Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Žraloci: Krvelačné bestie jsme stvořili my. Jaké mýty o nich kolují?

Žraloci. Pro někoho jsou to velmi obávaní mořští tvorové, pro jiné fascinující živočichové, které by bylo úžasné více probádat a ochraňovat. Do podvědomí většiny z nás se žraloci, jakožto krvelačné bestie, zapsali předně Spielbergovým filmem Čelisti. Zároveň v posledních měsících a letech se stále dočítáme a doslýcháme o smrtelných útocích na lidi v destinacích, ve kterých bychom to zrovna nečekali.
žraloci
Žraloci jsou pro náš ekosystém nepostradatelní.

04. 08. 2022

Je opravdu nutné se bát a vybírat si raději zcela klidné cíle dovolené, kde nejsou žraloci? Pojďme probádat a vyvrátit základní mýty, které má většina z nás pod kůží.

Útoky jsou časté

Útoky na lidi jsou velmi vzácné. Pokud se ale stanou, je to zpráva, kterou si s sebou neseme po dlouhou dobu. Větší nebezpečí vám hrozí na silnicích nebo zcela od jiných zvířat.

Všechny druhy útočí na lidi, všichni jsou lidožraví

Naprostá většina žraloků se živí rybami nebo například chobotnicemi. Někteří v určitých vodách loví tuleně. Zaútočí-li žralok na člověka, je to z toho důvodu, že si lidské tělo splete právě s velkou rybou nebo tuleněm. Ale ani to není úplně stoprocentní teorie, žraloci mají totiž zrak velmi dobře vyvinutý, tím pádem se těžko věří, že by si spletli potravu.

Útoky tak mnohdy končí zakousnutím člověka. Ne každý útok je ale smrtelný. A když už je, tak proto, že jejich zuby jsou velice ostré. Obecně se tvrdí, že lidské maso je pro ně nedobré a nechutná jim, nežerou ho. Pouze kousnou.

žraloci
Lidské maso žralokům ve skutečnosti nechutná. Stejně tak není jejich životním posláním útočit na lidi.

Žralok, když se zakousne, tak to již podruhé nezkusí. Naneštěstí lidé, kteří byli terčem útoku, většinou omdlí, jelikož ztratí tímto jedním kousnutím značné množství krve.

Když jsme u té krve, měli bychom si vyvrátit ještě jeden, asi nejvíce rozšířený mýtus – žraloci prahnou po lidské krvi. Není to pravda. Lidská krev jim nic neříká, stejně jako lidské maso.

Žraloci jsou na planetě zcela postradatelní

Mnoho lidí se domnívá, že žraloci zde žádné dobro nevytvářejí, a že by svět byl bez nich daleko klidnější. Faktem je, že na potravinovém řetězci zabírají vrchní příčku, a tím pádem hrají zcela zásadní oceánskou roli. V tamních vodách regulují množství a populace ryb. Díky tomu může být ekosystém v oceánu zcela zdravý. Kdyby neměl kdo požírat ryby, přemnožily by se a dokázaly oceány zničit. Čímž by se roztočil tragický ekologický scénář i pro nás lidi. Zvířata i ryby ve velkém vymírají, řeknete si, ale nikdy nedělá dobrotu, pokud se jeden druh na daném území přemnoží.

K TÉMATU  Bylinky na spaní. Pomáhá nejen kozlík a meduňka

Neinteligentní tvorové

O žralocích se traduje, že to jsou živočichové jednodušší, ba přímo bez mozku. Opak je ale pravdou. Jsou to jedni z nejinteligentnějších obyvatel oceánů. Badatelé svým pozorováním a výzkumy zjistili, že žraloci spolu dokáží komunikovat za pomoci řeči těla.

žralok
Žraloci jsou velmi zvídaví a inteligentní tvorové.

Jejich inteligence je dokázaná i tím, že jsou velmi zvídaví. Například dokážou svou hlavu vystrčit nad hladinu a zaměřovat tak svou kořist.

Při útoku je nutné praštit ho do nosu

V poměru s jinými nástrahami v běžném lidském životě je šance útoku žralokem velice nízká. Přesto jsou pobřeží, jako je to australské a americké, kde jsou útoky častější než kdekoli jinde. V posledních letech se ale staly i v jiných světadílech.

Občas si lidé zachránili život a odvrátili útok, když zatlačili na žraločí citlivější místa. Mezi ně se řadí oči, čenich či žábry. Ale samozřejmě to nemusí zaručit jeho odplavání. Navíc pod vodou se snažit bouchnout konkrétní místo je nelehký úkol. Ještě za takové situace.

Nejlepší, prozatím dostupnou radou, je snažit se trefit jeho oči a píchnout ho do nich. Nesmyslně ho bouchat se nemusí osvědčit, naopak může zvýšit svou agresi. Samozřejmě člověk v takovouto chvíli, kdy je jeho život ohrožený, udělá cokoli, co se dá.

Žraloci loví tím stylem, že svou kořist kousnou, mírně odplavou a čekají, až tato jejich potenciální obživa ztratí své síly nebo zemře. Až poté se vrátí, aby se nasytil. Tento čas lidem nahrává, aby od něj mohli odplavat a zachránit si život.

Žraloci nemají nepřítele

Žraloci nepřátele rozhodně mají. Je pravdou, že jich není mnoho, ale jsou. Některé druhy žraloků útočí na jiné druhy, pro které se stávají potravou. A pak tu jsou dravé kosatky. Ty je loví velmi rády a často.

K TÉMATU  Kupte drahému pod stromeček společnou masáž
Žraloci jsou úžasná stvoření.

A samozřejmě největším nepřítelem každého žraloka, je sám člověk. Bohužel jsou druhy, kterým kvůli rybolovům hrozí vyhynutí. A jaký by bez žraloků na planetě nastal scénář, to jsme si již uvedli. Bohužel je tento scénář v ne tak vzdálené budoucnosti zcela pravděpodobný. Lidé žraloky loví předně kvůli masu, jejich ploutvím nebo samotné kůži.

Přestože cestujete do destinací, kde jsou útoky žraloků nepravděpodobné, některé zásady byste přesto dodržovat měli:

  1. Koupat, plavat a potápět se choďte vždy za světla, nikoli ve tmě.
  2. Čím více kolem sebe budete mít lidí, tím lépe.
  3. Nechoďte do nijak kalné vody.
  4. Nafukovací lehátka zářivých barev jsou pro ně více než lákavá, přinejmenším na prozkoumání.

Pokud jste díky našemu článku alespoň trochu změnili názor na pány moře, doporučujeme vám zhlédnout jeden z dokumentárních snímků na Netflixu Žraloci: Mediální monstra, kterým provází odborník na žraloky Erich Ritter.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

4 cestovatelské perly, které máte poslední možnost vidět

Cestovatelské okénko: vydejte se na kouzelný Mauricius

Zdroje článku:
www.insider.com, www.searchscuba.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokrok medicíny je neskutečný a těžko bychom si kdysi mohli představit, že i z malých prsou se dají vykouzlit vysněné trojky, a to vše pomocí silikonových implantátů. Ovšem věděli jste, že zvětšit prsa se dají i pomocí vlastního tuku, který většině z nás přebývá na jistých partiích? To zní jako výhra po všech stránkách!
O tom, že věk je jen číslo, by mohly tyto dámy napsat dlouhé knihy. Samozřejmě to nemají zadarmo, ale jejich úsilí je nekonečné - a výsledek … famózní. Podívejte se na tyto super samice, kterým by padesát netipoval nikdo z nás! Na konci článku vás čeká naprostá pecka!
Když na to přijde, dokáží zvířecí kamarádi projevit lásku tím nejmilejším způsobem. Tahle zvířata jsou naprosto šťastná se svými páníčky i ošetřovately. A zdaleka vše nejsou jen domácí zvířata, jako kočky nebo psy. Pouto si vytvoříte i s medvědem!
Konec školního roku a rozdávání vysvědčení je náročnou dobou pro pracovníky linek bezpečí, kteří vyřizují telefonáty od dětí, které se bojí přijít domů. Do jejich hledání se také musí často zapojit i policie. Čas od času přijde i smutek, když se dítě domnívá, že špatným vysvědčením končí jeho životní čas. Nenechte se zaskočit jedním školním výsledkem. Jde přece o dítě, které milujete.
Je skvělé, že máme v dnešní době možnost koupit dětem vše, co jim na očích vidíme. Až si ale zkusíte společně s nimi vyrobit nějakou tu vychytávku do pokojíčku z obyčejného kartonu, uvidíte, jak si takovou tvořivou chvilku opravdově vychutnáte. Vyrobte si společně hračky!
Dámy, máte v plánu se svými kamarádkami prožít opravdu skvělou dámskou jízdu? I když jsou kavárny i restaurace otevřeny, neznamená to, že musíte nutně utrácet. Stále se ještě můžete uchýlit do pohodlí domovů a podívat se na nějaké skvělé romantické (a nejen romantické) seriály, které vás doslova vtáhnou do děje.
Medovina byla kdysi nápojem novomanželů, protože med je prý skvělé afrodiziakum. Samozřejmě, díky vysoké koncentraci cukrů totiž ničí v buňkách bakterie a navíc obsahuje minerály, pyly, proteiny, vitamíny a aminokyseliny, které jsou tělu velmi prospěšné. A takových potravin je mnohem víc. Opravdu vás nabudí na sex?
Zboží z Německa a Německé potraviny - slova, která vyvolávají v mysli mnoha lidí asociace na vynikající kvalitu a špičkové produkty. Pro moderní ženy, které dbají na svůj životní styl a chtějí nakupovat inteligentně, je Německo vynikajícím zdrojem kvalitních výrobků a příležitostí k úsporám. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy, jak se stát mistrkou nakupování a získat ty nejlepší produkty z Německa, aniž byste zbytečně utrácely.
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.
Každý si svůj svatební den představuje jinak. Někdo sní o pohádkových šatech s dlouhou vlečkou a pompézní výzdobou, jiný zase o skromné party ve stodole, která ale dnes už také může stát desítky korun. Ať už si každý svůj velký den představuje jakkoli, je pravdou, že i ta sebemenší svatba stojí nějaké peníze. Pokud chcete ušetřit a využít své prostředky třeba na svatební cestu, určitě vyzkoušejte některý z našich tipů.
Ráda si dopřáváte relaxační koupel, kdy máte čas jenom sama pro sebe a nikdo vás neruší? Napustíte si vanu plnou horké vody, přidáte pěnu, ponoříte se do spousty bublin a zavřete oči. Tento prožitek si ale můžete ještě zpříjemnit. Navíc se krásně prohřejete a i v pošmourném počasí neztratíte dobrou náladu.
Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.

Výběr článků

Bolesti zad jsou velkým problémem naší populace. Mají mnoho příčin. Od špatného a dlouhodobého sezení, přes špatné držení těla, až po přetěžování, nebo třeba špatné matrace na našich postelích.
Navzdory tomu, že dnešní možnosti cestování jsou mnohem větší a rozmanitější než kdykoli jindy, stále více tuzemáků dává přednost pobytu na vlastní chalupě. Proč nad zahraniční exotikou vyhrává letní dovolená v našich krajích na celé čáře?
Ryan Reynolds a Blake Lively jsou v současnosti jedním z nejoblíbenějších párů v Hollywoodu. Je úžasné pozorovat, jak se spolu smějí, pošťuchují se na sociálních sítích a navzájem se pracovně podporují. Ačkoliv letos oslavili teprve deset let od svatby, které stvrdili očekáváním čtvrtého dítěte, věříme, že téhle dvojici to vydrží klidně i dalších padesát let.

Nepřehlédněte

Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?
Patříte k těm, kteří se rochní v mystičnu i všelijakých záhadách a občas vás přepadne myšlenka, jak skvělé by bylo vidět do minulosti i budoucnosti? Pak jste možná někdy uvažovali nad tím, že by nemuselo být úplně špatné naučit se vykládat karty – ať sobě nebo ostatním. A protože pro podzim se ezoterická atmosféra hodí víc než kdy jindy, nachystali jsme pro vás pár tipů, jak se nacítit na výklad karet.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek