Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Domácí posilovna ze všeho, co dům dal. Pusťte se do cvičení z vlastních zásob

Rozhodli jste se, že do vašeho života zařadíte pohyb a budete tak dbát na celkové zdraví? Nebo se zkrátka jen chcete vrátit do formy či vyrýsovat svaly? Vedle zdravého jídelníčku je třeba začít i cvičit, ale už dávno neplatí, že musíte docházet jen do posilovny. Vytvořte si vlastní soukromé fitko u sebe doma.
posilovna
Domácí posilovna může vzniknout i ve vašem obýváku.

03. 01. 2023

Nemáte čas na chození do fitka? Nechcete utrácet za drahé vybavení a příslušenství na cvičení? Nemáte doma místnost, ze které by se dala udělat posilovna? Konec výmluvám! Nic z toho totiž nepotřebujete k tomu, abyste se začali hýbat a dali svému tělu to, co si zaslouží. Vaše místo na cvičení totiž může vzniknout vážně kdekoliv.

Hlavní je začít

Pokud nevíte, jak se pustit do cvičení, není nic snadnějšího, než si v obýváku odsunout nábytek, udělat si dostatek prostoru a na televizi zapnout video z YouTube, podle kterého budete cvičit. Najdete řadu českých i zahraničních účtů, kde můžete podle trenéra cvičit, zahřívat tělo i posilovat. Nepotřebujete žádné speciální náčiní ani vybavení, to brzy zjistíte.

Pohodlné oblečení

Aby se vám dobře cvičilo, určitě je nutné se obléknout do pohodlného oblečení, které vás nikde nepne ani neškrtí. Ideální volbou jsou klasické legíny s volným tričkem nebo krátkým topem. Podložku na cvičení nemusíte hned kupovat, místo ní najděte starou karimatku, můžete ale také použít ručník. Jestliže vám není pohodlné (nebo na určitý typ cviků není vhodné) cvičit naboso, použijte jakoukoliv pevnou obuv, v níž v běžném životě chodíte na procházky.

cvičení
Odsuňte nábytek a vytvořte si svůj prostor na cvičení kdykoliv to bude třeba.

Používejte zátěž vlastního těla

Na internetu najdete mnoho posilovacích cviků, které jsou založené na cvičení s vlastní váhou. Inspirujte se jimi, brzy zjistíte, že takové cviky jsou opravdu účinné, a po cvičení jste správně unavení. Pokud ale chcete posilovat i s příslušenstvím, není to vůbec problém.

Abyste mohli posilovat doma s pomocí závaží a dalších posilovacích pomůcek, nemusíte nutně utratit velké peníze ve sportovních centrech. Stačí trocha kreativity a rozhlédnout se, co doma máte.

Na posilování se vám bude hodit:

  • PET lahev naplněná vodou
  • násada od koštěte
  • konzervy s jídlem
  • velká nákupní taška
  • knihy
  • batoh
K TÉMATU  Bolí vás záda? Vyzkoušejte jednoduché cviky na záda, které uleví

Zátěž na záda

Nekupujte zbytečně drahé zátěžové pásy, díky nimž získáte větší váhu, kterou zvedáte. Místo takové zátěže si jednoduše naplňte batoh čímkoliv, co doma najdete. Zapojit můžete také vašeho partnera, který vás zatíží svou vahou. Například při planku můžete mít na zádech batoh nebo nohy vašeho partnera. Těžký batoh na zádech vám zvýší zátěž a perfektně vám pomůže například také při výpadech nebo dřepech.

zátěž
Potřebujete větší zátěž? Zapojte do posilování partnera či partnerku.

Čím nahradit posilovací lavici?

Jestliže se při cviku potřebujete zvedat z nějakého určitého místa, poslouží vám klasická židle. Pokud však potřebujete větší prostor a na zemi se vám posilovací cvik bude provádět těžko, porozhlédněte se po kusech nábytku, které doma máte. Místo posilovací lavice například často stačí masivní konferenční stolek, který vás udrží.

Místo drahých činek použijte jinou zátěž

Potřebujete k posilovacímu cviku činky? Rozhlédněte se zejména po kuchyni a zjistěte, které těžké předměty se vám budou při cvičení dobře držet. Výborně vám poslouží jako činka klasická PET lahev naplněná vodou nebo pískem. Taková lahev je nejčastěji používaná ve všech domácnostech jako činka. Dobře se totiž drží a přitom je dostatečně těžká, aby činku nahradila. Místo ní však můžete použít také konzervy s jídlem, které často nahrazují kilové činky.

Pro větší zátěž se hodí také nákupní tašky naplněné PET lahvemi nebo knihami. Jestliže chcete posilovat ještě více, zkuste si na násadu od koštěte nebo hokejku navléknout z obou stran naplněné nákupní tašky, nahradíte tak posilovací osu s činkami.

Nebojte se experimentovat a pusťte se do posilování klidně ještě dnes. Stačí trocha kreativity a z vašeho obýváku nebo ložnice může být posilovna raz, dva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Cviky na doma, které fungují! Vyzkoušejte to a uvidíte

Myslíte si, že vám posilováním narostou svaly? Ne tak docela… Přesto je to důležité!

Rozdýchejte Vánoce pomocí tematicky laděné meditace a dalších relaxačních cvičení

Zdroje článku:
www.cnet.com, www.wired.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud mají muž a žena mezi sebou nevyřčené problémy, které se navenek projevují pnutím, hádkami a napjatou atmosférou, je dobré se s někým poradit. Jako první vždy mezi partnery vyvstává otázka: A funguje to vůbec? Pokud s partnerem stále bojujete a nevíte, jak z té zacyklené smyčky ven, zde je vše, co potřebujete vědět o manželském poradenství.
Naše životy se mění každý den. Existují ale milníky, kterých se obáváme všichni. Oslavit 30. narozeniny je pro většinu žen velmi těžkým dnem, kterého se bojí už pár let předtím. Co se ale s tímto životním mezníkem změní? Ženy a muži to mají určitě jinak, dnes se podíváme na něžné pohlaví a změny v jejich životech a životních stylech. Najdete se v některé z nich?
Začátek školního roku bývá pro děti náročný. Především přeladit se z prázdninového módu do toho studijního vyžaduje mnoho úsilí. Nenáročným způsobem, jak se děti můžou začít učit, aniž by si to uvědomovaly, jsou naučné filmy a seriály. Jen posadit děti před obrazovku ale nestačí. Důležité je s nimi o pořadech mluvit. Jak na to?
Zázrak moderní kosmetiky nebo prastará síla přírodních kamenů? Odhalte spolu s námi účinky malého kosmetického pomocníka jménem roller, kterého si zamilujete už po prvním použití.
Minišaty jsou naprostou klasikou, díky níž může žena vypadat ležérně, šik, ale i sexy. Pravdou ale je, že minišaty mají také špatnou pověst, jelikož mohou být při nevhodném nošení odhalující a žena pak působí lacině. Je tedy zapotřebí nosit tyto krásné šaty opatrně a zaměřovat se na detaily, jako je postava, líčení a doplňky.
Váš přítel má z předchozího vztahu dítě a vy se obáváte, zda novou situaci všichni obstojně zvládnete? Máme pro vás několik tipů, se kterými se na celou situaci můžete podívat z té lepší stránky. Co dodržet, aby to fungovalo?
Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.
V případě nechtěných kruhů pod očima platí jedno zásadní pravidlo – kde nepomůže make-up, tam přicházejí na řadu spolehliví zachránci z kuchyně. A že jich k dispozici není zrovna málo! Vsadíte na ně i vy?
Máte někoho, s kým jste se nedávno pohádaly? Pak je čas se usmířit! Dnes vám to půjde skvěle! Dopřejte také trochu zdraví svým játrům a bacha na rande, pokud si představujete, že bude něco víc. Co ještě pro dnešek radí astroložka Naďa Šmídová?
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Tento horoskop vynalezli indiáni ze Severní Ameriky, kteří uctívali různé totemy a věřili, že člověk narozený v určitý den v roce je příbuzný s konkrétními zvířaty. Své znamení znáte, teď poznejte svůj totem. Třeba vám odkryje spoustu nového o vaší povaze, věci, o kterých jste dosud nevěděli.

Výběr článků

Přestože si to každoročně mnoho z nás nechce připustit, letní dny se blíží ke konci a podoba zahrad se začne měnit. Jedním si můžeme být jistí, práce na ní bude hodně. Podzim je čas sklizně, nové výsadby a dalšího opečovávání. V tomto období lze zasadit jak květiny, stromy, tak i zeleninu. Nejen jaro je časem pro nový život.
Návrat dětí do školy po Vánočních prázdninách může být pro rodiče výzvou. Náš článek se zaměřuje na praktické tipy, jak podpořit své děti ve studijním procesu. Přinášíme konkrétní rady, které pomáhají vytvořit pozitivní a podporující prostředí pro úspěšný návrat do školní rutiny. Jak jsou na tom vaše děti?
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.

Nepřehlédněte

Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
Máte doma čtyřnohého psího mazlíčka? Pokud ano, neměli byste péči o něj podceňovat. Mít pejska – to není jako mít plyšáka, který bude vaší živou podporou, když se vám nebude dařit. Kromě toho, že mu budete dávat najíst a budete ho chodit venčit, nesmíte zapomínat ani na péči o srst a drápky. Bohužel právě tyto dvě věci jsou u chovatelů psů často opomíjené.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek