Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

8 tipů jak zvýšit svou psychickou i fyzickou odolnost

Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
odolnost
Meditace a dechová cvičení mají blahodárný vliv na zdraví a psychickou pohodu. (foto: 123rf.com)

04. 01. 2022

04. 01. 2022

Stane se to občas snad každému z nás. Někdy míváme období, kdy bychom zdolali i tu nejvyšší horu světa. Ale občas jsou chvíle kdy zjišťujeme, jak je naše psychická i fyzická odolnost křehká. Najednou začneme pociťovat, že něco třeba neseme o něco hůře. Složitěji se dostáváme z určitých situací. Trápí nás něco, nad čím bychom za běžných okolností mávli rukou. Život občas není jednoduchý, ovšem lidská snaha a vynalézavost dokáže i v tomto ohledu značné divy. V zásadě to není něco, s čím bychom si nedokázali poradit. Jak ale znovu nastartovat sám sebe, zlepšit svou duševní i fyzickou kondici a opětovně získat vnitřní i vnější sílu?

Kvalitní a pestrá strava

Opakování je matkou moudrosti, proto i ve věci zvýšení odolnosti je vhodné připomenout, jak důležitá je pro náš život kvalitní a hodnotná strava. Dokáže s námi totiž úplně divy. Pokud ve svém jídelníčku dáte dostatečný prostor všem látkám, které tělo potřebuje a nezapomenete ani na vitamíny a minerály, jste na cestě k úspěchu. Se stravou bohatou na všechny nezbytné látky jde všechno lépe. Tělo dostane to, co po psychické i fyzické stránce opravdu potřebuje.

Pravidelný pohyb

To samé platí také v případě pohybu, který je balzámem na tělo i duši a zvyšuje naši odolnost. Pravidelným pohybem logicky zvyšujeme svou tělesnou kondici, ale prospíváme také psychice, které dopřáváme všechny pozitivní hormony dobré nálady a štěstí. A pokud na to chceme jít opravdu od lesa, není nic lepšího než vsadit na cvičení, které je pro celkovou harmonii těla jako stvořené. Příkladem je třeba klasická jóga. Ještě důležitější je ale vybrat si něco, co vás opravdu naplňuje a baví tak, že bude každý pohyb doslova radostí. A nezáleží na tom, zda to bude třeba běh nebo trénink ve fitku.

K TÉMATU  Kolik soli už je v jídle hodně? Potraviny obsahují sůl i bez vašeho dochucování! Víme, jak snadno snížit její příjem.

Dechová cvičení

Ve smyslu zvýšení kondice ale není od věci zapojit se i trochu jiným způsobem. Zkuste dechová cvičení, které vám sice břišní svaly nenaženou, ale zato vám pomůžou uvolnit tělo i mysl. Dokáží zahnat řadu zdravotních obtíží a zvýšit vaši psychickou odolnost. Vědomé dýchání se v posledních letech stává velmi populární a nutno podotknout, že oprávněně.

Meditace na nácvik dýchání. (zdroj: youtube.com/vzorec pro život)

Meditace 

V dnešním uspěchaném světě, kdy pomalu převažují starosti nad radostmi, je občas až nemožné najít si chvilku pro sebe. Okamžik, kdy dokážeme zastavit své tělo, zklidnit myšlenky, jen tak dýchat, načerpávat vnitřní sílu a vědomě věnovat pozornost jen sobě. Žít teď a tady. Meditace má na naše tělo opravdu ohromný vliv, a to zejména pokud si zvolíme správnou techniku i rituál. Každodenní meditace (alespoň po dobu 20 minut) dokáže s naším tělem zázraky. Dokáže nám do života předat určitý nadhled a umožňuje nám pracovat s myšlenkami tak, aby neměly nepříznivý vliv na naše tělo.

Saunování a otužování

Ať už otužování pojmete tak, že si zvolíte saunu, anebo se vrhnete do ledové Vltavy, věřte, že pravidelné otužování má pro tělo i mysl blahodárný vliv. Jedná se o starou metodu, která zlepšuje kondici a příznivě podporuje autonomní nervový systém. Díky pravidelnému otužování budete mít lepší kontrolu nad svým tělem. Získáte větší odolnost proti onemocněním, podpoříte imunitu a výrazně prospějete také duši. Celkově se totiž zklidníte a najednou zjistíte, že i lépe zvládáte stresové situace. To samé platí také v případě sauny, která má ještě další příjemný benefit – dopřává příjemnou relaxaci, která je pro život také podstatná.

Práce se sebou

Z hlediska zvyšování psychické i fyzické odolnosti je na místě začít pracovat i více sám se sebou. Je vhodné zaměřit se na své myšlenky a umět se oprostit od určitých věcí, které vás zatěžují. Začít si uvědomovat konkrétní problémy a hledat v sobě řešení. Práce se sebou přináší řadu výhod. Je to pak určitá forma sebepoznání a možnost najít cestu, jak se umět poprat s mnoha věcmi. Díky tomu podpoříte svou psychiku, která se stane mnohem odolnější. Zároveň zlepšíte kondici i svému tělu, protože jak víme, některé fyzické potíže bývají dost často způsobené právě oslabenou psychikou.

K TÉMATU  Jak předcházet rakovině? Není to jen o sportu a stravě

Pomoc přírody

Pokud chcete zvýšit svou psychickou i fyzickou odolnost, někdy se vyplatí sáhnout také k přírodě, která nabízí téměř neomezené možnosti z hlediska působení na naše zdraví. Záleží už pak jen na vás, jakou cestou se vydáte. Zda budete zkoušet klasické bylinky, využijete sílu tradiční čínské medicíny nebo půjdete ve stopách homeopatie. U přírody je velká výhoda, že zpravidla nabízí řešení téměř pro každý problém. Jak ale vybrat pro sebe to správné? Buďto můžete vyzkoušet návštěvu odborníka, anebo proniknout do tajů bylinek a hledat pro sebe přesně ty pomocníky, které zrovna potřebujete.

Motivační knihy

Snad téměř v každém knihkupectví můžete narazit na spoustu motivačních knížek, které v sobě ukrývají snadné návody, jak si poradit s kdejakým problémem. A také psychická i fyzická odolnost nejsou výjimkou. Zkuste si proto najít nějakého zajímavého autora a nové myšlenky, poznatky a nápady čerpat z poutavých knih, které budou mít na vaší celkovou odolnost úžasný vliv.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Solné koupele prospívají našemu zdraví i kráse

Jógové pozice pro zdraví: 7 cviků, které protáhnou i potěší

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
Zboží z Německa a Německé potraviny - slova, která vyvolávají v mysli mnoha lidí asociace na vynikající kvalitu a špičkové produkty. Pro moderní ženy, které dbají na svůj životní styl a chtějí nakupovat inteligentně, je Německo vynikajícím zdrojem kvalitních výrobků a příležitostí k úsporám. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy, jak se stát mistrkou nakupování a získat ty nejlepší produkty z Německa, aniž byste zbytečně utrácely.
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  
Upřímně, matky jsou opravdové hrdinky, které zvládají nekonečný kolotoč povinností. V našem nejnovějším článku se zaměřujeme na příběh jedné takové matky, která je na všechno sama – od každodenních povinností po přípravy na vánoce. Její děti zlobí, nechtějí do školy, a ona si uvědomuje, že potřebuje odpočinek. Co se stane, když se rozhodne strávit víkend v luxusním rezortu? Přečtěte si náš článek, který nahlíží do světa této matky, plný nečekaných zvratů, humorných momentů a možná i inspirace pro všechny, kdo znají výzvy mateřství.
Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Některé ženy bohužel mají tu smůlu, že se jim nedaří otěhotnět. Naštěstí existuje možnost umělého oplodnění, díky kterému žena porodí své vytoužené dítě. Pokud přemýšlíte nad dárcovstvím vajíček, ale váháte kvůli tomu, že nevíte, co vás čeká, přečtěte si následující článek, který vám odpoví na spoustu otázek.
Jsou konečně vidět výsledky po dlouhých týdnech strávených v posilovně? Konečně se ukazují buchtičky na břiše, kvůli kterým jste poslední měsíce nejedli sladkosti a drželi si zdravý jídelníček? Nezmařte svou dlouhou snahu a vyhněte se několika věcem, po kterých se tloustne, a to extrémně rychle.
Nebaví vás vaše práce? Nebojte se, je to normální. Mnoho lidí začíná nebo končí svou kariéru na pozici a v oboru, který nemusí být právě smyslem jejich života. Prostě jim dává peníze. Co s tím, když chcete něco víc?
Ať už patříte mezi takzvané online podnikatele nebo se mezi ně zanedlouho zařadíte, vyplatí se poslouchat podcasty - hlasové záznamy, které vás mohou posunout vpřed. Samozřejmě nejsou určeny jen pro byznysmeny či ty, kteří se na tomto poli chtějí pohybovat. Jejich motivační síla může pohánět kdekoho. Otázkou je, jaké poslouchat, když je jich dnes tolik!
Mnoho z nás si jistě vzpomene na první ročník soutěže Česko hledá SuperStar. Tehdy ještě jako velmi mladá zpěvačka, Šárka svým nádherným hlasem dokázala okouzlit český i slovenský národ. V obrovské konkurenci se dokázala probojovat do finále společně s Anetou Langerovou. Jak se změnil její život po soutěži a co dělá Šárka dnes? V exkluzivním rozhovoru jen pro Dámskaliga.cz!
Samoopalovací krémy, pěny nebo oleje jsou šikovnou věcičkou, kterou si nejedna z nás zamilovala. Důvod je prostý – jedná se o zdravější alternativu opalování, zajistí bronzový nádech mimo letní sezónu, a navíc dokážou dodat barvičku i těm, kterým není shůry dáno a poměrně složitě se opalují.

Výběr článků

Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.
Už jste někdy slyšeli o osteodynamice? Pokud ještě ne, pak určitě nepřehlédněte náš článek. Právě v něm se dozvíte, v čem je tato metoda výjimečná a co všechno s naším tělem dokáže. A už teď můžeme prozradit, že jen samé dobré věci. Tak jdeme na to!
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.

Nepřehlédněte

Večer plný hvězd a filmové magie, tak lze popsat 81. udílení Zlatých glóbů. Nolanův životopisný snímek "Oppenheimer" zazářil s pěti oceněními, včetně nejlepšího dramatu a režie. Oproti tomu fenomén "Barbie" se stal středem pozornosti v nové kategorii spojující uměleckou kvalitu s komerčním úspěchem. Jaký byl průběh večera, kdo zaznamenal vítězství a jak reforma ovlivnila samotnou podstatu těchto prestižních filmových ocenění? To vše a mnohem víc v našem stručném přehledu ze Zlatých glóbů 2023.
Nejradši byste křičeli, dupali nebo někoho doslova uškrtili! Něco vás tak moc naštvalo, že se nedokážete kontrolovat a vámi proudí jedna emoce za druhou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek