Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Podivné vánoční tradice ze světa. Kde večeří KFC a komu nosí dárky čarodějnice?

Na období vánočních svátků se těší téměř celý svět. Na tu chvíli, kdy konečně utichne veškerý hektický život a všichni se oddávají společnému stolování a klidu při sledování pohádek. Ne všude jsou ale tak pohodové vánoční zvyky jako u nás, nebo přinejmenším tak normální zvyky. Podívejte se na ty nejpodivnější vánoční tradice, které rádi přenecháte ostatním zemím.
tradice
Naše tradice a tradice ve světě stát od státu liší.

15. 12. 2022

Tradice a zvyky z různých koutů světa nám mohou přijít zvláštní a šílené, stejně tak ale mohou přijít naše tradice zvláštní ostatním na druhém konci světa. Například rozkrajování jablek může někomu připadat jako hloupost, smažená ryba při štědrovečerním pohoštění zase jako příliš těžké jídlo. Jak tedy vypadají svátky v jiných státech a kulturách?

Argentina a vánoční páv

V Argentině si potrpí na vánočním stolování v exteriéru. Zahradní sváteční stoly jsou bohatě zdobené, nejčastěji mezi dekoracemi najdete paví peří. To především proto, že jednou z nejčastějších pochoutek je pečený páv. Vedle něj je ale také oblíbená pečeně ze selete.

Havaj a Santa na člunu

Na Havaji neexistují žádné sáně, v nich bych Santa Claus na písku moc nepochodil. Na tento ostrov proto připlouvá na svém člunu. Vánoční svátky zde začínají především připlutím vánoční lodě, která veze velké množství dekorací a tradičních vánočních pokrmů. O Vánocích také na Havaji bývá pořízení akvária s ostencem běloskvrnným.

Santa
Na Havaji Santa sáně nepotřebuje.

Itálie slaví s čarodějnicí

V Itálii mají zajímavý zvyk spojený s čarodějnicí Befanou. Ta přichází o svátku Tří králů, přilétá komínem a přináší poslední dárek hodným dětem. Ty musí mít připravené ponožky u komína, jinak žádný dárek nedostanou.

Ve Venezuele bruslí do kostela

Zajímavostí na Venezuele je především doprava o Vánocích. Některé cesty v hlavním městě Caracas se dokonce uzavřou, aby mohli všichni obyvatelé proudit každé ráno až do Štědrého dne na bruslích do kostela na bohoslužbu.

V Rusku slaví Vánoce jinak a jindy

Pravoslavné Vánoce začínají až po Novém roce, přesně 6. a 7. ledna. Proto je náš klasický Štědrý den pro Rusy jen další běžný den. Děti dostávají dárky od Dědy Mráze 7. ledna. Ten dárky přiváží v sáních spolu se Sněhurkou.

K TÉMATU  Nejlepší knihy nejen pro děti

Ukrajina a pavouk

I na Ukrajině slaví Vánoce až 7. ledna. Hlavním symbolem jejich Vánoc je pavouk. Jeho spolu s pavučinami najdete ve vánočních dekoracích, a dokonce také jako ozdoby na vánočním stromku. Na Ukrajině totiž věří, že pavučina či pavouk na Štědrý den přináší velkou dávku štěstí do dalšího roku celé rodině.

Japonsko a KFC

Je to neuvěřitelné nebo možná skvělá marketingová kampaň, ale opravdu to tak je. Přímo na Štědrý den se v Japonsku podává smažené kuře z fastfoodu KFC. Už v roce 1974, kdy řetězec KFC přišel do Japonska, je tradičním vánočním pokrmem právě jejich smažené kuřecí menu.

V Dánsku lítají talíře

Severní země mají různé zvláštní tradice, které však mají svůj smysl. V Dánsku se chodí o silvestrovské noci do domů přátel natajno a rozbíjí se porcelánové nádobí. Čím víc rozbitého porcelánu ráno rodina najde, tím víc nadšení jsou. Věří totiž, že silvestrovské střepy přinesou celé rodině štěstí do nového roku.

Norsko se bojí čarodějnic

V Norsku se děti sice těší na dárky, ale také mají důvod k obavám. Na Štědrý den totiž vycházejí ze svých skrýší zlé čarodějnice, které se chtějí proletět. Proto se musí v každé domácnosti pečlivě schovat a zamknout všechna košťata, protože bez nich jsou tyhle holky s bradavicí nahrané.

Anglie a pudink přání

Na Vánoce si v Anglii našeho tradičního kapra rozhodně nedáte. Zato si pochutnáte na skvělém pečeném krocanovi, který je ochucený ořechovou nádivkou. Angličané se na štědrovečerním stole nenechají ochudit ani o typický sladký dezert. Na Štědrý den si totiž dopřávají vánoční pudink, do kterého každý člen domácnosti při míchání zašeptá svá přání.

pudink
V Anglii šeptají přání do pudinku.

Chtěli byste některý z těchto zvyků zavést i u nás?

K TÉMATU  Úklid ve skříni. Udělejte si pořádek, přišel čas svetrů a kabátů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chcete zažít tradiční svatbu na Bali? Co byste měly vědět, než se tam pojedete vdát? Jaké jsou tam zvyky a proč se ženy unášely?

Chraňte svůj domov pomocí starověkých zvyků a rituálů

Zdroje článku:
www.wanderlust.co.uk, www.thetravel.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.
Čeká vás stěhování nebo jen měníte interiér vašeho současného bydlení? Rády byste se zbavily nepotřebných věcí a pustily do vašeho bytu nebo domku více světla, pozitivní energie a jarního vzduchu? Co takhle vyzkoušet metody podle čínské tradice Feng Shui? Díky ní může být prostor, kde žijete, v absolutní rovnováze. Mělo by to být místo, kde byste se měly cítit příjemně a pohodlně, a zároveň nebýt zahlceny zbytečnými věcmi.
Dámy, ruku na srdce, která z vás se každoročně netěší na první letní paprsky, abyste svou pokožku mohly vystavit sluníčku? Věděly jste ale, že opálená kůže byla dříve známkou chudoby? A kdy se na trhu objevily první opalovací krémy? Čtěte dále a dozvíte se mnohem více o historii opalování.
Vlasy představují pomyslnou korunku krásy. Péče o ně je velmi důležitá. Zjistěte, jaké chyby ničí vaše vlasy.
Spokojená žena po mateřské dovolené je cílem projektu Vedeme k úspěchu. Zároveň je i velkou motivací tří žen, které stojí za workshopy a rozvojovými kurzy pro maminky. Originalita, zábava a interaktivita kurzů vznikla spojením zkušeností a energie personalistky Světlany Pozníkové, rozvojové koučky Marcely Hlaváčkové a markeťačky Jany Rosenbergerové.
Chcete žít zdravě a v souladu se zdravým životním stylem, a přitom vás každý den čeká směna v kanceláři? Nezoufejte. I tady se dá všechno vyladit tak, abyste se nemusely o své tělo obávat. Zaměřte se na detaily, které vám pomohou udržovat se v dobré kondici i během pracovního dne.
Máte doma nějakého čtyřnohého mazlíčka? Nebo dokonce přímo psa? Tohle video vás pobaví! Jak dokonale nenápadní umí být psí hříšníci?
Máme tu prosinec! Víkend bude trochu teplejší, a co nás čeká, napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Život je krásný tím, že nikdy dopředu nevíme, co nám přichystá. I ta nejlépe promyšlená a naplánovaná akce, jako je svatba, se dovede proměnit v naprostý trapas.
Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Potřebujete se uklidnit nebo zahnat stres? Ano, můžete si jít zaběhat, ale komu by se chtělo běhat v tom mrazivém vichru venku. Spíše vsaďte na bylinku, která oslní nejen svou vůní, ale i na pohled.
Známe to i z dětské knihy Karlík a továrna na čokoládu. Synek bohatého obchodníka je vypasený tlouštík, zatímco děti z chudých poměrů jsou hubené. Takhle to bylo během historie lidstva prostě pravidlem. To se ale teď poprvé obrací. Děti bohatých jsou štíhlejší, zatímco ty z chudých rodin častěji tloustnou.

Výběr článků

Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.
Objevte kouzlo vintage módy, která se v roce 2024 vrací na scénu s novou silou. Zjistěte, proč retro kousky oslovují moderní fashionisty a jak je začlenit do vašeho šatníku.

Nepřehlédněte

Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví na další pracovní týden. Čemu se v sychravém počasí vyhnout a co naopak očekávat?
Návštěva kadeřnice není zrovna levnou záležitostí a málokdo si může dovolit ji navštěvovat pravidelně, jakmile se objeví odrosty nebo šediny. Naštěstí existují barvy na domácí užití, díky nimž se snadno obarvíte sama. Jak ale na to a čemu se vyhnout? Poradíme vám.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek