Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

9 míst, kam si letos v létě vyjet na dovolenou!

Chystáte se na dovolenou, ale ještě nemáte úplně rozmyšleno, kam vyrazíte? V tom případě se nechte inspirovat těmi nejoblíbenějšími destinacemi pro letošní rok.
na dovolenou
Sardinie nabízí bohatou kulturu i písčité pláže s průzračnou vodou.

23. 06. 2022

Sardinie

Sardinie patří k Itálii a nachází se západně od italského poloostrova. Je druhým největším ostrovem ve Středozemním moři, a proto se nemusíte bát, že byste se na něm byť jedinou minutu nudili. Zároveň jde o ostrov s bohatou historií, tradicemi, výtečnou kuchyní a dlouhými bílo-písčitými plážemi. Blankytně modrá voda přímo vybízí ke koupání. A pokud se sem na dovolenou vydáte, rozhodně si nenechte ujít zátoku Cala Mariolu s úžasně průzračnou vodou, malebné městečko Bosa s barevnými domky ani čtvrté největší město na Sardinii Olbia.

Kanárské ostrovy

Kanárské ostrovy turisté navštěvují celoročně, protože je tu také po celý rok více méně teplo, i v zimních měsících se teplota ve stínu snadno přehoupne přes dvacet stupňů Celsia. Mezi nejnavštěvovanější ostrovy patří zejména Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria a La Gomera. Ale vybírejte pečlivě, každý ostrov je naprosto jiný. Zatímco Lanzarote připomíná měsíční krajinu, La Gomera si v ničem nezadá se zelenající se Kostarikou. A na Tenerife zase najdete od každého něco.

Kanáry
Dechberoucí výhledy na zeleném ostrově La Gomera.

Zakynthos

Zante, Zante fior di Levante, křičí na vás místní, když se procházíte po vesničkách. Ano, je to skutečná květina východu. Můžete tu zažít poklidnou dovolenou s ochutnávkou místních oliv a toho nejlepšího olivového oleje na světě, stejně jako bouřlivý noční život, který nikdy nemusí skončit.

Zakynthos
Stojíme si za tím, že Zakynthos je ráj na zemi. Ráj na dovolenou.

Zakynthos je ráj na Zemi a pokud se vám na dovolenou nechce letět přes půl světa, je pro vás tento řecký ostrov tou nejlepší variantou.

Zanzibar

Chcete zažít opravdovou exotiku za rozumné peníze? Pak zamiřte na Zanzibar, tady se ocitnete v úplně jiném světě. Voda je tu průzračná, pláže bílé jako sníh a s čerstvým kokosem v ruce si budete připadat jako v reklamě na luxus.

Zanzibar
Na Zanzibaru se ocitnete v úplně jiném světě, daleko od všeho.

Hlavně si ale nezapomeňte udělat výlet do hlavního města, kterému se říká Zanzibar City nebo také Stone Town, Kamenné město. A proč byste si měli udělat výlet zrovna sem? Protože právě zde se nachází rodný dům Freddieho Mercuryho, zpěváka rockové skupiny Queen.

K TÉMATU  Turecko a Mallorca: Dvě destinace, kde si můžete přivonět k létu už dnes

Madeira

Madeira je portugalským ostrovem, kterému se často říká Ostrov věčného jara nebo také Zelená perla Atlantiku. Počasí je tu obdobné jako na Kanárských ostrovech, nikdy tu není zima, jen přes zimu je tu takové typické jarní počasí okolo dvaceti stupňů Celsia a občas tu hodně fouká. Na své si přijdou milovníci pěší turistky a především přírody.

Madeira
Pokud milujete hory a divokou přírodu, vydejte se na Madeiru, jarní ostrov.

Zkrátka však nepřijdou ani ti, co rádi tráví dovolenou na pláži. Vybírat můžete i z komfortních pobřežních hotelů nebo naopak horských hotelů, které nabízejí nádherné výhledy do širokého okolí. Primárně však vybírejte Madeiru spíš kvůli horským túrám. Pokud zatoužíte po troše dobrodružství, vydejte se třeba na nejvyšší vrchol Madeiry Pico Ruivo (1862 m), ale nejrůznějších dechberoucích tras na tomhle ostrově najdete nespočet.

Málaga

Málaga je jedno z nejoblíbenějších turistických center ve Španělsku. Také je druhým největším z celé Andalusie. Sjíždějí se sem na dovolenou lidé z celého světa toužící po rušném městském ruchu s bohatým nočním životem a historií.

Málaga
Jste městský tvor a nehodláte se toho ruchu vzdát? Pak jeďte do Málagy.

Přes den můžete ležet na krásných plážích, jako jsou Playa de la Misericordia či Playa de San Andrés nebo si projet zátoky. Za návštěvu stojí i středověká maurská pevnost Alcazaba, botanická a zoologická zahrada nebo nádherný park Paseo del Parque. Pro děti je zase jako stvořený Aqualand a krokodílí zoo v Toremolinos.

Lago di Garda

Sice to není moře, ale svou rozlohou moře rozhodně připomíná. Lago di Garda je rájem Aperolu a kavárenského života. A zároveň jde o největší italské jezero, které se nachází mezi Alpami a Pádskou nížinou. Ke všemu jen kousek od Lago di Garda leží město Verona, které je proslulé zejména díky hře Williama Shakespeara Romeo a Julie.

jezero
Jezero Lago di Garda se vyrovná moři, voda je čistá a teplá a okolní výhledy nádherné.

Amsterdam

Pokud plánujete jen kratší, několikadenní dovolenou a zrovna netoužíte po tom, strávit ji na pláži popíjením piňa colady, pak určitě jeďte nebo leťte do Amsterdamu. I tady se můžete projet na loďce, podívat se za kulturou do místních muzeí jako Rijksmuseum, Van Goghovo museum nebo Dům Anny Frankové, ale v neposlední řadě se tu dostatečně vyžijete i z gastronomického hlediska.

K TÉMATU  Cestovní pojištění je nutné. Co dělat a jak se zachovat, když vás na dovolené potká smůla
Amsterdam
V uličkách Amsterdamu lehce ztratíte hlavu.

Spousty místních bister a restaurací má otevřeno i přes noc, a to z jednoho prostého důvodu – coffee shopy, legální prodejny marihuany, tu mají také otevřeno celou noc. A to pak bývá obrovský hlad. Sháňka je především po místních mastných hranolkách se spoustou curry omáčky. Ať procházíte jakoukoliv malou, úzkou uličkou, najdete v ní kuchyně z celého světa.

Chorvatsko

Možná se tomu budete divit, ale Chorvatsko je stále jednou z nejpopulárnějších dovolenkových destinací Čechů po celá dlouhá léta. A skutečně se není čemu divit, Chorvatsko je tak rozmanité, jak jen nějaká země může být.

Chorvatsko
Chorvatsko nabízí mnoho přírodních krás, když se neupíchnete celý týden jen u hotelu na pláži.

Najdete tu kamenné i písčité pláže. Téměř pouštní místa střídá neskutečně krásná zeleň. Bohatý je ovšem i podmořský život, a tedy kuchyně plná mořských plodů! Na dovolenou do Chorvatska navíc můžete cestovat autem a levně se tu najíte i ubytujete. Kempy jsou tu velmi čisté, komfortní a udržované. Mnohdy nabízejí krásnější prostředí než kdejaký hotel a v supermarketu jsou ceny jako u nás. A když už tu budete, rozhodně ochutnejte chorvatské víno, které je bohužel doposud velmi podceňované.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Itálie jako nejatraktivnější destinace roku 2022. Co vidět především?

6 měst, kam na prodloužený víkend po Evropě

Zdroje článku:
www.zeny.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
Šišky borovice mohou posloužit jako dekorace i samotné. S tímto návodem ale z šišek vytvoříte miniaturní vánoční stromečky. Ideální bude zapojit do jejich výroby celou rodinu. Co říkáte, nejsou krásné?
Většina z nás už minimálně jednou držela nějakou tu dietu. Dobře víte, jak je to složité. Možná by vám více vyhovovalo řídit se barvami. Jak to? Barvy totiž mohou přímo souviset s hubnutím a dost možná vás shazování přebytečných kilogramů bude konečně bavit.
Máte pocit, že jste doma neustále sami? Pravděpodobně zvažujete koupi nového zvířecího kamaráda. Co takhle okřídleného společníka? Papoušci jsou totiž oproti kočkám nebo psům méně náročnými stvořeními, která dokážou žít vlastním životem bez vaší přítomnosti. Při výběru ideálního druhu však buďte opatrní – ne všechny se hodí do bytu.
Po dlouhém období samoty jsem si našla přítele, můj život začal být zase o něco šťastnější. Všechno nám klapalo a vypadalo to nadějně. Byli jsme spolu spokojení a pomalu začínali přemýšlet nad společným rodinným životem. Tak jsem se rozhodla, že by Petra mohla poznat i má matka, abych zjistila, co na něj říká ona. Zpočátku vše vypadalo dobře, ale to, co se stalo pak, mě strašlivě zasáhlo.
Každý si svůj svatební den představuje jinak. Někdo sní o pohádkových šatech s dlouhou vlečkou a pompézní výzdobou, jiný zase o skromné party ve stodole, která ale dnes už také může stát desítky korun. Ať už si každý svůj velký den představuje jakkoli, je pravdou, že i ta sebemenší svatba stojí nějaké peníze. Pokud chcete ušetřit a využít své prostředky třeba na svatební cestu, určitě vyzkoušejte některý z našich tipů.
Plesy a společenské akce jsou tady, a vy určitě chcete zazářit! Dnes se zaměříme módní novinky a připravíme vás na večery plné tajemství, módního lesku a nezapomenutelných okamžiků. Právě teď se stáváme vaším průvodcem pro plesovou a divadelní sezonu letošní zimy. Milé dámy buďte s námi šik a přečtěte si co vám radí odbornice na módu, fashion poradkyně paní Jana.
Plavání s kojenci je v posledních letech na vzestupu. Kdo nechodí plavat, jako kdyby nebyl. A proč? Protože plavání přináší mnoho výhod nejen pro miminka, ale také pro jejich maminky.
Negativní zprávy nás zahlcují. Napětí stoupá a klid nejspíše ještě dlouho nikdo z nás nepozná. Není se čemu divit. Sotva jsme zvládli jednu krizi, přišla další, daleko horší a jen kousek od našich hranic. Obavy o budoucnost nyní trápí hodně lidí. Pokud nemůžete z aktuálního dění spát a pracují vám nervy, soutěžte s námi o balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, které vám pomohou náročné období zvládnout.
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?

Výběr článků

Jste věčná začátečnice? Vždycky se pustíte do běhání a po pár týdnech to vzdáte? Nebo jste ještě nikdy neběhala, ale ráda byste začala? Možná právě vám se bude hodit následujících deset tipů, díky kterým si běh skutečně zamilujete.
Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
Milujete hořkou čokoládu ve všech jejích podobách? K této vášni si můžete jen gratulovat. S každým soustem této sladkosti si totiž snižujete pravděpodobnost několika druhů rakovin. Ale i vaše srdce si přijde na své!

Nepřehlédněte

S blížícími se Vánocemi po nás naši blízcí budou chtít vědět, co si přejeme pod stromeček. To se může zdát jako příjemná otázka, ale opak může být pravdou. Ne vždy máme v záloze seznam předmětů či zážitků, které nutně potřebujeme mít. Často se může dostavit pocit, že už máme vlastně všechno.
Letní období už je cítit ve vzduchu a i kalendářně je konečně tady. Přichází čas na opalovačky, grilování i rochnění ve vodě, a na přípravu osvěžujících drinků. Ale namíchat drink, který famózně chutná a zároveň vypadá i na pohled atraktivně, není jen tak. A pokud nevíte, jak do toho, přijde vám zajisté vhod náš článek, ve kterém poznáte sedmičku mobilních aplikací, díky nimž se staneme mistrem v přípravě lahodných koktejlů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek