Pondělí , 04. 07. 2022

Prokop

Pravda o zpracování zeleniny. Je nejzdravější syrová? Platí to jen o některých druzích! Která zelenina je lepší uvařit?

Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Kdy je zpracování zeleniny ještě vhodnější pro vaše zdraví?
zdroj: 123RF.com

28. 01. 2019

Podle odborníků vám tělo odpoví spíše sníženou imunitou, která může vést k různým typům chřipkových onemocnění. Navíc, látky obsažené v některé zelenině se více rozvinou teprve po tepelné úpravě. Takže nebojte se a zeleninu vařte, duste, pečte.

Italští vědci i čínská medicína přinesli zajímavé zjištění

Již před více než deseti lety proběhl na univerzitě v Parmě výzkum zabývající se maximální využitelností živin ze zeleniny. Vědci zjistili, že vaření ve vodě a páře udržuje obsah antioxidantů v zelenině stejně vysoký, jako v zelenině syrové. U brokolice dokonce vaření v páře zvýšilo obsah rostlinných sloučenin, které mají protirakovinné účinky. V čínské medicíně se učí, že jídlo má na náš organismus termický efekt. Takže když je zima, měli bychom tělo spíše zahřívat. Pokud budeme v chladném počasí konzumovat chladné potraviny a tekutiny, budeme spotřebovávat více energie na to, abychom se zahřáli, a tudíž si budeme oslabovat imunitní systém. A to platí i pro zeleninu. V létě si dosyta dopřejte listové saláty, nebo saláty z čerstvých okurek, paprik, rajčat a další sezónní zeleniny. V zimě se zaměřte na jinou zeleninu, a nebo tu svou oblíbenou využijte jiným způsobem.

Salát a okurku syrovou, mrkev a brokolici jako teplou přílohu

Mnoho druhů zeleniny využije vaše tělo více, když je tepelně upravíte. Nejen že je stravitelnější, ale také dojde k uvolnění některých vitaminů a antioxidantů, například lykopenu, který chrání lidské buňky, tkáně a orgány. Lykopen obsahují například rajčata a papriky a po uvaření je až pětkrát využitelnější, než v syrovém stavu. Lepší tepelně upravená je také prakticky veškerá kořenová zelenina, mrkev, zelí, brokolice, cibule, špenát nebo červená řepa, která je přímo elixírem zdraví.

Vařená, dušená, grilovaná

Úprava zeleniny by měla být šetrná, aby vám na talíři neskončila rozvařená hmota. Nejlepší je vaření v páře, krátké podušení, pečení, restování nebo grilování. Nebojte se využívat zmrazenou zeleninu. Někteří mají tendenci považovat ji za náhražku čerstvé, ovšem když je zmrazená okamžitě po sklizni až na -18 °C, zůstane jí její typická chuť a dostatek vitaminu C. U některých druhů navíc získáváte jen čistou zeleninu bez odpadu. To platí například pro brokolici či květák, kde košťál, který z čerstvého plodu odstraníte, často tvoří i třetinu obsahu.

K TÉMATUMenstruační kalhotky: Menstruace plná pohody a ekologie

Fermentovaná zelenina je v zimě ideálním doplňkem

Jestliže budete mít chuť na něco syrového, dejte přednost tzv. pickles, neboli kysané, či fermentované zelenině. V poslední době je velmi populární například korejské kimči, ovšem bohatou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek je obyčejné kysané zelí.

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.
Dřevěné bedýnky aktuálně frčí. Nehodí se přirozeně do každého interiéru, ale pokud máte rádi venkovský, přírodní nebo skandinávský styl, oceníte chytré nápady na jejich využití. Bedýnky poslouží hlavně jako odkládací prostory. Vhodnou kombinací z nich můžete vytvářet vlastní originální praktická řešení. Je na vás, jestli zvolíte jednoduché jednobarevné bedýnky nebo omšelý retro vzhled. Dají se obrousit, natřít i spojit. Upravte si je podle sebe!
Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.

Nepřehlédněte

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek