Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Víte, co je cascara? A už jste ji někdy ochutnali?

Pokud ani nevíte, co to je, nemusíte si s tím vůbec lámat hlavu. Pravdou totiž je, že cascara byla ještě donedávna v celé Evropské unii zakázaná, respektive bylo zakázáno ji prodávat. Přitom jde o velmi zajímavou surovinu, která se používá nejenom při přípravě nápojů, ale například také moučníků.
cascara
Cascara nebo chcete-li kávové třešně.

01. 08. 2022

Co je cascara?

Cascara jsou slupky kávových zrn. Pocházejí tedy z kávovníku, ze stejné rostliny, z níž se získávají i všem jistě dobře známá kávová zrna. Jakmile se bobule z kávovníku sesbírají, musí se z nich kávová zrna vyloupnout a dále zpracovat. Zbydou po nich však skořápky, slupky, které představují cascaru. Tyto slupky se rovněž zpracují a pak z nich lze připravit velmi zajímavý nápoj.

cascara
Cascara jsou v podstatě slupky z kávových bobů.

Jemně rozemletou cascaru jde dokonce využívat obdobně jako jakoukoliv jinou mouku. Navíc ani neobsahuje lepek, proto ji mohou bez obav konzumovat také celiaci. Tuto mouku pak můžete použít při pečení chleba, všemožných dezertů a také dortů.

Proč byla zakázaná?

Proč ale tedy byla cascara ještě před pár měsíci zakázaná? Protože výzkumné ústavy, které začaly cascaru zkoumat blíže, zjistily, že pokud se přidá do krmné směsi, může některým zvířatům ublížit. Ovšem cascara neslouží ke krmení zvířat, ostatně ani kávu nebudete dávat vašim domácím mazlíčkům ke konzumaci.

Začátkem roku byla přesto Evropskou unií povolena a dnes ji snadno seženete v téměř každé kavárně nebo pražírně. Samozřejmě je k dostání i na internetu.

Žádná káva, ale čaj

Ačkoliv si mnozí myslí, že jde o kávový nápoj, ve skutečnosti je to čaj. Ne každému ale zachutná. Má silnou exotickou chuť, která v sobě kombinuje chutě černého čaje s překapávanou kávou, některým zase připomíná filtrovanou kávu smíchanou s čajem z tropického ovoce. Barvou se také pohybuje na pomezí čaje a kávy. Jedno však o chuti cascary lze říct s naprostou určitostí – má chuť, kterou jste možná doposud ještě nepoznali. Bát se jí ale rozhodně nemusíte.

Z cascary se ovšem nepřipravuje jen horký nebo ledový čaj, ale dá se přidávat i do nejrůznějších limonád. Úplně jinak chutná za tepla, a úplně jinak zase s ledem. Výhodou toho ovšem je, že si ten pravý nápoj z cascary, který vám bude chutnat, určitě najdete.

K TÉMATU  Blížící se menopauza. Jak ji poznat, kdy ji čekat a jak zmírnit její projevy

Připravte si ji doma

Nemusíte se bát ani samotné přípravy cascary. K ní potřebujete jenom klasickou konvičku na čaj se sítem, případně french press nebo aeropress. Že doma nemáte ani jedno? To rozhodně nevadí. Jen si ohřejte vodu v rychlovarné konvici, odvažte si na malé baristické váze (anebo to možná zvládnete i od oka) přibližně šest gramů cascary a spařte ji horkou vodou. Nechte ji zhruba deset minut louhovat a nakonec sceďte.

Jak na domácí přípravu cascary?

A jestli se vám nechce utrácet za celé balení cascary, když nemáte absolutně žádnou představu o tom, jak chutná, pak si na ni zajděte do kavárny nebo přímo do nějaké pražírny kávy, kde vám ji samozřejmě připraví tak, jak se to má.

Obsahuje spoustu vitamínů a antioxidantů

Že nemáte žádný důvod cascaru vyzkoušet? Ale máte, věřte, že máte. Cascara obsahuje spoustu antioxidantů a vitamínů prospěšných pro naše zdraví. A protože obsahuje rovněž i kofein, v dopoledních hodinách vám dodá potřebnou energii. Cascara je z tohoto důvodu velmi oblíbená u lidí, kteří kávu nepijí, protože jim nechutná, ale zároveň do žil alespoň občas nějaký ten kofein potřebují dostat. Samozřejmě mohou sáhnout po slazených kofeinových limonádách, ale cascara je v mnoha ohledech rozhodně zdravější.

Vyzkoušejte ji i vy, třeba se stane vaším novým oblíbeným nápojem, který si v zimě budete dopřávat horký, v letních měsících zase studený. Anebo si ji namixujete s vaší oblíbenou limonádou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: Vše, co jste o ní chtěli vědět

Jak poznáte kvalitní kávu?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Hub se letos urodilo poměrně dost, i když je pravdou, že jen na některých místech. Pokud patříte k lidem, kteří se letos vydávali na houby poměrně aktivně, víte, že se dařilo hlavně růstu bedel. Ať už jste ale narazili na tuto nebo zcela jinou houbu, její konzumací jste prospěli svému zdraví. Houby jsou totiž zdravé, zejména tedy některé z nich.  
Proč se trápit, že letos dovolená v cizině nevyjde, když i v Česku je krásně! Hory, lesy, řeky a rybníky doslova lákají k objevování. Ovšem abyste si dovolenou užili bez potíží, dbejte na prevenci, zvláště jste-li náchylní k tzv. letním zánětům. Dobře vybavená lékárnička vám pomůže rychle se potíží zbavit a najít v ní můžete i posilu pro vaši vitalitu, proto soutěžte s námi o balíček přípravků Naturevia.
Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
Ten pocit, když na pásu ne a ne se objevit vaše zavazadlo. Nepotěší nikoho. A dokáže zkazit třeba i celou dovolenou. Každý rok se ztratí až 25 milionů kufrů. Co máte dělat, když se tato nepříjemná situace stane vám?
Že se rybí olej nevábné chuti musí jenom konzumovat? Možná vás nikdy ani ve snu nenapadlo, že když ho začnete používat jako krém, můžete díky němu zkrásnět. Dáte mu tedy šanci? Nebudete litovat!
Mnozí lidé si neustále stěžují na nízké mzdy, avšak nejsou ochotni investovat do dalšího vzdělávání, což je pak limituje na trhu práce. Nemohou se uplatnit, případně dělají zaměstnání, které jim nepřináší zajímavé finanční ohodnocení. Nemluvě o tom, že jsou v práci často nešťastní, protože je zkrátka nebaví a stresuje. Přitom stačí relativně málo – najít si vhodný kurz. Za pár měsíců se pak lze ucházet o nové zaměstnání, které jim bude více vyhovovat.
Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.
Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.
Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
Správné nakládání s léčivy je důležitá, a přesto tak často opomíjená, součást bezpečné léčby. Patří do toho totiž i zacházení s nepoužitými nebo expirovanými léky. Průzkumy sice ukazují, že se stále více lidí učí odnášet nepoužité a prošlé léky zpátky do lékáren, nicméně to nijak nesnižuje to obrovské množství, které se každoročně vyhodí. Celkový objem se liší stát od státu, kraj od kraje, i město od města. Můžeme ale říct, že průměr evropských zemí bývá mezi 10 a 100 tunami na milion obyvatel ročně. V Česku jsou to každoročně léky za zhruba 4 miliardy korun. Největším problémem ale stále zůstává fakt, že většina léčiv stále ještě končí v odpadech.
Ačkoliv plastická chirurgie neustále piluje technologie, díky kterým úspěšně bojujeme proti stárnutí, čím dál větší popularitě se těší obličejová jóga. Tušíte správně, je to cvičení jako každé jiné, ovšem face jóga má za cíl procvičit svaly v obličeji. Pokud nevíte jak začít, není nic jednoduššího než dát follow těmto influencerkám a výsledky se brzy dostaví.

Výběr článků

Proslavila se coby Krasomila v pohádce "Pyšná princezna", aktuálně ale září coby Agatha Christie. Kvůli slavné autorce detektivek se Alena Vránová po delší době opět objevila ve společnosti. A vypadá fantasticky! „Je to audiokniha, do níž se posluchači mohou zanořit a báječně se v ní zabydlet. Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost,“ uvedla odborná porota na adresu absolutního vítěze cen Audiokniha roku 2023, kterým se stal "Vlastní životopis" Agathy Christie.
Amarant zní tak trochu mysticky a připomíná nějaké zaklínadlo. Jedná se však o potravinu, kterou můžete použít jako přílohu nebo si z něj udělat kaši. Vyzkoušejte ho a třeba si právě u vás v rodině najde v jídelníčku své stálé místo.
Jaro je ideální doba pro obnovení a osvěžení všech aspektů života, včetně vašeho vztahu. V tomto článku se dozvíte, jak může jarní detox vztahů oživit váš partnerský život, posílit vaši vzájemnou komunikaci a prohloubit spojení. Představíme vám strategie a cvičení pro odstranění rutiny a negativní energie, které se mohou v průběhu času ve vztahu nahromadit. Objevte, jak společně strávený čas, otevřenost v komunikaci a sdílení nových zážitků mohou vašemu vztahu vrátit jiskru.

Nepřehlédněte

Znáte to, s velkou radostí si domů přinesete novou rostlinu, která vypadá báječně, jenže po pár měsících si všimnete jistých vad na kráse. Některé se projeví dokonce okamžitě, jen co kytka překročila práh vašeho domu. Ať už jsou to žluté nebo svěšené listy, každým takovým náznakem se nám rostlina snaží říct, že jí něco chybí, nebo přebývá.
Pokud se chcete letos blýsknout, můžete vsadit i na červené tenisky. Ty jsou stylové a můžete je ladit s nejrůznějšími trendy oděvy a s módními doplňky. Jestliže zrovna nejste módní guru, nemusíte si zoufat. My vám na následujících řádcích prozradíme o červených teniskách vše podstatné. Proto čtěte a pojďte se inspirovat s námi!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek