Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Oční jóga vás zbaví napětí a stresu. Zároveň ochrání zrak

Pokud nevíte, co si pod pojmem oční jóga představit, jedná se o pohyby, které jednoduše posilují oční svaly. Nemyslete si ale, že vám toto cvičení zlepší zrak. Dokáže však spolehlivě snížit oční zátěž, vyléčit příznaky suchého oka a zmírnit oční napětí. Jaké jsou tedy největší výhody?
oční jóga
Pokud celý den koukáte do počítače, oční jóga vám uleví.

23. 05. 2022

Oční jóga

Všechna oční cvičení vám mohou pomoci od únavy a stresu. Pokud máte menší napětí v očích, můžete se lépe soustředit. Jestliže v zaměstnání celý den sedíte za obrazovkou počítače, měli byste si, klidně i v průběhu pracovní doby, na chvíli oddechnout a provést jednoduchou oční jógu. Pokud nosíte brýle či kontaktní čočky, před prováděním je raději sundejte.

Přesouvání pozornosti

Toto cvičení trénuje oční svaly a zároveň pracuje na zlepšení vaší schopnosti zaostřit.

  1. Natáhněte levou ruku co nejdál a zvedněte palec v pozici palce nahoru.
  2. Posaďte se rovně a dívejte se přímo před sebe. Zaměřte oči na palec.
  3. Pomalu pohybujte rukou doprava tak daleko, jak to jen jde, přičemž stále sledujte palec.
  4. Posuňte paži opačným směrem a sledujte palec tak daleko, kam až vaše oči dosáhnou, aniž byste pohnuli hlavou.
  5. Tento pohyb několikrát opakujte.

Převracení očí

Toto je další oční cvičení, které pomůže při únavě očí.

  1. Posaďte se vysoko do sedu a zhluboka se nadechněte.
  2. Pomalu se podívejte ke stropu.
  3. Přetočte obě oči tak, abyste se dívali úplně doprava.
  4. Přetočte obě oči tak, abyste se dívali úplně doleva.
  5. Obě oči sklopte tak, abyste se dívali úplně dolů.
  6. Vraťte se k pohledu na strop, pak se podívejte přímo před sebe a nadechněte se.
  7. Několikrát opakujte, následně změňte směr a pohněte očima proti směru hodinových ručiček.

Uklidnění očí pomocí dlaní

Oční cvičení můžete zakončit několika chvilkami mnutí dlaní, které vás zklidní a pomůže vám soustředit se.

  1. Třete si ruce o sebe, abyste je zahřáli.
  2. Přiložte si obě ruce na oči.
  3. Opřete si konečky prstů o čelo tak, aby se dlaně dotýkaly očí – měly by být mírně pokrčené směrem od obličeje a dlaně by měly spočívat na lícních kostech nebo kolem nich.
  4. Pomalu se nadechněte a vyčistěte si mysl.
  5. Snažte se při pohledu do temnoty dlaní na nic nemyslet.
  6. Opakujte několik minut, zhluboka se nadechujte a vydechujte.
K TÉMATU  Nejlepší saláty, po kterých nebudete mít hlad. Konec jednodruhových salátů? Zkuste je a uvidíte!

Tipy pro zdraví očí

Samozřejmě nejen oční jóga vám preventivně chrání oči. Existují i další tipy.

oči
Pamatujte, že oční jóga vám zrak nezlepší. Funguje pouze jako prevence dalších problémů.
  • Pravidelně si nechávejte vyšetřit zrak. Tyto prohlídky dokážou odhalit nemoci, jako je šedý či zelený zákal. Pokud je vám více než 60, měli byste na tuto prohlídku chodit každý rok.
  • Chraňte svůj zrak před ultrafialovým zářením nošením slunečních brýlí.
  • Pokud pracujete na PC nebo dlouho sledujete televizi, každou hodinu byste si měli dát pětiminutovou pauzu.
  • Abyste udrželi své oči stále vlhké, pijte hodně vody. To vašemu organismu samozřejmě pomůže i celkově.
  • Jezte zelenou listovou zeleninu, mrkev a pomeranče.
  • Nekuřte a vyhýbejte se cigaretovému kouři.

Pokud vás trápí problémy se zrakem, samozřejmě nesázejte pouze na oční jógu, ale neprodleně navštivte svého očního lékaře. Oční jóga není forma léčby, ale jen prevence. Vždy dbejte na doporučení odborníka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Obličejová jóga, nebo botox? Co vám zajistí krásnější a mladistvější vzhled?

TOP jóga influenceři: Kdo si zaslouží vaši pozornost?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
Zvažujete, že svému dítěti začnete dávat kapesné a nevíte, kdy je nejlepší čas? Jak začít a co všechno dopředu promyslet?
Název této léčivé metody přímo zavání jemnými vůněmi, které vás ovanou hned, jakmile se a takovou aromaterapii vydáte. Poslední dobou e mezi lidmi tato nenásilná cesta harmonizace vlastního těla i duše stále populárnější.
Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
Čisté spáry mezi dlaždicemi, lesknoucí se podlahy, prádlo zbavené i odolných skvrn nebo zářivé a voňavé koberce? I tohle všechno vám bez problému zařídí esenciální oleje. Které konkrétní vám usnadní práci?
Volné oblečení, neboli oversize, sluší prakticky všem. Také proto se drží již několik let na výsluní. Jen je třeba jednotlivé kousky správně kombinovat. Povíme si jak.
Popraskané rty, suché koutky, odchlíplé kousky zrohovatělé kůžičky. Když jen trochu zanedbáte péči o své rty, podzimní počasí vám to vrátí i s úroky. Nemusíte kupovat syntetické balzámy na rty. Vyrobte si svoji vlastní péči z přírodních ingrediencí.
První rande, to máte sevřené hrdlo a trému. Někdo se začne o druhé pohlaví zajímat později, ale tenhle malý Casanova ještě nosí dudlík a pleny!
Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.
Pracujete doma? Potom dobře víte, že potřebujete pracovní stůl, tedy místo, které je určené přímo pro vaši práci. Ten může mít spoustu podob a tvarů, ale hlavním je styl, jakým zapadá do vašeho interiéru. Někdo dá přednost jednoduché čisté desce, jiný si zase představuje klasické masivní dřevo s šuplíky nebo poličkami. Stačí si vybrat ten svůj, u kterého vám vše půjde jako po másle.

Výběr článků

Jaká zvířátka máme doma nejčastěji? Jsou to samozřejmě kočky a psi. Každý jedinec má jinou povahu, vždycky je ale milujeme. Tihle domácí mazlíčci mají jedno společné - když si hrají, stojí to za to a často nás překvapí něčím novým, čemu se rádi zasmějeme. Podívejte se na video!
Krásný čas Vánoc se kvapem blíží, a tak je třeba začít přemýšlet, co o adventu budete s rodinou dělat. Vedle pečení vánočního cukroví se určitě vydáte i na některé vánoční trhy, které doplní kouzelnou atmosféru svátků. Jděte se podívat na ty nejkrásnější trhy, díky nimž se začnete na Vánoce těšit takřka hned.
Sluneční alergií trpí každý pátý člověk. Její projevy se mohou u každého z nás lišit, avšak alergie na sluníčko vždy představuje komplikaci, která nám může zkazit dovolenou i celé letní období. Víte, jak se proti ní chránit?

Nepřehlédněte

Tato žena se jmenuje Lauren Bruzzone, a pochází z New Yorku. Její tréninkový partner ji zachytil při cvičení. Nebylo by na tom nic divného, kromě toho, že je jí 72 let! Její trénink je skutečně ukázkový, a dokazuje, co všechno je možné i v pokročilém věku! Jak sama říká, zkoušejte věci, a dávejte jim šanci! Nevzdávejte se, a nenechte se ovlivnit lidmi, kteří říkají, že to nejde.
Dnes je ten správný den pro návštěvu kadeřníka. A pozor na náhodné setkání! Můžete se skutečně zamilovat! Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek