Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Zubní kaz. Pozor, číhá nejen ve sladkostech

Lidé dávají na první dojem. Pokud není zrovna dobrý, automaticky člověka přesouvají do škatulky - s ním se bavit nechci. Velkou měrou se na dobrém prvním dojmu podílí i náš úsměv. Pokud jsou zuby plné kazů, druhého to spíše jenom odpudí. Ano, stáváme se možná trochu povrchními, ale většinou za zkaženými zuby stojí nedostatečná dentální hygiena a to o člověku něco naznačuje.
kaz
Jak se co nejdéle radovat z krásného úsměvu? (foto: 123rf.com)

06. 01. 2022

Zubní kaz je nešvar a je potřeba mu předcházet. Jak toho docílíme? Stačí jen a pouze dostatečná hygiena nebo je na vině třeba i nadměrná konzumace sladkostí? Tomu se teď podíváme na zoubek.

Zubní kaz postihuje děti i dospělé 

Není pravda, že zubní kaz postihne jen děti. Obzvlášť ty, které se neumí vzdát sladkostí. Nepříjemnou bolest, kterou se zubní kaz hlásí o slovo, mohou pociťovat i dospělí. Na vině je často poškození zubní skloviny, což posléze vede právě k onomu nepříjemnému problému.  

Sice je pravda, že u dětí kazy vznikají častěji, ale je to proto, že se dopouští početnějšího množství chyb při čištění zubů. Zpravidla vynechávají plochy, kde zubní kazy nejčastěji vznikají. Nepoužívají zubní nitě, stejně tak jim nic neříkají ani mezizubní kartáčky, které jinak zdatně bojují proti plaku. Ten mimochodem postupně proniká až ke kořenům zubů a to vede víte k čemu.

Trvalá bolest jako jeden z příznaků 

Jak ale zaručeně poznat, že se o zubní kaz jedná? Symptomy jsou nejen viditelné, ale zprvu je především pocítíte. Před nepříjemnou bolestí se dostaví vyšší citlivost zubů (zejména pak při pití studených, nebo naopak příliš horkých nápojů). Citlivost se poté přelévá do trvalé bolesti, která ale není příjemná. Už v této chvíli byste ale měli zpozornět. Kromě bolesti bývá nehezky zabarvená sklovina.

Jak předcházet zubnímu kazu?

Pravděpodobně nikdo nechce mít ústa plná plomb a bolestivých zubních kazů, s nimiž by byly do konce života jenom problémy. Naštěstí existuje několik způsobů, jak jim předcházet. Předně je třeba se zaměřit na správnou dentální hygienu.

Čištění zubů je klíčem ke krásnému úsměvu

Pravidelné, pečlivé a správné čištění zubů je základ. Investujte do kvalitního zubního kartáčku (dnes se do popředí dostávají především elektrické alternativy) a dvakrát denně pečujte o jeden zub vedle druhého. Nezapomínejte na zadní stranu zubů, která je velice často opomíjená, abyste předcházeli vzniku zubního kamene a ani na stoličky úplně vzadu. Stejně tak se vyhněte přílišnému tlaku. Na zuby není nutné tlačit, buďte k nim citliví a střídmí. Čistěte si je ve správném směru (čili od dásní směrem nahoru), abyste předcházeli vzniku paradontózy a dáseň si zbytečně ze zubů nestahovali.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na víkend 1. - 2. 12. 2018. Nenechte se vyvést z psychické rovnováhy a nevěřte všemu, co slyšíte!
Příklad správného čištění zubů v podání odborníka. (zdroj: youtube.com/Teeth and Heels)

Mezizubní kartáčky jsou nejlepším přítelem zubů

Proč zejména dospělí trpí na zubní kazy? Protože nepoužívají mezizubní kartáčky. Mluvíme však o nejlepším příteli zubů, díky kterému se nestane, že by zbytky jídla způsobily onen nežádaný zubní kaz. Zbytky jakéhokoli jídla, nejen sladkostí. V nejlepším případě je dobré se poradit s dentální hygienistkou, která vás uvede do všech tajů čištění zubů. Existuje totiž vícero alternativ mezizubních kartáčků a je důležité, aby kartáček mezizubními prostory neprocházel snadno, ale aby opravdu vyčistil okraje jednotlivých zubů.  

Zubní nitě a ústní vody

Když si vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a poté těmi mezizubními, pomyslnou tečkou celé dentální hygieny je čištění zubů nití a ústní vodou. Spláchne se tím zbytek nečistot, které se v ústech nebo mezi zuby ještě nachází.

Pozor na cukry obecně

Abyste se co nejdéle radovali z opravdu krásného úsměvu bez kazů, je dobré se cukrům jako takovým vyhnout. Ale nejen cukrovinkám, jak si řada lidí myslí. Kyseliny se totiž nachází i v ovocných džusech, smoothies nebo sušeném ovoci. Po konzumaci některého zmíněného jsou zuby po zhruba dvacet minut ohroženy zmiňovanou látkou, která zubní sklovinu přímo likviduje. Sladká a lepivá jídla nebo nápoje proto nahraďte něčím trochu jiným. Co třeba zeleninou? A pokud po jídle máte pocit obalených zubů, běžte si je klidně vyčistit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se správně starat o zuby. Ať váš chrup září na míle daleko

Výživové chyby, kterých se dopouštíme. Vyvarujte se jim

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Když spolu jedou dospělé holky na dovolenou, neznamená to, že jsou ve vztahu nešťastné. I když spolu často jezdí právě ty, které jsou singl. Proč si dát pozor na to, s kým a kam jedete?
Stres hýbe našimi životy a ve své koučovací praxi to slovo slyším často. Nedokážu zařídit, aby jste se s ním už nikdy nesetkali, ale poradím, jak se s ním vypořádat.
Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
Nastoupili jste na mateřskou dovolenou a přemýšlíte, jak si aspoň něco málo přivydělat k dobru? Nebo v hlavě nosíte už nějakou dobu podnikatelský plán, na který je najednou více času než kdy dřív? Podnikání na mateřské není tabu a není to ani nic nereálného. Dnes se jedná o zcela běžnou věc.  
Mílovou rychlostí se k nám blíží léto – a to znamená hlavně prázdniny pro naše děti. Pokud si lámete hlavu, čím je v tomto období zabavit, věřte, že voda je to nejlepší, co můžete vymyslet. Děti přece milují rochnění se na koupališti! Tak si udělejte příjemný výlet a vydejte se na celý den do jednoho z našich nejoblíbenějších aquaparků. Které to jsou?
Čeká Vás výlet do zahraničí? Jedete v zimě do Itálie na hory, na exotické Maledivy, nebo pozorovat polární záři na Island? A chcete se cítit bezpečně za všech okolností? Mít jistotu, že když se Vám něco stane, bude Vám zajištěn ten nejlepší komfort a servis, že se o Vás někdo skutečně postará? Pak jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte před cestou udělat, je uzavřít dobré cestovní pojištění. Jakou pojišťovnu si ale vybrat, aby seděla na míru Vašim potřebám, a přitom Vás cestovní pojištění nevyšlo víc než celá vytoužená dovolená? Na to Vám pomůže najít odpověď srovnávač pojištění Yespojisteni.cz.
Lidé ve znamení Lva jsou přirozenými vůdci, kteří se nesou stejně velkolepě jako jejich zvěrokruhový zástupce. V tomto znamení jsou lidé, kteří se narodili mezi 23. červencem až 22. srpnem.
Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
Chystáte se na dovolenou na druhý konec světa a čeká vás dlouhý let? V tom případě se na něj musíte dobře připravit. Pokud tedy nepatříte mezi šťastlivce, kteří každý let bez problémů prospí.

Výběr článků

Výběr a nákup plavek je pro milovnice plážových slunných dnů jedna z nejoblíbenějších aktivit. Všelijaké barvy, kombinace, vzory a střihy vám umožní popustit uzdu své fantazii způsobem, k němuž se za celý rok nedostanete.
Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.
Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.

Nepřehlédněte

Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Tváří se jako svatoušci, ale přitom se ve volných chvílích dívají na porno videa. O kom je řeč? No přeci o většině naší mužské populace.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek