Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

Zpátky do školy! Připravte své dítko i sebe na nový školní rok

Vaše dcera nebo syn jsou v klidu, zatímco vy už čtrnáct dní před nástupem do školy vůbec nespíte? Nejspíš z toho máte větší stres než oni sami. A není divu. Zatímco jejich úkolem je jen včas vstávat a dobře se učit, vaše práce čítá, aby měli prostředí, v němž se budou cítit dobře a ve kterém se budou učit jedna radost.
do školy
Zase to uteklo a prázdniny se blíží ke konci.

22. 08. 2022

Není nic horšího než úzkostlivá matka

Jestli má dítko do školy ořezané tužky a pastelky pravděpodobně kontrolujete už začátkem srpna. Do stresu vás přivádí i vymýšlení, co si syn nebo dcera, případně obojí, vezmou první den na sebe. A ještě horší je vymyslet, co jim budete dávat ke svačině, aby balíček nehodili při první příležitosti do koše. A do toho musíte pracovat, uklízet, vařit a být ženou a manželkou. Uf. To chce hodně odolnou psychiku. Anebo možná jen postačí, když si toho na svá bedra nebudete brát tolik a všemu necháte volný průběh.

Známky nejsou všechno

Rodiče si vždycky přejí vychovat nadprůměrně chytré děti, nejlépe takové, které projdou základní školou se samými jedničkami. Dvojka už je na pováženou. Ale známky nejsou všechno, a když do svého dítka budete denně hustit, že se musí učit, aby mělo ”samé”, neprospějete tím ani sobě, ani jemu.

školačka
Chodí vaše dítě do školy rádo? Pak nejsou samé jedničky podstatné.

Ze všeho nejdůležitější – a co by vás mělo nejvíce zajímat – je, aby si syn nebo dcera našli kamarády, aby měli sympatickou paní třídní učitelku a aby je škola bavila. Když je bude bavit s trojkami, pak je to mnohem lepší, než kdyby je absolutně nebavila se samými jedničkami. Na známky se nás v dospělém životě nikdo nikdy neptá, proto nejsou vůbec důležité. Přestaňte na nich lpět.

Učte dítě samostatnosti

Pro některé maminky je životně důležité, aby měly její děti co nejlepší a nejčistší oblečení. Ano, každý chceme chodit v krásném a čistém oblečení, ale u dětí to někdy zkrátka nejde. Někdy totiž mají vlastní hlavy a přesně ví, co si na sebe chtějí vzít. A jejich představa se od té vaší nemůže lišit víc. Netrapte se tím, nespílejte, nenadávejte, nebrečte. Tak to prostě je.

Nechte ho, aby si samo vybralo oblečení, jen ho veďte k tomu, aby to oblečení mělo alespoň zdánlivě hlavu a patu. Navíc se říká, že děti, které si mohou samy vybírat oblečení, jsou pak v životě mnohem ostřílenější a samostatnější.

Jídlo se má jíst s chutí

Nenuťte děti jíst, co nechtějí. Raději se ptejte, co chtějí. Zeptejte se, jestli chtějí do školy na svačinu vafle nebo raději chleba se šunkou. Neříkejte jim, že dneska je zkrátka jenom chleba se sýrem a basta. I kdyby to byla pravda, dejte jim aspoň pocit, že si mohou vybrat. Třeba jim navrhněte, že si místo sýra mohou vzít šunku nebo místo chleba rohlík anebo jenom ovocný salát a jogurt.

K TÉMATU  Kofein a těhotenství. Co všechno byste měly vědět

Když budete děti nutit jíst něco, na co nemají chuť nebo jim to vůbec nechutná, budou svačiny vyhazovat pravidelně každý den a už se je jíst nikdy nenaučí. A pro vás je to jen zbytečně strávený čas přípravou svačiny a ještě ke všemu i zbytečné plýtvání.

Nový režim

Děti by rovněž měly mít pevný režim. O prázdninách to samozřejmě není vůbec jednoduché, ale jakmile se začátek nového školního roku přiblíží, měla byste jim rozumnou a nenásilnou cestou vysvětlit, že by měly začít chodit spát o něco dříve a také o něco dříve vstávat. Dopoledne s nimi prolisujte pár stránek z učebnice, aby si zopakovaly učivo a pak jim dejte čas na hraní. A po obědě se opět chvilku věnujte učení. Během týdne či dvou by si děti pomalu měly na nový režim zvyknout. Pak už je nejvyšší čas poslat je do školy.

Občas skutečně není na škodu, když budete po dětech chtít nějakou tu práci v domácnosti. Utřít nádobí, zamést nebo dát špinavé prádlo do pračky není nic těžkého ani nic, co jim zabere příliš mnoho času. Děti by se měly učit povinnostem už odmala, byť jim zaberou třeba jenom pět minut denně.

Nepřipomínejte jim školu při každé příležitosti. Děti moc dobře ví, že do školy budou muset jít. Ale když jim budete desetkrát denně opakovat, že škola už se blíží a měly by se sebou začít něco dělat, příliš nápomocná jim nebudete. Nechte je, aby o škole mluvily samy. A pokud o ní mluvit nebudou, pak je nenuťte.

Přípravu potřebují i matky

Je-li to možné, dopředu si zjistěte, co první den a dny následující bude do školy potřebovat. Přezůvky, kufřík s výtvarnými potřebami, věci na tělocvik. Ano, jistě, říkáte si, to je přece jasné. Ale zkuste také zjistit, jaké přezůvky by děti měly mít, co všechno nesmí v kufříku s výtvarnými potřebami chybět. A také se přeptejte, jaké oblečení je na tělocvik nejvhodnější. Možná se vám to zdá jako banalita, ale pro dítě může být velmi traumatizující například to, když bude mít naprosto odlišné přezůvky od těch, které mají jeho spolužáci. Ke všemu se mu pak mohou smát a to nikdy není příjemné.

K TÉMATU  Má moje dítě ADHD, nebo jde jen o obyčejné zlobení? Jak hyperaktivitu rozpoznat a kdy vyhledat odborníka
školáci
Máte přehled, co všechno do školy potřebuje?

Kroužky? Jen dobrovolně

Už vyzvídáte, na jaké kroužky by chtěl váš syn nebo dcera chodit? Děláte dobře. Jestliže se ale děti zatím do žádných kroužků nehrnou, nechte to tak. Dejte jim čas. Až uvidí, že ostatní děti do kroužku chodí, určitě budou chtít chodit s nimi. Má-li však vaše dítko v oblibě nějaký sport, hudební nástroj nebo rukodělnou činnost, určitě si zjistěte, jestli je možné se do takového kroužku zapsat. Tak můžete dítěti školu zpříjemnit a vy si ještě ušetříte čas navíc jen pro sebe, práci nebo domácnost. Nikdy ale děti k ničemu urputně nenuťte.

Pár drobných za odměnu neuškodí

Sice to není tak úplně výchovné a správné, ale když budete dítěti do školy každý den dávat dvacet, třicet nebo třeba padesát korun, aby si mohlo koupit sušenku nebo pitíčko ke svačině, uděláte mu tím radost. Někteří rodiče bývají velmi přísní a malým dětem žádné peníze nedávají. Jenže pak děti vidí ve škole nějaká lákadla a je jim líto, že si nic z toho nemohou koupit. A proč by nemohly? Aspoň se budou mít na co každý den těšit.

Škola není cesta do Mordoru pro vás ani vaše potomky. Je to kus životní etapy, kterou si musíte vy i dítě co nejvíce zpříjemnit. A hlavně se nesmíte stresovat, pak přenesete stres i na dítě a ten se s ním potáhne po celý další školní rok a možná i ten další. Všechno jde, když se chce, i bez křiku, hádek, nátlaku a vyhrožování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak připravit budoucího školáka na zápis do první třídy?

Děti a šikana: jak pomoci svým dětem ji překonat?

Zdroje článku:
www.jaktak.cz, www.maminka.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nestihli jste si před Velikonocemi umýt okna? Ano, počasí nepřálo, bylo moc práce s pečením beránků a malováním vajíček. Máte tedy jedinečnou příležitost se do toho pustit právě teď.
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!
Že byste rády přes zimu něco dělaly, ale chodit do posilovny vás nebaví? Stejně jako my vyzkoušejte formu cvičení, která je v kurzu. Kruhový trénink zpevní tělo zábavnou formou.
Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
Trendem poslední doby, zejména mezi mladými lidmi na různých sociálních platformách, je pojem zvaný body count. Možná už jste o něm slyšeli, možná vás úplně minul. Co to ten body count vlastně je? Proč se najednou tolik řeší? A co o nás vypovídá?
A je tady zase víkend a s ním třetí adventní neděle. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vám napoví, co očekávat.
Znáte je všechny? Že neznáte ani jedno? Vyvedeme vás z omylu, určitě už jste je někdy někde slyšeli, ale možná pro vás bylo tak těžké je zpracovat, že jste je raději hned vypustili z mysli. Je jich určitě několik desítek. Myslíme slov, která se nějakým způsobem prosadila v běžném užívání, ale obvykle nám trhají uši. Která slova to jsou?
Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.
Realitní makléři u nás nemají nejlepší pověst. V posledních letech se vnímání jejich práce v očích prodávajících i kupujících poněkud zlepšilo, ale přesto přibývá Čechů, kteří se rozhodnout pro dobrodružství v neprobádaném světě realit bez ostříleného průvodce. Určitý podíl viny na tom mají autoři článků ve stylu „jak prodat nemovitost ve třech krocích“. Možná jste podobný návod četli a došli k závěru, že realitku vůbec nepotřebujete. Třeba to tak skutečně bude – můžete to zjistit v rámci jedinečného online kurzu, který připravila MAXIMA REALITY.
S příchodem sluníčka a teplého počasí se venku neprobouzí pouze stromy a květiny, ale také komáři, klíšťata, vosy a podobná obtěžující havěť. Dnešní článek vám přinese několik receptů na zcela přírodní repelenty, které ochrání nejen vás, vaše děti, ale i čtyřnohé mazlíčky. Zároveň se také dozvíte, co dělat v rámci první pomoci, pokud se s některou z obtěžujících potvůrek léta dostanete do křížku.
Dětství strávila v městečku na Vysočině, dospělost v Libanonu uprostřed války. Blanka Matragi je světově uznávaná módní návrhářka, která šije modely pro ženy z vyšších vrstev v Evropě i na Středním východě. Navrhla také uniformy pro policejní a vojenské složky Abú Dhabí. Čím ji okouzlil svět módy a jak válka v Libanonu ovlivnila její podnikání? Pojďme si společně zrekapitulovat pestrý život této energické rudovlásky.

Výběr článků

Zamilovat se do někoho během prvních pár vteřin? Spadněte na zem, protože za sympatie, nebo naopak nesympatie k opačnému pohlaví prý může genetika a biologie, do které má co mluvit tělesný zápach. Takhle experti pohlížejí na lásku!
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!
Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.

Nepřehlédněte

Trocha vzpruhy, když nám začalo to jaro, se vždycky hodí. Vyberete si svého favorita mezi svalovci i charismatickými krasavci?
Být lepší verzí sebe samých. Snažíme se o to každý den. A když se o to nesnažíme my, chtějí to po nás druzí. V současné době jsou na nás kladené obrovské nároky, během nichž jsme vystavováni nesmírnému tlaku. Co kdybychom vám ale řekli, že každá životní situace se dá zvládnout s nadhledem a lehkostí. Jen potřebujete člověka, který vás pošťouchne tím správným směrem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek