Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Dovolená na Valašsku: Tradiční místo pro děti i dospělé

Valašsko
Na Valašsku se nachází mnoho tradičních dřevěných staveb.

15. 06. 2022

Rožnov pod Radhoštěm je krásné malebné město v srdci Beskyd. Je zde mnoho památek, které rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se tu také mnoho sportovišť a míst, na něž byste se s dětmi měli určitě vydat. Pokud se tedy chystáte na dovolenou směr Valašské Beskydy, určitě nepřehlédněte naše tipy.

Tradice a skanzen

V Rožnově pod Radhoštěm se nachází největší skanzen ve střední Evropě. Jedná se o krásné dřevěné městečko v srdci rožnovského parku na Valašsku. Skanzen se dělí na dvě části, a to na Dřevěné městečko a Mlýnskou dolinu. Uvnitř městečka můžete vidět dřevěný kostel sv. Anny z Větřkovic, který byl postavený na sklonku 19. století. Mimo kostela je zde k vidění stará Rožnovská radnice, starodávný hostinec, kuželna, Janíkova stodola nebo Valašský Slavín, hřbitov, na kterém jsou pochovány významné valašské osobnosti, například i Emil Zátopek.

Mlýnská dolina se rozprostírá na Karlově kopci. Jedná se o ukázku dědiny z 19. století, kde máte možnost vidět nejen krásné dobové dřevěné stavby, ale můžete se zde setkat také s velkým množstvím zvířat a lidí oděných do tradičních krojů. Na Karlově kopci stojí také velmi známá Jurkovičova rozhledna. Skanzen tedy určitě při dovolené v Rožnově pod Radhoštěm nemůžete minout.

Kozí farma

Pokud vaše děti milují zvířata, určitě si nenechte ujít kozí farmu Zerlinu. Farma se nachází v obci Vigantice, která leží hned vedle Rožnova. Na této farmě můžete vidět mnoho plemen koz, ovcí, ale také králíky, prasata, husy a psy. Je zde možnost prohlídky chlívku, pro objednané zde pořádají také kurzy dojení. A když už zde budete, na farmě určitě ochutnejte jejich vynikající zmrzlinu a sýry z kozího mléka.

Cyklostezka Bečva

Podél řeky Bečvy, která Rožnovem protéká, vede přibližně 31 km dlouhá cyklostezka. Díky této bezpečné cestě se na kole, koloběžce, kolečkových bruslích, ale také pěšky lehce dostanete z Rožnova na venkov. Stezka se line na jedné straně přes Dolní, Prostřední, až na Horní Bečvu. Na Horní Bečvě, která je z Rožnova vzdálená asi 15 km, leží vodní nádrž. Přehrada je v letních měsících vhodná pro koupání. Výhodou jízdy směrem na Horní Bečvu je to, že cesta zpět vede prakticky pořád z kopce.

K TÉMATU  Karanténa aneb jak doma zabavit děti a nezbláznit se z toho?

Jestliže se z Rožnova pod Radhoštěm vydáte opačným směrem, dojedete přes Zubří a Zašovou až do Valašského Meziříčí. Ve Valmezu, jak se Valašskému Meziříčí říká, se nachází Zámek Kinských. Krásný původně barokní zámek z roku 1730 má mnoho komnat k nakouknutí. Děti určitě potěší, že si ve Valmezu mohou pohrát na velkém dětském hřišti, které se nachází jen asi 500 m od zámku.

 A co když na Valašsku prší?

Pokud vám déšť nevadí, můžete se po Valašsku procházet i v dešti, ale pro děti to asi nebude největší zábava. Proto bychom neměli zapomenout zmínit kryté bazény, které se zde nacházejí. Jeden, ten méně moderní, je přímo v Rožnově. Vstupné je zde levnější a naleznete v něm jak sauny, tobogán, tak i bazének s vířivkou. Ve Valašském Meziříčí je bazén modernější, ale zato dražší.

Pokud máte vody nad hlavu, můžete se s dětmi vydat do Pohádkových lázní v Rožnovském pivovaru. Tento výlet, bezpochyby ocení také tatínci, jelikož místní pivo patří na Moravě k těm nejlepším. A pokud hlavy rodiny své děti v zábavním parku pohlídají, maminky si zde mohou zajít na luxusní masáž nebo pivní koupel.

Další zajímavosti

Plánujete dovolenou v Rožnově pod Radhoštěm na více jak čtyři dny? Tak to určitě stihnete také návštěvu velkého kamenného obchodu Svět kamenů. Ráj pro milovníky minerálů, k výběru zde máte asi 100 druhů. Od malých kamínků, až po několikametrové skvosty.

Mezi další zastávky také bezpochyby doporučujeme UNIPAR. Jedná se o rodinnou svíčkárnu. Svíčky z tohoto podniku si kupují luxusní hotely po celém světe. A když jim zavoláte, rádi vám udělají prohlídku firmy.

Architekt Jurkovič

Kdybyste byli v Rožnově a nenavštívili byste Pustevny, asi by to nikdo nepochopil. Největší chlouba místního kraje. Slovenský architekt Dušan Samo Jurkovič dal základ stavbám na Pustevnách, ale také stavbám v okolí Rožnova. Nejznámější je stavba pojmenovaná k poctě české kněžny Libuše, znovu obnovený Libušín. Tato budova byla roku 1995 prohlášená národní kulturní památkou. Mezi další jeho stavby patří také již zmíněná Jurkovičova rozhledna.

K TÉMATU  Francouzky budou moci mít děti i bez partnera. U nás to možné není a zákony se směle obchází

Pustevny

Na Pustevny se lze dostat vícero způsoby. Nejlepší je vydat se pěšky. S dětmi to ovšem není žádná legrace, a tak neváhejte sednout na autobus. Ten jede přímo z Rožnova a cesta trvá přibližně půl hodiny. Z Pusteven můžete s většími dětmi sejít přes horu Radhošť přímo k místnímu koupališti a v několika bazénech se po namáhavé cestě rovnou osvěžit.

Další variantou, jak se dostat na Pustevny, je vyjet lanovkou. Lanová dráha vede z obce Trojanovice, kde je také vyhlášené lanové centrum.

To byl jen malý výčet památek a zábavných atrakcí, které Valašsko nabízí. Nejdůležitější jsou ovšem nádherné a stále zelené beskydské kopce, které uchvátí každého.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

11 nejkrásnějších trekových tras v České republice, které si užijete i sama

Drobné úrazy k létu patří. Dva tipy, díky nimž se zahojí rychleji

Zdroje článku:
https://www.pustevny.cz/jurkovicovy-stavby/, https://www.zerlina.cz/, https://www.cyklostezkabecva.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Myslíte si, že jste potkala toho pravého, ale okolí je z vašeho vztahu rozpačité. Je starší o více než 20 let? Je mladší o více než 10 let? Člověk by řekl, že v dnešní společnosti se věkový rozdíl nepočítá. Zdaleka to není pravda. A většinou jsou to ženy, které věkový rozdíl řeší podstatně víc, než muži.
Ne každá z nás se rozplývá nad množstvím výšivek a volánů a girlandami květin. Nebo jste si možná s partnerem právě řekli, že se chcete vzít. Svatba hned! Nečekat rok, nemít svatební horečku a spousty poradkyň či agentur. Nezkoušet si půl roku šaty. Prostě jste se rozhodli a chcete si svůj svatební den užít co nejdříve. Jde to?
Každý máme ve svém okolí někoho, pro koho je káva tématem číslo jedna. Ať už raději pijí ristretto, espresso nebo nadýchané cappuccino, jejich den bez šálku kvalitní kávy jako by ani nebyl. A co by je pod stromečkem mohlo potěšit víc než právě výběrová káva či předměty, se kterými svůj kávový rituál pozvednou na ještě vyšší úroveň?
Vstupte do světa, kde síla, odhodlání a vzájemná podpora tvoří základ pro dosažení kariérních výšin v roce 2024. Náš článek "Jak naplánovat a dosáhnout kariérních cílů v roce 2024" vám přináší inspiraci a konkrétní kroky, jak postavit stabilní základ pro váš profesní růst. Od strategického plánování k osobnímu rozvoji, podíváme se na klíčové aspekty, které vám pomohou vytvořit úspěšný kariérní rok. Připravte se na podporu a motivaci od Dámské Ligy a objevte cestu ke svým kariérním cílům v roce 2024.
Věděli jste, že člověk stráví v posteli v průměru až třetinu svého života? Proto pokud vybíráte novou postel do vaší ložnice, je třeba umět vybrat správně. Pohodlná a dostatečně velká postel totiž může podpořit váš zdravý spánek. Naopak nevhodná postel může způsobovat problémy, jako je nespavost nebo bolesti zad. Postel je zároveň důležitou součástí interiéru a je dominantou ložnice, jejíž celkový vzhled ovlivňuje. Vybrat si správnou postel tak může také pomoci dotvořit celkovou atmosféru v místnosti.
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
Čas nejde zastavit, a tak i miláček všech žen, Antonio Banderas, zakotvil v přístavu šedesátníků. V poslední době prošel velkými změnami ve svém životě. Mimo jiné prodělal infarkt a před několika týdny oznámil, že má koronavirus. Svůj zaběhlý hollywoodský život ale právě po infarktu zcela přehodnotil a dnes plní sociální sítě zcela novými příspěvky. Čemu propadl?
Jak probíhá první schůzka se mnou? Jaké nástroje mají moji klienti k dispozici, aby na sobě mohli začít pracovat? V jakých oblastech života vám Emoční rovnice pomohou? Dočtete se, jak se Nela cítila, co jí první koučink přinesl a co ji překvapilo.
Tu a tam asi každá z nás vypadá unaveně. Stačí probdělá noc, delší flám nebo nějaký zdravotní problém, který nám nedá spát, a ráno na nás vykoukne v zrcadle nepěkný odraz a v něm unavená pleť vyžadující okamžitou vzpruhu.
Doplňky do koupelny používáme každý den, ale kromě jejich praktického účelu si dnes můžeme pořídit i krásné designové kousky, které podtrhnou styl vaší koupelny. Dávkovače mýdla, zásobníky na tampony, kelímek na vyplachování úst, košíky na kosmetiku nebo různé držáky, všechno si můžete vyladit k obrazu svému. Inspirujte se.
Strie představují typ jizev, které se objevují v případě rychlého natažení nebo zmenšení kůže. Pokožce dodávají pružnost dva proteiny – kolagen a elastin. Díky náhlým změnám se tyto proteiny roztrhnou a kůže ztrácí elasticitu. Její hlubší vrstva zůstane odhalená a objevují se malé jizvičky. Strie se nejvíce objevují v těch místech, kde se ukládá tuk – oblasti břicha, hrudníku, hýždí, boků. Ničím neobvyklým nejsou strie vyskytující se na stehnech, rukách nebo zádech.
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.

Výběr článků

Modelace prsou představuje chirurgický zákrok, jehož účelem je změnit tvar prsou. Nejčastěji jde o zvednutí prsou, jejich zpevnění, a případně lze operaci kombinovat s vložením implantátů pro zvětšení prsou. Jde o zákrok, který může ženám pomoci nabýt zpět ztracené sebevědomí.
Poradíme vám, jak zvládnout mírný průběh covid-19 v domácích podmínkách, co na něj nezabírá nebo kdy už je nutné vyhledat lékařskou péči. Navíc přidáme odpovědi na několik dalších klíčových otázek.
Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.

Nepřehlédněte

Správně sestavená kuchyň je rájem pro každého kuchtíka, protože ušetří spoustu času, ale i kroků. Ovšem takové plánování kuchyně není vůbec jednoduché. Od čeho byste se měli odrazit? Jak sestavit kuchyň tak, aby dávala smysl?
Chceme-li být i v letošní letní sezóně trendy, bude to chtít i stylové boty. Ty by však neměly být pouze vysoce módní, ale také pohodlné. Na následujících řádcích se dozvíte, podle čeho letní boty vybírat, aby byl váš outfit dokonalost sama. Čtěte a inspirujte se s námi!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek