Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jarní detoxikace organismu: Jak na orgánovou očistu?

Příroda se po zimě pomalu probouzí ze spánku. To samé platí také o našem těle, které v chladných měsících fungovalo v trochu jiném režimu. A právě teď, kdy jaro začíná nabírat na síle, je ten správný čas nastartovat očistu organismu a dopřát si svěží probuzení. Jednou z možností je detox jednotlivých orgánů, které zkrátka pro zdravé tělo i mysl musí šlapat jak hodinky. Pojďme se společně mrknout na podrobnosti.
detoxikace
Probuďte po zimě své tělo. (foto: 123RF)

24. 03. 2022

24. 03. 2022

O možnostech jarní detoxikace jste už určitě četli mnoho. Existuje spousta variant, jak tělo očistit od všeho, co by v něm být nemělo. Tentokrát se ale mrkneme na očistu organismu trochu z jiného pohledu, a to ve smyslu podpory důležitých orgánů s vylučovacími schopnostmi. Právě ty se totiž výrazně podílí na přirozené detoxikaci organismu a správné funkci metabolismu. Pokud tedy vhodnou cestou podpoříte jednotlivé orgány, naberou dostatek síly na to, aby z vašeho těla vyloučily přebytečný odpad a zajistily celému organismu tu správnou harmonii. A přesně o to v rámci jarní detoxikace jde. Jak tedy na to?

Obecná příručka se vždycky hodí

Opakování je matkou moudrosti. Ještě než probereme, jak s jednotlivými orgány pracovat, je vhodné si shrnout pravidla účinné detoxikace. V rámci očisty se určitě vyhýbejte škodlivým látkám (alkoholu, kouření a podobně). Stejně tak tučným, smaženým, sladkým a chemicky upraveným jídlům. Dodržujte i poctivý pitný režim. Samozřejmostí by měla být také pravidelná pohybová aktivita a dostatek spánku. Proč je tohle důležité si připomenout, je jednoduché.

U každého orgánu uvidíte seznam potravin či bylinek, které jsou pro jeho podporu opravdu významné. Spolu s nimi a zdravě vypadajícím jídelníčkem pak vytvoříte přirozeně detoxikační stravu bez nutnosti podpůrných přípravků či půstu. Neznamená to ale, že když během dne podpoříte svá játra třeba citrónovou šťávou, tak si večer můžete s klídečkem dopřát dvojku vína. Snažte se proto dodržovat obecný manuál jarní detoxikace, ke které přidejte ty správné potraviny či bylinky pro podporu konkrétních orgánů.

Játra

Játra jsou mocným orgánem, který úžasně čistí i filtruje krev a mění škodlivé chemikálie v látky, které tělo snadněji vyloučí. Kromě těch špatných látek metabolizuje pochopitelně i ty dobré. Aby játra ve své činnosti mohla pokračovat a pracovat na očistě organismu, je vhodné se zaměřit na detoxikaci jater s pomocí hořkých jídel či potravin. Ty podporují produkci vnitřních antioxidantů v těle, zejména glutathionu.

Součástí jaterní očisty by měly být:

Zelí, brokolice, česnek, řepa, saláty, zelená jablka, citronová šťáva, hořké bylinky (pampeliška, žlutý dok), olivový olej, čekanka, mořské řasy, kapusta, ostropestřec mariánský či kurkuma.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na pátek 14. 9. 2018. Vaše intuice kolem vztahů vám ukáže správnou cestu!

Ledviny

Úlohou obou ledvin je odstraňovat různé odpadní látky, které se tvoří v těle při zpracování potravin či práci svalů. Odstraňují také přebytečnou vodu, kterou přefiltrují do moči. Pro podporu jarní detoxikace je nutné vypít alespoň 2 litry vody denně. Vhodná je také konzumace zeleniny. Dále bylinek i čajů, které působí slabě diureticky, čímž podporují detoxikaci ledvin, aniž by jejich činnost vyvedly z rovnováhy. Zatímco některé potraviny ledviny spíše proplachují, další působí jako skvělé ledvinové tonikum, které vyplavuje přebytečné toxiny a zabraňuje hromadění bakterií.

detoxikace
Strava by v době jarní detoxikace měla být pestrá. (foto: 123RF)

Součástí ledvinové očisty by měly být:

Voda, petržel, koriandr, zelený čaj, kopřiva, vojtěška, brusinky, jalovcové bobule, zlatobýl, stračka révolistá, libeček, bříza, lichořeřišnice, šípek, jahodník, kopřiva, klikva a další.

Plíce

Plíce jsou orgánem, který je zodpovědný za filtrování oxidu uhličitého, výparů, plísní, alergenů i vzduchem přenášených toxinů. Dokáží se samy o sobě čistit za pomocí hlubokých nádechů a výdechů. Pro jejich správnou činnost je také důležitý zdravý spánek bez spánkové apnoe či nadměrného chrápání. Pro podporu funkce plic je vhodné dýchání slaného vzduchu (tak buď šup na pláž, nebo pro himalájskou solnou dýmku). Zatímco pro detoxikaci jsou nejlepší potraviny s pikantní/štiplavou chutí a kluzkou texturou. 

Součástí plicní očisty by měly být:

Černé semínko, hořčice, tuřín, ředkev, wasabi, kajenský pepř, hrozny, ananas, celer, mrkev, chlorella, oregano, lékořice, eukalyptus, máta a další.

Lymfa

Lymfatický systém úzce spolupracuje s krevním oběhem a spolu s ním odstraňuje z oběhu vedlejší produkty infekce, stejně tak bakterie, viry a další patogeny. Lymfatické uzliny se nacházejí v řetězcích po celém mozku i těle. Pokud zrovna odstraňují z těla infekci a toxiny, mohou být citlivé a oteklé.

Pro podporu lymfy je důležitý zejména pohyb, stimulovat jej však můžete i kardiovaskulárním cvičením, masáží prsou a pocením. Podle odborníků je pro dobrý pohyb lymfy vhodné pravidelně poklepávat na brzlík, který se nachází za hrudní kostí. Pro detoxikaci lymfy je ideální jemné masírování jemným kartáčkem nebo mořskou houbou, případně také krouživým čistěním pokožky od chodidel nahoru k srdci a od krku a konečků prstů až k srdci.

detoxikace
Co zvolíte? (foto: 123RF)

Součástí plicní očisty by měly být:

Zázvor, kurkuma, mandarinky, pomeranče, limetka, citron, grapefruit, mořské řasy, česnek, echinacea, kozinec blanitý, vodilka kanadská, měsíček lékařský, pampeliška, kopřiva, bříza a další.

K TÉMATU  Rýmovník sídlí v každé domácnosti. Jaké jsou jeho účinky na zdraví?

Tlusté střevo

Také tlusté střevo dokáže vyloučit odpadní látky, aniž by byly recirkulovány do krevního řečiště. A aby se tělo takových toxinů zbavilo, je zapotřebí se pravidelně vyprazdňovat. V tlustém střevě ale sídlí i ochranné bakterie, které tvoří ekosystém těla, takzvaný mikrobiom. Pro pravidelný a správný odchod stolice je vhodné zvýšení příjmu rozpustné i nerozpustné vlákniny, vody, probiotik, jedlého bentonitového jílu či jemných bylinných nebo solných laxativ.

Součástí plicní očisty by měly být:

Čočka, fazole, chia semínka, ovesné vločky, lakto-fermentované potraviny (jablečný ocet, kysané zelí, kimchi), kořenová zelenina (batáty, řepa, tuřín), cibule, česnek, jablka, psyllium, aloe vera, pampeliška a další. 

Kůže

V rámci jarní detoxikace se o ní mluví mnohem méně, než o jejích orgánových parťácích, nicméně i ona je pro správnou očistu těla naprosto důležitá. Její rolí je samozřejmě detoxikace ve formě vypocení škodlivin. I pokožka dokáže absorbovat odpad a poté jej uvolnit prostřednictvím slaného potu nebo teplotou.

Ačkoli odborníci neznají všechny odpadní látky, které se vstřebávají nebo uvolňují z kůže, jedno je jisté. Je to nás největší živý orgán, který vyměňuje kyslík a odpad. Pokožce velmi prospívá zejména cvičení, čištění pokožky, koupele s epsomskou solí i saunování. Také je podstatný pitný režim, protože hydratace je klíčem ke zdravému pocení. 

Součástí kožní očisty by měly být:

Borůvky, fialové zelí, řepa, vlašské ořechy, slunečnicová semínka a másla, ovesné vločky, kopřiva, výhonky zeleniny, římský kmín, koriandr, kurkuma, jablka, citrusové plody, meloun a okurka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Digitální detox: Vypněte se na pár hodin denně. Prospěje to vám i okolí

Romantické knihy pro teplé jarní večery

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Snad každá žena touží po hezké a zdravě vyhlížející postavě. Ovšem jen hrstka z nich má opravdu dostatek času na to, aby trávila celé hodiny v posilovnách nebo jinými sportovními aktivitami. Možná právě proto se v poslední době stala hitem ultra krátká cvičení, která slibují jistý kompromis. Fungují ale vůbec?
Léto je v plném proudu a snad každého z nás čeká aspoň jeden výlet. Buď do přírody, někam za hranice nebo jen k babičce na chalupu. Tak či tak, existují tři módní kousky, bez kterých se nikdo neobejde. Tyto věci se hodí pro každou situaci - spaní pod širákem, letní přeháňka v rozpáleném velkoměstě nebo zkrátka jen stylový doplněk na rande s cizinem. Pojď si přečíst následující řádky a objevit, o jaké kousky se jedná.
Ve světě kosmetiky najdeme celou spoustu zajímavých produktů. Zatímco některé jenom oživí naši unavenou pleť, jiné toho umí daleko víc. Mluvíme kupříkladu o ricinovém oleji, který je tím, co ženě nesmí chybět v koupelně.
Jaro už klepe na dveře a po dlouhém chladném období se všichni těšíme na první květiny, které nám přinesou radost a vůni do bytu. Stejně tak se každoročně těšíme i na módní trendy, díky kterým je oblékání příjemná zábava a estetická hra. Pojďte si s námi projít TOP trendy pro jaro 2020. Jdeme na to!
I nastávající maminky se chtějí líbit. Stejně jako u běžné módy musí být i těhotenské oblečení zároveň komfortní a praktické, a to po celou dobu těhotenství. Kde a jak ale takové oděvy vlastně vybrat?
Žádné léto se neobejde bez pokrývky hlavy, otázkou ale je, co tento rok nosit? Podle módní stylistky Holly Katz: „Není v létě nic módnějšího, než si chránit obličej před sluncem."
Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Každá z nás to zná. A pokud ne, můžete si gratulovat. Úzkost nás v dnešním světě provází častěji než kdy jindy. Ještě aby ne, když tu máme světovou pandemii, lidé umírají, jiní přicházejí o práci. Naštěstí ale existuje několik dechových metod, které vás alespoň trošku pomohou uvolnit se ve vypjatých situacích.
Designové trendy v kuchyni upřednostňují praktičnost. Kuchyňské baterie i dřezy jsou jednoduché a čisté, a objevuje se matná barva, třeba přímo černá.
Co tvoří základ dámského šatníku? Vedle džínů, jednobarevných triček a krátkých letních šortek bychom tam našli také overaly, které se v posledních letech radují z velkého zájmu o ně. Jedná se o módní trend, který je dnes k dostání v celé spoustě provedení. Nosit ho lze jak na večírky či plesy, ale také si lze koupit kousek na spaní nebo letní provedení k moři. Už také vlastníte tento vkusný trend?
Vánoční čas je magickým obdobím plným tepla, radosti a pohody. A jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit tu správnou vánoční atmosféru, je osvětlit svíčky. Voňavé svíčky dokáží proměnit váš domov na místo, kde se budete cítit jako v pohádce. Ale jak vybrat ty pravé voňavé svíčky, které vás nejenom potěší svou vůní, ale také dodají prostoru tu správnou atmosféru? Dnes se podíváme na užitečné tipy a rady, které vám pomohou vybrat ty správné voňavé svíčky pro váš domov.

Výběr článků

Aktuální neutěšená situace brnká mnohým na nervy. Home office, učení s dětmi online, péče o ně, starosti o zdraví prarodičů a negativní zprávy valící se ze všech stran. Odolat tomu tlaku není vůbec snadné. Vidina zlepšení je navíc v nedohlednu. Nezbývá tak nic jiného než zatnout zuby a vydržet. Zvládnout složitou dobu vám pomohou i naše tipy.
Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
Jednoduchý čistý design, kombinace dřeva a betonu. To je Ion Adventure Hotel na Islandu, který má vlastní termální lázně s výhledem do okolní přírody. V noci pak můžete přímo z bazénu pozorovat na obloze polární záři nebo se koukat ven proskleným výhledem z restaurace v prvním patře. Nádhera!

Nepřehlédněte

Kocour Haburu je velkým fanouškem hry na piano. Rád na něm usíná, když se z něj line melodie ukolébavky. Ponořte se do klidu spolu s ním!
Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek