polévky ohřály jen talíř nebo misku a část pokrmu, zatímco ve středu zůstala úplně studená část. A s trochou cviku v nich ohřejete i knedlíky nebo maso tak, aby jídlo chutnalo jako čerstvě uvaření. Přesto existují potraviny, které do mikrovlnky prostě nepatří. Po ohřátí mohou být dokonce zdraví škodlivé.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek