Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

23 forem strachu: Znáte všechny nejdivnější fobie, které existují?

Strach z pavouků, strach z uzavřených prostor, strach ze tmy. Na tom není vůbec nic neobvyklého. Ale existují mezi námi tací, kteří trpí strachem ze skutečně roztodivných věcí.
fobie
A z čeho máte největší strach vy?

17. 10. 2022

1. Strach ze slepic

Říká se tomu alektorofobie. Všichni jedinci, kteří touto fobií trpí, berou nohy na ramena hned, jakmile v dáli zakokrhá kohout nebo když vidí na dvorku slepici.

2. Strach z chůze

Takový člověk nemůže udělat ani krok beze strachu. Pravděpodobně tak stráví celý život upoutaný na vozík, ačkoliv má nohy úplně zdravé.

3. Strach z knih

Někdo knihy zbožňuje a nevyjde bez nich z domu, jiní se na knihu nemohou ani podívat. Říká se tomu nikoliv bibliofilie (láska ke knihám), ale opačně bibliofobie.

4. Strach z rostlin

Pěstování pokojovek je v módě, jenže někdo nemůže mít doma ani řezanou květinu, natož aby si nějakou piplal v květináči. Člověk, který trpí botanofobií má strach z útoku rostlin a sazeniček. Takovému člověk doporučujeme odstěhovat se na severní pól. Tam zaručeně vůbec nic neroste.

5. Strach z potu

Že zpocení lidé nelibě voní, to víme asi všichni. Jenže to ještě neznamená, že trpíme nějakou fobií. Ale lidé, kteří podlehli bromoidrosifobii, trpí úzkostným strachem pokaždé, když se oni sami nebo někdo okolo nich začne potit. Jak přežívají tropická vedra, není známo. MHD pro ně bude zapovězené území.

6. Strach z jídla

Závislost na jídle má kdekdo, ovšem strach z jídla neboli cibofobie, to je něco jiného. Člověk nedokáže vůbec nic pozřít. Pravděpodobně je tedy schopný konzumovat výživu jen nitrožilně.

7. Strach z párátek

Dentoskalpofobie také není žádná sranda. Když dotyčnému člověku něco uvízne mezi zuby, párátkem si to určitě nevyndá.

8. Strach z práce

Tak ten máme skoro všichni. Ale na druhou stranu z ní zase nemáme takový strach, abychom se nedokázali překonat. Někteří lidé skutečně trpí opravdovým strachem z práce (ne že to začnete používat jako výmluvu, až se vám nebude chtít do zaměstnání). Čím se živí, je otázkou.

K TÉMATU  Nahá jóga: Trend pro odvážné, nebo cesta ke zdravé sebejistotě?
fobie
Strach z práce máme občas asi každý, ale co když z té představy doslova šílíte?

9. Strach z polykání

Tito lidé sice rádi jí, ale aby jídlo polkli, k tomu je nikdo a za nic na světě nedonutí. Strachu z polykání se říká fagofobie.

10. Strach ze spánku

Tohle se dá při troše dobré vůle pochopit. Zejména pokud jste někdy viděli Noční můru z Elm Street. Hypnofobie ovšem může přijít člověka draho. Dozajista se dříve nebo později podepíše na jeho zdraví.

11. Strach z peněz

Nemít prachy nevadí, zpívají Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák v nesmrtelné písničce. Ovšem jak komu, dalo by se namítnout. Lidé s chrometofobií se ale penězům vyhýbají jako čert kříži.

12. Strach z barev

Něco je zkrátka lepší, když je to černobílé. Především pro lidi s chromofobií.

13. Strach z erekce

Žen se to sice netýká, ale pro muže je to bohužel někdy životní úděl. Někteří pánové mají strach z toho, že jim ve správnou chvíli bude penis stávkovat, jiní naopak mají celoživotní obavy z toho, že se jim to vůbec kdy stane. Téhle fobii se říká ithyphallofobie.

14. Strach ze ztráty signálu

V dnešní moderní době se to dá pochopit. Jakmile nejsme na sociálních sítích déle než pět minut, možná  vás také postihne úzkostný stav a nutkání se na internet podívat. Nomofobií údajně trpí už 5 % populace. Dá se předpokládat, že tahle čísla porostou.

15. Strach z otevírání očí

Ráno se při brzkém vstávání nechce otvírat oči nikomu z nás, ale když z toho máte doslova a do písmene hrůzu, musí to být skutečně horor probudit se a vstát.

16. Strach z dětí

Pro někoho nepochopitelné, pro jiné běžná záležitost. Strach z dětí a teenagerů může potkat zejména ty z nás, kdo s dětmi nepřichází do kontaktu příliš často. Strach z dětí nazýváme efebifobií.

17. Strach ze strachu

Fobofobie je sice zřídkavá, ale nepřejeme ji vůbec nikomu. Mít strach z toho, že budeme mít strach je pořádně prekérní situace.

K TÉMATU  Domácí posilovna ze všeho, co dům dal. Pusťte se do cvičení z vlastních zásob
fobie
Ještě horší než strach, je mít strach ze strachu.

18. Strach z tchyně

Touto fobií pravděpodobně trpí zejména hodně mužů, možná každý druhý. Pentherafobie sice není pojem nijak známý, ale dejte si ruku na srdce – skutečně se netýká i vás? Až ale za manželkou či přítelkyní s touto diagnózou přijdete, je dost možné, že vám to neprojde.

19. Strach z levé strany

Tito lidé mají strach ze všech věcí, které se nacházejí po jejich levé straně. V tom případě dost možná chodí tak, že si zastiňují levou stranu výhledu. Třeba kšiltem. Této fobii říkáme sinistrofobie.

20. Strach z pohřbení zaživa

Tak z toho nejspíš máme strach úplně všichni. Tafefobie tedy nejspíš provází každého z nás, protože být pohřben zaživa nemůže být pro nikoho vůbec příjemné.

21. Strach ze žluté barvy

Xanthofobici nejspíš nevychází ven nikdy, když svítí slunce, a taky si na sebe nevezmou nikdy nic žlutého. A nesní ani žlutou papriku. Zkrátka nemohou vidět cítit nic žlutého.

22. Strach z vlastních výkalů

Většinou máme strach z toho, že dlouho na záchod nejdeme nebo že se nám chce, ale nemáme kam. Lidé trpící koprofobií ale při každé cestě na velkou trpí obavami… z čeho? Že je pohltí vlastní výkaly?

23. Strach z psaní testů

U dětí je to naprosto běžná záležitost. Nikdo nechce psát testy. Testofobie proto provází většinu z nás. Hlavně v období dospívání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Koitofobie: Strach ze sexu skutečně existuje. Jak se projevuje?

Agorafobie je strach, který vás uvězní doma. Jak se projevuje a na koho se obrátit?

Zdroje článku:
www.patalie.cz, www.frekvence1.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Hmat je jedním ze smyslů, který hojně používáme, ale málo si uvědomujeme, jak velký je to dar i pro všechny kolem nás. Dotyk druhého člověka je nenahraditelný, jak moc Vám chybí zjistíte, až když o možnost vzájemného tělesného kontaktu přijdete.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Kouzelné zahradní cestičky jsou skvělým nápadem, jak proměnit vaší zahradu ve fantastickou zónu pro relax a odpočinek. Prohlédněte si kreativní nápady na konstrukce chodníčků, které vytváří příjemně útulnou atmosféru.
Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.
Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
Není nad to používat jen tu kosmetiku, u níž přesně víte, co obsahuje. Tak se vyhnete alergiím a dalším nežádoucím reakcím. Proto vám přinášíme tipy na přírodní kosmetiku, kterou si v klidu sama vyrobíte doma.
Do roka a do dne, Lomikare, Lomikare... Ne ne, nejde o žádné zlo, natožpak historického charakteru. Jen ten časový úsek sedí pro přátelské a oboustranné ukončení spolupráce.
Každý měsíc je to stejné. Ohlásí se menstruace, která je připravená nám přibližně týden dělat společnost. Ačkoli je menstruace z hlediska přírody naší důležitou součástí, není nám zrovna dvakrát příjemná a to zejména ve chvíli, kdy nám připraví krušné zážitky plné bolesti a nekomfortu. Jak si alespoň trochu takovou část měsíce zpříjemnit a ulevit si od všech nepříjemností.
Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Dnešní den věnujte své pleti. Je třeba si také chránit kolena. Večer si dopřejte aromaterapii. Co radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?

Výběr článků

Dámská liga si pro vás ve spolupráci se značkou GLISS připravila speciální soutěž o balíček různých druhů dámských vlasových masek GLISS! O jaké produkty se jedná a co musíte udělat pro výhru? Přečtěte si článek níže, ve kterém naleznete odpovědi na tyto otázky.
Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!
Kolik kilo člověk přibere? Rozhodně víc, než si naplánuje, když na těhotenském testu vidí dvě čárky. A jak dlouho vývoj vytouženého miminka vlastně trvá? V tomhle vám ve škole při hodinách biologie taky kecali!

Nepřehlédněte

Vánoce jsou za dveřmi a společně s nimi i příjemná "povinnost" zamyslet se nad dárky pro vaše nejbližší. Máte-li doma aktivního sportovce, kterému pohyb rozhodně není cizí, pak se možná při výběru vánočního dárku budete chtít vydat právě tímto směrem. Došla vám inspirace? Nevíte si s výběrem dárku rady? Nezoufejte! Máme pro vás pětici skvělých tipů, které sportovec zaručeně patřičně ocení!
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek