Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Podle čeho vybírat hračky pro děti? Nakupujte s rozmyslem

Rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší kupují často hraček víc, než je potřeba. Na trhu existuje spousta hraček a děti chtějí často všechny, které v obchodě vidí. Podle čeho vybrat hračky, které děti zaujmou a vydrží si s nimi hrát dlouhé hodiny?
hračky pro děti
Nepropadněte bezhlavému nakupování hraček, vybírejte s rozvahou.

28. 11. 2022

Hra má v životě dítěte velký význam, protože právě prostřednictvím hry dítě poznává svět okolo sebe a učí se novým dovednostem. Pro děti v batolecím a předškolním věku je hra hlavní činností dne, a tak se není čemu divit, že dětské pokojíčky jsou hraček plné. Nenechte se ale v tento předvánoční čas zlákat vším, co chcete svému dítku k radosti dopřát a podívejte se s námi na to, podle čeho hračky pro děti vybírat?

Hračka by měla být bezpečná

Hračky pro děti by měly být především bezpečné, zdravotně nezávadné a měly by odpovídat dalším bezpečnostním požadavkům. Hračky vždy vybírejte u ověřených prodejců, pomoci vám při výběru mohou také certifikáty kvality a zdravotní nezávadnosti. Mezi ty patří povinné označení CE. Naopak seznam nebezpečných hraček naleznete na webu Ministerstva zdravotnictví ČR, České obchodní inspekce nebo v zahraniční databázi RAPEX.

Zároveň u výběru hraček přemýšlejte:

  • Obsahuje hračka ostré hrany, o které by se mohlo dítě poranit?
  • Uvolňuje materiál toxické látky škodlivé pro lidské tělo?
  • Neobsahuje hračka malé části, které by mohlo vaše dítě spolknout?

To jsou všechno faktory, nad kterými je potřeba z hlediska bezpečnosti přemýšlet.

Ideální materiál? Ten přírodní

Ideálním materiálem pro výrobu hraček jsou přírodní materiály, které se dají snadno čistit a dezinfikovat. Mezi takové materiály patří například dřevo, bambus nebo bavlna. Takové materiály jsou ekologické, kvalitní, zdravotně nezávadné a vydrží vám řadu let. 

Naopak je dobré vyhnout se hračkám z plyše nebo kožešiny. Tyto materiály v sobě mohou hromadit prach, bakterie nebo roztoče. Hračky z PVC zase mohou uvolňovat toxické látky jako jsou ftaláty nebo jiné chemikálie.

hračky
Nejlepší hračky pro děti jsou ty z přírodních materiálů.

Hračka by měla být víceúčelová

Máte pocit, že si dítě s hračkou pohrálo jednou a už hračka leží mezi ostatními v koutě? Možná je to kvůli jednoúčelovosti. Pokud se totiž hračka nedá využít na více způsobů, hra s ní se nedá modifikovat do různých podob a nerozvíjí více dovedností a schopností dítěte, brzy dítě omrzí.

K TÉMATU  Kapr nebo jiná ryba? Co Češi preferují na Vánoce 2023

Hračka by měla podněcovat vývoj dítěte

Hračka by měla podněcovat vývoj dítěte po všech stránkách – emocionální, smyslový, pohybový i rozumový. Didaktických hraček, které mají za úkol rozvíjet vědomosti, fantazii, motoriku, logiku a další schopnosti, není nikdy dost. Mezi takové hračky pro děti patří nejrůznější stavebnice, skládačky, hlavolamy, stolní hry a další.

Měla by odpovídat jeho věku

Poslední faktor, který zmíníme, je výběr hraček podle věku dítěte. Jistě vám je jasné, že není možné pořídit stejnou hračku batoleti a školákovi. Hračky byste měli vybírat vždy podle vývojové úrovně dítěte a jeho zájmů. 

Hračky pro nejmenší do 1 roku

Hraček pro nejmenší je na trhu opravdu spousty, je však opravdu třeba dbát na jejich bezpečnost, omyvatelnost a zdravotní nezávadnost. Oblíbené pro nejmenší děti jsou dětské kolotoče nad postýlku, stimulující zrakové vnímání, podobně jako kontrastní, černobílé obrázky nebo leporela.

Od pátého měsíce začíná dítě prozkoumávat své okolí díky rozvoji schopnosti uchopovat věci v ruce, což je důležité při výběru hraček, které by měly podporovat motorické dovednosti a senzorický vývoj.

Mezi další vhodné hračky patří například chrastítka a kousátka, pěnové puzzle, první knížky pro nejmenší, hračky do vany. Pro děti okolo 1 roku se hodí už také jednoduché vkládačky nebo kostky. 

Hračky pro děti ve věku 1-3 roky

Postupně se u dětí rozvíjí motorika, jemná i hrubá, a dítě dokáže manipulovat s předměty stále lépe a lépe. Hodí se hlavně jednoduché skládačky, puzzle, hry na rozpoznávání tvarů a barev. Pro děti od 2 let se hodí také hračky, které připomínají svět dospělých – auta, kuchyňky, nářadí, jednoduché hudební nástroje a další.

hračky
Hračky by měly být víceúčelové a rozvíjet vícero schopností.

Hračky pro předškoláky (4-5 let)

Pro děti předškolního věku se hodí hlavně různé didaktické hračky a hry, které připravují dítě na vstup do školy, například různé kreativní sady, společenské hry, stavebnice nebo hlavolamy. K rozvoji komunikace jsou skvělé také příběhy z karet, které rozvíjí dětskou fantazii i řeč.

K TÉMATU  5 aquaparků, kam se s dětmi v létě určitě vypravit

Hračky pro mladší školáky (6-10 let)

Hračky pro děti v mladším školním věku se odvíjí hlavně od dětských zájmů a nároky na hračky se trochu mění. Oblíbené jsou u dětí hry a hračky podporující kreativitu nebo hračky naučné. Mezi takové hračky patří společenské hry, různé experimentální hry, vědecké laboratoře, výukové puzzle, hlavolamy a další.

hračky
Vybírejte takové hračky, které děti zároveň něco naučí.

Hračky pro děti ve věku 11+

Vybrat hračky pro větší děti už není taková legrace. Vybírejte vždy podle zájmu dítěte. Je také možné, že si vaše dítě už v tomto věku tolik hrát nechce a potěšíte ho spíše knihou nebo počítačovou hrou. Přesto se snažte najít hry a hračky, které by pomohly vašemu dítěti v dalším rozvoji. U dívek jsou oblíbené především kreativní sady, omalovánky, hlavolamy. U chlapců jsou to často vědomostní a experimentální hry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hračky a prvky do pokojíčku vyrobíte z obyčejného kartonu. Inspirujte se

Počítačové hry pro děti. Nestavte se k nim negativně. Nebojte se školy hrou, zapojte se s nimi

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?
Každý z nás občas vytřídí nějaké oblečení ze skříně. Jenže nastává otázka, kam s ním? Obvykle chceme, aby se stále pěkné a zachované kousky dále využily, můžeme je tedy prodat, darovat nebo je hodit do kontejnerů na textil. Tato možnost je nejjednodušší, navíc lidé věří, že tohle oblečení dále využije charita a rozdá co nejvíce věcí potřebným. Je tomu ale skutečně tak? Kam doopravdy oblečení z kontejnerů na textil putuje?
Animované filmy mají právě teď v kinech žně. Sázkou na jistotu je bezesporu Toy Story 4: Příběh hraček, který sklízí samou chválu. Pro nejmenší jsou tu Angry Birds ve filmu 2, oživlý svět stavebnice přináší Playmobil ve filmu a čerstvým přírůstkem je zvířecí animák Psí kusy. Napovíme, na co s dětmi nebo celou rodinou vyrazit.
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Chcete dát svému milenci ultra speciální dárek, který mu ukáže, jak vám na něm záleží? Proč nezkusit smyslnou, erotickou masáž? Erotická masáž, která je dokonalým způsobem, jak vás dostat oba do nálady, je skvělou formou předehry a může pomoci budovat a prodlužovat potěšení, aby bylo vyvrcholení ještě příjemnější. A co si budeme, vzrušená budete i vy – a jak! Sama to dnes večer zkuste.
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
Kempování je neodmyslitelně spojené s létem. Pokud plánujete prázdniny pod stanem, příprava je klíčová. Občas se při hektickém balení stane, že zapomenete na důležité věci. I z toho důvodu jsme připravili seznam několika věcí, které je dobré mít na mysli, než vyrazíte do přírody.
Mnozí z nás opalování velmi podceňují, přitom jde o jednu z nejrizikovějších kratochvílí, která nám může zničit zdraví. Co všechno byste měli vědět o opalování, než si lehnete na lehátko a začnete se v žáru poledního slunce opalovat?
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Chystáte se stát maminkou ve 40? Pak se připravte na nelehkou cestu. Ale samozřejmě vás nechceme od tohoto rozhodnutí odradit. Je třeba ale vědět, co vás čeká. Obecně je vyšší věk na dítě rizikový, ale záleží na mnoha faktorech. Co můžete očekávat? Co si o tom myslí doktoři a jak to zvládnout s úsměvem?
Jaro je ideální doba pro obnovení a osvěžení všech aspektů života, včetně vašeho vztahu. V tomto článku se dozvíte, jak může jarní detox vztahů oživit váš partnerský život, posílit vaši vzájemnou komunikaci a prohloubit spojení. Představíme vám strategie a cvičení pro odstranění rutiny a negativní energie, které se mohou v průběhu času ve vztahu nahromadit. Objevte, jak společně strávený čas, otevřenost v komunikaci a sdílení nových zážitků mohou vašemu vztahu vrátit jiskru.

Výběr článků

Nechcete mít na svém břiše navždy důkaz toho, že jste se stala matkou? Zvolte účinnou prevenci v podobě každodenního mazání mandlovým či slunečnicovým olejem. A proč byste měla do jídelníčku zahrnout otruby a lněná semínka?
Sváteční období je v plném proudu, a s ním přichází potřeba najít rovnováhu mezi odpočinkem a aktivitami. Dnešní pondělní článek na Dámské Lize se věnuje této výzvě, přináší nápady a tipy, jak aktivně odpočívat mezi svátky. Bez ohledu na to, zda preferujete venkovní dobrodružství, relaxaci v pohodlí domova, nebo nové zážitky s rodinou a přáteli, čekají vás inspirace, jak plně využít krásné chvíle mezi vánočními svátky.
Plastická operace, která pomůže vyřešit problém nebo zvýšit sebevědomí, je v moderním světě dobrá věc. Ovšem jen tehdy, pokud se to s ní zkrátka nepřežene a výsledek vypadá řekněme opravdu reprezentativně. Bohužel ve světě slavných občas neplatí rčení, že v nejlepším se má přestat, proto se v záři reflektorů objevuje řada celebrit, které si na plastikách vybudovaly doslova závislost. Které z nich jsou opravdu odstrašujícím případem?

Nepřehlédněte

Že jsem vychovávána tetou, jsem se dozvěděla v patnácti letech. Do té doby jsem netušila, že mí rodiče nejsou mými rodiči, že se o mě od malička stará moje teta. Byl to pro mě šok, ale se situací jsem se smířila docela rychle. Snažila jsem se však vždycky najít svou biologickou matku, která mi chyběla, a chtěla jsem ji poznat.
Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek