Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

10 termálních míst, kde se vykoupete i v zimě

Pokud milujete koupání, a zároveň patříte mezi teplomilce, pak s největší pravděpodobností v období podzimu a zimy trpíte. Příjemné teploty jsou pryč, nemluvě o ledových vodách, do kterých skočí leda stoupenci Wim Hofa. Dobrou zprávou ale je, že příjemné koupání ani s příchodem sychravých dnů zdaleka nemusí končit. Stačí jen vědět, kam zajít – na termální místa, kde se klidně ohřejete i mimo horkou letní sezónu. Takže kam vyrazit?
termální
Ani v zimě se nemusíte vzdávat příjemného venkovního koupání. Poradíme vám, kde se nachází ty nejlepší horké prameny.

02. 11. 2022

02. 11. 2022

1. St. Martins v Rakousku

Nedaleko Neusiedler See leží termální lázně obklopené tou nejčistší přírodou. A potěší vás, že horké prameny, které tu vyvěrají, mívají teplotu až 43 stupňů. Teď už se zbývá jen rozhodnout, jestli se ponořit do jednoho z pěti vnitřních bazénů, nebo nasát atmosféru přírody v jednom ze tří venkovních. V každém případě, o dokonalý zážitek z koupání bude nepochybně postaráno.

2. Přírodní koupaliště Kalameny na Slovensku

Tentokrát zavítáme ke slovenským sousedům, kteří jsou termálními místy doslova proslulí. Spolu se podíváme do obce Kalameny, nedalo koupališť Lúčky a Bešeňová, kde leží jezírko Medokýš.

Úžasně hřejivá voda vás doslova nadchne. Díky tomu, že pochází z hlubokého vrtu (proto má po celý rok nádherných 33 stupňů), oplývá také léčivými schopnostmi, přičemž se využívá při léčbě pohybového ústrojí, gynekologických i urologických problémů. A aby těch benefitů nebylo málo, přidáváme ještě jeden – jezírko leží poblíž sjezdovky s vlekem, takže pokud jste milovníkem lyžovaček, po sportovním výkonu se můžete obratem zrelaxovat v horké vodě.

3. Lázně Luhačovice v Česku

Samozřejmě i u nás se máme čím pochlubit, takže pokud se vám nechce k termálům jezdit příliš daleko, můžete zajet třeba do Luhačovic – populárního lázeňského města v Bílých Karpatech. A opět, nejenže si tu po celý rok užijete hřejivého koupání, ale také si polepšíte z hlediska své plicní kondice. Tohle místo totiž patří k nejlepším evropským místům, které řeší problémy s dýchacími cestami. 

Luhačovice
Lázeňské město Luhačovice bude krásné i v zimě.

4. Lázně Krynica-Zdrój v Polsku

A míříme k dalším sousedům, tentokrát do Polska, kde najdete lázně Krynica s dvou set letou tradicí, které leží kousek od hranic Slovenska. Nádherné město na vás dýchne starodávnou atmosférou, nechybí ani monumentální a historicky laděné lázeňské budovy, které vyniknou díky nádhernému okolí s fontánami a zelení. Kromě toho, že nabízí vyžití z hlediska koupele v horké vodě, má tohle místo další výhodu, kterou oceníte v zimních měsících – kousek od něj totiž najdete pěkný lyžařský areál. 

K TÉMATU  Otužování a terapie chladem. Kontakt se studenou vodou a vzduchem pomáhá celému organismu

5. Termály Saturnia v Toskánku

Pokud rádi cestujete a nevadí vám si pro krásné zážitky dojet i o něco dál, pak se vydejte po stopách Itálie, do nádherného Toskánska, kde najdete kaskádovité a zcela přírodní termály. Nutno podotknout, že díky obsažené síře jsou léčivé, a i v zimních měsících poskytnou teplou vodu kolem 37 stupňů. Zkrátka a dobře, tohle je ten pravý ráj na zemi.

6. Lázně Gellért v Budapešti

Opět se podíváme do další země, která z hlediska termálního koupání naprosto vyniká. Ano, zavítáme spolu do hlavního města Maďarska, kde se nachází populární a v secesním slohu postavené blatné lázně Gellért, které pochází už z 15. století. Úžasná je na nich právě teplota vody, která díky horkým pramenům dosahuje 26 až 38 stupňů i v zimních měsících. 

7. Lázně Rajecké Teplice na Slovensku

A zase zpátky na Slovensko, kam pro změnu zavítáme do anticky laděného lázeňského areálu, ve kterém najdete nádhernou přírodu a také úžasně teplé Rajecké jezírko. Kromě toho, že vás voda zahřeje svou teplotou ve výši 38 stupňů, vám pomůže i od řady zdravotních neduhů. Voda je totiž léčivá a poradí si s podpůrnou léčbou pohybového aparátu. 

8. Lázně Berchtesgaden v Německu

Opět další příležitost, jak si v zimě užít lyžovačku a po ní si dopřát hřejivou náruč termální vody. Pokud si s takovou představou notujete, pak určitě zajeďte do Německa, do lyžařského střediska Berchtesgaden, kde najdete nádherný areál včetně bazénů se slanou vodou přímo z Alp. A i ona, nejenže hřeje, má léčivé dovednosti, které ocení vaše pokožka, svaly i imunitní systém. 

Berchtesgaden
Historické město Berchtesgaden vás nadchne nejen horkými prameny.

9. Termály Serre Chevalier ve Francii

Také pohádkové termální středisko v Le Monêtier-les-Bains, které vyniká svými přírodními prameny o teplotě 37 stupňů, může být vaší oblíbenou zastávkou, pokud si v chladných dnech chcete dopřát plavání v teplé vodě. Zde najdete venkovní i vnitřní bazény s léčivou vodou, které prospějí vašim kloubům i svalům. A kromě toho můžete zaplout i do jedinečné jeskyně, která vaše rozjímání podpoří poslechem pěkné hudby. 

K TÉMATU  Zíráte do mobilu? Takto vám oči říkají, že je to příliš často

10. Lázně Hevíz v Maďarsku

A naši desítku míst ideálních ke koupání zakončíme opět v Maďarsku, pro změnu však v lázeňském komplexu v Hevízu. Tady si můžete koupání vychutnat i v zimě, přičemž teplota vody se pohybuje kolem 25 stupňů. Sirnatá voda je plná minerálů, proto má perfektní léčivé vlastnosti nejen pro pohybový systém, ale dobře si poradí i s gynekologickým či urologickým onemocněním, stejně tak s nervovými chorobami.

Hevíz
Letecký pohled na termální lázně Hevíz v Maďarsku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Termální voda v kosmetice: Reklamní tah, nebo nedoceněný dar přírody?

Maďarsko, země termálních pramenů a lázeňské péče

Zdroje článku:
https://blog.blablacar.cz/blablalife/destinace/vikend/5-termalnich-mest-kde-se-ohrejes, https://www.porovnej24.cz/clanky/termalni-lazne
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Situace je kritická. Místo toho, aby děti zamířily do lavic, zůstávají dál doma. Uzavřené jsou kompletně nejen základní školy, ale nově i ty speciální a mateřské. Přesto počet nemocných mezi nejmenšími v posledních dnech roste. Je tak nejvyšší čas začít posilovat jejich obranyschopnost. Soutěžte proto s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia s oceněným vitaminem D a probiotiky, které podpoří jejich imunitu.
Co si pro nás dnes hvězdy připravily? Zásadní je, že co dnes vyslovíte, stane se skutečností! Nevěříte? I přání mají energii. A každá energie se počítá. Dávejte si proto pozor, co říkáte a co při tom cítíte. Kromě toho šetřete své nohy. Co ještě dalšího?
Obnošené džíny, které už nosíte méně, ale vyhodit je nechcete. Pád snadných tipů a z vašeho odloženého kousku se může stát opět oblíbené oblečení. Tyhle chytré vychytávky vám ukážou, jak džíny vylepšit nebo využít na něco úplně jiného.
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
Seriál She-Hulk: Neuvěřitelná právnička vznikl ve světoznámém studiu Marvel. Odtud pochází věhlasné snímky, jakou jsou Avengers, Thor, Strážci Galaxie, Captain America, Iron Man, Captain Marvel, Black Widow a mnohé další. Stejně jako tyto všechny uvedené tituly, i seriál She-Hulk nabral u fanoušků na oblíbenosti. Máte-li rádi Marvelovky, sci-fi a komedie o superhrdinech, tento seriál ve vás pravděpodobně získá dalšího fanouška.
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.
Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.
Sebere mi děti – to patří mezi nejčastější obavy rodičů, kteří se rozvádějí. Často tato věta totiž bývá předmětem zastrašování ze strany některého z rodičů nebo nástrojem vydírání, aby rodič dosáhl v bitvě zvané „rozvod” svého. A obvykle to funguje.
Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Teplákové soupravy rozdělují lidi do dvou skupin. Na ty, kteří na ně nedají dopustit a nosí je během celého roku. A na ty, kteří se jim vyhýbají. Soupravy jsou pohodlné a vypadají velmi dobře. Pokud patříte do druhé skupiny, měli byste jim dát aspoň jednu šanci. Uvidíte, že nebudete litovat.

Výběr článků

Letní čas je jako stvořený pro veselé vodní radovánky všeho druhu. Do programu plného zábavy je však dobré zahrnout i nějaké to učení. Například lekce plavání. Nechte se inspirovat našimi pěti tipy, jak naučit dítě plavat, a brzy bude jako rybka ve vodě.
Plastická operace, která pomůže vyřešit problém nebo zvýšit sebevědomí, je v moderním světě dobrá věc. Ovšem jen tehdy, pokud se to s ní zkrátka nepřežene a výsledek vypadá řekněme opravdu reprezentativně. Bohužel ve světě slavných občas neplatí rčení, že v nejlepším se má přestat, proto se v záři reflektorů objevuje řada celebrit, které si na plastikách vybudovaly doslova závislost. Které z nich jsou opravdu odstrašujícím případem?
Vždycky jsem si myslela, že rodiče mohou mít jednání svých dětí pod kontrolou a dokážou je ochránit před nebezpečím. Vždy, když jsem slyšela nějaký příběh k tomuto tématu, tak jsem byla paní chytrá, prý mně by se to stát nemohlo, já bych to poznala, moje dítě je poučeno, blá, blá, blá…. No, nikdy neříkej nikdy a to mé určité povyšování, že já jsem lepší matkou rychle vzalo za své. Setkala jsem se s tím tak z blízka, že bych to opravdu nikomu nepřála.

Nepřehlédněte

Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?
Termín mamahotel se používá hlavně pro syny, kteří bydlí u svých matek či rodičů dlouho, samostatně vydělávají, nicméně na vedení domácnosti se příliš nepodílejí. Ale i mladé slečny mohou svým dlouhodobým bydlením s rodiči plnit definice mamahotelu. Kdy je ten správný čas dětem naznačit, že se mají stěhovat a mamahotel končí? A naopak, není příliš brzy, když chtějí odejít ve 20?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek