Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Netradiční umělci: Zvratky, menstruační krev i vlasy jako součást obrazů

Někomu stačí plátno a barvy, jinému zase obyčejné skici a tužky. Jenže mezi umělci se najdou i takoví, kteří se chtějí od ostatních zcela odlišit. Ke své tvorbě používají nepochopitelné až odporné pomůcky jako je menstruační krev, zvratky nebo moč. Lahůdka.
umělci
Každý správný umělec má to svoje.

23. 02. 2023

Umění nemá hranic. Ale možná by alespoň nějaké, občas, mít mohlo. Pak se nám totiž rozmáhají mezi umělci všelijaké nešvary. Posuďte sami, zda se stále jedná o umění, anebo to je na svěrací kazajku.

Millie Brown

Říká se, že za každým dílem je spoustu potu, slz a někdy i krve. V případě mladičké umělkyně s českými kořeny Millie Brown se jedná o žaludeční šťávy. Ano, čtete správně, její tvorba byla ve svých počátcích založena na jejích vlastních zvratcích. Pila předtím různobarevná mléka, aby to za něco stálo. Možná si říkáte, že o její páchnoucí díla snad nikdo nemohl mít zájem, ovšem opak je pravdou a postavila si na tom slušnou kariéru. Jako zvracející umělkyně účinkovala i ve videoklipu Lady Gagy k písni Exorcist Interlude. Tam jí Millie sedí přímo na klíně a zvrací na šaty tyrkysově třpytivou tekutinu.

Dnes už Millie nezvrací, alespoň ne za účelem malování. Ale dodnes do každého díla vkládá kus sebe. Dalo by se říct, že ona sama je takové umění.

Jak se zvrací na plátno?

Aby se zbavila veškerého jídla v žaludku, dva dny před aktem nejedla. Prozradila, že tekutina je poté krásně čirá a může se s ní snadno pracovat. S časovým odstupem pak vypila drinky v podobě obarveného sójového mléka, což zajistilo, aby se jednotlivé barvy drinků v žaludku nesmíchaly. Millie toto „umělecké zvracení“ popisuje jako velkou očistu těla a mysli, i přesto, že ji dlouhé vystoupení nebo natáčení působilo bolesti hlavy a vyčerpání.

Takový další normální den v práci.

Papia Ghoshal

Indická básnířka a malířka Papia Ghoshal, která má slabost mj. i pro Českou republiku, odjakživa dávala najevo své názory. Jedním z nich je tabuizace menstruace, pro ženy normální součást života. Ovšem v Indii je to sprosté slovo. Proto i ona zvolila pro své obrazy taktéž netradiční prostředek – vlastní menstruační krev. Zkrátka když o tom nemůžeš mluvit, dej to na plátno, ať to každý vidí.

V jednom z rozhovorů se svěřila, že pro ni vždy byla menstruace něco zázračného, něco, o čem by se mělo mluvit. Papia má ráda také tantrické tradice, které spojují mužskou a ženskou energii, proto občas ke své práci používá i mužské sperma.

K TÉMATU  Umění rvát se s osudem. Slavní lidé, kteří se poprali se svým handicapem a udělali z něj výhodu

Val Thomson

Skotská malířka Val Thomson je proslavená svými nádhernými obrazy krajinek. Ovšem málokdo už ví, že tyto úchvatné krajinky jsou tvořené barvami, do kterých malířka přidává tajnou ingredienci, a sice lidský popel.

Midhun.R.R

Netradiční materiál ke své práci si vybral také indický umělec Midhun, který k výrobě děl používá lidské vlasy. Dokonce se pyšní titulem „první indický vlasový umělec”, jestli se to tak dá formulovat. Zajímavostí je, že výroba takového obrazu je mnohem rychlejší než příprava materiálu. Vlasy speciálně upravuje, aby mu na rukou nezpůsobovaly kožní problémy. Při práci musí používat také masku, protože v jeho začátcích si své dílo ničil pouhým dýcháním.

Priccaso

Australan Tim Patch známý pod uměleckým jménem Pricasso k malbě obrazů používá svůj penis a hýždě. Ovšem Priccaso si nemaluje penisem jen tak sám pro sebe. On se moc rád podělí s dalšími. Jeho živá vystoupení jsou velmi žádaná, zejména v erotických klubech či na veletrzích.

Zajímavá práce…

Vinicius Quesada 

Tento umělec z Brazílie se také jako jeho předešlí kolegové zcela liší od těch klasických. K výrobě svých obrazů používá vlastní moč a krev. A jsme doslova zase u toho potu, krve a dalších tělesných tekutin. Barvami obohacenými o tyto dvě složky pak vytváří vskutku zvláštní díla, ale malovat umí, to se mu musí nechat.

Zvyky slavných umělců

Že jsou umělci někdy tak trochu zvláštní, je všeobecně známo. Bez jejich prapodivných zvyků by možná ani nikdy nevznikla jejich nejslavnější díla. Pojďme si tedy říct, že bizarnosti nejsou výsadou jen doby moderní. Za příklad jsme vybrali několik světoznámých jmen.

K TÉMATU  7 dokumentů na Netflixu, které vás chytnou a nepustí

Salvador Dalí

Asi nejslavnějším malířem posledních let se stal španělský umělec Salvador Dalí, jehož obrazy jsou založeny na snech, vědomí i nevědomí. Inspiraci hledal v mikrospánku, který mu stačil k tomu, aby načerpal, co hledal. Salvador Dalí si při odpočinku vzal do ruky klíč, který držel nad kovovou deskou. Jakmile začal usínat, klíč z ruky upustil a to ho probudilo. Takto kratičký spánek je strůjcem jeho slavných obrazů.

Francis Bacon

Irský malíř Francis Bacon žil bohémským životem, a sám rozhodně nebyl. Své práci věnoval několik hodin dopoledne, poté se oddával večírkům a alkoholu. Také trpěl nespavostí, s čímž mu pomáhaly prášky na spaní a čtení kuchařek – ty ho doslova uspávaly. Ale jak jsme již zmínili, tento malíř rád holdoval alkoholu, po kterém se vždy zákonitě dostavila kocovina. A právě v té vznikaly jeho úžasné malby.

Andy Warhol

Kdo by neznal Andyho Warhola, vůdčí osobnost amerického hnutí pop-artu, který se proslavil v mnoha odvětvích. Málokdo však o něm ví, že byl posedlým sběratelem všelijakého harampádí, dopisů, drobností a maličkostí. Za svůj život nahromadil až 610 krabic, které obsahovaly jak fotografie, vánoční přání, tak dokonce i narozeninový dort Caroline Kennedy či knihu o wrestlingu ze 17. století.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Liběna Rochová, česká designérka, jež formuje budoucí módní generaci

Sofie Švejdová: K malování prsty ji přivedlo rytí záhonů na chalupě

Zdroje článku:
www.theguardian.com, www.neudies.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Horoskop astroložky Nadi Šmídové vám napoví, čemu se následující pracovní týden raději vyhnout, co můžete očekávat, a který den je nejvhodnější odpočívat. Kdy budete plodné v práci, a kdy naopak vypustit a dopřát si masáž? A který den probrat s partnerem váš intimní život?
Chtěla jsem vždycky dělat všechno správně, ale nedařilo se mi. Někdy jsem měla pocit, že jsem jeden velký omyl, že můj život je jeden velký omyl, a dnes si to myslí i moje rodina. Nevím, jestli jsem skutečně tak špatná, špatná máma, špatná manželka i dcera, ale rodina se mnou už nějaký čas vůbec nekomunikuje, a to mě trápí. Nejhorší ve svém životě snad už mám za sebou, ale i tak propadám beznaději.
Aktuální neutěšená situace brnká mnohým na nervy. Home office, učení s dětmi online, péče o ně, starosti o zdraví prarodičů a negativní zprávy valící se ze všech stran. Odolat tomu tlaku není vůbec snadné. Vidina zlepšení je navíc v nedohlednu. Nezbývá tak nic jiného než zatnout zuby a vydržet. Zvládnout složitou dobu vám pomohou i naše tipy.
Jak nejlépe překvapit a potěšit svého partnera? Muži to mají o dost jednodušší. Ženy během roku „nenápadně“ naznačují, co by se jim líbilo, a pak to s trochou štěstí najdou pod stromečkem. Ale co vybrat pro manžela, přítele, dědečka nebo strýčka? Většinou mluví o tom, jaké se jim líbí auto, motorka, a že ten obytný vůz za dva miliony by si moc přáli. Nechte je snít dál a překvapte je originálními a designově vychytanými dárky z Tipa.eu.
Kruhy pod očima jsou věčný problém žen. A jelikož umí snížit sebevědomí, protože vzhled kvůli němu není dokonalý, nabízí se otázka, jak problém řešit. Zprvu je nutné si uvědomit, co za potíží vlastně stojí.
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
O tom, že smartphony a sociální média posunuly fotografii na novou úroveň, není pochyb. Dnes už můžete mít krásné fotky, aniž byste znali všechny fígle profesionálního fotografa. Přesto, že se vám podaří zachynit pěknou fotku, originalitu ji jednoduše dodáte s pomocí filtru. Jak se s nimi pracuje?
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
Snad každá žena má své problémové partie, na kterých se ukazuje drobná pomerančová kůže nebo větší celulitida. Boj proti celulitidě není snadný, avšak ne nemožný. Proto můžete vyzkoušet tyto účinné tipy, které vás pomerančové kůže snadno zbaví nebo zmírní její další růst. Vyzkoušejte následující triky a mějte svou pokožku pod kontrolou.
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.

Výběr článků

Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Máte chuť oživit nebo nějak upravit starší džíny z vašeho šatníku? Žádný problém! Podívejte se, co všechno lze s džínovinou udělat a jak skvělý je výsledek.
Jedna z prvních věcí, kterou spatříte, jakmile vejdete. Designové věšáky jsou nápaditými a originálními kousky, které doladí interiér podle vašich představ. Na věšák patří všechno, co potřebujeme mít po ruce tak často, že to neschováváme do skříně. Designové věšáky ale nenajdou svoje místo jen za vchodovými dveřmi. Vyjímat se budou i v ložnici nebo dětském pokoji.

Nepřehlédněte

Konečně jsme s kamarády vyrazili oslavit to, že nemusíme sedět zavření doma a otevřeli se hospody. Vydali jsme se na párty a zábava nebrala konce. Pití teklo proudem. Bohužel se mi pak stalo něco, na co v životě nezapomenu, i když si to prakticky nepamatuju. Až s pomocí přátel jsem nakonec zjistila, co všechno se tu noc dělo.
Svou kamarádku Pavlínu znám už deset let. Seznámily jsme se na letním táboře, kam jsme obě jako děti jezdily. Od té doby jsme se staly nerozlučnou dvojicí. Chvíli jsme společně i bydlely, jenže loni v létě si Pája našla přítele a zanedlouho se přestěhovala k němu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek