Sobota , 03. 12. 2022

Blanka

Pravda o zpracování zeleniny. Je nejzdravější syrová? Platí to jen o některých druzích! Která zelenina je lepší uvařit?

Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Kdy je zpracování zeleniny ještě vhodnější pro vaše zdraví?
zdroj: 123RF.com

28. 01. 2019

Podle odborníků vám tělo odpoví spíše sníženou imunitou, která může vést k různým typům chřipkových onemocnění. Navíc, látky obsažené v některé zelenině se více rozvinou teprve po tepelné úpravě. Takže nebojte se a zeleninu vařte, duste, pečte.

Italští vědci i čínská medicína přinesli zajímavé zjištění

Již před více než deseti lety proběhl na univerzitě v Parmě výzkum zabývající se maximální využitelností živin ze zeleniny. Vědci zjistili, že vaření ve vodě a páře udržuje obsah antioxidantů v zelenině stejně vysoký, jako v zelenině syrové. U brokolice dokonce vaření v páře zvýšilo obsah rostlinných sloučenin, které mají protirakovinné účinky. V čínské medicíně se učí, že jídlo má na náš organismus termický efekt. Takže když je zima, měli bychom tělo spíše zahřívat. Pokud budeme v chladném počasí konzumovat chladné potraviny a tekutiny, budeme spotřebovávat více energie na to, abychom se zahřáli, a tudíž si budeme oslabovat imunitní systém. A to platí i pro zeleninu. V létě si dosyta dopřejte listové saláty, nebo saláty z čerstvých okurek, paprik, rajčat a další sezónní zeleniny. V zimě se zaměřte na jinou zeleninu, a nebo tu svou oblíbenou využijte jiným způsobem.

Salát a okurku syrovou, mrkev a brokolici jako teplou přílohu

Mnoho druhů zeleniny využije vaše tělo více, když je tepelně upravíte. Nejen že je stravitelnější, ale také dojde k uvolnění některých vitaminů a antioxidantů, například lykopenu, který chrání lidské buňky, tkáně a orgány. Lykopen obsahují například rajčata a papriky a po uvaření je až pětkrát využitelnější, než v syrovém stavu. Lepší tepelně upravená je také prakticky veškerá kořenová zelenina, mrkev, zelí, brokolice, cibule, špenát nebo červená řepa, která je přímo elixírem zdraví.

Vařená, dušená, grilovaná

Úprava zeleniny by měla být šetrná, aby vám na talíři neskončila rozvařená hmota. Nejlepší je vaření v páře, krátké podušení, pečení, restování nebo grilování. Nebojte se využívat zmrazenou zeleninu. Někteří mají tendenci považovat ji za náhražku čerstvé, ovšem když je zmrazená okamžitě po sklizni až na -18 °C, zůstane jí její typická chuť a dostatek vitaminu C. U některých druhů navíc získáváte jen čistou zeleninu bez odpadu. To platí například pro brokolici či květák, kde košťál, který z čerstvého plodu odstraníte, často tvoří i třetinu obsahu.

K TÉMATU  Které vodní nádrže na Slovensku stojí za rekreaci?

Fermentovaná zelenina je v zimě ideálním doplňkem

Jestliže budete mít chuť na něco syrového, dejte přednost tzv. pickles, neboli kysané, či fermentované zelenině. V poslední době je velmi populární například korejské kimči, ovšem bohatou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek je obyčejné kysané zelí.

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Vietnam je turisty hojně navštěvovaný, a to zcela zaslouženě. Je to nádherná země s přátelskými lidmi, krásnou přírodou, zajímavou faunou a flórou, architekturou, historií i jídlem. Po Vietnamu můžete klidně cestovat týdny, nebo dokonce měsíce, a stále vám zůstanou neprozkoumaná místa. Co navštívit ze všeho nejdříve?
Mandle jsou oblíbené oříšky, které rádi “chroupeme” jen tak třeba u populárního televizního pořadu. Je skvělé, že za ta léta dokázaly nahradit brambůrky klasicky smažené v oleji, které zdraví, na rozdíl od mandlí, zrovna neprospívají. Pokud však máte tak velkou spotřebu, že vaše peněženka při každé úhradě dalšího a dalšího balíčku trpí, nabízí se otázka, zdali si madle nechcete vypěstovat na své zahradě? Odpověď je ano!

Nepřehlédněte

Ve světě krásy panuje řada mýtů a stereotypů. Některé z nich jsou pozůstatky starších studií, jiné vznikly jednoduše mezi lidmi a postupně se staly dostatečně přesvědčivé natolik, že ovlivnily naše chování a přístup ke kráse jako takový. Vyznat se ve světě pravdy a mýtů je skutečně nelehký úkol, ovšem, abychom vám jej alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás seznam těch nejčastějších mýtů, které i dodnes kolují mezi námi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek