Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Rýmovník: Lék na nachlazení. Jak z něj připravit sirup?

Rýmovník si může každý z nás vypěstovat doma v květináči. Jde o léčivou bylinku, která je velmi nenáročná. Potřebuje jen přiměřené světlo a dostatek zálivky. Rozrůst se může opravdu hodně – ale pak nastává otázka, co s ním?
rýmovník
Rýmovník je v domácnosti poklad. (foto: 123RF)

26. 01. 2022

Rýmovník se hodí klidně na čaj, mast i sirup. Výborný je ale také k inhalaci. Co všechno vám vyléčí a jak si lahodný sirup z něj můžete doma připravit?

Výborný lék nejen na rýmu

Rýmovník patří mezi všestranné bylinky, obsahuje mnoho vitamínů, minerálních látek a také omega-6 mastné kyseliny. Působí protizánětlivě a antibakteriálně. Jak už sám lidový název bylinky napovídá, užitečný vám bude zejména při rýmě a nachlazení. Podporuje uvolňování hlenů, zklidňuje kašel i bolest v krku, při rýmě a běžné viróze je zkrátka nepostradatelný. Určitě po něm sáhněte ještě dříve, než začnete hledat mezi léky v lékárničce.

Kromě toho se rýmovník dá využívat na zklidnění pokožky, napomáhá hojení drobných oděrek a poranění a také ulevuje pokožce od svědění, například po štípnutí hmyzem. Díky svému výraznému aroma se dá navíc využít i jako přírodní a velmi účinný repelent. Rýmovníkový čaj účinně bojuje i se špatným zažíváním a uleví též od bolesti hlavy.

Jak s rýmovníkem naložit?

Pokud máte doma tuto bylinku, máte v ruce vlastně malý zelený a velmi aromatický poklad. Využít jej můžete několika způsoby!

  1. Pokud si lístek utrhnete, stačí jej rozlomit a při ucpaném nosu stačí inhalovat jeho silnou vůni, okamžitě se vám bude lépe dýchat.
  2. Stejně tak můžete šťávou z něj potřít postižené místo na kůži.
  3. Ze tří až čtyř rýmovníkových listů pak snadno připravíte i lahodný a zdravý čaj. Listy stačí omýt, dát do hrnečku a přelít horkou vodou, luhujte deset minut a přidejte med a citron.

Rýmovník se ale poměrně dobře a rychle rozrůstá, pak je dobré jej zpracovat, abyste využili svou úrodu na maximum. Vyrobit si doma můžete snadno rýmovníkovou mast, ale i rýmovníkový sirup. Sirup se dá podávat i dětem, užívat jej pak můžete preventivně nebo při nachlazení a rýmě. Určitě vám pomůže.

K TÉMATU  Viróza a chřipka. Poznáte mezi nimi rozdíl? Každá je trochu jiná. Jak se účinně léčit v konkrétním případě?

Jak rýmovníkový sirup připravit?

Je to velmi jednoduché, jen je zapotřebí mít dostatečný počet lístků rýmovníku. Rýmovníkový sirup také posiluje imunitu, právě v zimním období je tedy čas na jeho přípravu.

sirup
Sirup z rýmovníku doma vydrží dlouho. (foto: 123RF)

Suroviny:

  • 1 litr obyčejné vody
  • 1 kilogram cukru (může být třtinový i bílý cukr)
  • asi 2 citrony
  • zhruba 30 – 40 lístků rýmovníku podle jejich velikosti

Postup:

  1. Každý rýmovník roste jinak. Pokud už se vám hodně rozrostl, budete mít jeho listy jistě větší. Pak postačí na přípravu sirupu 30 řádně omytých lístků. Pokud máte ale lístky drobnější, dejte jich více.
  2. Citrony si také řádně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Připravíme si vhodnou nádobu, například větší džbán a do nádoby potom dáme omyté rýmovníkové listy, kolečka citronů a zalijeme vodou.
  3. Takto necháme louhovat asi 24 hodin.
  4. Na druhý den vše scedíme, dáme do hrnce a přisypeme cukr. Lepší je použít třtinový či hnědý, ale můžete přidat i cukr bílý.
  5. Přivedeme nálev k varu a na mírném ohni vaříme a mícháme, dokud nám nevznikne hustá sirupová hmota.
  6. Poté odstavíme z ohně a připravíme si nádoby, do nichž budeme chtít sirup nalít.
  7. Pokud máte již použité skleněné nádoby, nezapomeňte je dobře vymýt.
  8. Ještě teplý sirup se pak do připravených nádob nalije – a je hotovo.

Sirup má dlouhou životnost, schovat si jej tak můžete i do zásoby. Díky sladké chuti budou sirup milovat i děti. Užívat se dá po lžičkách, výborně ale chutná i v čaji. Připravit z něj můžete také klasický osvěžující nápoj z vody.

Díky rýmovníku si na vás nachlazení ani chřipka jen tak nepřijdou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tipy a triky našich babiček proti zimnímu nachlazení

Jak se rychle zbavit nachlazení? Lék najdete v přírodě

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.
Co si pro nás dnes hvězdy připravily? Zásadní je, že co dnes vyslovíte, stane se skutečností! Nevěříte? I přání mají energii. A každá energie se počítá. Dávejte si proto pozor, co říkáte a co při tom cítíte. Kromě toho šetřete své nohy. Co ještě dalšího?
Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Sladkou chuť snad všichni milujeme už od dětství a většině z nás taková slabost zůstala až do dospělosti. Každý z nás pak po sladkém saháme z různých důvodů. Někdy je za tím jen zrádný okamžik, kdy nás honí mlsná, jindy si tím potřebujeme spravit náladu. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, cukr našemu zdraví škodí. Dá se na sladké vůbec zapomenout, a jak ho můžeme vyřadit ze života úplně? Na to se právě teď podíváme.
Úložné prostory patří mezi základní prvky každé domácnosti. Skříně, police, komody, noční stolky, tam všude schováváme naše potřebné i nepotřebné věci. Prohlédněte si chytrá řešení, ať už pro drobné předměty nebo objemnější vybavení.
Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.
Drží vás stále novoroční předsevzetí? Jste stále odhodlaní zhubnout povánoční kilogramy nebo jste se rozhodli zhubnout nezávisle na tom, že je začátek roku, který se obvykle v duchu plnění novoročních předsevzetí nese? Možná vás trápí, že kilogramy nejdou dolů tak rychle, jak byste očekávali. Na vině může být pomalé spalování. To naštěstí lze podpořit, a to spalovači tuků. Tedy opravdu se jedná o něco, co funguje? Nebo jsou to jenom dobře propagované produkty slibující nám štíhlou a sexy postavu?
My Little Pony - tato ikonická značka malých, barevných poníků se stala symbolem radosti a přátelství po celém světě. Bez ohledu na váš věk, My Little Pony vám okamžitě získá srdce svou roztomilostí a pozitivní energií. Ponořte se do světa barev, přátelství a dobrodružství My Little Pony a objevte nový způsob, jak obohatit svůj životní styl.
Ještě jste nenašla sport, který by vás skutečně a bez výhrad bavil? Začněte chodit. Tím spálíte více kalorií, než si možná myslíte. Zároveň zatočíte se stresem, zlepšíte si náladu a prospějete svému srdci.

Výběr článků

Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
Chtěli byste naší planetě pomoci od nadbytečného odpadu, ale nevíte, jak na to? Nemusíte ze dne na den začít kompostovat a stloukat si doma vlastní máslo. Stačí se jen řídit několika jednoduchými radami, které zvládne opravdu každý.

Nepřehlédněte

Otevřete se předpovědi pro svůj životní kompas v roce 2024. "Co vám hvězdy předpovídají v novém roce" je průvodce vaším osudem podle astrologie. Od lásky po kariéru a osobní růst, objevte, jak se konstelace planet postaví do vaší přízně a jak můžete využít jejich vliv pro úspěch a štěstí v nadcházejícím roce. Připravte se na dobrodružnou cestu za hvězdami, kde vás čekají překvapení a nové možnosti.
Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek