Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Zelenina, po které zhubnete 2x rychleji

Zhubnout kilogramy, které si možná nesete s sebou od Vánoc nebo z prožité dovolené, jež se nesla ve znamení ochutnávání tamních pokrmů - to je cíl mnoha žen. Odborníci na hubnutí se však shodují na tom, že klíčem k úspěchu je z většiny správné stravování. Do svého jídelníčku proto zařaďte spoustu zeleniny. Mnohé druhy vaši snahu velkou měrou podpoří.
zelenina
Zelenina je zdravá a dá se upravit na milion způsobů. (foto: 123RF)

18. 01. 2022

Ne nadarmo se říká, že úspěch štíhlé postavy tkví z osmdesáti procent pouze ve správném stravování. Ze svého jídelníčku proto vyhoďte velké množství soli a cukrovinek. Ty raději nahraďte zeleninou, díky níž bude snazší si následnou figuru i udržet. Mimochodem věděli jste, že některé druhy jsou svým složením tak velkorysé, že vás podpoří v hubnutí? Někdo jim říká superdietní zelenina, jiní jenom pomocníci při hubnutí. Tak či onak je do svého jídelníčku směle zakomponujte.

Okurka podpoří pitný režim

Mezi zmiňované druhy zeleniny patří jednoznačně okurka, zejména pokud je salátová. Z devadesáti procent je tvořena vodou, což znamená, že podporuje nejen hubnutí, ale také pitný režim. Navíc se ve 100g nachází jenom čtrnáct kalorií, což je naprostá pecka, nemyslíte? Okurky mají v popisu práce také zlepšovat trávení, podpořit vylučování a ulevovat při chronické zácpě. Pyšní se i močopudnými vlastnostmi čili podporují odvodňování a tím pádem snižování váhy.

Brokolice dodá pocit sytosti

Podobného efektu se dočkáte u brokolice, která je také z velké většiny tvořena vodou. Obsahuje však i pořádnou porci vlákniny, díky níž má člověk delší dobu pocit naprosté sytosti. Přejídání proto nebude na pořadu dne. Brokolice je také výjimečně bohatá na vitaminy a minerály. Díky tomu, že neobsahuje žádný tuk, se jí nemusíte bát přidávat do oblíbených salátů nebo jiných jídel. Celkově prospívá našemu metabolismu, zlepšuje trávení a rovněž pročišťuje organismus od škodlivých toxických látek.

Špenát nejí pouze Pepek námořník

Když se řekne špenát, většina lidí si vybaví pohádku s Pepkem námořníkem, který se pyšnil tím, že jeho svaly po pořádné dávce zmiňované zeleniny zesílily natolik, že si poradil s každým, kdo mu přišel do cesty. I když je to fiktivní postava, efekt, který mu špenát způsobil, je však založený na skutečnosti.

K TÉMATU  Pět receptů na zdravé dobroty ke sledování televize. Mlsat můžete i bez výčitek

Kromě toho, že umí špenát stabilizovat hladinu cukru v krvi, umí také omezovat chuť k jídlu. Díky špenátu tedy nebudete mít neustálou tendenci něco jíst, což je problém mnoha lidí (zejména těch, kteří pracují z domova). Jeden šálek vařeného špenátu obsahuje pouze 40 kalorií čili se ho nebojte zařadit do jakéhokoli dietního programu. Obsahuje řadu minerálů a další tělu prospěšné živiny, dokáže ulevit od problémů s trávením a také podporuje pravidelné vyprazdňování. Jinými slovy s jeho pomocí zatočíte s potížemi, jež se týkají trávicího traktu. 

Rajčata proti přejídání 

Za zmínku stojí také rajčata, která podobně jako brokolice bojují proti přejídání. I takzvaná rajská jablíčka v sobě ukrývají látku, která mozku signalizuje, že už jste plně nasycení. Navíc se jedná o potravinu zcela bez tuku, která má opravdu jen minimum kalorií. Zato je to nadupaná vitamínová bomba, kde najdete jak vitamin A, tak B i E.

A věděli jste, že právě rajčata ve svém nitru ukrývají velice zajímavou složku zvanou lykopen? Ta je poměrně vzácná a je velká škoda, že se nenachází ve vícero druzích zeleniny. Lykopen je totiž naprosto skvělý a efektivní bojovník proti rakovině žaludku a kůže, také plic a prostaty. Celkově prospívá kůži, která se díky látce v rajčeti ukryté lépe opaluje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Brokolice a zdraví: Víte, co vše našemu tělu dodá tato zelenina?

Pravda o zpracování zeleniny. Je nejzdravější syrová? Platí to jen o některých druzích! Která zelenina je lepší uvařit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zoufalé manželky – kdo by neznal tento legendární seriál a jeho 4 hlavní představitelky? Když tedy pomineme Mary Alice, která to zabalila již v pilotním dílu. Ani se jí nedivíme, když dopředu znala scénář. Asi nebyla jediná, kdo se nedokázal vyznat v té spleti nekonečných vražd, zmizení, sousedských válek a podrazů.
Costume Institute Gala neboli Met Gala. Největší a nejvýznamnější charitativní akce módního světa konaná každoročně první květnové pondělí ve prospěch Metropolitan Museum of Art v New Yorku. Po dvou letech je konečně zpátky, a to ve své plné kráse a extravaganci.
Každý máme ve svém okolí někoho, pro koho je káva tématem číslo jedna. Ať už raději pijí ristretto, espresso nebo nadýchané cappuccino, jejich den bez šálku kvalitní kávy jako by ani nebyl. A co by je pod stromečkem mohlo potěšit víc než právě výběrová káva či předměty, se kterými svůj kávový rituál pozvednou na ještě vyšší úroveň?
Mít dostatek kvalitního spánku je nesmírně důležité. Díky tomu se vaše tělo cítí lépe a mozek správně funguje. Mnoho z nás má ale s usínáním problém. A nejenom s usínáním, ale i s udržením kvalitního spánku po celou noc. Pokud spíme špatně, negativně to ovlivňuje možnost učení, snižuje kapacitu paměti, máme špatnou náladu a naše emoce jsou negativní. Co tedy pomáhá k lepšímu spánku?
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Mnoho žen, ale i mužů může trpět zvýšeným množstvím uloženého tuku v různých částech těla. Ženy si často stěžují na takzvaná „madla lásky“, která se vyskytují v oblasti boků, nebo jsou nevzhledné tukové zásoby v místech kolem podprsenky, či podpaždí.
V současnosti se ženy dělí převážně na dvě skupiny. Některé nedají dopustit na menstruační kalíšek, jiné vždy raději sáhnou po klasických vložkách nebo tampónech. Před časem však na náš trh dorazily i menstruační kalhotky. Pokud se tedy rozhodujete, po čem sáhnete zrovna vy, čtěte dál.
Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.
Rok co rok se s příchodem vánočních svátků napříč rádii rozeznívá typicky vánoční playlist, mezi kterým nikdy nechybí hitovka od Mariah Carey All I Want for Christmas Is You. Každý tuhle pecku zná, mnozí z nás si ji s oblibou pouští jako kulisu při pečení cukroví nebo balení dárků. Je prostě natolik nadčasová, že ji můžeme slyšet zas a znovu. Víte ale, kdy a jak legendární písnička vlastně vznikla a hlavně, kolik každoročně vydělává? Nejen na to se podíváme!
Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?
Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.

Výběr článků

Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
Součástí našeho vzhledu je samozřejmě i chrup. Když se na někoho usmějeme, někoho tím ohromíme, jiného zastrašíme. Abychom se těšili jen z té první reakce, měli bychom se o své zuby řádně starat, ať předejdeme nejen žloutnutí, ale také vypadaným zubům nebo kazům, které jen ničí náš zářivý úsměv.
Pakliže jste na sociálních sítích jako doma a zároveň se pravidelně udržujete v kondici, jméno Pamela Reif vám pravděpodobně není cizí. Tato vždy pozitivně naladěná německá fitnessačka a influencerka v podobě svých příspěvků a cvičebních videí dopomohla ke shození kil a vypracované postavě nejedné ženě.

Nepřehlédněte

Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Příroda se po zimě pomalu probouzí ze spánku. To samé platí také o našem těle, které v chladných měsících fungovalo v trochu jiném režimu. A právě teď, kdy jaro začíná nabírat na síle, je ten správný čas nastartovat očistu organismu a dopřát si svěží probuzení. Jednou z možností je detox jednotlivých orgánů, které zkrátka pro zdravé tělo i mysl musí šlapat jak hodinky. Pojďme se společně mrknout na podrobnosti.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek