Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Nela v koučinku: Druhá schůzka s koučkou a moje chyby

Jak probíhá druhý koučink z pohledu klienta? Co uvízne v hlavě po druhém koučování a s čím konkrétně aktuálně Nele Marcela Hlaváčková pomáhá? Co ji učí? O tom bude dnešní článek.
chyby
Je dobrý mít někoho nestrannýho, kdo vám to otevřeně vyloží na stůl.

Jsem Nela a “nedělám chyby”

Máte už panenky protočené pěkně nahoru? Dobře děláte. A teď ruku na srdce… Taky prostě nechcete dělat chyby? Nebo jsem “an island”? Já vím, já vím. Chyby nás posilují. Jediný přípustný citát, který do teď ulehčil mému sebemrskačství a pocitům frustrace z čehokoli, co se nerovná úspěchu je “chyby nás polidšťují”. Dobrej, že?

Seberozvoj zarytého ega

Člověk si může poslouchat a číst o seberozvoji a… nějak nic. Tedy já nic. Aspoň ne dlouhodobě. A ač to píchne, když vás někdo na vaše chyby upozorní (úplně nejlíp na takový ty, kdy si pěkně pohodlně člověk lže do kapsy a odmítá je vidět a sám sobě jimi echt škodí), a když dáte egu čas to pochroustat, je to začátek cesty ke změně. Aspoň já jsem o tom přesvědčená. A tohle tedy Marcela Hlaváčková umí. Raz dva ze mě dostala spoustu věcí.

dům
Ego to časem přechroustá.

Při koučinku se vás prostě ptá a vy úplně nejlíp bez velkýho přemýšlení odpovídáte. A pak se nestačíte divit, co z vás padá. A když tyhle hrůzy vylezou z jeskyně a prokřupou si kolena, dá se s nimi začít pracovat. Konkrétně s každou z nich.

Pěkně pravidelně (to je jedno z mých “au”, na které se tento týden s Marcelou zaměřuju) se teď učím, jak na to. Těmhle křupavejm chlapíkům a ženštinám se právě říká Emoční rovnice. Ty si zatím zcela upřímně netroufám ze sebe tahat sama. Respektive je prostě neslyším, zato Marcely trénované ucho ano, a pak mi je při jejich odsouhlasení pěkně servíruje.

Rozumíme si, nebo ne?

To je mimochodem bod koučinku, který je pro mého vnitřního ubezpečovače supr. Odsouhlasíme si, že si rozumíme. Děláte to? Já totiž jinak moc ne, a pak se často divím, že se dva lidé potkají a po schůzce odchází každý s úplně jiným dojmem i závěrem, pak to vede ke všemu možnému – třeba k vyšumění obchodu, rozchodu v partnerství, nebo se naopak člověk třebas nechá přemluvit dělat věci, které vlastně nechce – jen aby se toho druhého nedotkl (to je taková moje bájo vlastnost a už bych ji snad ani nepotřebovala dál). To nám pak hezky vede i k dalším tématům.

K TÉMATU  Jak se bránit agresivnímu chování
Nela
Dělám chyby, ale nikomu to neříkejte.

Říkal vám někdy někdo tu teorii, kterak my ženy máme v hlavách ty drátky, co se různě vinou a kroutí a odbočují a muži mají uklizené krabičky? Sice tomu nevěřím, protože to zní jako špatné nebo chyba, ale ať pro jistotu předvedu i nějakou tu srovnanou krabičku – určitě vás, kdo o koučinku uvažujete, zajímá jeho průběh a obsah.

Co všechno dělám?

  • Co děláte doma? Vyplňujete v příslušné appce za každý den v týdenní zprávě hlavní události dne. Poté myšlenky a pocity, a přiřazujete jim hodnocení. Co s tím dál zatím nechávám na Marcele.
  • Koučink pro mě zatím začínal zhodnocením aktuálních pocitů spokojenosti ve vše 4 oblastech života: peníze, zdraví, vztahy, práce.
  • Z prvního sezení jsem si odnesla své první Emoční rovnice a snažila se je správně otočit – u dost z nich jsem se netrefila do kýžené podoby… Přišel potutelný úsměv? Jo jo, to jsou ty chyby, ale tyhle jsou za mě vlastně okej, ty jen malinko zabrní a hlavně, nechci si do hlavy dávat něco, co nefunguje, takových věcí tam už je hafec.
  • Máte tedy opravené otočené Emoční rovnice tak, aby je mozek dokázal správně přijmout. A jak já tomu rozumím, je teď už “jen” potřeba mu je naservírovat na novým, pěkně nablýskaným podnose. To se dělá takzvaným filmováním nebo vizualizací (jak na to se neodvažuju ze své pozice vůbec vysvětlovat, zatím jsem úplný začátečník a sžívám se postupně s metodami a technikami).
  • Čekat můžete i konkrétní koučink tam, kde vás to nejvíc pálí.

Jak se krájí slon

Co jsme řešily konkrétně u mě? Mně je teď prostě 24 hodin na den málo. Marcela ze mě “dostala”, kde jsem neefektivní, kde můžu čas ušetřit a věnovat ho jinému projektu. “Krájíme slona” pěkně pomalu, aby to hlava byla ochotná vzít jako reálné, a teď to budu zkoušet aplikovat i v praxi. Jak mi to půjde, s tím se vám určitě svěřím.

K TÉMATU  Společné bydlení s kamarádkou zničilo naše přátelství, říká Markéta (22)

Bojím se, že to třeba hned první týden nebudou 4 hodiny, že udělám tu hroznou, ohavnou, zelenou věc s příšernou bradavicí na nose – jo, tu CHYBU! Fuj je to! A protože jsem zvyklá fungovat tak, že když dostanu úkol, tak ho za každou cenu splním (kolikrát úúúúplně zbytečně), odvážila jsem se s tím Marcele svěřit. A vida! Ono právě o tohle jde. Vy víte, co potřebujete, já vím, co potřebuju – teď je to prostě víc času. Tak proč ho (ještě) nemám? Asi dělám něco špatně no.

Takže potřebuju někoho, kdo mi s tím pomůže. Pomůže mi se naučit hledat cestu k tomu, co potřebuju. Dotkly jsme se i tématu peněz a naplánovaly první kroky, které povedou k výdělku, na jaký moje hlava uznala, že má nárok. Protože i nerada vystavuju komukoli fakturu (dneska vás budou ty oči bolet, jak jimi rolujete co?), jistě chápete, že zrovna u mě to bude téma výživné a snad ho za ten rok a půl zdolám za vedení mojí koučky Marcely úspěšně.

Závěrem… pro tentokrát

Na závěr bych vám ještě ráda řekla jednu věc, pro mě hodně podstatnou. Možná jsem objevila Ameriku, ale díky druhému koučinku mi došlo, že když máte někoho řekněme nestranného, někoho, u koho víte, že vám říká upřímně věci, co nechcete slyšet, protože je to její práce, je to výhra. Od rodičů, sourozenců i kamarádů by to prý přicházet mělo, ale pro mě by to bylo zahalený celou škálou pocitů, který prostě do upřímný snahy odbetonovat zajetý vzorce nepatří. Takže já se už těším na třetí koučink s mojí Marcelkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nela v koučinku: Jak to celé začalo

Nela v koučinku: První schůzka s koučkou

Zdroje článku:
https://www.marcelahlavackova.cz/blog
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

To, že je nutné dodržovat pitný režim, to je každému známý fakt. Že čistá voda je nejprospěšnější tekutinou, to je taktéž zcela každému jasné. Jenže pití pouhé čiré vody, to člověku může zevšednět a začne vymýšlet způsoby, jakými si hydrataci ozvláštnit.
Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?
Potřebujete si z pohodlí domova přivydělat při mateřské dovolené nebo jenom proto, že home office nepokrývá celý váš volný čas? Možností je opravdu mnoho, zejména v dnešní době. Zatímco některé nabídky práce jsou placené opravdu velmi špatně, jiné jsou ohodnoceny naopak velice dobře - tedy pokud se práce odvádí s dostatečnou kvalitou. To je případ i takzvaného copywritingu - psaní textů pro webové stránky.
Handmade kosmetika v sobě skrývá mnoho benefitů. Víte, jaké výhody má domácí vlastnoručně vyrobená kosmetika a proč je u žen v posledních letech stále oblíbenější?
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Při zmínce výletu do nizozemského hlavního města se málokomu nevybaví tulipány či projížďky na kole mezi romanticky nasvícenými kanály. Amsterdam je živé a kulturně nabité město. Pojďme se společně podívat na zajímavá místa, která určitě stojí za návštěvu.
Mladého bez peněz – ale za hodně peněz, anebo raději staršího a vyzrálého úředníka pod penzí? A někdo s titulem z medicíny by tu náhodou nebyl? Indický trh s manžely je takových otázek plný.
K Vánocům neodmyslitelně patří štědrovečerní tabule. Stůl je středobodem, na který patří adventní věnec, dekorace i cukroví. Prostřený ale může vypadat i úplně jinak, než jak máte ve zvyku. Možností je nekonečno. Inspirujte se s jeho výzdobou!
Když se řekne Česká republika, každý si spíše vybaví pivo, nicméně Morava – to je kraj hlavně vína a slovácké kultury. Proto je zde spousta vinic, které můžete obdivovat nejlépe ze sedla svého kola.
Modní trendy se rok od roku mění. A ne jinak je to i u spodního prádla. Která barva se prodává nejlépe a sluší každé ženě? Jakých chyb se Češky stále ještě při výběru spodního prádla dopouští? A jak se liší náš vkus od ostatních Evropanek?
Máme tu začátek nového roku 2021 a určitě si spoustu z vás dalo nějaké předsevzetí! Například začít cvičit, jíst zdravěji, chodit na procházky, myslet více pozitivně, být lepší přítelkyní či přítelem či být lepším rodičem. Vaše předsevzetí se mohou lišit, ale stejně vás všechny něco spojuje. A to to, že jich chcete dosáhnout! Proto vám v tomto článku zmíníme 3 důležité kroky, jak na to. A věřte, že pokud se těchto kroků budete držet, tak máte vyhráno.

Výběr článků

Tělo je božským nástrojem rozkoše. Máte-li však svádět druhé, musíte nejprve svést samu sebe. I když máte dobrý sex, autoerotika je jedním z nejdůležitějších klíčů pro prvotřídní sexualitu. Chcete znát důvody, proč autoerotiku praktikovat? Jaká vám přináší pozitiva?
Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.

Nepřehlédněte

Když je zmínka o mandlovém mléce, možná vás na prvním místě napadne jeho přínos v kuchyni. Je velmi populární u lidí alergických na laktózu, vegetariánů či vitariánů. Mandlové mléko však může mít i zcela odlišné využití. Může vám totiž pomoct ke zdravým vlasům a pleti.
Meduňka – citronem vonící bylina z Evropy se používá jako kulinářská, léčivá i kosmetická bylina. Všeobecně se má za to, že má uklidňující účinky, je ceněná pro svou schopnost snižovat stres a úzkost, podporovat lepší spánek a zmírňovat zažívací potíže a nadýmání. Zdravotní studie prokázaly, že meduňka dokáže zvýšit pocit pohody, štěstí a bdělosti jednotlivců.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek