Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Nahá jóga: Trend pro odvážné, nebo cesta ke zdravé sebejistotě?

Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
jóga
Posbírejte odvahu a odhoďte svršky. (foto: 123RF)

22. 02. 2022

22. 02. 2022

Není žádným tajemstvím, že silné, sebevědomé a moderní ženy dnešní doby o sebe rády pečují. Každé ráno si najdete pár minut na dokonalý make-up a dopřejete si dvakrát do měsíce manikúru. Nebo se vám podaří jednou týdně utrhnout z každodenního kolotoče mezi prací, sporákem, pračkou a domácími úkoly vašich dětí a vyrazit na lekci pilates. Pro svou duši i tělo ale můžete udělat ještě víc! Zajímavou cestou k rozvoji sebejistoty, duševní pohody i posílení fyzické kondice, může být nahá jóga.

Tradiční jóga v netradičních podobách

Zatímco v minulých letech zažívala obrovský boom zumba či aerobik, přičemž tento druh pohybu patřil mezi ženami k těm nejoblíbenějším, dnes je to zejména běhání, kruhové tréninky a jóga. Ačkoliv má jóga bohatou historii sahající do dávných dob, prošla velkým vývojem a modernizací. Ke stále oblíbenějším patří různé druhy jógy, které prozatím nesou nálepku “netradiční”. Mezi ně jednoznačně řadíme jógu ve tmě, jejímž hlavním úkolem je zbystřit smysly. Akrojógu uvolňující emoce a rozvíjející důvěru v druhé. Pivní jógu podporující sociální dovednosti či nahou jógu, která nás má naučit sebejistoty a lásky ke svému vlastnímu tělu. A právě nahá jóga, známá také pod názvy naked yoga, nude yoga či vivastra yoga, bude naším hlavním tématem. 

Pro koho je nahá jóga vhodná?

Jóga nutně nemusí znamenat svazující top, který by ocenily ženy z 19. století coby náhradu mučících korzetů. Dokonce ani květované legíny, které nám po usilovném snažení nasoukají břišní partie až do podpaží. Zejména na svobodu pohybu a přirozenost těla totiž klade největší důraz právě nahá jóga. I když se může na první pohled zdát, že je naked yoga určená pro přirozené exhibicionisty a sebevědomé jedince, opak může být pravdou.

K TÉMATU  Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?
Nahá jóga vypadá jako velmi osvobozující cvičení.

Má za cíl především zbavit se tělesných i duševních zábran a přijmout všechny nedostatky a nedokonalosti svého těla s hrdostí. Cvičení nahé jógy nám má pomoci oprostit se od odsuzujícího hlásku našeho vnitřního já, které nás neustále nutí kritizovat sami sebe. Pokud tedy i vy čas od času trpíte přehnanou sebekritikou a pozorujete na sobě, že máte období, kdy se raději vyhýbáte všem zrcadlům v okruhu jednoho kilometru nebo odkládáte nákupy nového šatníku, protože jste přesvědčená, že ve vaši velikosti stejně nic neseženete, může pro vás být nahá jóga skvělou příležitostí, jak začít milovat sama sebe, ve všech svých podobách i proporcích. Nejdůležitější přece je, vystačit si sama se sebou a svým tělem a to je pro nás všechny často tím nejtěžším.

Začínáme s naked jógou 

Objevovat všechny výhody nahého cvičení můžete začít kdykoliv. Jestliže však s jógou teprve začínáte, bude pro vás pravděpodobně příjemnější vyzkoušet si tento zajímavý druh jógy v pohodlí a soukromí domova. I když si můžete ve vlastním prostředí připadat o něco bezpečněji, než kdybyste svou první lekci absolvovala na veřejné lekci plné naháčů, nutno podotknout, že i doma je před zahájením cvičení potřeba myslet na určitá opatření.

jóga
Za nahou jógou nehledejte žádné perverznosti. (foto: instagram/nude_yogagirl)

V první řadě se ujistěte, že budete mít naprosté soukromí. Nejlépe se v místnosti pečlivě zamkněte na několik západů. Tím snadno zabráníte nečekanému vpádu zvědavého partnera, který by si vaše cvičení mohl vyložit jako pobídku k založení rodiny. Nebo ještě hůř – neodbytných dětí či dokonce přítulných domácích mazlíčků. Kromě toho, že vás nikdo nezastihne v choulostivých pózách, vyhnete se i případnému následnému vysvětlování. Předtím, než statečně odhodíte svršky a oddáte se kouzlu nahé jógy, zkontrolujte zatažení žaluzií či závěsů. Především v případě, že nechcete svým zvědavým sousedům přivodit náhlé zrychlení srdečního tepu nebo dokonce překrvení určitých partií.

K TÉMATU  Prospívají žvýkačky našemu zdraví? Zodpovězme si pokládnou otázku

Lekce nahé jógy v kolektivu

Už máte nějaké zkušenosti s naked jógou v domácím prostředí, překonala jste prvotní zábrany a cítíte se dostatečně sebevědomá? Anebo jste naopak přesvědčená, že se budete cítit mnohem lépe v kolektivu odvážlivců, kteří bojují se stejným studem jako vy? Můžete si vyhledat nabídku veřejných lekcí nahé jógy. Než se na ni však vydáte, uvědomte si, že se nejedná o sraz exhibicionistů ani o žádnou formu záminky, jak okukovat cizí nahé zadky. Odborně vedené lekce naked jogy mají svá pravidla a její účastníci (ve většině případů) nejsou žádní šmíráci či sexuální devianti. Pokud vás tedy nahá jóga láká z úplně jiných důvodů, než je získání duševní pohody a sebejistoty, bylo by pravděpodobně vhodnější se poohlédnout po jiném druhu aktivit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dermaplaning: Vše, co byste o něm měli vědět

TOP jóga influenceři: Kdo si zaslouží vaši pozornost?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Že narození nového člena rodiny zamíchá dosavadním denním harmonogramem je asi samozřejmé. Nicméně někdy může miminko naplno zasáhnout i takové aspekty života, ve kterých by to žena neočekávala. Nebo alespoň ne tak razantně.
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.
Dobře se odlíčit, hydratovat pleť nebo se dostatečně chránit před sluncem… Jsou určitá pravidla, která fungují, ať je vám 20 nebo 50 let.  Naše pokožka se ale postupem času mění a v každé etapě života potřebuje něco jiného. Co přesně?
Pokud se chcete letos blýsknout, bude to chtít do vašeho šatníku zakomponovat alespoň jeden pár stylových tenisek. Že nevíte, jaké kousky budou letos in? Nezoufejte a pojďte se na vybrané modely módních sneakersů podívat s námi. Inspirace na vás čeká!
Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Je to tady! Společnost Warner Media oznámila, že hrdinové oblíbeného sitcomu z devadesátek se již v květnu objeví na stanici HBO Max. Co o comebacku legendárních Přátel víme, jak se k němu samotní aktéři vyjádřili, a jak se k tomu postavili tvůrci? Nový projekt je na spadnutí!
Když mi kamarád Milan, co vlastní autoškolu, dával vědět, že se sejdeme na kafe, byla jsem nadšená. Přeci jen se konečně začínají uvolňovat pomalu koronavirová opatření, a proto jsme se sešli na zahrádce jedné příjemné kavárny. To ještě netušil, že nadhodím téma motorka!
Práce na počítači, hraní her či sledování televize mají společné jedno a tím je enormní zátěž na oči. Displeje digitálních přístrojů totiž vyzařují modré světlo, které představuje obrovské množství energie, s níž se musejí oči vypořádat. To, co se ze začátku může projevovat jako podráždění, únava či zarudnutí, může mít časem nepříjemné následky v podobě zhoršení zraku.
Dávkovač krmení pro pejsky si zvládnete vyrobit vlastnoručně doma. Je převážně z kartonu a vypadá i funguje báječně! Pokud má váš pejsek nenasytný apetit a je dost chytrý na to, aby si stále přisypával, dávkovač možná nebude to pravé. Postavit si ho ale můžete i pro kočky. Inspirujte se tímhle povedeným DIY nápadem.
Že je to nemožné? Není, vážně ne. Běhat můžete i ráda bez toho, aniž byste cítila sebemenší odpor k teniskám, běžeckému úboru nebo k rannímu vstávání a potu. Nic z toho totiž běh obsahovat nemusí. Jen možná máte o běhání zkreslené představy.
Také přemýšlíte, že by se vaší domácností proháněl robotický vysavač? My to vyzkoušeli, abychom se přesvědčili, zda je třeba jej chválit, nebo zda si ještě počkáme na pokrok. Proč jsme byli nadšeni, a co jediné vysavači nemůžeme odpustit?

Výběr článků

Právě podzim je ideální čas na velký úklid zahrady. Kromě neustálého odklízení spadlého listí existuje spousta dalších úkonů, kterým se nevyhnete. Poradíme vám, na co si dát pozor a na co se při zazimování zahrady soustředit.
Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?
Zdraví máme jenom jedno, proto bychom na něj neměli zapomínat. Je důležité, abychom si uvědomili zejména jednu věc, a sice že se na pevnosti a odolnosti našeho zdraví podílí i to, co jíme. Každodenní přísun potravin buď zdraví naprosto ruinuje, nebo mu prospívá. Jak jste na tom vy? Cítíte se po svém jídelníčku zdravě a fit? Nebo máte z jídla výčitky? Či snad některé potraviny vaše tělo zcela odmítá?

Nepřehlédněte

Vlasy představují pomyslnou korunku krásy. Péče o ně je velmi důležitá. Zjistěte, jaké chyby ničí vaše vlasy.
Petra má dnes tříletého chlapečka, který již chodí do školky. Žije se synem sama v bytě, většinu dne tráví u své matky a babičky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek