Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Zahřejte si tělo relaxační koupelí. Přinášíme tipy na nejlepší uvolnění

Ráda si dopřáváte relaxační koupel, kdy máte čas jenom sama pro sebe a nikdo vás neruší? Napustíte si vanu plnou horké vody, přidáte pěnu, ponoříte se do spousty bublin a zavřete oči. Tento prožitek si ale můžete ještě zpříjemnit. Navíc se krásně prohřejete a i v pošmourném počasí neztratíte dobrou náladu.
relaxační koupel
Udělejte si na sebe čas a naložte se do horké vody plné vůní.

24. 11. 2022

Zásady relaxační koupele

Než si u sebe v koupelně uděláte improvizované spa a naložíte se do relaxační koupele, měla byste mít na paměti, že v zimních měsících by taková lázeň neměla trvat déle než dvacet minut. Při delší koupeli by mohlo dojít ke snížení imunity a také byste si příliš vysušila pleť, a to dozajista nechcete. Dále by také koupel neměla přesahovat třicet osm stupňů. Velmi horké koupele vám dle některých studií mohou rozhodit lymfatický systém. A také prý mohou mít negativní vliv na plodnost.

Když si relaxační koupel dopřejete ve večerních hodinách, bude se vám pak ještě lépe usínat. Naopak na ráno se solné a bylinné koupele příliš nehodí, ráno si raději dopřejte sprchu vlažnou nebo studenou vodou, která vás pořádně nabudí a dodá energii na celý den.

Sušené bylinky

Kromě pěny do koupele a esenciálních vonných olejů si do vody můžete přidat také sušené bylinky nebo květy. Takové okvětní plátky růží koupelnu příjemně provoní.  Sušený rozmarýn nebo tymián zase povzbudí naše tělo i mysl a zároveň zregenerují unavené svaly. Šalvěj zase pročišťuje organismus a odvádí z těla škodlivé toxiny. Případně můžete použít také sušený květ měsíčku, který blahodárně působí na naši psychiku.

Léčivá sůl

Bylinky vám příliš nevoní? Pak určitě zkuste sůl do koupele. Koupelová sůl totiž:

  • zpevňuje pokožku
  • léčí atopický ekzém
  • čistí naši pleť
  • navozuje příjemnou atmosféru a samozřejmě také náladu
  • má protizánětlivé i dezinfekční účinky

Do koupele si můžete přidat klasickou kuchyňskou sůl anebo například mořskou z Mrtvého moře. Na jednu koupel vám postačí zhruba 100 g soli a vždy se přidává ve chvíli, kdy se voda do vany napouští. Prouděním vody ve vaně se téměř vzápětí rozpustí a uvolní všechny esence, které obsahuje.

K TÉMATU  Nela v koučinku: Velikonoční emoční jízda po Skypu

Koupelová směs se vším všudy

Samozřejmě nejideálnější je smíchat sůl a sušené bylinky dohromady a udělat si vlastní bylinnou koupelovou směs.

Návod: Stačí, když smícháte 60 g hrubozrnné mořské nebo jiné soli a 40 g klasické jemné soli a přidáte do ní nadrcenou sušenou bylinu, případně směs bylin a okvětních plátků růže. Přidat do ní ovšem zároveň můžete i potravinářské barvivo, díky kterému bude mít vaše koupel barvu, kterou si sama vyberete.

sůl
Můžete si vytvořit i vlastní koupelovou směs, která bude podle vašich představ.

Olejová koupel

Už jste slyšela o olejové koupeli? Ta je skvělá na stres, únavu a úzkosti. K tomuto účelu využijte vonné éterické oleje, například bergamot, růži, skořici, levanduli nebo santalové dřevo. Na jednu koupel vám postačí přibližně deset kapek. Pokud jste zrovna nachlazená, využijte přírodní esence z máty peprné, která vám pročistí dýchací cesty. Hodí se i ve chvílích, kdy vás bolí hlava.

TIP: V drogériích i na internetu seženete také oleje, které se dají aplikovat rovnou na tělo a slouží namísto klasického sprchového gelu.

Osprchujte se

A věděla jste, že byste se před každou relaxační koupelí měla osprchovat? Jste-li po celém dni zpocená, případně na sobě máte nějaké nečistoty jako bláto, písek či cokoliv jiného, jistě nechcete v tom, co z vás opadá, polehávat a relaxovat.

lázně
Před koupelí se krátce osprchujte. Po koupeli namažte svoji pokožku tělovým mlékem či oleji.

Navoďte si příjemnou atmosféru

Aby byla vaše relaxační koupel ještě více uvolňující, pak si také do koupelny přineste přírodní vonnou svíčku nebo hned několik a zapalte si je. Nikdy však nepoužívejte obyčejné parafínové svíčky, které škodí zdraví.

Nezapomeňte si také pustit příjemnou hudbu, jako kulisu, aby byla sotva slyšet. Rozhodně ji nemějte příliš nahlas. Nejenže si tím můžete poškodit ušní bubínky, ale při hlasité hudbě se moc dobře relaxovat nedá.

Vezměte si do vany knížku. Ne telefon, ale knížku. Bojíte se, že si ji namočíte? To už se jistě někdy někde nějaké knížce skutečně stalo, ale přežila to. Pokud vám nezáleží na tom, jak vypadá, ale co v ní je, klidně relaxujte s knížkou.

K TÉMATU  Vypracované břicho: cvičení a strava pro získání plochého břicha u mužů

Podpořte účinky soli a bylinek

Zatímco vaše tělo i mysl relaxuje a vy inhalujete vonné esence, bylinky a soli, ještě byste mohla udělat něco pro svůj obličej. Nemusíte si kupovat žádné masky ani si je vytvářet, jen si lehce obličej a dekolt potřete kvalitním olivovým olejem. Díky tomu se vše, co je v koupeli do pokožky vstřebá rychleji a lépe a vaše pleť pak bude vyživená a hladká.

relax
Vychutnejte si přítomný okamžik a po koupeli ještě chvíli rozjímejte. Třeba se sklenkou vína.

Nespěchejte

Relaxační koupeli věnujte oněch dvacet minut, jak bylo zmíněné na začátku (mimo zimní měsíce si dopřejte klidně víc). Nemyslete na nic, co vás trápí, jen si vychutnávejte přítomný okamžik. A po koupeli neusedejte hned k počítači nebo televizi ani nekontrolujte zprávy na telefonu, ale natřete se voňavým tělovým mlékem, zabalte se do příjemného županu a uvařte si bylinný čaj nebo kávu (ovšem na noc bez kofeinu). Anebo si dejte sklenku vína a ještě aspoň patnáct minut rozjímejte.

Užijte si relaxační koupel se vším všudy, pomáháte tím své psychice i tělu jako takovému. Děláte to pro zdraví a pro sebe. Nešiďte se.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nemusíte nutně do salonu. Přinášíme tipy na domácí masáž

Kegelovy cviky: Cesta za lepším postelovým uvolněním

Zdroje článku:
www.kondice.cz, www.notino.cz, www.mannamydlo.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Cesta k úspěšné kariéře může být složitá a plná výzev. Manažeři musejí být schopni rychle a efektivně implementovat své znalosti do pracovních procesů, rychle a správně rozhodovat a mít široký rozhled.
Barvení velikonočních vajec je nejrozšířenější symbol Velikonoc u nás. Kraslice může být natvrdo uvařené i vyfouknuté prázdné vejce, které se zdobí různými technikami. Co takhle nějaké netradiční? Zapojte děti a zkuste vytvořit kraslice způsobem, který vás možná ani nenapadl. Barvení pomocí houbičky na nádobí, vytváření vzorů pomocí tavné pistole, namáčení do pěny na holení, barvení pomocí laku na nehty, bublinkové fólie nebo cibule. Všechny způsoby jsou přitom jednoduché. Vyberte si inspiraci pro vás!
Bojujete s přebytečnými kily? Už nevíte, co máte udělat, abyste se jich stoprocentně zbavili? Je načase vsadit veškerá esa v rukávu na hubnoucí potraviny, respektive na potraviny, po kterých se hubne.
Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
V dnešním světě se dá najít spousta způsobů, jak pracovat sám se sebou, a jedním takovým lifestylovým trendem je i biohacking, který je takovou filosofií budoucnosti a mluví se o něm jako o způsobu, jak využít v průběhu života svůj tělesný potenciál a užít si spoustu let v dobré duševní i fyzické kondici.
Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.
Že se rybí olej nevábné chuti musí jenom konzumovat? Možná vás nikdy ani ve snu nenapadlo, že když ho začnete používat jako krém, můžete díky němu zkrásnět. Dáte mu tedy šanci? Nebudete litovat!
Z lékařských výzkumů vyplývá, že pro lidský organismus je kromě intenzity světla důležitá i barva tohoto světla. Nejsilnější účinek má modré světlo, naopak světlo oranžové a červené nás ovlivňuje mnohem méně.
Sladkou chuť snad všichni milujeme už od dětství a většině z nás taková slabost zůstala až do dospělosti. Každý z nás pak po sladkém saháme z různých důvodů. Někdy je za tím jen zrádný okamžik, kdy nás honí mlsná, jindy si tím potřebujeme spravit náladu. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, cukr našemu zdraví škodí. Dá se na sladké vůbec zapomenout, a jak ho můžeme vyřadit ze života úplně? Na to se právě teď podíváme.
Máte pocit, že vaše aviváž není tak zázračná jako v televizní reklamě? I když nerozjasní barvy vašeho prádla tak, jak by podle televize měla, nelamte nad ní hůl. Své využití najde i v mnoha dalších oblastech, na které její výrobce tak úplně nemyslel. Kde všude vám aviváž přijde vhod? To se dozvíte v našem dnešním článku.

Výběr článků

Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?

Nepřehlédněte

Na stromech žloutne listí, venku se střídá déšť, vítr a mlha, je čas na změnu šatníku. Po letních měsících zase vytáhnout podzimní kabáty a bundy. Před ochlazením se musíme chránit (ledaže byste byli velcí otužilci). Potřebujete kabát nový? Tohle vše by měl splňovat.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek