Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Příprava na přezimování: Které rostlinky zvládnou chladnější teploty?

Podzim se hlásí o slovo a pro všechny milovníky zeleně to znamená jediné - je třeba začít rostlinky pomalu připravovat na období odpočinku, vegetační klid totiž začíná na podzim a končí až na jaře. Zatím se ale nemusíte úplně plašit, a pokud chcete mít ještě nějakou chvilku krásně zelený a rozkvetlý balkon, můžete ho mít. Které květiny nebo bylinky přežijí i chladnější počasí?
přezimování
Které rostlinky jsou mrazuvzdorné a zvládnou i chladnější teploty?

19. 09. 2022

Příprava na přezimování

Většinu rostlin je nutné s příchodem chladnějšího počasí, tedy na podzim, přemístit do tepla. Tam zůstávají rostlinky až do jara. V bytě ale nemá každý z nás tolik místa, aby bylo možné všechny rostlinky nechat v domácnosti v klidu přezimovat. Naštěstí ale existují i druhy trvalek nebo bylinek, které můžete na svém balkóně nechat v klidu po celý rok.

balkon
Které rostlinky je nutné připravit na přezimování?

Příprava na přezimování je totiž náročná a takové mrazuvzdorné trvalky stačí na zimu připravit pouze tak, že jim půdu izolujete proti mrazu. S příchodem vegetačního klidu se rostlinky přestávají hnojit a nechávají se odpočívat v teple. Které ale můžete bez obav na balkoně ponechat?

Dejte šanci bylinkám

Bylinky krásně voní, jsou zelené, takže balkon i ozdobí, a hlavně jsou nám užitečné. Díky mrazuvzdorným druhům bylinek si můžete čerstvé bylinky do jídla natrhat kdykoliv po celý rok. Navíc bylinky se dají pěstovat nejen na balkoně, ale i doma nebo na venkovním parapetu za oknem. Ovšem vybírejte pečlivě.

Mezi mrazuvzdorné bylinky patří:

  • levandule
  • šalvěj
  • mateřídouška
  • máta
  • tymián
  • oregano

Pozor ale na to, aby bylinky měly stále to, co potřebují. To je zejména dostatek světla. Během zimy je také nutné zakrývat půdu například chvojím, aby měly rostlinky kořeny v teple. Jinak se ale můžete těšit z toho, že se bylinkám povede na balkoně za každého počasí.

Stálezelený balkon díky stromkům a keříkům

Nechcete si lámat hlavu s tím, kterou rostlinu je třeba zazimovat, a kterou ne? Máte rádi zeleň a chcete si ji užívat doma celoročně? Pak začněte na balkoně pěstovat malé okrasné stromky nebo keře. Vždy jde o zakrslé varianty, takže se nemusíte obávat toho, že vám přerostou přes hlavu. Navíc u některých druhů stálezelených jehličnanů nebudete muset ani řešit to, zda je podzim, zima nebo léto.

K TÉMATU  Nejlepší boty pro podzim 2022 - review trendů
stromek
Malé zelené stromky vám budou na balkoně dělat radost celý rok.

Mezi nejznámější mrazuvzdorné dřeviny vhodné i na balkony patří rozhodně:

  • Bonsaje (ovšem myslete na to, že i ty potřebují mít kořeny v teple).
  • Z keříků jsou to pak vřesovce, které vám dokonce i uprostřed zimy krásně rozkvetou

Mezi nejčastěji pěstované vyšlechtěné druhy zakrslých jehličnanů pak patří:

  • smrk ztepilý
  • borovice
  • jalovec
  • cypřišek

Nejkrásnější mrazuvzdorné trvalky

Jestliže se chcete vyhnout pořizování nových sazeniček, výsevů či předpěstování, a nechcete každou rostlinku na zimu schovávat na místo, kde není zima, dbejte na správný výběr trvalek. Řadu z nich totiž venku můžete nechávat. Na balkonech vypadají trvalky nádherně, třeba violky ostruhaté kvetou od jara až do podzimu, takže nižší teploty zajisté zvládnou.

netřesk
Netřesk můžete nechat klidně venku i nadále.

Nenáročné, a přesto krásné jsou i rozchodníky nebo netřesky. Pokud pěstujete zakrslé růže, připravte se ale na to, že ty budete muset na zimu připravit o něco více. Na podzim můžete bez obav nechávat venku také cibuloviny nebo okrasné sedmikrásky.

Letní krásky, které přenos potřebují

Některé druhy rostlin jsou však přenosné, to znamená, že je můžete nechat během léta kvést venku na sluníčku, ale v chladnějším období je zapotřebí je schovat dovnitř do bytu, nejlépe do nepřetopené místnosti, například do ložnice. Od jara do podzimu můžete mít venku či na balkoně například fuchsie, oleandry nebo citrusy. Těmto druhům sluníčko a teplo jen prospívá, ale přezimovat však musí vždy v bytě.

balkon
Zeleně na balkonu se nemusíte vzdávat.

Na balkoně vám pak bez problému vydrží i okrasné trávy, které se většinou doplňují o kvetoucí druhy rostlin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mějte bylinky pořád po ruce: Naučte se je správně zamrazit, ať si uchovají vůni i chuť

Zahrada: Co je vhodné zasadit na podzim?

Zdroje článku:
www.countryliving.com, www.gardeningetc.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vánoční svátky má snad každý rád! Vždyť se během nich jenom odpočívá, sledují se pohádky neustále jdoucí v televizi, také se pořád jí a rozdávají se dárky. Navíc jsou Vánoce dny, během kterých trávíme svůj čas s rodinou a všemi, na kterých nám záleží. Nebo přinejmenším doufáme, že máte o svátcích přesně takovou pohodu.
Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?
Pracovní ani sportovní výkony už nejsou co dřív. Únava se stupňuje a energie je na minimu. Máte-li to stejně, pak je na čase dobít „baterky“ a začít si opět užívat život naplno. Soutěžte s námi o balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který vám vrátí elán do života. Kromě životabudiče získáte i důležité vitaminy a minerály pro své srdce, jež vám za ně poděkuje.
Jak nakupovat oblečení, abychom zbytečně nezatěžovali planetu? A kde ho kupovat? A kolik vlastně potřebujeme oblečení? Velkým módním řetězcům sice ještě neodzvonilo, ale stále roste počet těch, kteří dávají přednost úplně jiné módě a razí heslo, že méně je někdy více.
Sérioví vrazi jsou psychicky narušení lidé, kterým ostatní neřeknou jinak než lidské zrůdy. Jejich hlavním povahovým rysem bývá nulová lítost nad lidskými osudy, ačkoliv někteří z nich mohou navenek působit jako velmi spořádaní občané.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Patříte mezi ty, kteří ráno bojují s nedostatkem energie? Zvoní budík, vy máte vstát, ale vám se tak nechce! Nejradši byste spali ještě další 3 hodiny... Pak nakonec vstanete, ale bez elánu, bez energie a jediné, na co se těšíte, je ranní káva. A doufáte, že právě ona vás spasí. Jenže pak uběhne pár hodin a vy potřebujete další kávu... Jak s tímto skoncovat? Jak se cítit vždy plní energie a to třeba i bez kávy? Pokračujte ve čtení článku a odpověď najdete!
Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.
V okamžiku, kdy vyšla světoznámá hra Last of Us a podle ní byl natočený i seriál, který teď každé pondělí vysílá stanice HBO, mnoho lidí propadlo panice, zda je možné, aby houba známá pod jménem cordyceps (ta, co bytosti proměňuje v nemrtvé stvůry), mohla skutečně napadnout i lidi. Co je nad různými spekulacemi pravdy?
Kvalitní spánek je nepostradatelnou součástí našeho života. Když ale koukneme na současná čísla, je až k neuvěření, kolik lidí trápí problémy se spánkem. S přechodnou nespavostí si tělo dokáže poměrně dobře poradit, ovšem pokud dlouhodobě nemůžete usnout anebo se často probouzíte uprostřed noci, nastává problém, který si v zájmu vašeho zdraví žádá urychlené řešení. Jak si s tím šikovně poradit?
Někdo nedá na ostrá jídla dopustit a dopřává si je téměř denně, jiný nesní jídlo jen o trochu víc okořeněné. Pokud to však nebudete s konzumací pálivých pochoutek vyloženě přehánět, vaše zdraví vám za ně poděkuje. Zkoušeli jste si někdy dát ostré jídlo třeba k obědu v průběhu parného léta? Nejprve vás sice pořádně prohřeje, ale následně způsobí žádané ochlazení.

Výběr článků

Myslíte, že malé děti jsou nevinná stvoření a neumějí lhát? Odborníci prokázali, že dítě dokáže lhát již ve třech letech. V té době už dětský mozek dokáže rozlišit mezi pravdou a lží. A děti zkouší, co se stane, když budou lhát. Jak reagovat, aby se to nezvrtlo?
Rozvod, rozchod, nevěra, výpověď z práce, smrt blízké osoby, nemoc, to vše bychom mohli označit jako životní krize. A nejen to, důvodů životních krizí je mnoho. Životní krize potkají během života každého člověka a některým z nich se nelze vyhnout.
Designové trendy v kuchyni upřednostňují praktičnost. Kuchyňské baterie i dřezy jsou jednoduché a čisté, a objevuje se matná barva, třeba přímo černá.

Nepřehlédněte

Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek