Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Tinnitus jako zhouba naší moderní a uspěchané doby?

Tinnitus je nemoc, která přichází zcela nečekaně, ale nezřídka s námi zůstává po celý život. Často se o ní hovoří jako o civilizační chorobě. Jenže tinnitus není nemoc jako taková, spíše jde o příznak něčeho jiného, jen lékaři stále nevypátrali čeho.
tinnitus
Pacienty s tinnitem trápí neustálé zvonění, hučení a šumění v uších.

02. 06. 2022

Tinnitus se projevuje pískáním, zvoněním nebo šumem v uších. Nebo kombinací všeho najednou. Příčin může mít mnoho, možná jde o poslouchání příliš hlasité hudby nebo mluveného slova, někteří lékaři se shodují v tom, že zdroj musíme hledat v každodenním stresu a nezdravém životním stylu nebo ušním zánětu.

Akutní nebo chronický

Tinnitus rozdělujeme do dvou kategorií a to podle toho, jestli jde o dočasný projev, anebo chronický, který trvá déle než půl roku nebo rok. Lidé, kteří tinnitem trpí, hledají pomoc u praktického lékaře, na ORL, neurologii a dokonce také na stomatologii, neboť mají podezření na poškození spánkového kloubu. Najdou-li lékaři příčinu ve špatném postavení páteře, pak je nutné okamžitě začít s rehabilitací se zkušeným fyzioterapeutem. Většinou ale nejde odhalit příčinu tak snadno.

Jaké jsou jeho projevy?

Pacienti tinnitus popisují jako hlasité šumění v uchu nebo v obou uších naráz, jako pískání, zvonění s nižší, nebo vyšší intenzitou. Někdy se pacientům zdá, že slyší zvuk, jako když je zapnutý počítač nebo lednice.

Nejhorší jsou pro ně chvíle, kdy se ocitnou v naprostém tichu. Tehdy je i tichý tinnitus velmi nepříjemný a neumožňuje lidem spát. Proto se snaží usínat při zapnuté televizi nebo se sluchátky v uších, dělají všechno možné, jen aby ten otravný zvuk přehlušili. Pro takové lidi je i velmi náročné se soustředit. Po pár měsících života s tinnitem si ale zvyknou, neboť jak se říká – člověk si zvykne i na smrt. Rozhodně to ale není život, který by chtěl někdo z nás žít. Každý, kdo tinnitem trpí, se ho chce zbavit. Každý si přeje alespoň ještě jednou v životě slyšet ticho.

Jak se ho zbavit? Stále nevíme

Pravdou ovšem je, že žádná spolehlivá metoda, jak se ho zbavit, v současné době ještě neexistuje. Dá se však zmírnit, ovšem až poté, co lékař vyloučí jakékoliv ušní onemocnění. Obvyklá léčba probíhá za pomoci speciálních léků, jež obnovují a zlepšují krevní cirkulaci v mozku.

K TÉMATU  Co si počít, když vám život znepříjemňuje hormonální akné?

Ne každému ale léky pomohou, proto přecházejí na TRT terapii, která představuje zatím jedinou oficiální léčbu tinnitu. V rámci této metody je cílem, aby si pacient na neustálý zvuk v uchu zvykl a snížil nebo si spíš otupil jeho vnímání. Jakmile se vám povede zvuk ignorovat, pak můžete žít relativně plnohodnotným způsobem života.

Metody, které dokážou tinnitus zmírnit

Kromě TRT terapie můžete vyzkoušet i laserovou terapii za pomoci nízkovýkonného laseru. Avšak jen zhruba dvacet procent pacientů, kteří tuto formu léčby podstoupí, se tinnitu zbaví úplně.

Poslední možností je takzvaná infuzní terapie, jejímž cílem je dodat smyslovým buňkám více kyslíku a výživných látek. Infuzní terapie spočívá v podávání kortikoidů a vazoaktivních léků. Terapie však většinou zabírá pouze v akutním stadiu tinnitu, jenž má příčinu v prodělaném zvukovém traumatu (například výstřel z pistole nebo jiný hlasitý zvuk v naší blízkosti) či po ztrátě sluchu.

Čemu se vyhnout?

Zůstává však faktem, že každý větší stres, úzkosti, deprese a emočně vypjaté situace zvuk v uchu zesilují, proto je lepší zůstávat za každých okolností v klidu a nenervovat se. To je ale mnohdy téměř nemožné a pacienti se proto učí tomuto sebeovládání dlouhé roky.

Vyzkoušejte i samoléčbu

Oficiální léčbu lze ale podpořit také samoléčbou, která spočívá například v tom, že se budete vyhýbat alkoholu, kofeinu a glutamátům, které jsou nejčastěji obsaženy například v jídlech podávaných v čínských bistrech, zejména v sójové omáčce a dalších dochucovadlech. Pacientům pomáhají i takzvané terapeutické nahrávky, které najdete volně k použití na internetu. Pomůže vám také uklidňující, relaxační hudba s delta vlnami nebo bílým šumem.

Bylinka, která pomáhá

Mnozí pacienti se spoléhají i na bylinky. Jednou z těch nejúčinnějších proti tinnitu je ginkgo biloba, která rozšiřuje mozkové cévy. Bylinku lze užívat ve formě volně prodejných tablet (seženete je v každé lékárně nebo ve vybraných drogeriích) či ve formě extraktu. Každý den užíváte 4 ml bylinného extraktu, ne však déle než tři měsíce.

Tinnitus postihuje zejména mladé lidi mezi dvacátým až pětatřicátým rokem života. Odhaduje se, že v Česku se v současnosti s tinnitem léčí šest set až sedm set tisíc lidí. A to není vůbec málo. Proto se snažte žít každý den tak, abyste se tomuto projevu moderních chorob vyvarovali.

K TÉMATU  Syndrom vyhoření. Jak ho poznat a včas mu předejít? Kdy je člověk pouze unavený a kdy už vyhořelý?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dávkování CBD oleje a kdy ho brát

Superpotraviny nejsou drahé. Které si můžete dopřát za pár korun?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý a úplný. I za doplňky se musí utrácet, a to zejména za náušnice, které jsou často to nejvýraznější na celém outfitu. Ovšem stejně, jako je tomu v případě jiných kousků oblečení, i ve světě náušnic se mění trendy jako na běžícím pásu. Každý rok móda přinese na trh zcela jiné typy náušnic, které mají zpestřovat outfity v dané sezoně. Nabízí se proto otázka, jaké náušnice ovládnou nejbližší měsíce a týdny?
Cambridge dieta se skládá ze šesti kroků. Zaručuje rychlé hubnutí a těší se velké popularitě. Navíc vám po celou dobu bude k dispozici speciální nutriční poradce. Zní to až neuvěřitelně dobře? Pojďme se na tuto zázračnou dietu podívat zblízka!
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Zatímco k vánočnímu hodování neodmyslitelně patří cukroví, vaječný koňak, svařák, smažený kapr, řízky, chlebíčky a spousta jiných dobrot, naše tělo už si tuhle smršť tolik neužívá. Připravte se na vánoční svátky s předstihem a posilněte svá játra.
Zpěvák Mirai Navrátil (31) nedávno potvrdil konec vztahu s Michaelou Buschovou a nyní překvapil fanoušky sdílením fotografie s tajemným společníkem na Kanárských ostrovech. Přestože není jasné, jaký je vztah mezi nimi, mnozí to interpretují jako oznámení nového partnerského začátku. I bývalá první dáma Dagmar Havlová (70) a zpěvačka Monika Bagarová (29) projevily podporu zpěvákovi s posláním srdíček. Nový obrat v osobním životě úspěšného zpěváka tak vyvolal vášnivou diskusi nejen mezi fanoušky, ale i v showbyznysu.
Mnoho lidí si esenciální oleje spojuje s navozením příjemné atmosféry - stačí pár kapek do aromalampy, zapálit svíčku a domovem se rázem line omamná vůně. Napadlo by vás ale využít esenciální oleje i pro hubnutí? A funguje to vůbec?
Jaké jsou vaše plány a cíle? Chcete zůstat v zajetých kolejích zaměstnance? Nebo prahnete po výstupu ze své zóny komfortu, která s sebou nese také start podnikání? Ať už chcete rozjet velkou společnost nebo působit „na vlastní noze”, v obou případech by vám v knihovně mělo dřímat několik knižních výtisků, které mohou člověka sedmimílovými kroky posunout kupředu.
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.
Značné výkyvy teplot ubližují naší pokožce. Nejhůře je na tom pleť na obličeji. Tu totiž nezakrýváte ani v zimě, zatímco zbytek těla si hoví v teple. Věnujte péči o obličej v zimě dostatečnou pozornost. Můžete si dopřát i napařování. Ale všeho s mírou. Jak na to?
Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?
Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.

Výběr článků

Tohle se stalo téměř každému. Na chvilku nedáváte pozor, rychle sáhnete pro propisku nebo telefon a jedním nekontrolovaným pohybem převrátíte sklenku s vodou – v horším případě se sladkou limonádou, čajem, nebo dokonce kávou. Nevěšte hlavu, máme pro vás sedm kroků, jak můžete svůj notebook zachránit.
Potřebujete ušetřit, ale zjistili jste, že nemáte nic na sebe? Nemusíte nutně procházet internetové obchody, v nichž ceny za oblečení dosahují opravdu nemalých výšek. V ideálním případě zamiřte do nejbližšího second handu a nakupujte tam.
Make-up a líčení dokáží zázraky, o tom už jsme se přesvědčily několikrát. Tahle proměna ale sebere "modelce" několik let a dokonale změní její vzhled!

Nepřehlédněte

Patříte k těm, kteří se rochní v mystičnu i všelijakých záhadách a občas vás přepadne myšlenka, jak skvělé by bylo vidět do minulosti i budoucnosti? Pak jste možná někdy uvažovali nad tím, že by nemuselo být úplně špatné naučit se vykládat karty – ať sobě nebo ostatním. A protože pro podzim se ezoterická atmosféra hodí víc než kdy jindy, nachystali jsme pro vás pár tipů, jak se nacítit na výklad karet.
Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek