Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Exotické druhy ovoce: jak a které prospívají našemu zdraví?

Pulty obchodů během zimních měsíců plní exotické ovoce nejrůznějších druhů. Vánoční svátky klepou na dveře a touha po plné štědrovečerní tabuli, ze které je neustále co ujídat, se o to víc násobí. Ta touha bude ostatně silnější než peněženka, která brzy na to zapláče. V případě ovoce se však nezdráhejte, protože řada z rozličných exotických druhů je zdraví velmi prospěšná a co důležitějšího si přát o Vánocích než zdraví.
ovoce
Vitamíny a minerály. Kdy víc si dopřát jejich nálož než právě v zimě. (foto: 123rf.com)

21. 12. 2021

Exotické druhy ovoce jsou poměrně netradiční, i když mnohé z nich již považujeme za naše stálice, které z nabídky supermarketů nezmizí v žádné části roku. Tudíž je o to příhodnější, abychom se na některé z těchto zaoceánských sladkostí podívali zblízka.

Asijské liči uleví od kašle i žaludečních vředů 

Pravděpodobně nejmenší exotické ovoce, které z obchodů známe, je liči. A tím náš seznam otevřeme. Liči je asijský pamlsek, který se někde považuje za ovoce, jinde zase za druh oříšku. Důvodem je především chuť této zdravé dobroty.  

I když se liči konzumuje v čerstvé podobě, také se z něj připravuje sirup. Vždy se však odstraňuje nehezká vroubkatá slupka a zbytek (až na pecku) se konzumuje. Nikdy nedochází k tepelné úpravě ovoce ani k jeho vaření, tím by došlo k narušení všeho, co s sebou liči přináší. 

Je to velmi malé ovoce, ale o to víc zdraví prospěšné. Používá se jak proti kašli, tak při léčbě žaludečních vředů (a to by se po Vánocích mohlo obzvlášť hodit). Ze slupek, které se jinak nekonzumují a vyhodí, lze dokonce připravit i čaj. Ten pak ulevuje od nepříjemných průjmů.

Maracuja na nervy 

Maracuja také patří mezi exotické ovoce. Má mnoho druhů, ale u nás se setkáme jen s minimem. Přesto se z ní začíná stávat celoroční záležitost, podobně jako v případě banánů. A je to ostatně dobře, vitamíny nadupaného ovoce není nikdy dost.

U nás se jí také říká mučenka. Její kořeny sahají až do daleké Austrálie nebo na Floridu. Pěstuje se ostatně i v Brazílii, Africe nebo na Madeiře. Je pro ni typická šťavnatá dužina, kterou uvnitř doplňuje velká spousta semínek.

Ať už ji přidáte do dezertů nebo ji budete jíst jen tak u vánočních pohádek, uklidní vaše nervy, a to díky velkému množství vitamínů skupiny B, hořčíku a vápníku.

K TÉMATU  Hledáte inspiraci pro vaši kuchyni? Zkuste čtyři zdravé a jednoduché veganské recepty, vhodné i do diety!

Pomelo nejen proti kocovině 

Opomenout nelze ani citrusy. Exotické ovoce na nás číhá připravené ke konzumaci. Mezi ním poměrné velké a šťavnaté pomelo. Říká se o něm, že zahání kocovinu, což se během silvestrovských oslav bude určitě hodit. Kromě toho ale zahání chuť k jídlu, respektive zabraňuje přejídání. Na vaší štědrovečerní tabuli by proto nemělo chybět.

Mimochodem věděli jste, že pomelo je největším citrusem vůbec? Má silnou kůru a nahořklou dužinu. Většinou se pojídá bez úpravy, ale někteří lidé si ho sloupnou i z „blány” obklopující dužinu, aby se ona hořkost co nejvíce eliminovala.

V každém případě je vynikajícím zdrojem vitamínu C, který nejenže upevňuje imunitní systém, ale také je skvělým podporovatelem kolagenu, respektive podporuje jeho přirozenou tvorbu.

Kaki pro posílení imunity

Velkou porci vitamínu C, podobně jako citrusy, přináší i kaki. Malé žluté ovoce pocházející z Číny se u nás rovněž stalo poměrně běžným. Slupka ovoce se vždycky loupe, pod ní se nachází vynikající sladká dužina, která se často také suší. Díky zmiňovanému obsahu vitamínu posiluje imunitní systém, což se během chladné zimy víc než hodí.

Mango místo antibiotik 

To nejlepší nakonec? Za zmínku stojí i vynikající oranžové mango, které člověka dostane svou chutí. Ta připomíná něco mezi mrkví a pomerančem zároveň. Věděli jste, že pochází z Indie? Právě odtud k nám ovoce s velkou peckou připutovalo. Mnozí chuť manga přirovnávají k broskvi.

Co se týče zdraví prospěšných látek, mango má dokonce až antibiotické a také antiparazitální účinky. Vděčí tomu hlavně díky svému složení – ukrývá se v něm velká porce vápníku. Pokud však z tohoto exotického ovoce chcete vymáčknout co nejvíc, myslete na to, že zabraňování vápníku brání kofein a nebo kyselina citronová zvaná též jako E330.

K TÉMATU  Naklíčené luštěniny jsou výživnou bombou. Proč na ně vsadit?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chcete opravdu silný antioxidant s vitaminem C? Vyzkoušejte toto zázračné ovoce

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Jsou opravdu vymačkané šťávy lepší než pojídání ovoce a zeleniny? Lékaři varují, že ne!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Život dokáže mít smysl pro humor. Jednu chvíli jste nahoře, potom zas dole, a události se občas dějí zdánlivě bez přičinění. Podívejte se na video, které je původně krátkým filmem "One Man's Loss" od Phila Sansoma, a zde ho v sestřihu použil německý zpěvák Hagen Stoll. I takhle hořkosladký dokáže život být!
Doba adventní, pečení cukroví, bramborový salát se smaženým kaprem a očekávání příchodu Ježíška – to vše k Vánocům jak je známe my patří. Ovšem víte, kde se tyto tradice a zvyky skutečně vzaly a kam až sahají kořeny Vánoc?
Čekáte na to, až špinavé hrnky od kávy, které se hromadí ve dřezu, umyje váš partner? Jestli nechcete čelit riziku rozchodu i úzkostným pocitům beznaděje, raději to vezměte do vlastních rukou. V sázce je až příliš mnoho!
Léto přeje drobnému přivýdělku. Přemýšlíte, zda je to vhodné i pro vašeho potomka? Pojďte se podívat na to, jak letní brigády zvládly naše děti. Poradíme nejoblíbenější brigády i to, co si musíte ohlídat.
Pohlavní nemoci – pro mnohé tabu, pro jiné něco tak intimního. Je chybou se domnívat, že vás některá z těchto velmi choulostivých onemocnění nemůže postihnout. Mnohé se totiž nepřenáší jen při pohlavním styku nebo nechráněným sexem. Jejich příčiny mohou být i jiné. Pojďme se seznámit s těmi nejčastějšími.
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  
Každý, kdo se chystá koupit nové auto, má v podstatě čtyři možnosti. Kromě možnosti okamžitého vyplacení celé částky, se nabízí varianta jako klasický leasing, půjčka od banky nebo nebankovního subjektu, či stále oblíbenější operativní leasing. Každá z variant má svá pro a proti. 
Velikonoční vajíčka patří k tradici, a vyřádit se na nich může celá rodina. Inspirujte se jednoduchými nápady na zdobení. Zkuste něco nového a netradičního. Výsledek bude vypadat skvěle!
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Máte v sedmdesáti nárok být zamilovaná a mít sex? Samozřejmě máte. Zamilování je stejné ve dvaceti, jako v sedmdesáti. Jen je lidé na veřejnosti projevují méně okázale. Možná vám vaše děti řeknou, že jste trapná. A ony nejsou právě tím, že takhle uvažují? Milovat někoho není nikdy trapné. Je to ta nejdůležitější součást života každého člověka.
Trávíte v posilovně každou volnou chvíli? Tak trochu „flákáte“ pravidelné kontroly u zubaře? Pokud navíc často ponocujete, své šance na otěhotnění dramaticky snižujete. Jak s tím vším souvisí televizní ovladač?
Pro mnoho žen je přechod velkým strašákem kvůli jeho nepříjemným symptomům. K nim patří návaly horka, noční pocení, výkyvy nálad a únava. Jenže menopauza patří k životu a je jeho přirozenou součástí. Projde jí každá žena. Ovšem existují přípravky, které vám pomohou její příznaky zmírnit a toto období zvládnout s grácií. Soutěžte s námi a vyhrajte doplňky stravy Naturevia PerfectDay a Magnesium 1!

Výběr článků

Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?
Překrásná stavba se nachází na útesech v Cliftonu, bohatém předměstí Kapského města. Černé mramorové stěny, dřevěné podlahy a neuvěřitelné instalace modrého nasvíceného skla. Nettleton 198 nabízí nádherný výhled na Atlantský oceán a spoustu dokonalých architektonických řešení. Jen se podívejte!
Rozlučka se svobodou je v podstatě taková ta poslední dámská jízda, kterou si můžete se svou kamarádkou užít za svobodna. Zapomeňte ale na striptýz a klasické rozlučkové klišé – nemusí to být v zásadě jen o alkoholu a nezřízeném veselí. Ne každá kámoška je taky na bar zvědavá. Spíše vsaďte na společné zážitky a naplánujte zajímavou rozlučku, kterou si nevěsta bude pamatovat napořád.

Nepřehlédněte

Život ve volné přírodě pěkně zblízka. Ptáci se střídají přímo před vámi tak, jak je venku nikdy neuvidíte. Pro něco na zub si přijdou i zvědavé veverky. Stačí chytře umístit kameru a můžete si natočit podobný dokument o životě zvířat na vaší zahradě. Možná vás překvapí, kolik se jich tam vystřídá.
Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek