Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Máte pořád studené ruce? Tento stav není vždy radno přehlížet

Zažil to jistě každý z nás. Stačí pobyt venku, když počasí zrovna nepřeje, stejně tak jako trávit čas v místnosti, kde klimatizace jede na plné obrátky. Studené ruce sice mohou být naprosto běžným jevem, ale také mohou signalizovat zdravotní problém.
studené ruce
Máte neustále studené ruce? Nemusí to být problém, ale může.

26. 09. 2022

Studené ruce vás nemusí hned vyděsit

Je běžné mít studené ruce, i když nejste v chladném prostředí. Obvykle je studená ruka jen jedním ze způsobů, jak se tělo snaží kontrolovat svou teplotu a nemělo by to tedy být důvodem k obavám.

Zpozornět byste ale měli v případě, kdy máte studené ruce trvale a kdy navíc tento stav doprovází změny barvy kůže. Tehdy už by se mohlo (avšak stále neplatí, že nemuselo) jednat například o problémy s průtokem krve nebo poškození tkání v rukou nebo prstech.

studené ruce
My ženy máme studené ruce často.

Na vině může být Raynaudův syndrom

Raynaudova choroba (Raynaudův fenomén) postihuje drobné tepénky přivádějící krev do kůže prstů, ale také nosu nebo ušních boltců. U některých lidí trpících tímto problémem může nižší teplota okamžitě vyvolat spazmus těchto tepének, což způsobí snížený průtok krve a postižená oblast je zbavená kyslíku.

To všechno může vyvolat nejen nepříjemné pocity chladu (studených rukou), ale i změny barvy kůže, objevit se může i brnění nebo palčivé pocity či dokonce znecitlivění dané oblasti.

Revma i problémy s krevním tlakem

Za pocitem studených rukou ale může stát i jiná příčina. Není tajemstvím, že na “studené ruce” trpí například lidé mající revma, nebo pacienti, kteří se léčí s vysokým, či naopak nízkým krevním tlakem. V každém případě, pokud máte podezření, že se u vás studené ruce objevují nezvykle často, neváhejte kontaktovat svého lékaře a poradit se s ním.

studené ruce
Zkuste vypozorovat, jestli máte studené ruce vždy jen z chladu, nebo je u vás tento jev běžný.

Jak se studených rukou zbavit?

Stejně jako mají studené ruce mnoho příčin, existuje také několik způsobů, jak tento stav zahnat. Řešením mohou být čaje, doplňky stravy nebo také léky (jejich užívání konzultujte s lékařem). Prokrvení celkově pozitivně podporuje ginkgo biloba, která je známá tím, že rozšiřuje cévy.

K TÉMATU  Ráno brzy vstáváte, a přitom nemůžete v posteli zabrat? Nespavost může mít různé příčiny. Kdy už máte problém a jak mu předejít?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nízký tlak: Jaké jsou jeho příčiny, jak rozpoznat příznaky a jak jej léčit?

Hubnutí podle krevních skupin: jaká strava vyhovuje vám?

Zdroje článku:
https://zdravi.euro.cz/leky/raynauduv-syndrom-priznaky-lecba/, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17861-cold-hands
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S příchodem miminka se ženě naprosto změní život. Najednou je zde někdo, kdo vás zcela potřebuje, je na vás zcela závislý. S tím se pojí i změny v soužití partnerů. Některý muž je na velkou změnu z postu partner na povolání otec schopen pružně reagovat. Někdo naopak odmítá novou roli přijmout a zarputile si jede ve starých kolejích. K čemu taková situace vede? A proč je tak nebezpečná?
Většina z nás si určitě ještě pamatuje na studentská léta, kdy se v hodinách biologie učilo rozdělení pohlavních hormonů na ženské a mužské. Ačkoliv je testosteron považován za mužský pohlavní hormon, má své čestné místo i v ženském těle. Víte, proč?
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.
Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?
Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Obnošené džíny, které už nosíte méně, ale vyhodit je nechcete. Pád snadných tipů a z vašeho odloženého kousku se může stát opět oblíbené oblečení. Tyhle chytré vychytávky vám ukážou, jak džíny vylepšit nebo využít na něco úplně jiného.
Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Nestihli jste si před Velikonocemi umýt okna? Ano, počasí nepřálo, bylo moc práce s pečením beránků a malováním vajíček. Máte tedy jedinečnou příležitost se do toho pustit právě teď.
Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.
Evropská komise vydala naléhavé varování spotřebitelům po celé Evropě týkající se několika oblíbených kosmetických produktů. Po jejich použití byly zaznamenány vážné zdravotní problémy, včetně potenciálního rizika neplodnosti. Nebezpečí tkví v chemické složce známé jako butylfenyl methylpropional, která se ve výrobcích může objevit pod názvem lilial. Tato látka, ač obdařená příjemnou květinovou vůní, byla v Evropské unii zakázána kvůli svým škodlivým účinkům na reprodukční systém. Spotřebitelé jsou vyzýváni k maximální opatrnosti a kontrole složení produktů před jejich nákupem.
Osoby narozené v tomto zemském znamení dokáží projevit lidskost, jako žádné jiné. Proto se řadí mezi ta znamení, jež jsou nejvíce starostlivá a pečující. Umí se zaměřit na nejmenší detaily. Se svou vysokou mírou praktičnosti berou život tak, že nic se neděje náhodně.

Výběr článků

Jak vyšroubovat prasklou žárovku nebo čím vyčistit varnou konvici od usazenin? To a mnoho dalšího se dozvíte ve videu. Vše zvládnete do pěti minut!
Pokud si neprojdete speciálními genetickými testy, pravděpodobně ji nikdy neodhalíte. Přitom patří mezi nejnebezpečnější choroby na světě. Způsobuje trombózu a v těch nejkrajnějších případech také plicní embolii.
Zítra se bude rozhodovat o vaší budoucnosti. V práci i v soukromí. V neděli se Luna přiblíží hvězdě Albaldach. Co to znamená pro vás? Astroložka Naďa Šmídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví na tento víkend. Co všechno se dá očekávat?

Nepřehlédněte

Jestliže jste právě absolvovala a teprve začínáte uvažovat o hledání zaměstnání, je nejvyšší čas. Možná jste si naplánovala poslední prázdniny s tím, že začnete hledat práci až v září. Ale to už může být pozdě. Některé pozice si rozeberou ti rychlejší. Počítejte totiž s tím, že proces hledání práce a nástupu do zaměstnání může trvat i několik měsíců.
Pokud ani nevíte, co to je, nemusíte si s tím vůbec lámat hlavu. Pravdou totiž je, že cascara byla ještě donedávna v celé Evropské unii zakázaná, respektive bylo zakázáno ji prodávat. Přitom jde o velmi zajímavou surovinu, která se používá nejenom při přípravě nápojů, ale například také moučníků.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek