Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Eva (19): Neudělala jsem maturitu a teď na místo vysněné výšky stojím za kasou

Měla jsem vždycky jasnou představu o tom, co budu dělat a jakým směrem se můj život bude ubírat. Jsem cílevědomá, to mám asi po své matce. Vždy jsem věděla, že chci studovat a potom se věnovat tomu, co mě baví a zajímá. Nepřipustila jsem si, že bych mohla dělat obyčejnou práci. Tak nějak jsem si myslela, že manuální práce ani není pro mě.
učení
ilustrační obrázek (foto: 123RF)

13. 03. 2022

Šla jsem si tvrdě za svým, ve škole jsem opravdu makala. Ale ani to mi nestačilo a úspěch se nakonec nekonal. Přitom mi učení cizích jazyků šlo úplně samo. Jsem na ně nadaná. Navíc miluji cizí země a málo objevovaná místa. Už jako malá holka jsem seděla každý den před globusem, točila jsem s ním a představovala jsem si, jak se na všechna místa jednou podívám. V každé zemi jsem se chtěla domluvit a chtěla jsem se tím i živit. Dělat překladatelku, psát o svých cestách a živit se tím, co mě baví a zajímá. Byl to můj sen.

Šla jsem na gympl, kam mě dali mí rodiče, ale štvalo mě, že se musím učit hodně i do jiných předmětů. Chtěla jsem jít na jazykovou vysokou školu a dostat se časem i do zahraničí. Tam bych studovala právě jazyky přímo v praxi. No ale rodiče nesouhlasili. Maminka ze mě chtěla mít doktorku a doufala, že gympl mě na to připraví. Taky doufala, že si to rozmyslím. Nestalo se.

Evo, to musíš udělat!

Opravdu jsem se snažila. Doma jsem ale někdy i tajně učila sama cizí jazyky, přitom jsem se měla učit do jiných předmětů. Na gymplu na nás kladli vysoké nároky, to nebylo snadné. Měli jsme moc učení, ale mě to nezajímalo. Matematika mi nikdy příliš nešla. Když jsem chtěla dobrou známku, musela jsem se na jeden test učit klidně i týden v kuse. A tak to bylo i v jiných předmětech. No ale zvládnout jsem to musela. Bez maturity totiž vysoká škola prostě není možná.

Když nastalo období těsně před maturitou, byla jsem vyčerpaná – a v té době jsem už dávno měla podanou přihlášku na vysokou. Přijímačky jsem udělala skvěle, přijali mě, tedy ještě ne úplně, věděla jsem, že nejprve musím odmaturovat, a až potom se mohu začít těšit na vysokou. Máma těžce nesla, že jsem si nedala přihlášku na medicínu a docela mi to dávala sežrat. Ale i tak byla ráda, že se mi podařilo dostat se na vysokou školu, alespoň na nějakou.

K TÉMATU  Dítě po maturitě. Jak dlouho máte jako rodič vyživovací povinnost

Kdo totiž u nás nemá diplom, jako by nebyl. Jenže učení na maturitu mi moc nešlo, nesoustředila jsem se, myšlenkami jsem byla jinde. No a co víc, v hlavě jsem měla fakt prázdno. V duchu jsem se ale nepřestávala povzbuzovat a učení jsem věnovala všechen čas.

Uvidíme se v září!

I přes veškerou mou snahu jsem maturitu ze dvou předmětů neudělala, a tak jsem se dozvěděla, že se před komisí zase musím ukázat v září. Byla jsem zdrcená, smutná. Na vysokou školu jsem nastoupit nemohla a doma to bylo ještě horší. Matka nepřekonala můj neúspěch, a tak mě okamžitě nahnala do práce.

Odmítla živit dospělou dceru, která neuspěla u maturity, když to měla s přehledem zvládnout. Musela jsem si najít práci, což nebylo lehké. Jediné místo, na které jsem dosáhla, bylo místo prodavačky a pokladní v supermarketu. Úplně se mi začal hroutit život, opravdu jsem to těžko nesla. Navíc práce byla náročná. Směny dlouhé a já jsem ani v září na sto procent nezazářila.

Zůstanu u kasy napořád?

Někdy mám pocit, že se jako pokladní budu muset přemáhat už celý svůj život. Smát se na lidi a pípat jejich nákupy, i když jsem tou dobou měla být úplně někde jinde a plnit si své sny. Připravovat se na další kolo zkoušek a přijímaček a do toho dělat náročnou práci, která mi ani tak moc nejde, není legrace. Navíc už ani nemám chuť a nějak mě opustilo i nadšení.

Ani doma mě už nikdo nepovzbuzuje. Nikdo mě nechválí, máma je neustále naštvaná a dává to silně najevo. A to mi nepomáhá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Eva (25): Máma si našla mladšího přítele. Ale skončila jsem s ním v posteli já

K TÉMATU  Máte nový vztah a chcete ho otestovat. Zkuste ztroskotat s lodí a uvidíte, na čem jste

Žena za volantem: Jak překonat strach a získat sebedůvěru v řízení?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mluví se o tom hodně. Pozitivně i negativně. A my už se také rozhodly, že nasedneme na elektrooře. Výsledek je naprosto úžasný. I za dodržení stanovených pravidel jsme se staly královnami a užily si volnost, kterou cyklistika nabízí. Elektrokolo je prostě super!
Udržet svou mysl i tělo zdravé je v dnešní době trochu těžké, nemyslíte? Ze všech stran se na nás valí negativní zprávy a vybudovat si napříč jim celkovou psychickou a fyzickou pohodu může být ošemetné.
Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.
Vaše domácí prostředí může mít obrovský vliv na vaši pohodu. Objevte, jak malé změny ve vašem bydlení mohou vytvořit oázu klidu a štěstí, ve které se budete každý den cítit skvěle.
Dnes už nikoho žena na vedoucí pozici příliš nepřekvapí. Obdivujete je, vzhlížíte k nim, chtěli byste být jako ony a tápete, jak se alespoň přiblížit?
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Rak je čtvrtým znamením horoskopu, které začíná vládnout 21. června a 22. července ho dále střídá Lev. Ale nepředbíhejme. Jedná se o vodní znamení, které je, jak název napovídá, reprezentováno rakem.
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.
Jako by tu bydlel čaroděj Gargamel. V polském městě Zakopane najdete chaty, které připomínají příbytky z pohádek. Původní návrh stavby měl na svědomí architekt Sebastian Piton. V okolí poté vznikly další stavby, vycházející z jeho nápadu. Všechny návštěvníky lákají k focení!
Blíží se den lásky, a s ním přichází otázka – jak letos udělat Valentýna nezapomenutelným? Připravte se na článek plný kreativních nápadů a romantických tipů, které vám pomohou zlomit stereotypy a přinést do vašeho vztahu novou jiskru. Od originálních malých gest až po velká překvapení – vstupte do světa lásky a vášně s jedinečnými nápady na Valentýnské překvapení pro vašeho milovaného. Zaručeno nezapomenutelné chvíle plné radosti a lásky!

Výběr článků

Kvasinky zlepšují vstřebávání živin a podporují správné trávení. Dojde-li ale v organismu k jejich přemnožení, projeví se to řadou nepříjemných příznaků.
I když venku panuje nebezpečný koronavirus, to neznamená, že žádné jiné nemoci neexistují. S příchodem nového typu koronaviru nedošlo k odstranění ostatních onemocnění, což je dobré mít na paměti. Stále jsou rizikem i jiné choroby, jako je rakovina nebo chřipka. Mnohé nemoci číhají i na ty nejmenší. Prozraďme si nejčastější dětské nemoci, které jsou rizikové pro naše malé ratolesti.
Shannen Doherty, ikonická Brenda z Beverly Hills 90210, neúnavně čelí svému boji s rakovinou prsu ve čtvrtém stadiu. S neotřesitelnou odvahou a láskou v srdci sdílí své myšlenky a plány na to, jak ulehčit budoucí ztrátu pro svou rodinu, zejména pro svou milovanou maminku.

Nepřehlédněte

Nákup obleku nepodceňujte. Musí vám padnout jako ulitý, jinak působí nevkusně. Na co si při nákupu dávat pozor? Připravili jsme pro vás 6 tipů. Svému muži dejte ty nejlepší rady.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek