Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

9 alternativních triků, když na bolest hlavy nic nezabírá

Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
bolest hlavy
Co dělat, když na bolest hlavy nic nezabírá?

30. 12. 2022

Hlava duní, bolí, točí se a vy nejste schopní myslet vůbec na nic než na tupou nebo vystřelující bolest. V některých z nás vyvolává bolest hlavy i zvracení. Obyčejné běžně dostupné léky na bolest ani ty na předpis někdy nezabírají a nezbývá nic jiného, než se pokusit to zaspat. Lékaři si mnohdy nevědí rady a nemohou příčinu bolesti odhalit. Co teď? Vyzkoušejte pár alternativních triků, jak se bolesti hlavy zbavit.

Cvičení je lék na všechno

Pohyb, a to jakýkoliv pomůže vždycky. Bolest hlavy může pocházet od krční páteře nebo z jiné části těla. Každý den byste proto měli aspoň deset minut věnovat svižnější procházce okolo bloku a také strečinku neboli protahování. Především horní poloviny zad a hrudníku.

Spánek je všemocný

Možná je bolest hlavy nebo migréna způsobena nadměrným stresem a tím pádem špatným spánkem. Je důležité spát alespoň sedm až osm hodin denně, a to v plně zatemněné místnosti. Případně lze použít spánkovou masku. Před spaním si také vypijte šálek heřmánkového nebo meduňkového čaje. Pomáhají i přírodní přípravky s třezalkou, kořenem kozlíku lékařského a hořčíkem.

Sezení u počítače

Jak u počítače sedíte vy? Se zkříženýma nohama? S nohama složenýma pod sebou? Nebo každou chvíli jinak? Zejména u sedavého zaměstnání je důležité sedět na skutečně kvalitní ergonomické židli. Dále je nutné:

  • Sedět na obou sedacích kostech rovnoměrně
  • Přední horní část pánve naklopte dopředu (ale nešpulte zadek)
  • Nohy rozkročte na šířku pánve
  • Chodidla směřují pod kolena nebo lehce před ně
  • Kolena směřují na ukazováček u chodidel
bolest hlavy
Bolest hlavy může mít původ ve špatném sezení u počítače.

Vyzkoušejte reflexní terapii

Masáž je k tomuto účelu vůbec nejvhodnější, pravidelná, alespoň jednou týdně nebo za čtrnáct dní. Najděte si svého oblíbeného fyzioterapeuta nebo maséra či masérku a sdělte mu své problémy. Už bude vědět, na co se u vás zaměřit. Někdy pomáhá i vodo nebo elektroléčba či obstřiky.

K TÉMATU  Jak vybrat matraci pro dítě? Důležité parametry, které nesmíte při výběru podcenit

Dodržujte pitný režim

Mnozí z nás na to zapomínají nebo pitný režim nahrazují kávou, alkoholem a slazenými nápoji. Ani jedno z toho není dobře. Pitný režim zahrnuje pouze obyčejnou vodu bez bublinek. Optimální množství pro denní příjem tekutin je na 1 kg vaší hmotnosti 35-40 ml vody. Jestliže žena váží 60 kg, měla by denně vypít téměř 2,5 l vody. Muž vážící 90 kg by měl vypít až 3,6 l vody. Hlídejte si toto množství. Zpočátku vám to nejspíš půjde těžko, neboť lidé mají ve zvyku pít jen, když mají žízeň. Ale to je špatně. Zapisujte si, kolik sklenic denně vypijete a snažte se svůj pitný režim upravit.

Nezapomínejte na duševní hygienu

Práce je stejně důležitá jako odpočinek. Pokud pracujete hodně a odpočíváte málo, je to špatně. Je zapotřebí vyhradit si každý den alespoň hodinu až dvě jenom pro sebe a dělat během této doby jen to, co skutečně chcete a co vás činí šťastnými.

Upravte jídelníček

Žádný alkohol. To zaprvé. Možná si řeknete, že sklenička vína nebo půllitr piva ještě nikdy nikomu neuškodil, jenže sklenička ke skleničce sedá a pokud trpíte na bolesti hlavy nebo migrény často, právě alkohol, i v minimálním množství, může být spouštěčem. Rovněž vynechejte sýry, uzeniny, ořechy, čokoládu a velmi aromatické koření.

Svůj jídelníček naopak zaplňte potravinami s vysokým obsahem mědi, tedy tmavým pečivem, játry, drůbežím masem, rybami, vejci, nízkotučnými mléčnými výrobky a také čerstvou zeleninou, ovocem  a čerstvým kořením a bylinkami, jako je petržel, česnek a bazalka.

migréna
Jídelníček i pohyb mají vliv na bolesti hlavy.

Inhalujte eukalyptus nebo mátu

Někteří trpí bolestí hlavy poté, co se načichají příliš silné vůně, například parfému, lihu, benzínu a dalších výrazných pachů. Co ale rozhodně pomáhá, je čichat esenciální oleje s mátou nebo eukalyptem. Pořiďte si difuzér, naplňte ho vodou a do vody přidejte pár kapek vonné esence. Aspoň deset minut denně inhalujte.

K TÉMATU  Moravské cyklostezky: Vychutnejte si skvělá vína a skvostnou architekturu

Už jste zkusili Brügger koncept?

Takzvaný Brügger koncept patří do sféry fyzioterapie a představuje metodu, která se zabývá léčbou a prevencí funkčních poruch pohybového aparátu. Odstraňuje rušivé faktory, jež poruchy vyvolávají. A v mnoha případech pomáhá i proti migréně. K uvolnění ztuhlých svalů aplikujte ručník namočený do teplé nebo horké vody a smotaný do roličky na oblast šíje a horních zad. Nechte ho působit tak dlouho, dokud ručník nezačne chladnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 osvědčených cviků na bolest krční páteře

Jak předcházet migréně – bolesti, která nás dokáže vyřadit ze života

Zdroje článku:
www.benu.cz, www.euc.cz, www.mojezdravi.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Používáte doma tuhé mýdlo? Pak nás nechte hádat: jen si s ním myjete ruce a o dalších možnostech jeho využití nemáte ani tušení, že? My vám ukážeme, že tuhé mýdlo rozhodně nemusí sloužit jen k tomuto účelu, ale že má v domácnosti daleko rozsáhlejší využití.
Máte pocit, že solíte málo? Bez dochucení se jídlo nedá jíst, ale na druhou stranu, sůl nám ve větší míře škodí. Jak najít kompromis?
Poslechněte si deset hlasů z britské verze talentové show The Voice 2019, které naprosto uchvátily diváky a šokovaly porotu. To je zpěv!
Zimní zahrady jsou u nás stále více oblíbené. Kdo by si nechtěl užívat sluníčka a přirozeného světla i v době, kdy venku panuje zima. Vybudováním zimní zahrady navíc zvětšíte svůj obytný prostor a vznikne tak příjemné spojení s přírodou. Pokud je prostor i vytápěný, nic vám nebrání trávit zde váš čas kdykoliv. Jakou si vyberete?
Na stromech žloutne listí, venku se střídá déšť, vítr a mlha, je čas na změnu šatníku. Po letních měsících zase vytáhnout podzimní kabáty a bundy. Před ochlazením se musíme chránit (ledaže byste byli velcí otužilci). Potřebujete kabát nový? Tohle vše by měl splňovat.
Dceru jsem vychovávala od jejích devíti let sama, možná i proto jsme měly vždy krásný vztah. Byla jsem spíše kamarádka než matka, nebylo nutné ji nějak držet zkrátka, vždy se mi zdála rozumná a vyspělá, měla zodpovědnost a byla trošku jiná než její vrstevníci. I přesto všechno jsme se ale dostaly nyní do bodu, kdy mi nemůže přijít na jméno, přitom jsem jednala jen tak, jak jsem musela. Snad to jednou pochopí.
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!
Potřebujete inspiraci ke cvičení? Tahle kočka ví, co udělat pro svoje zdraví, ale zároveň se u toho moc nenadřít. Krátké tréninkové video vám napoví!
Dne 4. ledna roku 2019 byl na sociální platformě Instragram vytvořen účet. Na tomto účtu byla toho samého dne vystavena fotografie obyčejného slepičího vejce společně s popiskem: „Pojďme z tohoto obrázku udělat nový světový rekord a dát jí největší počet lajků, jaký tu kdy byl. Překonejme aktuální rekord, který drží Kylie Jenner s 18 miliony lajky“. A tím to všechno začalo.
Na naši psychiku je toho prostě někdy moc: Práce, starost o rodinu, výchova dětí, péče o domácnost, do toho musíme mnohdy řešit osobní krize a krize ve vztahu. Není tedy divu, že občas už nemůžeme dál, cítíme se unavení a nejdou nám věci tak, jak bychom si představovali. Můžeme si občas myslet, že jsme jen líní, znechucení, a za to se i občas stydíme.
Před vámi je dlouhý let, možná s několika přestupy. Připravte se nejen na čekání na letišti, ale také na to, abyste let prožila v pohodě a bez stresu. Co si můžete vzít s sebou do příručního zavazadla a jak úspěšně překonat čas strávený čekáním?

Výběr článků

Victoria Beckham slaví padesátiny a její životní cesta je jako z pohádky. Od úspěšné zpěvačky nejznámější dívčí skupiny světa přes manželství s fotbalovou hvězdou Davidem Beckhamem až po založení globální módní značky. Přečtěte si, jak Victoria a David vychovávají své čtyři děti a proč je jejich rodinný život příkladem harmonie a úspěchu
Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  

Nepřehlédněte

Tavná pistole s horkým lepidlem není jen na adventní věnce a podobné dekorace. Neuvěříte, co všechno s její pomocí dokážete vytvořit. Vyrobte si boty k vodě, podložku pod hrnek nebo pokojovou lampičku!
Parta nadšenců vytvořila z celého domu jedno obří domino ze všeho, co běžně používáte. Řetězová reakce, kterou spustí kutálející se citron, se postupně prožene všemi místnostmi. Postavit tuhle legraci bylo hodně náročné a má překvapivý závěr.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek