Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Osteodynamika: Jedinečná metoda, která vás srovná

Už jste někdy slyšeli o osteodynamice? Pokud ještě ne, pak určitě nepřehlédněte náš článek. Právě v něm se dozvíte, v čem je tato metoda výjimečná a co všechno s naším tělem dokáže. A už teď můžeme prozradit, že jen samé dobré věci. Tak jdeme na to!
osteodynamika
Osteodynamika pracuje s tělem jako celkem. Vše je propojené.

02. 08. 2022

02. 08. 2022

V rámci fyzioterapie existuje řada možností, jak zlepšit, srovnat, v některých případech i zažehnat zdravotní problémy. Protože neustále roste počet těch, kteří trpí na různé problémy s páteří nebo klouby, rozvíjí se také jednotlivé metody, které dokážou přinést značnou úlevu. A jednou z nich je také osteodynamika – u nás ještě poměrně mladá novinka, která už teď sklízí řadu úspěchů.

Hlavní myšlenky osteodynamiky

Příroda je velmi chytrá a když buduje nové tělo, dokáže vypiplat vše do nejmenších detailů. Vše musí do sebe krásně zapadat. Kosti, klouby, vazy, šlachy, vše má své stanovené místo. Je tomu tak z důvodu, abychom se mohli běžně hýbat, dokázali fungovat, přitom byla zachovaná potřebná tělesná pevnost i pružnost. Naše tělo je jednoduše krásně stavěné tak, aby svobodně mohlo běhat, skákat, plavat, radovat se ze života. Vše šlape jak hodinky, ovšem do doby, dokud nedojde k nějaké překážce.

nádech
Jsme od přírody stavění na radost z pohybu!

I sebemenší výhřez ploténky, posun obratlů nebo poškozená šlacha dokáže vyřadit naše tělo z určité rovnováhy. Nastupuje bolest, křeče, tuhnutí, zkrátka se zapojují veškeré obranné mechanismy, které nám dávají vědět, že je něco někde špatně. A zatímco my coby majitelé těla, vnímáme problém skrze bolest či omezení hybnosti, specialista přes osteodynamiku dokáže i pouhým hmatem zjistit, kde přesně vykolejil váš vlak.

Osteodynamika je v kostce manuální terapeutický systém, který už podle názvu řeší hybnost kloubů, kostí, stejně tak zdraví vazů, fascií i šlach. Rozpoznává a řeší mechanické poruchy opěrného aparátů a chybná postavení těchto částí za pohybu těla uvádí do správné polohy.

Osteodynamika ale zároveň pracuje s přesvědčením, že je vše je vzájemně propojené. Není proto řešením srovnat třeba jen vaši kyčel, která bolí, ale vyladit také kolena nebo třeba kotníky, z nichž může vyzařovat ústřední problém, který se pak následně propisuje právě do kyčle. Tělo je zkrátka jeden celek a přesně to bere v potaz oblast osteodynamiky.

K TÉMATU  Křup, křup… Co se nám tím naše klouby snaží říct?

S čím osteodynamika pracuje?

Kromě samotného pojetí je osteodynamika výjimečná také tím, z jakých základních směrů vychází. Díky propojení několika technik dokáže přinést rychlou úlevu a rychlejší regeneraci organismu. Její nedílnou součástí je:

pohyb
Bezbolestný pohyb je pro každého dar.

1) Dornova metoda – je v podstatě ošetření ve formě tlaku. Cíleně se zaměřuje na správnou funkci kloubních spojení a ošetření různých posunutí v oblasti kosterního aparátů – za pomoci pohybu pacienta a tlaku prstů ze strany specialisty. Využívá tak zjištění, že fyziologické problémy mohou mít souvislosti se stavem tkání.

2) Kraniosakrální osteoterapie – jedná se o terapii, která řeší nejen fyzické, ale i psychické problémy.

3) Osteopatie – se zabývá celým systémem opěrného aparátu, který umožňuje pohyb těla. Ten se skládá z kostí, kloubů, vazů a dalších pojivových tkání i povázky. A spravením všech těchto jednotlivých častí lze dosáhnout navození rovnováhy, správné funkce organismu i pohybového aparátu.

Osteodynamika je nenahraditelnou metodou

Osteodynamika je v každém smyslu unikátní metodou založenou na umění palpace, která vsází na synchronizaci mezi fyzioterapeutem a pacientem. Je totiž důležité, aby pacient spolupracoval, co nejvíce komunikoval, na druhou stranu by měl fyzioterapeut respektovat případný nekomfort, řešit, pokud se při napravování objeví bolest. Protože je osteodynamika zaměřená také na psychiku, je jednoduše vhodné, aby si pacient a terapeut lidsky seděli.

Pokud jsou tyhle předpoklady splněné, je osteodynamika bezpochyby naprosto úžasnou alternativou, která dokáže odstranit blokády v každé rovině a usnadnit tak pacientův rychlý návrat do běžného života bez bolesti. Velkou zajímavostí je, že osteodynamika dokáže pomáhat nejen dospělým, ale také dětem či dokonce zvířatům (pejskům, ale i koním). I to je jedna z jedinečností, kterou v sobě skrývá kouzlo osteodynamiky.

Jaké výsledky přinese terapie?

I když každý reagujeme odlišným způsobem, už po první terapii pocítíte viditelné zlepšení. A zatímco někdy je zapotřebí docházet na terapie jednou měsíčně, v případě horších obtíží je nutná o něco častější frekvence. V každém případě vás ale bude zajímat, co s vaším tělem dokáže a na co se zaměřuje.

  • Dokáže zlepšovat náladu a stav celé psychiky
  • Ulevuje od bolesti kloubů, svalů, vazů i kostí
  • Zmířňuje stav skoliózy, kyfózy a dalších onemocnění páteře
  • Zlepšuje stav vyhřezlých plotének a snižuje tlak při útlaku nervů
  • Podporuje lepší hybnost a pružnost těla
  • Zvyšuje odolnost kosterního aparátu
  • Snižuje bolest hlavy a zlepšuje stav při migrénách
  • A řada dalšího…
K TÉMATU  Která méně známá italská jídla musíte rozhodně ochutnat?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

8 velkých neřestí, které kazí vaše záda

5 osvědčených cviků na bolest krční páteře

Zdroje článku:
https://www.osteodynamika.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Už jste o něm slyšeli? Pro někoho možná lákadlo, pro jiného naprostý strašák a nikdy by do toho nešel. Víte, co metoda holotropního dýchání obnáší, a k čemu může být dobrá? Pojďme se na to podívat, třeba vás to osloví a jednou ji vyzkoušíte.
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Jestli pracujete denně s počítačem, zřejmě je vám jasné, o čem je řeč. Při dlouhodobé neměnné pozici ruky se pak často objevuje její bolest. Ruka vás může pálit, mravenčit nebo v ní ztrácíte citlivost. To vše lze shrnout pod označení syndrom karpálního tunelu.
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Letní období přeje vytváření krásy. Přejete si i vy mít vaše vchodové dveře nebo interiér ozdobený a překrásný? Podívejte se na naše tipy, se kterými si toto období v roce skutečně oblíbíte. Naše letní věnce dokáže vytvořit každý. Vyberte si, který se bude nejlépe vyjímat u vás doma.
Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?
Elenu trápí to, co mnoho dalších žen, ačkoliv o tom veřejně nemluví. „Můj manžel se mi nedávno svěřil s tím, že by chtěl ještě další vztah. Jsme manželé přes dva roky, cítím se ve vztahu šťastná. Jenže mu očividně nestačím. Chtěl by ještě jinou ženu, chodit s ní na rande a dokonce souložit. A já si mám prý taky někoho najít. Jenže já nic takového nechci, co mám dělat?“ Její muž mluví o tzv. polyamorii a v mužských fantaziích se nejedná o nic ojedinělého.
Historie nás často fascinuje. Proč se zabývat dějinami státu nebo světa, když ta nejlepší učebnice historie vás může čekat ve vlastní rodině. Sestavte si rodokmen a uvidíte. Třeba získáte nové příbuzné a s nimi nové vztahy, nové zajímavé kontakty a přátele nebo překvapivé odhalení!

Výběr článků

Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?
Plánujete nebo už dokonce čekáte druhé miminko, ale po prvním těhotenství máte za sebou císařský řez? Každá nastávající maminka se ve stejné situaci ptá, v čem je takové těhotenství jiné nebo jaká jsou rizika. A právě na to se vám nyní pokusíme odpovědět.
Mít styl a brát stárnutí s humorem. Udržet si elán, sebevědomí, vtip a vidět život vždy z pozitivní perspektivy. Cool babča Baddie Winkle i po devadesátce ví, jak vyždímat svůj čas tady na maximum. Čím inspiruje mladé i staré?

Nepřehlédněte

Zažil to jistě každý z nás. Stačí pobyt venku, když počasí zrovna nepřeje, stejně tak jako trávit čas v místnosti, kde klimatizace jede na plné obrátky. Studené ruce sice mohou být naprosto běžným jevem, ale také mohou signalizovat zdravotní problém.
Máte v plánu vyrazit na nákupy letních kousků? Pak se poohlédněte po plastovém kabátku, divoce vzorovaných šatech a něčem průhledném. Chcete-li jít s módou, pak nezapomeňte ani na vykrojené plavky!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek