Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Menstruační kalíšek: Vše, co o jeho používání potřebujete vědět

Menstruační kalíšek rozdělil ženy na dva tábory – ty, co si bez něho menstruaci nedokáží představit a ty, které jsou jeho zarytými odpůrkyněmi. Ať tak, či onak, menstruační kalíšky jsou pomůckou, která ženám v mnohém uleví. V článku se dozvíte vše o menstruačním kalíšku i o jeho výhodách a nevýhodách.
menstruační kalíšek
Menstruační kalíšek chce trochu cviku, ale poté se stane vaším spolehlivým pomocníkem.

20. 10. 2022

Pružná nádobka ze zdravotně nezávadného materiálu (z lékařského silikonu) – přesně tak by se dal menstruační kalíšek popsat. Tento kalíšek se zavede do pochvy téměř stejným způsobem jako tampon a po čas menstruace zachytává krev. Kalíšek je tedy zapotřebí pravidelně vyndat, vyprázdnit, omýt a zase vrátit zpět. V závislosti na tom, jak silná menstruace je, můžete kalíšek vyměnit až po 12 hodinách.

Historie menstruačního kalíšku

Ačkoliv se menstruační kalíšek do povědomí dostal teprve nedávno, jeho historie se datuje až k roku 1867, kdy byl udělen první patent na design této nové pomůcky. Tenkrát se jednalo o jakýsi gumový pytlíček upevněný kroužkem, ke snadnějšímu vytažení měla pomoci šňůrka. A stejně jako dnes, i tehdy měl své zastánkyně i odpůrkyně.

Jak na věc?

  1. Při zavádění kalíšku si nejprve důkladně umyjte ruce.
  2. Následně je potřeba se uvolnit.
  3. Cílem je, aby se kalíšek plně rozevřel, takže s ním v pochvě lehce pootočte. První zavádění kalíšku není snadné, ale jakmile se do toho dostanete, uvidíte, jak hladce vám to půjde.

TIP: Nejjednodušším způsobem, jak zavést menstruační kalíšek, je ho přeložit napůl a pomocí palce a ukazováčku jej zavést do pochvy. Jakmile budete na místě, kalíšek pusťte a on se rozevře. Je také důležité zmínit, že ideální polohou pro zavedení je dřep.

Pro větší jistotu správného vložení za kalíšek mírně zatáhněte a otočte jím. Takto by měl kalíšek mnohem lépe přilnout ke stěně pochvy.

kalisek
Jak správně složit menstruační kalíšek před zavedením do pochvy.

Je čas kalíšek vyjmout

Zpočátku není jednoduché ani kalíšek vyjmout.

  1. Dřepněte si, uvolněte se a nahmatejte stopku kalíšku.
  2. Po jejím nahmatání pokračujte k samotnému kalíšku, který opatrně z pochvy vytáhněte.

Určitě vás rovněž zajímá, jak poznat, zda už je kalíšek plný, či nikoliv. Je to stejné jako s tamponem. Na toaletě se jednoduše utřete toaletním papírem. Pokud zpozorujete krev, je čas kalíšek vyprázdnit.

K TÉMATU  Udržitelný adventní kalendář, za který vám příroda poděkuje

Jak kalíšek čistit?

Čištění kalíšku není žádná věda. Během menstruace po vytažení kalíšek umyjte vodou a mýdlem. Nezapomeňte ho pořádně opláchnout. Jakmile vám menstruace skončí, kalíšek vydezinfikujte – ideálně pětiminutovým vyvařením. Takto zlikvidujete všechny bakterie.

Kdy použít menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek můžete používat jak v noci, tak přes den. Jeho používání není nijak omezené, a to dokonce i při velmi silné menstruaci. V tomto případě ho budete muset jen častěji měnit – koneckonců stejně jako tampony a vložky.

kalisek
Menstruačním kalíškem můžete plně nahradit jiné pomůcky ženské intimní hygieny.

Jakou zvolit velikost?

Menstruační kalíšky se dodávají hned v několika velikostech. Pro začátečnice jsou lepší menší kalíšky, pro ty pokročilejší se silnou menstruací jsou vhodné ty největší kalíšky. Záleží pouze na vás, na co si troufnete, jaká je vaše menstruace a jaký typ vám více vyhovuje.

Výhody a nevýhody menstruačního kalíšku

Tou nejhlavnější výhodou menstruačního kalíšku je jeho udržitelnost. Můžete ho totiž opakovaně používat, čímž tak ušetříte nemalé peníze. Používáním menstruačního kalíšku se zbavíte odpadu, který při používání vložek a tamponů vzniká. Menstruační kalíšek je vždy potřeba jen pořádně umýt a vložit zpět do pochvy.

Mezi další výhody patří také zápach, při používání kalíšku prostě žádný neucítíte. Je to dáno tím, že menstruační krev není vystavená vzduchu, jako tomu bývá například u vložek.

Nevýhodou menstruačního kalíšku je nepohodlí při jeho špatném zavedení do pochvy. Nehledě o menstruačních nehodách, které se kvůli tomu mohou stát. Chce to zkrátka chvíli čas, než získáte ten správný grif.

A jaký máte názor na menstruační kalíšek vy? Zkusila jste ho někdy nebo o jeho používání uvažujete?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Menstruační kalhotky: Menstruace plná pohody a ekologie

hhhMenstruační houba: Pomocník nebo hrozba?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve všech pohádkách je konec jasný – „Žili spolu šťastně až do smrti.“ Realita je ovšem dost jiná a my se nacházíme v situaci, kdy si z předchozího vztahu do toho nového s sebou bereme děti. Podobně je na tom i náš nový partner. A zapletenec je na světě! Zvládněte vztah mezi nevlastními sourozenci.
Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.
Nový rok je v plném proudu a řada lidí ještě stále pracuje na svých novoročních předsevzetích. Pokud se ta vaše týkají nakopnutí kariéry nebo byznysu obecně, existuje několik tipů či kroků, které je nutné podstoupit pro úspěch stanovených cílů.
Navzdory tomu, že dnešní možnosti cestování jsou mnohem větší a rozmanitější než kdykoli jindy, stále více tuzemáků dává přednost pobytu na vlastní chalupě. Proč nad zahraniční exotikou vyhrává letní dovolená v našich krajích na celé čáře?
Popraskané rty, suché koutky, odchlíplé kousky zrohovatělé kůžičky. Když jen trochu zanedbáte péči o své rty, podzimní počasí vám to vrátí i s úroky. Nemusíte kupovat syntetické balzámy na rty. Vyrobte si svoji vlastní péči z přírodních ingrediencí.
Zámecké zahrady a parky jsou vynikajícím nápadem na výlet s rodinou nebo romantickou procházku ve dvou. V Čechách máme nemalé množství zámků, které se mohou pyšnit krásně udržovanými parky. Rozkvetlé zahrady jsou tak po prohlídce zámku dalším místem, kam zamíříte. Někde si budete připadat jako v pohádce. Stačí si vybrat, kam vyrazit.
V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.
Jsou muži a ženy z různých planet? Ano, mezi námi je velký rozdíl! Jak vypadá vaše ranní rutina, postoj k životu nebo jak reagujete na různé situace? A jak na stejné situace reaguje váš mužský protějšek? Podívejte se na hlavní rozdíly mezi námi a muži. Tyhle úsměvné příhody ze života vám budou povědomé!
Perly jsou klasické, nadčasové a vždy podtrhnou eleganci jejich nositele. Věděli jste ale, že perla je jediný drahokam, který vzniká uvnitř živého organismu? Než byly v roce 1893 vytvořené kultivované perly, ta klasická byla vzácnější a dražší než samotné diamanty. Jak tedy správně nosit tento elegantní šperk, který je právě z perel tvořený?
Ze všech stran na nás létají reklamy na prostředky do domácnosti, které jsou údajně doslova zázračné. My si je dokola pořizujeme, a tím hojně rozšiřujeme naši syntetickou armádu. Opravdu nám běžné toxické přípravky ovlivňují život?
Spálit přebytečné kilogramy, které nám stojí před pocitem maximální spokojenosti. I to je cíl nejednoho člověka. Jenže pokud ani sebevětší snaha vynaložená v posilovně neukazuje výsledky, po kterých tak prahneme, musíme se poohlédnout po něčem jiném. Co třeba po spalovačích tuků, které z nás dokáží dostat naprosté maximum? Nemusíte sahat hned po obrovských pilulkách. Existují přírodní spalovače, jež stačí jen zařadit do svého jídelníčku.

Výběr článků

Příroda se po zimě pomalu probouzí ze spánku. To samé platí také o našem těle, které v chladných měsících fungovalo v trochu jiném režimu. A právě teď, kdy jaro začíná nabírat na síle, je ten správný čas nastartovat očistu organismu a dopřát si svěží probuzení. Jednou z možností je detox jednotlivých orgánů, které zkrátka pro zdravé tělo i mysl musí šlapat jak hodinky. Pojďme se společně mrknout na podrobnosti.
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?
Všechny to známe. Místo toho, abychom si užívaly adventní čas, sháníme dárky, uklízíme, pečeme cukroví, v práci doháníme resty a nemáme ani čas si zapálit adventní svíčky. O Vánocích jsme pak ve stresu z toho, že jsme na něco zapomněly, jestli se budou dárky líbit, cukroví chutnat a zdali máme skutečně pořádně naklizeno. Co takhle to letos udělat jinak?

Nepřehlédněte

Jste-li rodič odrostlejšího dítěte, jistě už jste řešili otázku, kdy je ten správný čas, aby dítě spalo v pokojíčku zcela samo. Pokud máte doma čerstvě narozené miminko, toto nelehké rozhodování vás teprve čeká. Čím se řídit a jak postupovat, aby to nezanechalo stopy na vzájemném vztahu?
Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek